TORSTAI 05.03.09
1. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton puhui lopulta Israelin vierailun aikana kahdella suulla. Jerusalemissa tavatessaan Israelin johtajia hän esittäytyi suurena Israelin ystävänä, mutta matkatessaan Ramallahiin, ei suorinta tietä arabikylien läpi, vaan turvallisuussyistä kiertoteitä juutalais-siirtokuntien kautta, hän esitti aivan toisenlaista roolia. Ei PA:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas , jota yksituumaisesti mediassa kutsutaan ”presidentiksi”, vaikka ei hänellä ole maata, sentään muslimikatsojien edessä kehdannut julkisesti pussailla arvostettua vierastaan, mutta kädestä pitäen hän johdatteli Hillarya sisätiloihin mairean hymyn saattelemana. Ehkä hänkin halusi tehdä vaikutuksen vieraaseensa, eikä Hillary näyttänyt ollenkaan panevan pahakseen tällaista muslimimiehen lähentelyä.
PARKKIINTUNEET PA:n johtajat kylläkin valittivat, ettei Hillary antanut aivan niin vedenpitäviä vakuutuksia itsenäisestä Palestiinan valtiosta 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem, kuten heidän litaniansa kuuluu, vaikka yleiset viittaukset siihen osoittivatkin.(JP)
2. CLINTON sen sijaan puuttui asiaan, jonka ei luulisi kuuluvan ollenkaan hänen mandaattinsa, eli rakentamiseen Itsenäisen valtion pääkaupungissa, joka ei lisäksi ole hänen omansa. Eikä riittänyt, että hän olisi vain maininnut epämukavuutensa sen takia, että Jerusalemin kaupunki on päättänyt uuden pormestarinsa johdolla lopultakin päättänyt puuttua laittomaan rakentamiseen Jerusalemin kuntarajojen sisällä. Kysymyksessä on satoja rakennuksia, joista useimmat on rakennettu paitsi ilman asianmukaisia rakennuslupia tai valvontaa myös maalle, joka ei ole heidän. Jopa kerrostaloja on rakennettu juutalaisen kansallisrahaston omistamalle maalle, kuten myös YK:n käyttämä koulurakennus.
CLINTON lupasi puhuessaan journalisteille yhteisessä mediatilaisuudessa Abbasin kanssa Ramallahissa, että USA tulee puuttumaan tähän asiaan sekä hallitustasolla että suoraan Jerusalemin hallinnon kanssa. Clinton selitti Jerusalemissa puhuessaan journalisteille, ettei tällainen talojen hävittäminen Itä Jerusalemissa auta ”rauhanprosessia”. Luulisi lakimiehen koulutuksen saaneen ymmärtävän, että rakentaminen vieraan maalle ilman lupaa ja vastoin kaupungin laatimia yleissuunnitelmia on laitonta. Luulisi laittomuuden olevan suuremman esteen rauhalle, vai onko meidän ymmärrettävä, että tämä on sitä, mistä Jeesus sanoi: ”Kun laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus.” (Mt.24:12)
PA:n Jerusalemin asioitten virkailija Hatem Abdul Qader kutsui Jerusalemin kaupungin päätöstä tuhota laittomasti rakennettuja taloja ”avoimeksi demografiseksi sodaksi”. Päätös 55 laittomasti rakennetun talon tuhoamiseksi on tehty ja ensimmäiset talot jo tuhottu. Pormestari Nir Barkat vakuuttaa, että päätös laittomien rakennusten tuhoamiseksi koskee koko kaupungin aluetta, ja se koskee kaikkia asukkaita etnisestä taustasta riippumatta. Tammikuun alusta lähtien 11 taloa on tuhottu Länsi osassa ja 17 itäosassa Jerusalemia. Palestiinalaiset valittavat, ettei sopivia tontteja ole saatavilla Jerusalemissa. (JP)
3. HILLARY CLINTON ylisti PA:n johtajia, puheenjohtaja Abbasia ja pääministeri Fayyadia, maasta taivaaseen vakuuttaen, että PA:n hallitus on ainoa laillinen PA:n hallitus. Tämä huolimatta siitä, että Abbasin virkakausi päättyi tammikuussa ja Fayyadin hallitus perustettiin väliaikaisella mandaatilla, kunnes uusi laillinen muodostettaisiin. Ainoa virallisesti valittu ja muodostettu PA:n hallitus on Ismail Haniyehin hallitus Gazassa. Clinton ei puuttunut julkisesti Gazan tilanteeseen eikä siihen, mitä tapahtuu, jos tai kun Hamas liittyy virallisesti Fatahin kanssa yhteishallitukseen. Hän vain vakuutti toimivansa aloitteellisesti ponnistellessaan kestävän rauhan saamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille, kuten myös kaikkien arabinaapureitten kanssa. Hän vakuutti, että tämä tulee hänen sydämestään, eikä vain virkansa asettamasta velvollisuudesta. Hän sanoi, että USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell tulee Israeliin sitten, kun Netanyahun hallitus on muodostettu. Clinton arvioi, että hänellä tulee olemaan hyvin rakentavia keskusteluja Netanyahun hallituksen kanssa.
CLINTON vakuutti, että USA:n intressien mukaista on, että tarvikkeitten vienti Gazan kaistalle sujuu ilman vaikeuksia vaatimatta kuitenkaan kaikkien terminaalien täyttä avaamista.
HAMASIN JOHTO Gazassa ilmaisi pettymyksensä Clintonin vierailun johdosta selittäen, ettei hänellä ollut mitään uutta esitettävää kuluneitten ja tyhjien ponsilauseiden esittämisen lisäksi. Clintonin katsotaan edelleen tukevan vahvasti ”sionistista vihollista”, kuten Israelia kutsutaan Iranin ja sen käskyläisten Hamasin ja Hizbullahin terminologiassa.
ABBAS uskalsi Clintonin keskustelujen jälkeen arvostella Irania siitä, että se tukee Hamasia. ”Iran yrittää vain syventää kuilua palestiinalaisryhmien välillä. Iranin tulisi keskittyä hoitamaan omia asioitaan ja välttää sekaantumasta palestiinalaisten asioihin”, Abbas selitti.
Hillary Clinton matkusti eilen Brysseliin Nato-maitten ulkoministereitten kokoukseen. (JP)
4. USA:N UUDEN HALLITUKSEN päätös lähettää kaksi korkeaa virkamiestä Syyriaan ”alustavia keskusteluja” varten juuri samaan aikaan, kuin oikeudenkäynti Libanonin murhatun pääministeri Rafik Haririn teloittamiseen osallistuneita korkeita Libanonin ja Syyrian virkailijoita ja kenraaleita vastaan alkoi Haagin kansainvälisessä oikeudessa. JP:n kolumnisti Herb Keinon tarkastelee asiaa kolumnissaan. Hän viittaa, että asian ymmärtämiseksi on syytä ensin tarkastella Obaman päätöstä lähettää USA:n delegaatio YK:n alaisen rasismin vastaisen Durdan II nimellä tunnetun konferenssin valmistavaan kokoukseen. Näitä valmisteluja johtaa puheenjohtajana Libya, varapuheenjohtajina Iran ja Kuuba, joilla jokaisella on kaikkea muuta kuin puhtaat jauhot omassa rasismi-pussissa. USA:n delegaatio kuunteli aikansa ja totesi, ettei sillä ole mahdollisuutta vaikuttaa konferenssin päätöslauselmaan, ja matkusti takaisin kotiinsa. Tämä venkoilu Obaman hallitukselta aiheutti kuitenkin sen, että monet Euroopan epävarmat maat rohkaistuivat päätöksessään mennä mukaan.
OBAMA lähetti Syyriaan kansallisen turvallisuusneuvoston jäsenen Dan Shapiron ja USA:n ulkoministeriöstä Jeff Feltmanin ”alustavia keskusteluja” varten. Tämä on korkein delegaatio sitten 2005, jolloin Richard Armitage vieraili Syyriassa.
Keinon kuitenkin varoittelee tekemästä liian äkillisiä merkintöjä matkan johdosta, sillä hän katsoo tämän olevan osa Obaman tavasta saada omakohtainen kuvan alueen yleistilanteesta. Hyvä näin, mutta Lähi Itä elää erittäin ratkaisevaa ajankohtaa, eikä aikaa ole keskittyä opettelemiseen ja kuulostelemiseen, nyt tarvitaan nopeita päätöksiä, mutta Obaman hallitus ei näytä olevan valmis siihen. (JP)
5. ISRAEL HARKITSEE vakavasti toteuttaa pitkään julkisuudessa esiintyneet arviot suunnitelmistaan toimia oma-aloitteisesti Iranin ydinasehaaveitten toteutumisen estämiseksi, ilmenee raportista, jonka alustava versio julkistettiin Washingtonissa keskiviikkona. Raportin ovat laatineet USA:n korkeat poliittiset ja asiantuntijat, niiden mukana Dennis Ross, joka nimitettiin Obaman hallituksen erikoisedustajaksi mandaattinaan useat Lähi Idän maat. Raportti on laadittu kahden johtavan puolueen jäsenten yhteistyönä, allekirjoittajien joukossa on senaatin tiedustelun tutkimuskomitean jäsen Evan Bayh, sekä Valkoisen Talon ulkoasioitten alakomitean puheenjohtaja Gary Ackerman. Raportissa suositellaan turvallisuus-takuiden sekä ohjuspuolustus- ja muitten suojaavien toimenpiteitten lisäämistä Lähi Idän liittolaismaiden keskuudessa. Toimien tarkoituksena on painottaa USA:n jatkuvaa osallistumista liittolaismaitten puolustukseen sekä osoittaa lisätyillä turvallisuustoimilla Iranille, ettei sen kannata jatkaa ponnistelujaan ydinaseen rakentamiseksi.
ISRAELIN viranomaiset katsovat, että USA:n takuisiin kuuluu ydinaseverho, mutta ettei Israel ole kiinnostunut antautua tähän, koska läheinen liittolaissuhde voi samalla rajoittaa sen omaa liikkumisvapautta ja estää sen nopeita toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Raportissa todetaankin tämä ja lisätään, että USA:n jo antamat turvatakuut riittävät Israelin tarpeisiin.
RAPORTIN esitutkintaa suorittanut entinen YK:n lähettiläs Nancy Söderberg totesi, että Israel on todella vakavissaan harkitessaan yksipuolisia toimia Iranin suhteen. Hän totesi, että viimeaikaiset paljastukset ja tapahtumat, kuten Venäjän rakentaman Bushehr ydinvoimalan valmistuminen sekä tiedot, että Iranilla on 1010 kg heikosti mutta kuukaudessa tarpeeksi korkealle rikastettua uraania, mikä mahdollistaa pommin rakentamisen aivan lähi tukevaisuudessa. Tähän on lisättävä Venäjän lupaukset Iranille sen ehkä maailman tehokkaimman ilmapuolustusjärjestelmän S-300 toimittamisesta Iraniin suojaamaan sen ydinlaitoksia. Niiden saaminen toimintakuntoon rajoittaisi oleellisesti Israelin ilmapommituksia ja voisi tehokkaasti estää niiden onnistumisen.
Söderberg totesi, että raportin tarkoituksena on osoittaa, etteivät sotilaalliset toimet ole välttämättömiä Iranin ydinaseen valmistumisen estämiseksi, vaan että tarvittavien suojatoimien ohella kovennetut sanktiot riittävät. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin hallituksen ministerilistaa laaditaan jo kiireellä. Netanyahu tapaa tänään Avigdor Liebermanin, jolle hän tarjoaa talousministeriötä voidakseen varata ulkoministeriön kilpailijalleen Silvan Shalomille (Likud). Lieberman haluaisi oikeusministeriön, jossa hän haluaisi Friedmanin jatkavan. Netanyahun asema on vaikea, sillä hänellä ei ole varaa vihastuttaa potentiaalisia hallituskumppaneitaan. (JP)
- Arabikansanedustajat ovat sotajalalla siksi, että heitä syrjitään Knessetin alaisten valiokuntien puheenjohtajien ja jäsenten valinnan kaavailuissa. Listaa laatii Likudin Gideon Saar. Alustavasti talousvaliokuntaan Kadima saa 4 edustajaa, Likud viisi, Israel Beiteinu 3, Labour 2, Shas 2 ja UTJ yhden paikan. Sama edustajamäärä tulisi olemaan ulko- ja puolustusvaliokunnassa. Arabit valittavat, että arabiblokilla on yhteensä 11 kansanedustajaa, mikä edellyttäisi ainakin kolme valiokuntapaikkaa. (JP)
- IAF vastasi Gazan terroristien panssarintorjuntaohjuksen tuleen IDF:n partiota vastaan ampumalla heitä kohti ohjuksen, joka surmasi kaksi terroristia. Yksi surmatuista oli Jihadin korkea rakettiasiantuntija. Jihad vaatii kostoa. Eilen terroristit ampuivat kolme rakettia Israeliin, vahingoista ei ole raportoitu. (ynet)
- Terroristit ampuivat 2-3 rakettia torstaiaamuna Sderotiin, ei vahinkoja. (INN)
- Netanyahu kaavailee luopumista osasta Golania rauhansopimusta vastaan Syyrian kanssa. Syyria vaatii koko Golanin aluetta. (INN)
- Englanti suunnittelee aloittavansa keskustelut Hizbullahin kanssa.(INN)
- Debkafile kertoo, että Labour taitaa sittenkin olla menossa hallitukseen, Histadrutin johtaja Ofir Eini antoi oman tukensa asian puolesta.
- Iranin korkein kaitsija ali Khamenei toisti Teherenin konferenssissa vaatimuksensa ”sionistisen syöpäkasvaimen” poistamisesta. (Debkafile)
1. USA:N ULKOMINISTERI Hillary Clinton puhui lopulta Israelin vierailun aikana kahdella suulla. Jerusalemissa tavatessaan Israelin johtajia hän esittäytyi suurena Israelin ystävänä, mutta matkatessaan Ramallahiin, ei suorinta tietä arabikylien läpi, vaan turvallisuussyistä kiertoteitä juutalais-siirtokuntien kautta, hän esitti aivan toisenlaista roolia. Ei PA:n puheen-johtaja Mahmoud Abbas , jota yksituumaisesti mediassa kutsutaan ”presidentiksi”, vaikka ei hänellä ole maata, sentään muslimikatsojien edessä kehdannut julkisesti pussailla arvostettua vierastaan, mutta kädestä pitäen hän johdatteli Hillarya sisätiloihin mairean hymyn saattelemana. Ehkä hänkin halusi tehdä vaikutuksen vieraaseensa, eikä Hillary näyttänyt ollenkaan panevan pahakseen tällaista muslimimiehen lähentelyä.
PARKKIINTUNEET PA:n johtajat kylläkin valittivat, ettei Hillary antanut aivan niin vedenpitäviä vakuutuksia itsenäisestä Palestiinan valtiosta 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem, kuten heidän litaniansa kuuluu, vaikka yleiset viittaukset siihen osoittivatkin.(JP)
2. CLINTON sen sijaan puuttui asiaan, jonka ei luulisi kuuluvan ollenkaan hänen mandaattinsa, eli rakentamiseen Itsenäisen valtion pääkaupungissa, joka ei lisäksi ole hänen omansa. Eikä riittänyt, että hän olisi vain maininnut epämukavuutensa sen takia, että Jerusalemin kaupunki on päättänyt uuden pormestarinsa johdolla lopultakin päättänyt puuttua laittomaan rakentamiseen Jerusalemin kuntarajojen sisällä. Kysymyksessä on satoja rakennuksia, joista useimmat on rakennettu paitsi ilman asianmukaisia rakennuslupia tai valvontaa myös maalle, joka ei ole heidän. Jopa kerrostaloja on rakennettu juutalaisen kansallisrahaston omistamalle maalle, kuten myös YK:n käyttämä koulurakennus.
CLINTON lupasi puhuessaan journalisteille yhteisessä mediatilaisuudessa Abbasin kanssa Ramallahissa, että USA tulee puuttumaan tähän asiaan sekä hallitustasolla että suoraan Jerusalemin hallinnon kanssa. Clinton selitti Jerusalemissa puhuessaan journalisteille, ettei tällainen talojen hävittäminen Itä Jerusalemissa auta ”rauhanprosessia”. Luulisi lakimiehen koulutuksen saaneen ymmärtävän, että rakentaminen vieraan maalle ilman lupaa ja vastoin kaupungin laatimia yleissuunnitelmia on laitonta. Luulisi laittomuuden olevan suuremman esteen rauhalle, vai onko meidän ymmärrettävä, että tämä on sitä, mistä Jeesus sanoi: ”Kun laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus.” (Mt.24:12)
PA:n Jerusalemin asioitten virkailija Hatem Abdul Qader kutsui Jerusalemin kaupungin päätöstä tuhota laittomasti rakennettuja taloja ”avoimeksi demografiseksi sodaksi”. Päätös 55 laittomasti rakennetun talon tuhoamiseksi on tehty ja ensimmäiset talot jo tuhottu. Pormestari Nir Barkat vakuuttaa, että päätös laittomien rakennusten tuhoamiseksi koskee koko kaupungin aluetta, ja se koskee kaikkia asukkaita etnisestä taustasta riippumatta. Tammikuun alusta lähtien 11 taloa on tuhottu Länsi osassa ja 17 itäosassa Jerusalemia. Palestiinalaiset valittavat, ettei sopivia tontteja ole saatavilla Jerusalemissa. (JP)
3. HILLARY CLINTON ylisti PA:n johtajia, puheenjohtaja Abbasia ja pääministeri Fayyadia, maasta taivaaseen vakuuttaen, että PA:n hallitus on ainoa laillinen PA:n hallitus. Tämä huolimatta siitä, että Abbasin virkakausi päättyi tammikuussa ja Fayyadin hallitus perustettiin väliaikaisella mandaatilla, kunnes uusi laillinen muodostettaisiin. Ainoa virallisesti valittu ja muodostettu PA:n hallitus on Ismail Haniyehin hallitus Gazassa. Clinton ei puuttunut julkisesti Gazan tilanteeseen eikä siihen, mitä tapahtuu, jos tai kun Hamas liittyy virallisesti Fatahin kanssa yhteishallitukseen. Hän vain vakuutti toimivansa aloitteellisesti ponnistellessaan kestävän rauhan saamiseksi Israelin ja palestiinalaisten välille, kuten myös kaikkien arabinaapureitten kanssa. Hän vakuutti, että tämä tulee hänen sydämestään, eikä vain virkansa asettamasta velvollisuudesta. Hän sanoi, että USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell tulee Israeliin sitten, kun Netanyahun hallitus on muodostettu. Clinton arvioi, että hänellä tulee olemaan hyvin rakentavia keskusteluja Netanyahun hallituksen kanssa.
CLINTON vakuutti, että USA:n intressien mukaista on, että tarvikkeitten vienti Gazan kaistalle sujuu ilman vaikeuksia vaatimatta kuitenkaan kaikkien terminaalien täyttä avaamista.
HAMASIN JOHTO Gazassa ilmaisi pettymyksensä Clintonin vierailun johdosta selittäen, ettei hänellä ollut mitään uutta esitettävää kuluneitten ja tyhjien ponsilauseiden esittämisen lisäksi. Clintonin katsotaan edelleen tukevan vahvasti ”sionistista vihollista”, kuten Israelia kutsutaan Iranin ja sen käskyläisten Hamasin ja Hizbullahin terminologiassa.
ABBAS uskalsi Clintonin keskustelujen jälkeen arvostella Irania siitä, että se tukee Hamasia. ”Iran yrittää vain syventää kuilua palestiinalaisryhmien välillä. Iranin tulisi keskittyä hoitamaan omia asioitaan ja välttää sekaantumasta palestiinalaisten asioihin”, Abbas selitti.
Hillary Clinton matkusti eilen Brysseliin Nato-maitten ulkoministereitten kokoukseen. (JP)
4. USA:N UUDEN HALLITUKSEN päätös lähettää kaksi korkeaa virkamiestä Syyriaan ”alustavia keskusteluja” varten juuri samaan aikaan, kuin oikeudenkäynti Libanonin murhatun pääministeri Rafik Haririn teloittamiseen osallistuneita korkeita Libanonin ja Syyrian virkailijoita ja kenraaleita vastaan alkoi Haagin kansainvälisessä oikeudessa. JP:n kolumnisti Herb Keinon tarkastelee asiaa kolumnissaan. Hän viittaa, että asian ymmärtämiseksi on syytä ensin tarkastella Obaman päätöstä lähettää USA:n delegaatio YK:n alaisen rasismin vastaisen Durdan II nimellä tunnetun konferenssin valmistavaan kokoukseen. Näitä valmisteluja johtaa puheenjohtajana Libya, varapuheenjohtajina Iran ja Kuuba, joilla jokaisella on kaikkea muuta kuin puhtaat jauhot omassa rasismi-pussissa. USA:n delegaatio kuunteli aikansa ja totesi, ettei sillä ole mahdollisuutta vaikuttaa konferenssin päätöslauselmaan, ja matkusti takaisin kotiinsa. Tämä venkoilu Obaman hallitukselta aiheutti kuitenkin sen, että monet Euroopan epävarmat maat rohkaistuivat päätöksessään mennä mukaan.
OBAMA lähetti Syyriaan kansallisen turvallisuusneuvoston jäsenen Dan Shapiron ja USA:n ulkoministeriöstä Jeff Feltmanin ”alustavia keskusteluja” varten. Tämä on korkein delegaatio sitten 2005, jolloin Richard Armitage vieraili Syyriassa.
Keinon kuitenkin varoittelee tekemästä liian äkillisiä merkintöjä matkan johdosta, sillä hän katsoo tämän olevan osa Obaman tavasta saada omakohtainen kuvan alueen yleistilanteesta. Hyvä näin, mutta Lähi Itä elää erittäin ratkaisevaa ajankohtaa, eikä aikaa ole keskittyä opettelemiseen ja kuulostelemiseen, nyt tarvitaan nopeita päätöksiä, mutta Obaman hallitus ei näytä olevan valmis siihen. (JP)
5. ISRAEL HARKITSEE vakavasti toteuttaa pitkään julkisuudessa esiintyneet arviot suunnitelmistaan toimia oma-aloitteisesti Iranin ydinasehaaveitten toteutumisen estämiseksi, ilmenee raportista, jonka alustava versio julkistettiin Washingtonissa keskiviikkona. Raportin ovat laatineet USA:n korkeat poliittiset ja asiantuntijat, niiden mukana Dennis Ross, joka nimitettiin Obaman hallituksen erikoisedustajaksi mandaattinaan useat Lähi Idän maat. Raportti on laadittu kahden johtavan puolueen jäsenten yhteistyönä, allekirjoittajien joukossa on senaatin tiedustelun tutkimuskomitean jäsen Evan Bayh, sekä Valkoisen Talon ulkoasioitten alakomitean puheenjohtaja Gary Ackerman. Raportissa suositellaan turvallisuus-takuiden sekä ohjuspuolustus- ja muitten suojaavien toimenpiteitten lisäämistä Lähi Idän liittolaismaiden keskuudessa. Toimien tarkoituksena on painottaa USA:n jatkuvaa osallistumista liittolaismaitten puolustukseen sekä osoittaa lisätyillä turvallisuustoimilla Iranille, ettei sen kannata jatkaa ponnistelujaan ydinaseen rakentamiseksi.
ISRAELIN viranomaiset katsovat, että USA:n takuisiin kuuluu ydinaseverho, mutta ettei Israel ole kiinnostunut antautua tähän, koska läheinen liittolaissuhde voi samalla rajoittaa sen omaa liikkumisvapautta ja estää sen nopeita toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Raportissa todetaankin tämä ja lisätään, että USA:n jo antamat turvatakuut riittävät Israelin tarpeisiin.
RAPORTIN esitutkintaa suorittanut entinen YK:n lähettiläs Nancy Söderberg totesi, että Israel on todella vakavissaan harkitessaan yksipuolisia toimia Iranin suhteen. Hän totesi, että viimeaikaiset paljastukset ja tapahtumat, kuten Venäjän rakentaman Bushehr ydinvoimalan valmistuminen sekä tiedot, että Iranilla on 1010 kg heikosti mutta kuukaudessa tarpeeksi korkealle rikastettua uraania, mikä mahdollistaa pommin rakentamisen aivan lähi tukevaisuudessa. Tähän on lisättävä Venäjän lupaukset Iranille sen ehkä maailman tehokkaimman ilmapuolustusjärjestelmän S-300 toimittamisesta Iraniin suojaamaan sen ydinlaitoksia. Niiden saaminen toimintakuntoon rajoittaisi oleellisesti Israelin ilmapommituksia ja voisi tehokkaasti estää niiden onnistumisen.
Söderberg totesi, että raportin tarkoituksena on osoittaa, etteivät sotilaalliset toimet ole välttämättömiä Iranin ydinaseen valmistumisen estämiseksi, vaan että tarvittavien suojatoimien ohella kovennetut sanktiot riittävät. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin hallituksen ministerilistaa laaditaan jo kiireellä. Netanyahu tapaa tänään Avigdor Liebermanin, jolle hän tarjoaa talousministeriötä voidakseen varata ulkoministeriön kilpailijalleen Silvan Shalomille (Likud). Lieberman haluaisi oikeusministeriön, jossa hän haluaisi Friedmanin jatkavan. Netanyahun asema on vaikea, sillä hänellä ei ole varaa vihastuttaa potentiaalisia hallituskumppaneitaan. (JP)
- Arabikansanedustajat ovat sotajalalla siksi, että heitä syrjitään Knessetin alaisten valiokuntien puheenjohtajien ja jäsenten valinnan kaavailuissa. Listaa laatii Likudin Gideon Saar. Alustavasti talousvaliokuntaan Kadima saa 4 edustajaa, Likud viisi, Israel Beiteinu 3, Labour 2, Shas 2 ja UTJ yhden paikan. Sama edustajamäärä tulisi olemaan ulko- ja puolustusvaliokunnassa. Arabit valittavat, että arabiblokilla on yhteensä 11 kansanedustajaa, mikä edellyttäisi ainakin kolme valiokuntapaikkaa. (JP)
- IAF vastasi Gazan terroristien panssarintorjuntaohjuksen tuleen IDF:n partiota vastaan ampumalla heitä kohti ohjuksen, joka surmasi kaksi terroristia. Yksi surmatuista oli Jihadin korkea rakettiasiantuntija. Jihad vaatii kostoa. Eilen terroristit ampuivat kolme rakettia Israeliin, vahingoista ei ole raportoitu. (ynet)
- Terroristit ampuivat 2-3 rakettia torstaiaamuna Sderotiin, ei vahinkoja. (INN)
- Netanyahu kaavailee luopumista osasta Golania rauhansopimusta vastaan Syyrian kanssa. Syyria vaatii koko Golanin aluetta. (INN)
- Englanti suunnittelee aloittavansa keskustelut Hizbullahin kanssa.(INN)
- Debkafile kertoo, että Labour taitaa sittenkin olla menossa hallitukseen, Histadrutin johtaja Ofir Eini antoi oman tukensa asian puolesta.
- Iranin korkein kaitsija ali Khamenei toisti Teherenin konferenssissa vaatimuksensa ”sionistisen syöpäkasvaimen” poistamisesta. (Debkafile)
Comments