SUNNUNTAI 16.12.07
1. USA:N NIE-RAPORTTI Iranin ydinsuunnitelmista voi johtaa Jom Kippur-sodan kaltaiseen
yllätyshyökkäykseen Lähi Idässä, arvioi yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. Hän arvioi, että jotain meni pahasti pieleen USA:n 16 turvallisuusjärjestön julkistamassa tiedusteluraportissa Iranista (NIE).
DICHTER arvioi, että jos USA voi erehtyä noin pahasti Iranin suhteen, sen analyysi PA:n kyvystä selviytyä velvollisuudestaan lopettaa väkivalta ja terrorismi alueeltaan Israelia vastaan, voi olla samalla tavoin virheellinen. Asia on ajankohtainen, sillä USA tulee suunnitelmien mukaan toimimaan erotuomarina Israelin ja PA:n välillä rauhansuunnitelmien toteuttamisessa Tiekartan mukaan arvioiden, miten osapuolet ovat hoitaneet velvoitteensa.
DICHTER PITÄÄ Israelia osasyyllisenä NIE-raporttiin, koska se ei pystynyt vakuuttamaan USA:n tiedustelujärjestöjä Iranin ydinuhan kokonaiskuvasta. ”Tämä vääristynyt turvallisuusraportti voi aiheuttaa alueellisen Jom Kippur-sodan”, hän arvioi. Israel on yksi maa, jota uhataan, mutta Saudi Arabia ja muutamat muut arabikansat ovat yhtä suurella todennäköisyydellä uhattuina.
JOM KIPPUR-SOTA alkoi 1973 Egyptin ja Syyrian yllätyshyökkäyksenä Israelia vastaan Jom Kippurina, mihin Israelin johto ei ollut varautunut varoittavista tiedustelutiedoista huolimatta.
DICHTER varoittaa, että kenraali James Jones, joka johtaa osapuolten suorituksia arvioivaa ”mekanismia”, voi samoin perustaa johtopäätöksensä vääriin tai vääristeltyihin tietoihin PA:n suorituksista omien velvollisuuksiensa toteuttamisessa, mikä voi asettaa Israelin vaaralliseen tilanteeseen. Hänen mukaansa Israelin on vaikea jatkaa rauhanneuvotteluja PA:n kanssa samaan aikaan, kun Hamas käy asemasotaa Israelia vastaan Gazan kaistalta. ”PA:n tulee perustaa todelliset ja suorituskykyiset elimet lain toteuttamiseksi sekä lakiasäätävät ja oikeudelliset instituutiot.”
DICHTER ARVIOI omana näkemyksenään, että Jerusalemin vanhakaupunki ja Temppelivuori ovat osa Israelia. Golanin ylänkö sen sijaan on hänen mielestään luovutettava Syyrialle missä tahansa rauhansopimuksessa. (JP)
2. HAMAS EI tule koskaan tunnustamaan Israelia, oli Hamasin johdon sanoma Israelille Hamasin 20-vuotispäivänä eilen. Gazan kaupungissa 250 000 – 500 000 ihmistä oli ahtautunut kaupungin keskustaan osoittaakseen järjestön todellista voimaa. Israelia tuomitsevia iskulauseita huutava kansa poltti Israelin lippuja vannoen, ettei Hamas koskaan tunnusta Israelia. Tilaisuus pidettiin samalla aukiolla, missä viime kuussa muistettiin Jasser Arafatia 50 000 ihmisen voimalla.
HAMASIN EDUSTAJA PLC:SSA Mushir al-Masri varoitti israelilaisia yrittämästä Gazan kaistan miehitystä: ”IDF:n vetäytyminen Gazasta ei ole mitään verrattuna sen miehitykseen: Kaista tulee muodostumaan sen joukkojen hautausmaaksi. Juutalaiset, olemme jo kaivaneet hautanne.” HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh totesi puheessaan, että hänen järjestönsä tulee jatkamaan ”vastarintaansa” ainoana optionaan Palestiinan vapauttaminen. Hän arvioi, että suuret väkijoukot tilaisuudessa osoittavat, että yhä suurempi osa palestiinalaisia luottaa Hamasiin ja vastustaa Israelin tunnustamista. Haniyeh luetteli muutamia saavutuksia, joita ”vastarinta” on saavuttanut: ”IDF:n vetäytyminen Libanonin eteläosasta 2000, Israelin vetäytyminen Gazasta 2005, IDF:n sotilaan Gilad Shalitin kidnappaaminen 2006 sekä amerikkalaisten tappion alkaminen Irakissa ja Afganistanissa tänä vuonna.” Haniyeh katsoo, että jokainen, joka ei tunnusta Israelia, uskoo Allahiin eikä antaudu USA:n ja Israelin saartotoimien edessä hänen kansansuosionsa kasvaessa.
AL-MASRI vannoi, ettei Gilad Shalit koskaan näe päivänvaloa, ennen kuin kaikki Israelin vankiloissa olevat palestiinalaiset on vapautettu.
AL-MASRI hyökkäsi rajusti Mahmoud Abbasia ja hänen johtamansa järjestön Fatahin edustajia vastaan syyttäen heitä ”itsensä myymisestä amerikkalaisille ja suostumalla toimimaan Israelin miehityksen vartijoina”. Hän kuitenkin esitti Hamasin halun neuvotella Fatahin kanssa ilman verenvuodatusta, mutta vannoi, ettei entinen laittomuus ja anarkia saa enää tulla Gazaan.
DAMASKOKSESSA asuva Khaled Mashaal uhkasi Israelia kolmannella ja neljännellä intifadalla televisioidussa puheessaan. Hän kertoi, että ”järjestöllä on paljon kärsivällisyyttä huolimatta sitä vastaan solmituista salaliitoista ja Gazan alueen saarrosta”. Hän syytti Israelia Annapolis konferenssin käyttämisestä hyväkseen massiivisessa hyökkäyksessä palestiinalaisia vastaan Gazan kaistalla. Konferenssi oli hänen mielestään antanut Abbasille vapaat kädet hajottaa kaikki ”vastarintaryhmät” Länsirannalla.
PA:N POLIISIT estivät Hamasin jäsenten yritykset järjestää sen 20-vuotisjuhlia Länsirannalla pidättäen sen tärkeitä johtajia ennen juhlapäivää. (JP, Ynet)
3. KASSAM-RAKETTI osui teollisuuslaitokseen kibbutsissa Gazan rajan pinnassa perjantai-iltana. Laitos työskentelee 24 tuntia vuorokaudessa 8 tunnin työjaksoissa, mutta kukaan ei ollut laitoksessa raketin iskiessä rakennukseen. Rakennuksen eteläosa tuhoutui sirpaleitten särkiessä ikkunoita ja taukotilan, jossa työntekijät viettävät kahvitaukonsa. Kibbutsi sijaitsee vaara-vyöhykkeellä, mutta sen taloja ei ole vahvistettu raketti-iskuja vastaan.
PÄIVÄÄ myöhemmin toinen Kassam-raketti osui toiseen rajan pinnassa olevaan kibbutsiin, jonka taloja ei myöskään ole vahvistettu. Se ei aiheuttanut aineellisia eikä ihmisvahinkoja.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak lupasi, että Sderotin kaupunki ja raja-alue hyväksytään ”erityiskohteiksi”, mikä siirtää niiden turvallisuusvastuun puolustusministeriölle. Armeija tulee päättämään niiden laitosten ja koulujen sulkemisesta, ja asukkailla on oikeus anoa korvauksia valtiolta menetyksistään. Esitys on hyväksyttävä maan hallituksessa.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Ami Ayalon kertoi, että koko kotijoukkojen budjetti on siirrettävä puolustusministeriölle, joka tulee vastaamaan raja-alueen asukkaiden turvallisuudesta.
Hän painotti varovaisuuden ja syvän harkinnan tarvetta ennen suurta operaatiota Gazaan, ”ettei sillä vaaranneta maltillisten palestiinalaisjohtajien kansansuosiota, myös Gazassa”.
Hamasin kanssa ei kuitenkaan tule neuvotella, hän vakuuttaa. (JP)
AYALAON ennustaa, että Winograd-komitean loppuraportti tulee olemaan hyvin raskas, ja hän kehottaa Labour-puoluetta valmistelemaan irrottautumista hallituksesta sen julkistamisen jälkeen.
4. PERJANTAINA Gazan kaupungissa Fatahin hautajaissaattueen yhteydessä silminnäkijät kertoivat palestiinalaisnuoren seisoneen auton katolla ja avanneen päällystakkinsa näyttääkseen sinne asettamansa pommit. Nuorukainen hyppäsi alas auton katolta, mikä räjäytti pommit surmaten hänet ja kaksi muuta ihmistä. Fatahin syytti WAFA:n uutistoimiston web-sivulla Hamasia, että sen jäsen oli heittänyt putkipommin hautajaissaattueeseen. ”Tämä on jatkoa Hamasin rikoksille kesäkuun vallankaappauksesta lähtien”, siinä vakuutettiin.
PERJANTAINA kolme palestiinalaista haavoittui laukaustenvaihto-onnettomuudessa lähellä Gazan kaistan pohjoisosan turva-aitaa. Palestiinalaiset syyttivät siitä IDF:n sotilaita, mutta armeijan edustaja kertoo, ettei sillä ollut osuutta asiassa. (JP)
5. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hamas on yhdistänyt Gazan alueella olevat terrorijoukot yhdeksi 9 000 – 10 000 miehen vahvuiseksi armeijaksi, joka koostuu Izza-din-Kassam joukoista, alueen poliisijoukoista ja Hamasin kouluttamista kommandojoukoista, joihin kuuluu myös naisten muodostamia yksiköitä. Lisäksi Hamas on kouluttanut lukuisia itsemurha-ryhmiä, joiden tehtävänä on hyökätä IDF:n huoltoyksiköitä vastaan sotatilanteessa. Debkafile otaksuu, ettei Hamasin johto usko voivansa pysäyttää IDF:n etenemistä, vaan se keskittyy gerilla-tyyppiseen toimintaan Hizbullahin antaman esimerkin tapaan Libanonissa. Debkafile myös arvioi, mitkä IDF:n taktiset suunnitelmat olisivat suuroperaatiossa. Luultavimmin IDF hyökkää kaistan pohjoisosasta eliminoidakseen Gazan kaupungissa sijaitsevat Hamasin johtokeskukset ja rakettitehtaat ja -varastot. Toinen IDF:n osasto voi ottaa Philadelphia-käytävän valvontaansa Gazan ja Egyptin välisellä rajalla salakuljetuksen lopettamiseksi. Tämä viimeinen operaatio on vaarallinen ja voi helposti aiheuttaa Egyptin kiivaita vastalauseita ja jopa sen armeijan vahvistamista rajan takana.
6. UUTISOTSIKOITA
- TUTKIMUS osoittaa, että saastuminen Länsirannalla vaarantaa Israelin pohjavesiä. Tutkimus keskitettiin Alexanderjokeen Nablusista Välimereen ja Basorjokeen Hebronin vuorilta kohti Välimerta. Basorjoki oan täynnä asutusten viemärijätettä sekä kivi- ja nahkateollisuuden kemikaaleja. Alexanderjoki on parantunut Israelin puhdistustoimista vihreällä linjalla, mutta siinä on vielä viemärijätteitä sekä oliiviteollisuuden päästöistä Nablusin ja Tulkarmin ympäristössä että lisäksi israelilaisten tilojen lannoitus- ja hyönteisten torjunta-aineitten jätteitä. Saksan hallitus rakentaa viemäriveden puhdistuslaitokset Tulkarmin ja Hebronin kaupunkeihin, mutta ne valmistuvat useitten vuosien kuluttua. Israel on rakentanut puhdistuslaitoksia jokien tullessa vihreälle linjalle, mutta 50-90 % saasteista ehtii imeytyä maaperään ennen sitä. (Haaretz)
- ITÄVALLAN energiajätti OMV teki huhtikuussa 22 miljardin USD sopimuksen Iranin kanssa Persianlahden öljy- ja kaasuesiintymien hyödyntämiseksi. Itävallan hallitus omistaa 31.5 % OMV yhtiöstä. Monet yksityiset ja kansalaisjärjestöt ovat vaatineet sopimuksen mitätöimistä. (Haaretz)
- IAF:n isku haavoitti kolmea palestiinalaista Gazassa. Palestiinalaiset heittivät palopommeja IDF:n sotilaita vastaan Tulkarmissa. (Haaretz)
- SOTILAAT pidättivät 24 etsittyä Länsirannalla, poliisi pidätti 881 arabityöntekijää Israelissa, joilla ei ollut työlupaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019