MAANANTAI 25.02.08
1. ISRAEL KÄYTTI 30 000 sotilasta ja poliisia karkottamaan vajaa 9 000 juutalaista asukasta Gazasta runsas kaksi vuotta sitten.
NYT Israel joutuu mobilisoimaan ennalta arvaamattoman määrän sotilaita ja poliiseja pitääkseen Gazan kaistalle jääneet 1.1 miljoonaa (jotkut arviot sanoo heitä olevan yli 1.4 miljoonaa) asukasta turva-aidan takana. Poliisi on lähettämässä n.60 km pitkälle ”rajalle” Israelin ja Gazan välillä 6 500 poliisia. Armeijan vahvuudesta ei ole tietoja, mutta tykistöä ja muuta sotilaskalustoa on siirretty turva-aidan läheisyyteen. Israelin ulkoministeriö varoittaa Hamasia, että mitä tahansa väkivaltaisuuksia tänään tapahtuu Gazan ja Israelin välisellä turva-aidalla, on yksinomaan Hamasin vastuulla. (JP)
2. HAMAS ILMOITTAA, että tänään kello 10.00 maissa alkaa pitkä marssi, tai paremminkin muodostetaan inhimillinen ketju, joka alkaa Rafahista Gazan kaista eteläosasta ja jatkuu koko turva-aidan pituudelta Erez-terminaalin tienoille pohjoisessa. Hamas ilmoitti samalla, että Gazan eristämisen murtamiseksi tarkoitetut toimet tehdään tästä lähtien Israelin ja Gazan välisellä turva-aidalla, ei enää Egyptiin päin. Ilmeisesti Egyptin yksioikoinen uhkaus jalkojen katkaisemisesta jokaiselta Egyptin rajalinjan luvatta ylittäneeltä on mennyt perille.
ISRAEL EI OLE uhannut, mutta ilmoittaa, että se tulee puolustamaan itsenäisyyttään. Israelin pelkona on, että mielenosoittajat voivat yrittää murtaa turva-aidan sen heikoimmissa kohdissa, kuten Erez- ja Kissufim-terminaalit, kibbutsi Nahal Oz ja Netiv Ha´asara. (JP)
3. ONKO KYSYMYKSESSÄ pelkästään mediaisku, vai liittyykö tähän muitakin tavoitteita, selvinnee päivän mittaan. Debkafile ennustaa, että siviilimassojen, naisten ja lasten takana ovat pyssymiehet ja kranaattimiehistöt, jotka voivat aloittaa tulituksensa heidän takaansa. Myös Kassam-miehistöt ovat Debkafilen ennusteen mukaan valmiina osallistumaan tähän infernaliin.
Tämä voisi laukaista massojen hallitsemattomat liikkeet ja joukkoryntäykset, joissa ihmisuhreilta ei voi välttyä. Paljon riippuu siitä, mitä suunnitelmia Hamas on tehnyt ennakkoon ja miten se pystyy hallitsemaan kokoamiaan ihmismassoja. Turvallisuusviranomaiset ovat varoitelleet, että Erezin terminaalista voi kehittyä uusi Rafah, jonka kautta saarron murtamista yritetään. Mielialat olivat kiihtyneet Gazassa jo eilen öljyvarastojen ehtyessä lauantaina, mikä alkaa tuntua ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Hamasin taholta vakuutetaan, ettei suunnitelmiin sisälly turva-aidan murtamisyrityksiä, mutta toisen virkailijan mukaan sellaista voi tapahtua. (JP)
4. IDF:N SOTILAAT löysivät sunnuntaina viisi salakuljetustunnelia Gazasta Egyptin puolelle operoidessaan tuhotun ja käyttämättömän Dahiniyen lentokentän läheisyydessä. Ilmeisesti salakuljettajia eivät pelota egyptiläisten uhkaukset jalkojen katkomisesta, ja toisaalta, hehän liikkuvat rajan alla eikä sen yllä. Operaation aikana IDF pidätti 50 palestiinalaista kuulusteluja varten epäillen heillä olevan yhteyksiä terroristeihin tai terrorismiin.
SUNNUNTAIN AIKANA terroristit ampuivat Gazasta kuusi Kassam-rakettia Israelin puolelle.JP
5. RABBIINI-OIKEUKSIEN vallan palauttamiseksi laadittu lakiesitys, joka sisältyi Shasin ja Kadiman väliseen hallitussopimukseen, vedettiin pois hallituksen esityslistalta, koska muutamat ministerit vastustivat sitä. Lakiesityksen esitteli terveys- ja sosiaaliministeri Isaac Herzog (Labor). Lakiesitystä vastustivat pääasiassa Labor-ministerit Barakin johdolla, mikä nosti Shasin ja Laborin välit kriisitasolle. Lakiesityksen tukijoihin kuului myös shefardi päärabbi Shlomo Amar.
SHAS katsoi uuden lain tarpeelliseksi korkeimman oikeiden tuomarin Ayala Procaccia päätettyä kaksi vuotta sitten rajoittaa rabbiini-oikeuden valtaa siviiliasioissa.
UUDEN LAIN MUKAAN rabbiini-oikeudet voisivat päättää avioliittoa ja erotapauksia koskevissa asioissa mukaan lukien varojen jakamisesta osapuolten välillä sekä lasten elatus ja hallussapito. Rabbiini-oikeuksilla ei kuitenkaan ole valtaa antamansa eropaperin (get) jälkeen päättää uusista eroavien osapuolten riitakysymyksissä ilman molemman osapuolen suostumusta.
HERZON katsoi, että lakiesitys vaatisi myöhemmin täsmennyksiä, mutta että useimmat naisjärjestöt olivat lakiesityksen takana.
SHAS VASTAA syytöksiin tasapainon järkyttämisestä vaatimuksillaan todeten, että tasapaino järkkyi jo kauan sitten, ja että lakiesitys olisi palauttanut osan siitä.
Shasin vaikutusvaltainen jäsen Shlomo Benizri tunnustaa suoraan, että Shasin pysytteleminen hallituksessa heikentää sen asemaa vaaleissa, mutta odottaa Olmertin suostuvan sosiaalisiin etuihin kuten lapsilisien nostamiseen, mikä palauttaisi äänestäjien luottamusta.
Shas on hajaantunut sisäisesti sen tukiessa Oslon sopimusten hyväksymistä Knessetissä, ja viimeksi sen kieltäytyessä eroamaan hallituksesta kovasta painostuksesta huolimatta. Shasin hengellisen johtajan Ovadia Yosefin poika Yaakov Yosef syyttää Shasin johtoa hengellisen johtonsa, the Council of Sages, päätösten hylkimisestä.
ISRAEL maksaa lapsilisää 152 NIS kahdelta ensimmäiseltä lapselta, kolmannelta 182 NIS, kolmannelta ja siitä ylöspäin 337 NIS kuukaudessa. Shas haluaa näitä nostettaviksi.(INN)
6. BARUCK HUSSEIN OBAMA, demokraattien presidenttiehdokas USA:n vaaleissa, johti vuosina 1999 – 2002 Woods Fund hyväntekeväisyysjärjestöä, joka sanoo tukevansa taloudellisessa ahdingossa olevia. Woods Fund lahjoitti 2001 arabijärjestölle 40 000 USD ja uudelleen 35 000 USD vuonna 2002. Kyseinen järjestö on nimeltään Arab American Action Network (AAAN). Järjestön perustajajäsen Kolumbian yliopiston professori Rashid Khalidi kuuluu Obaman kannattajiin ja kerää rahaa hänen vaalityölleen. Khalidi tunnetaan rajusta Israelin vastaisuudestaan, hän tukee terrorismia Israelia vastaan ja oli mukana PLO:n toiminnassa sen tehdessä hyökkäyksiä länsimaisia kohteita vastaan. USA:n ulkoministeriö luokittelee PLO:n terrorijärjestöksi.
Khalidin vaimo Mona toimi siihen aikaan AAAN:n presidenttinä.
OBAMA JOHTI Woods Fund järjestöä samaan aikaan, kun Weathermen terrorijärjestön jäsen Willam S Ayer kuului sen hallitukseen. Tämä terrorijärjestö halusi kaataa USA:n hallituksen ja otti vastuun Washingtonin pommi-iskusta 1971. Ayers on Illinois-yliopiston professori Chicagossa. Hän on edelleen Woods Fund järjestön hallituksessa ja lahjoittaa varoja Obaman vaalityölle. Hän ei sano katuvansa osallisuuttaan 1971 pommi-iskuun Washingtonissa, joskin hän ei itse sytyttänyt pommia. Hän ihailee syyskuun 11. päivän pommi-iskuja 2001 New Yorkissa ja Washingtonissa ja pahoittelee, ettei itse saanut enemmän aikaan.
Vuosina 1076-1982 Kkalidi toimi PLO:n uutistoimiston Wafan johtajana Beirutissa hänen vaimonsa Monan toimiessa Wafan englanninkielen kääntäjänä.
AAAN:n tukikohta sijaitsee Chicagossa sen voimakkaan palestiinalaisten maahanmuuttaväestön alueella. AAAN esittää kaikissa julisteissaan ja kirjeissään Israelin itsenäisyyttä 1948 palestiinalaisten tapaan ”katastrofiksi” (naqba). (Lähde: www.worldnetdaily.com 25.02.08)
7. UUTISOTSIKOITA
- SANAT LENTELIVÄT terävien miekkojen tapaan Knessetin opetusvaliokunnan kokouksessa sunnuntaina. Vastakkain olivat Israel Beiteinun puheenjohtaja Ke. Avigdor Lieberman ja Ke. Jamal Zahalka (Balad). Zahalka selitti, miksi Israelin kansalaisuutta ja kaikkia sen oikeuksia nauttivat arabit eivät voi osallistua siviilipalvelukseen. ”Arabiyhteisön johtajat vastustavat siviilipalvelua. Me täytämme oikeutemme ja vastuumme selittämällä nuorisolle, mitä kansallinen siviilipalvelus merkitsee. Jokainen siviilipalvelua suorittava joutuu ”aidalle”, ja arabiyhteisö pitää häntä petturina.” Hän jatkoi, että haderi-yhteisö on vapautettu yhteiskunta-
palvelusta uskonnollisista syistä; arabiyhteisö tulee vapauttaa siitä kansallisista
syitä. ”Lieberman istuu täällä ja kiihottaa. Sinä pieni fasisti, tuki suusi.”
LIEBERMAN vastasi tähän kutsumalla Zahalkaa suureksi kiihottajaksi, viidenneksi kolonnaksi, petturiksi, ja vakuutti, että hänelle löydetään sopiva paikka.
GALLUPIN mukaan 76 % arabeista haluaisi suorittaa yhteiskuntapalvelua armeijan sijasta, joka ei ole heille pakollinen, mutta he pelkäävät toisten painostusta. Muutamat palvelua suorittavat ovat saaneet uhkauksia ja heitä on pahoinpidelty. (JP)
- IDF:N EDUSTAJA sanoo sotilaitten olevan valmiit mihin tahansa Hamasin massa
mielenosoitus Gazassa johtaa. Hamasin uskotaan saavan paikalle 40 000 ihmistä,
pääasiassa naisia ja lapsia. Saatujen tietojen mukaan sotilaat ovat saaneet ohjeet
ampua hätätilanteessa ihmisten jalkoihin.
IAF surmasi maanantaiaamun kuluessa kolme palestiinalaista ja haavoitti ainakin
neljää muuta Gazan kaistalle tekemässään kahdessa ilmaiskussa. (Haaretz)
- Poliisi ja rajapoliisit pidättivät 25-vuotiaan miehen galilealaiseen kylään tekemänsä
ratsian aikana. He löysivät suuren määrän ammuksia, IDF:n univormuja ja
huumeita. (Haaretz)
- Mauritania pidätti ja tuomitsee oikeudessa viisi Israelin lähetystörakennuksen
edessä tapahtuneeseen ammuskeluun syyllisinä. He kuuluvat al-Qaida Pohjois-
Afrikassa nimiseen järjestöön. (Haaretz)
- Jerusalemiin luvataan sadetta, lämpötila 5-11 astetta C.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021