TIISTAI 26.02.08
1. KAPINA KADIMAN sisällä, kertovat aamun uutiset. Kapina yleensä pyritään tekemään silloin, kun valvova silmä on jostain syystä herpaantunut. Olmert on Japanissa viikon loppuun. Eli aika oli suotuisa aloittaa kapina, joskin kysymys voi olla vain vesilasiin pudonneesta kärpäsestä.
11 Kadima-puolueen kansanedustajaa kokoontui joka tapauksessa eduskuntaryhmän tilaisuuteen maanantaina keskustelemaan hallituksen neuvotteluista PA:n kanssa Jerusalemista. Heillä on yhteinen epäilys siitä, että Olmertin päinvastaisista vakuutteluista huolimatta Israelin pääkaupungin jakaminen on vahvasti mukana neuvotteluissa, kuten Livni ja PA tunnustavatkin. KAPINAHANKKEESSA mukana olleista 9 esitti avoimesti vastustavansa Jerusalemin jakamista ja vaativat Jerusalemin kysymyksen vetämistä pois neuvotteluista. Keskustelujen päätteeksi päätettiin aloittaa toimet, joilla Olmertin oikeutta jatkaa neuvotteluja PA:n kanssa rajoitettaisiin.
He vetoavat Kadiman puolueohjelmaan, joka selkeästi vakuuttaa, että yhdistetty Jerusalem on oleva Israelin täydessä valvonnassa: ”Tämä on ainoa ”tiekarttamme”, eikä siitä tule poiketa. On tärkeää, että pääministeri ja ministerit ovat tietoisia puolueen muitten jäsenten mielipiteistä, koska sekä toisilla ministerillä että kansanedustajilla on eriäviä mielipiteitä,” sanoi Yoel Hasson, hallitusyhteistyön apulaispuheenjohtaja.
KADIMA-PUOLUEEN 29 kansanedustajasta yli puolet vastustaa Jerusalemin jakamista, ja monet kokouksen ulkopuolelle jääneet valittivat, ettei heillä ollut tietoa Jerusalemin kysymyksen ottamisesta esille puolueen kansanedustajien ryhmäkokouksessa. Yleinen kanta on se, että Olmertin tulee alistaa neuvottelutulokset sekä puolueen että myös Knessetin äänestykseen. (JP)
2. RYHMÄ OIKEISTOLAISIA kansanedustajia syytti eilen Olmertia, että hän on jäädyttänyt rakentamisen Itä Jerusalemin alueella ”rauhankeskustelujen” vuoksi PA:n kanssa. ”Ei koskaan ennen ole ollut Jerusalemin historiassa tällaista tilannetta, jossa Israelin hallitus aktiivisesti jäädyttää kaiken rakentamisen”, sanoi kansanedustaja Uri Ariel (NU/NRP) puolueen järjestämässä erikoistilaisuudessa Har Homassa. He nimittivät Olmertin päinvastaisista vakuutteluista huolimatta voimassa olevaa rakentamiskieltoa ”kansalliseksi häpeäksi”. JERUSALEMIN HAR HOMA lähiön hallintojohtaja Herzl Yehezkel kertoi, että hallitus oli jäädyttänyt kaikki rakennustyöt lähiössä alueella, joka on vastapäätä Betlehemiä. Alueelle rakennettavan 307 uuden asuntoyksikön urakkatarjoukset on jäädytetty, vaikka ne hyväksyttiin pian Annapolis konferenssin päättymisen jälkeen. Niiden toteuttaminen aiheutti kansainvälisen hälyn, ja jopa USA:n ulkoministeri Rice heristeli sormeaan uhkaavasti rakentamispäätöksestä. Hallitus on päättänyt olla markkinoimatta ensimmäistä 240 asuntoyksikköä, kertoi lähiön rakennuspäällikkö Adi Sarit maanantaina.
”MEIDÄN EI TULE alistua kansan harhauttamiseksi tarkoitettuihin hallituksen metkuihin, joilla se yrittää selittää toista kuin mitä se itse asiassa tekee vakuuttaessaan rakentamisen Jerusalemissa jatkuvan vastoin tosiasioita”, kertoi kansanedustaja Zevulun Orlev (NU/NRP). Talonrakennusministeriön edustaja Kobi Bleich sanoo Har Homan viivytysten johtuvan ongelmista logistiikassa, ettei markkinoille päästettäisi liikaa asuntojen myyntikohteita.
JERUSALEMIN KAUPUNGIN pääsihteeri Yair Maayan kertoi parlamenttikomitealle aiemmin tässä kuussa, että hallitus pidättää satojen asuntojen rakennushankkeita Itä Jerusalemissa. Yksi näistä kohteista on Pisgat Zeev, jonka 750 asuntoyksikön rakennushanke odottaa hallituksen vihreää valoa. Alue sijaitsee ns. ”vihreän linjan” takana Jerusalemin alueella. Hallituksen edustaja vakuuttaa, etteivät Jerusalemin rajojen sisällä olevat alueet kuulu ns. ”Länsirantaan”, jossa kaikki rakentaminen on alistettu Olmertin suoraan valvontaan.
ITÄ JERUSALEMIN alueella asuu n. 180 000 juutalaista. (JP, E Lefkovits)
3. YHTÄÄN UUTTA laitonta parakkikylää (outposts) ei ole rakennettu vuoden 2005 jälkeen, vakuutti apulaispääministeri Haim Ramon Knessetin asettaman valtion tarkastuskomitean kokouksessa eilen. Kokouksessa käsiteltiin kysymystä, miten hallitus oli toteuttanut asianajaja Talia Sassonin (Meretz) maaliskuun 9.päivänä 2005 julkistaman Ariel Sharonin toimeksiannosta laatimaansa selvitystä laittomista parakkikylistä Juudeassa ja Samariassa, ja olisiko kysymys alistettava valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin selvitettäväksi. Sassonin selvityksen mukaan hän löysi 105 ilman lupaa rakennettua parakkikylää, joista hän suositteli joko kokonaan tai osittain palestiinalaisten omistamalle maalle pystytetyistä 61 poistettaviksi välittömästi. Sharon antoi käskyn poistaa 15 parakkikylää välittömästi ja maan palauttamisesta omistajilleen.
HAIM RAMON johtaa toimikuntaa, jonka tehtävänä on tarkkailla, miten Sassonin raportissa tehtyjä suosituksia on toteutettu. Sasson valitti komitealle, ettei ole määritelty rakentamisen laittomuutta (illegal), mikä aiheuttaa jatkuvaa sekaannusta. Ramon kertoi myös komitealle, että hallitus on jäädyttänyt Juudeassa ja Samariassa avustuksensa rakennuskohteilta, joita oikeuskansleri Mazuzin johtama erikoiskomitea ei ole hyväksynyt. (JP, D Izenberg)
4. LAITTOMIA MAAHANMUUTTAJIA pyrkii jatkuvasti Egyptin rajan yli Israeliin. Israelin ja Egyptin viranomaiset ovat pyrkineet yhdessä löytämään ratkaisuja ongelmaan.
MAAHANMUUTTOPOLIISI teki ratsian Tel Avivin keskusbussiasemalle maanantaina käyden läpi tiloja, joissa heitä majailee, ja pidätti 200 laitonta maahanmuuttajaa. Egyptin rajapoliisit ovat omaksuneet rajummat menetelmät rajan ylittäviä vastaan. He ampuivat äskettäin yhden sudanilaisen ja yhden norsunluurannikolta kotoisin tulleen miehen heidän yrittäessä rajanylitystä. Ainakin kolme muuta ampumistapausta on tullut julkisuuteen Egyptin puolella rajaa.
ISRAELIN POLIISI sanoo, että se on pidättänyt 240 laitonta maahanmuuttajaa, jotka odottavat oikeuden päätöksiä, mitä heille tehdään. Osa palautetaan maahan, josta he ovat kotoisin, jos saadaan varmuus, ettei heidän henkensä ole siellä vaarassa. Toinen tapa on palauttaa heidät Egyptin puolelle rajaa ja antaa heidät Egyptin viranomaisten vastuulle.
YK:N PAKOLAISKOMISSION laskelmien mukaan viime vuosien aikana Israeliin on tullut lähes
7 000 laitonta maahanmuuttajaa. Israelin hallitus laatii monimutkaista määritelmää, jonka perusteella heidät luokitellaan eri kategorioihin ja heidän kohtalonsa määriytyy sen mukaan. Osa heistä tulee maahan etsimään työtä, osa on todellisia pakolaisia, jotka eivät voi palata kotimaahansa peläten joutuvansa kidutettaviksi tai ammuttaviksi. (JP, Sh Cl Frenkel)
5. ISRAELIN TALOUS on vuositasolle sovellettuna kasvamassa yllättäen 6.4 % vauhdilla vuosineljänneksellä, suurinta vauhtia vuoteen. Kasvu nousi 5.9 %:n kasvuvauhdista kolmen edellisen kuukauden aikana viennin noustessa 15.5 %, ilmoittaa keskusrekisteritoimisto. Ennusteen mukaan kasvuvauhdin tuli hidastua 5.4 %:iin, minkä johdosta nopea nousu yllätti tarkkailijat, vaikka nämä varoittelevatkin, että tahti voi hidastua tulevien kuukausien aikana.
TALOUS VOI kasvaa 4 % tänä vuonna, hitain sitten 2003, kertovat 11 ennustajan tutkimukset Bloomberg News tiedotteessa.
Kulutus nousi 4 %, laskua edellisestä 7.9 %:sta. Liiketalouden kotimaantuotto nousi 8.6 % ilman hallituksen kulutusta, nopein vuonna 2007.
ULKOMAISET RAHOITTAJAT sijoittivat Israeliin 940 miljoonaa USD tammikuun aikana, eniten lokakuun jälkeen. Suorat ulkomaiset investoinnit olivat 809 miljoonaa USD, edellinen 888 miljoonaa USD. Investointien määrä vastaa keskimääräistä vuoden 2007 kuukausittaista investointia, joka oli 11.406 miljardia USD. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- YUVAL STEINITZ (Likud) syyttää hallitusta, ettei se ole tehnyt tarpeeksi Kassam-rakettitulen estämiseksi Gazasta Israeliin. Eilen iltapäivällä yksi raketti putosi Sderotissa omakotitalon takapihalle, jossa 10-vuotias Yossi Chaimov oli leikkimässä nuoremman sisarensa kanssa. He juoksivat kiireesti suojaan kuultuaan Red Dawn hälytyssireenin äänen, mutta raketin sirpale repi pojan olkapään. Naapurit kutsuivat paikalle ambulanssin, jolla molemmat vietiin sairaalaan. Lääkärit pystyivät pelastamaan pojan käden. Lasten vanhemmat olivat silloin työssä. Myös yksi äiti vuoden vanhan lapsen kanssa hoidettiin sairaalassa sirpaleitten vuoksi. Yhä useammat, myös maassa vierailevat ulkomaalaiset, ovat vaatineet Israelin laajaa hyökkäystä Gazan kaistalle. (INN)
- HAMASIN UHKAAMA massamielenosoitus eilen Gazassa kuivui kasaan. Vain viitisentuhatta ihmistä arvioidaan osallistuneen ”ihmisketjuun”, jota Hamas mainosti. Paikalle oli kerääntynyt runsaasti ulkomaisia toimittajia, jotka saivat hyvän kohteen kuvauksilleen Sderotissa Kassam-rakettien räjähdellessä kaupungissa iltapäivällä. (INN)
- SYYRIASSA teloitetun suurterroristi Imad Mughniyehin leski uskoo, että hänen miehensä tappoivat syyrialaiset. Hän esitti todisteeksi Syyrian hallituksen salailun ja sen, ettei se sallinut Iranin tutkia teloitusta. Syyrian motiivina oli huhu, jonka mukaan Mughniyeh yritti kaapata Hizbullahin johdon Nasrallahilta, joka syyttää teloituksesta Israelia. USA:n mukaan teloittaja oli Hizbullah. (INN)
- ENTINEN PRESIDENTTI Moshe Katzavin sopimusratkaisu häntä vastaan nostetussa syytösjutussa vahvistettiin korkeimmassa oikeudessa. Katzav joutuu maksamaan korvauksia 50 000 NIS, mutta välttää vankilatuomion.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020