PERJANTAI 29.02.08
1. TERRORISTIT ampuivat yli sata rakettia keskiviikon ja torstain aikana Gazasta Israelin puolelle. Parikymmentä niistä oli tähdätty Ashkeloniin; torstaina tusinan verran. Ne olivat Siinailta Gazan kaistalle salakuljetettuja Grad-raketteja, alkuperältään joko Syyriasta tai Iranista. Tarkkailijat huomauttavat, että Hamasin Grad-rakettivarastot alkanevat olla lopuillaan, mutta kun se oppii rakentamaan niitä itse, varastot ovat ehtymättömät.
ASHKELONISSA, n. 120 000 asukkaan kaupungissa, jossa sijaitsee useita strategisesti tärkeitä varastoja ja laitteistoja, ei ole minkäänlaista varoitusjärjestelmää. Eilen puolustusministeri Ehud Baral kuitenkin lupasi, että kaupunki varustetaan Red Dawn hälytysjärjestelmällä, joka antaa asukkaille muutamia kymmeniä sekunteja ehtiä suojaan. Sen asentamista vastustettiin sillä, että se aiheuttaa tarpeetonta paniikkia kaupungissa asukkaitten rynnätessä kaduilta suojiin.
EILEN yksi raketti putosi Ashkelonissa kerrostalon katolle tunkeutuen sen läpi asuntoon, jossa oli pieni poika yksinään kotona. Hän säilyi kuitenkin vahingoittumattomana mutta joutui shokkitilaan. Yksi 17-vuotias tyttö sai sirpaleen jalkaansa iltapäivällä.
KAIKKIAAN 24 ihmistä jouduttiin hoitamaan sairaalassa keskiviikon aikana rakettitulen takia, useimmat heistä saamansa shokin vuoksi. (JP)
2. IDF TEKI TORSTAINA AIKANA useita iskuja Gazan kaistalle. Ainakin 29 palestiinalaista kuoli kahden viimeisen päivän aikana tehdyissä iskuissa, niistä torstaina 18. Useimmat surmansa saaneet olivat ”militaristeja” ja tusinoittain haavoittuneita vietiin sairaaloihin. Myöhään keskiviikkona 6-kuukauden ikäinen vauva sai surmansa; torstaina 10- ja 11-vuotiaat lapset saivat surmansa ohjusiskuissa. Torstaina iltapäivällä IAF ampui ohjuksia rakennukseen, jossa IAF:n edustajan mukaan valmistettiin aseita, sekä puolisotilaalliseen tukikohtaan.
Yksi torstaina kuolleista oli Hamza al-Haya, jonka isä on Hamasin parlamentin jäsen Khalil al-Hamza. Khalil al-Hamza kertoi käydessään katsomassa poikansa ruumista ruumishuoneella, että hän on ylpeä pojastaan, joka antoi henkensä Hamasin asian hyväksi: ”Kiitän Allahia tästä lahjasta. Tämä on 10. perheemme jäsen, joka on saanut marttyyrin kunnian.” Pojan hautajaisiin osallistui tuhansia asukkaita.
PALESTIINALAISET kertoivat, että IAF:n iskut runtelivat pahoin paikallisen inhimillisen avun ”Palestiinan lääkintäapujärjestön” tiloja, jonka lääkäri kertoi, että ambulanssi ja suurin osa tarvikkeista ja välineistä tuhoutui. (JP)
3. ISRAELIN SISÄISEN turvallisuuden ministeri Avi Dichter joutui toisten mukana etsimään suojaa raketteja vastaan vieraillessaan Sderotissa ja Sapir opistossa eilen. Hän arvioi, etteivät sotilaalliset iskut Gazan kaistalle estä rakettitulta, vaan varustautuminen niitä vastaan. Hän ei pidä mielekkäinä puheita Gazan valtaamisesta, koska terrorismin infrastruktuurin tuhoaminen sieltä kestäisi vuosia. ”Vasta kun vastapuoli tajuaa, ettei se saavuta mitään raketti-iskuillaan, se lopettaa terroritoimensa”, hän arvioi. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tuli eilen ehkä huomaamattaan tunnustaneeksi, miksi hän on haluton aloittamaan suuroperaatiota Gazan kaistalle, joka mahdollisesti tulisi lopulta kaatamaan Haniyehin hallituksen Gazassa.
SHAS-PUOLUEEN ministerit ovat vaatineet kovempia otteita Gazan kaistalla, mikä on nostanut ristiriitoja hallituspuolueitten välillä. Shas-puolueen puheenjohtaja, ministeri Eli Yishau vaati, että Knessetin ulko- ja puolustusasiainvaliokunta on kutsuttava koolle keskustelemaan kiihtyneestä tilanteesta Gazassa. Barak kertoo, että hän olisi valmis aloittamaan IDF:n suuroperaation Gazassa, mutta hänen täytyy ensin harkita useita poliittisia näkökohtia. Hän sanoi seuraavaa: ”Labour on ainoana voimakkaana vasemmistopuolueena Knessetissä. On olemassa vaara, että jos hyväksemme sen, että Gazan evakuointi oli virhe, meillä ei ole mitään, millä taistella seuraavissa vaaleissa. Meidän puolueohjelmamme mukaan meidän tulee edistää rauhanprosessia. Emme voi antaa vihollisillemme Knessetissä – oikeistopuolueille – enemmän ammuksia sanoa, että aiemmat myönnytykset palestiinalaisille olivat virheellisiä.” (JP)
5. KANSANEDUSTAJA Yuval Steinitz (Likud) sanoo, että puolue on toistuvasti vaatinut päättäväisempiä otteita Gazan kaistalla, koska päättämättömyys sallii Hamasin jatkaa varustautumistaan; ja tilanne huononee, mitä kauemmin tätä jatkuu.
LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz (Kadima) kritisoi hallituksen saamattomuutta rakettitulen lopettamiseksi : ”Emme voi jatkaa empimistämme samaan aikaan kun suunnittelemme erilaisia päämääriä, emmekä voi antaa terrorin jatkuvasti määritellä omaa ohjelmaamme.”
SISÄMINISTERI Meir Sheetrit (Kadima) ei usko, että sotilaallinen operaatio Gazaan lopettaisi rakettitulta. Sen sijaan hän suosittelee kohdistettuja iskuja Hamasin johtoa vastaan.
SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter epäili niiden järkeä, jotka vaativat sotilaallista operaatiota Gazan kaistalle. Hänen oma henkivartijansa haavoittui raketin sirpaleesta Sderotissa.
Maahanmuuttajien sulauttamisesta israelilaiseen yhteiskuntaan vastaava ministeri Yaacov Edri otti rajumman asenteen: ”Hallituksen tulee sisäistää tilanne ja tehdä vaikeita ratkaisuja. Emme ole kaukana päivästä, jona meidän tulee mennä Gazaan ja miehittää se.” (JP)
6. ISRAEL NÄYTTÄÄ nyt ajautuneen tilanteeseen, josta useat ovat varoitelleet mutta johon nykyisellä Olmertin hallituksella ei ole resursseja paneutua riittävällä päättäväisyydellä. Hamas on selvästi saanut uutta rohkeutta ja uskaliaisuutta. Se uhkaa avoimesti maailman neljänneksi voimakkainta armeijaa, jollaisena Israelin puolustusvoimia pidetään. Mutta kun Israelin poliittinen päätöksentekijä pelkää tai osoittaa tarpeetonta varovaisuutta, maan armeija on puolustuskyvytön ja mikä pahinta, sen toimia leimaa yhä selvemmin toimettomuuden aiheuttama halvaantuminen, mikä tuli selvästi esiin Libanonin kakkossodan aikana. Lisäksi armeija puuhaa kaiken aikaa pienimuotoisissa kahakoissa kouluttamattomien ja ilman kokonaisjohtoa toimivien terrori-järjestöjen kanssa, mikä on sumentanut sotilaitten mentaliteetin ja aiheuttanut vakavia moraalisia ja uskonnollisia ongelmia miehissä, joita on opetettu arvostamaan elämää ennen kaikkia muita näkökohtia. Monet IDF:n sotilaista ja vielä useammat sen upseereista tulevat uskonnollisista piireistä, joille juutalainen ideologia ja uskonto on vakava ja todellinen.
ARMEIJAN NYKYJOHTO on puolustusministeri Barakin avustuksella pyrkinyt kiireesti korjaamaan niitä vakavia puutteita sekä koulutuksessa että varusteluissa, joita Libanonin kakkossota toi esiin. Armeijan lisäksi Israelin kotirintama oli lähes täysin valmistautumaton sotaan Hizbullahia vastaan. Jotain lienee korjattu silläkin rintamalla, mutta suurten joukkojen harjoituksia tai opastustilaisuuksia on järjestetty kovin puutteellisesti.
Joku sanoi sattuvasti: ” On myöhäistä alkaa valmistaa ammuksia juoksuhaudoissa.”
7. UUTISOTSIKOITA
- SHABAK, Israelin salainen tiedustelujärjestö, pidätti äskettäin 17-vuotiaan palestiinalaistytön Jerusalemissa, joka oli valmistautumassa itsemurhaiskuun Israelissa. Hän kertoi kuulustelijoilleen kuuluvansa Islamic Jihadiin, jonka kaksi muuta jäsentä pidätettiin samassa yhteydessä. Hän ilmoitti vihaavansa juutalaisia. Tytöllä on Israelin kansalaisuus ja esteetön liikkuminen Israelissa. (INN)
- LEHTITIETOON perustuen INN kertoo, että syy Shasin juuttumiseen hallitus-yhteistyöhön Kadiman kanssa on se, että rabbi Ovadia Yosef haluaa poikansa Yitzhak Yosefin nimittämistä Jerusalemin sephardi päärabbiksi. Asiaa hoitaa hallituksessa uskonnollisten asian ministeri Yitzhak Cohen (Shas).
- 12-vuotias beduiinityttö sai surmansa ilmeisesti IDF:n sotilaan ampumasta harhaluodista seisoessaan kotinsa lähellä 400 metrin päässä Israelin rajasta Egyptin puolella. Sotilaat taistelivat silloin Gazan terroristien kanssa lähellä Kerem Shalomia. (Ynet)
- RAKETTITULI Gazasta jatkuu Israelin puolelle. Ainakin kaksi rakettia ammuttiin aamun kuluessa kohti Sderotia. Ei vahinkoja. (Haaretz)
- www.debka.com kertoo, että Israelin johto on pyytänyt ulkomaisia välittäjiä tulitauon saamiseksi Hamasin kanssa. Debkafile katsoo, että tämä on selvä voitto Hamasille; se voi katsoa pakottaneensa Israelin etsimään neuvotteluratkaisua ja samalla tunnustamaan Hamasin hallinnon Gazassa.
- KUWAITILAISEN al-Watan lehden mukaan Hizbullah suunnittelee aloittavansa suurhyökkäyksen Israelia vastaan maaliskuussa. Tämä olisi kostona siihen, että Israelin agentit teloittivat sen sotilaskomentajan Imad Mughniyehin, minkä Israel kiistää. Hyökkäys toteutuisi suruajan loputtua. (www.joelstrumpet.com )

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019