TIISTAI 12.06.07
1. UUSI VAKOILUSATELLIITTI Ofek-7 antaa Israelin puolustusvoimille (IDF) ennennäkemättömiä operatiivisia kykyjä, luonnehtii Yaakov Katz onnistuneen satelliitin ampumista avaruuteen maanantaina. Se on kuin silmä avaruudessa, ”Eye in the Sky”, kuten englanniksi sanotaan. Onnistuminen merkitsi samalla suurta huojennusta armeijan suunnittelijoille, sillä entiset vielä toimivat ”silmät taivaalla” alkavat olla vanhentuneita eivätkä niiden laitteet vastaa ajan nopeasti lisääntyviä haasteita.
OFEK-7 kiertää maapallon 600 kilometrin korkeudella 90 minuutissa. Alustavien kokeitten mukaan kaikki toimii suunnitellusti, ensimmäiset operaatiot todettiin 55 minuuttia ampumisen jälkeen IAI:n (Israel Aircraft Industries) maa-asemalla. Viranomaiset kieltäytyvät ilmaisemasta sen kaikkia toiminnallisia ominaisuuksia, mutta toteavat, että se on valtavasti edistyneempi kuin Eros B satelliitti, joka pystyy lähettämään maanpäälliselle seuranta-asemalle 70 sm:n suuruisista kohteista ottamiaan kuvia. Puolustusministeriöllä on yhteistoimintasopimus kaupallisen satelliitin Eros B:n sekä tiedotussatelliittien Amos 1 ja 2 omistajien kanssa. Ofek-5 lähetettiin avaruuteen 2002 neljän vuoden toimintakapasiteetilla, mutta se jatkaa edelleen toimintaansa. (JP 12.06.07)
2. IRAN VAROITTAA, että kaikki USA:n tukikohdat Lähi Idässä ovat sen ohjusten kantomatkan sisällä, kertoo Iranin apulaissisäministeri Muhammad Bager Zolghadr AFP:n haastattelijalle. ”Jos Irania vastaan hyökätään, kaikki USA:n etuisuudet kaikkialla maailmassa tulisivat olemaan vaarassa”, hän vakuutti.
IRANILLA ON suuri määrä keskimatkan ohjuksia, joilla se yltää naapurimaihinsa, ja Iranin johto vakuuttaa, että sen uusin ohjus Shihab-3, jolla on 2000 km:n kantomatka, asettaa USA:n Saudi Arabiassa olevat sotilaalliset laitteet uhanalaisiksi.
IRAN ON MYÖS varoitellut Persianlahden maita, että sotatilanteessa Iran tulee toimimaan niitä maita vastaan, jotka ovat yhteistyössä USA:n kanssa. Iranin parlamentin puhemies Dholam Ali Hadad kertoi virallisen Kuwaitin vierailunsa yhteydessä reporttereille, ettei Iran uhkaa ketään, mutta se tulee puolustautumaan sotatilanteessa, ja voi olla pakotettu iskemään Persianlahden maihin, joita hän ei halunnut nimetä. Hän kuitenkin lisäsi, että jotkut maat siellä ovat vakuuttaneet, etteivät ne salli käyttää maaperäänsä hyökkäyksessä Irania vastaan eivätkä halua liittää kohtaloaan USA:n kanssa Irakin hyökkäyksen maaliskuussa 2003 tapaan.
IRANIN OPISKELIJOITTEN uutistoimisto ilmoittaa, ettei entinen puolustusministeri amiraali Ali Shamkhani antanut haastattelua yhdysvaltalaiselle Defence News lehdelle, vaan siinä esitetty amiraalin varoitus Iranin iskusta Persianlahden maihin on väärennös. (JP. Ynet. INN)
3. GAZAN VÄKIVALTA on levinnyt myös rantakaistan sairaaloihin. Maanantaina Fatah ja Hamas kävivät kiivaita tulitaisteluja alueen sairaaloissa. Niissä kuoli kymmenen ihmistä ja haavoittui yli 25. Toinen Fatahin turvallisuusjoukkoihin kuuluva upseeri heitettiin Gazan tornitalon katolta alas varmaan kuolemaan. Hän oli joutunut Hamasin pyssymiesten käsiin.
HAMASIN JOHTAJAT syyttävät Fatahia, että se tahallaan lietsoo taisteluja sen joukkojen kanssa tarkoituksenaan kaataa Hamasin johtama yhteishallitus. He selittävät, että näitä väkivaltaisuuksia johtaa Muhammad Dahlan, jota USA ja Israel tukevat. He myös kertovat, että Dahlan on perustanut uuden joukko-osaston nimeltä Fatahin toimenpidejoukot taistelemaan Hamasia vastaan. Siihen kuuluu satoja raskaasti aseistettuja miehiä, he sanovat.
BEIT HANOUN sairaalassa puhjennut tulitaistelu katkaisi sairaalan sähköt, minkä johdosta sairaala suljettiin. Neljä ihmistä kuoli tulituksessa, mukana Eid al-Masri ja hänen kaksi lastaan.
GAZAN kaupungin Shifa sairaalassa syttyi samantapainen tulitaistelu, jossa kaksi ihmistä kuoli. Yksi surmatuista oli Hamasin Izzadin Kassam sotilassiiven komentaja Mazen Ajour, jonka Fatahin turvallisuusjoukot sieppasivat ja teloittivat.
Lähellä sairaalaa asuvat ihmiset joutuivat pakenemaan taisteluja henkensä kaupalla.
HAMASIN JOHTAJIIN kuuluva Muhammad Muhjez teloitettiin Fatahin virkailijan Jamal Abu Jadianin talon ulkopuolella Bewit Lahiyassa. Hamasin pyssymiehet surmasivat Abu Jadianin vähän myöhemmin. Abu Jadian oli yksi al-Aksan komentajista.
Kranaattituli osui tiistaiaamuna myös pääministeri Ismail Haniyehin taloon, jossa hänen vaimonsa ja lapsensa olivat sisällä. Kukaan ei loukkaantunut, mutta talo kärsi vaurioita.
KUOLINUHRIEN MÄÄRÄ Gazan alueen taisteluissa nousi kahdeksaantoista eilisestä lähtien.
AINAKIN KAKSI Kassam-rakettia on ammuttu Gazan alueelta Israelin puolelle. Yksi niistä putosi Sderotin ulkopuolelle ilman vahinkoja, toinen Shaar HaNegevin teollisuusalueen pihalle haavoittaen yhtä työntekijää. Islamic Jihadin al-Quds ilmoitti ampuneensa raketit. (JP)
4. ÄÄNESTYS Labour-puolueen uuden puheenjohtajan valitsemiseksi Ehud Barakin ja Ami Ayalonin välillä alkoi tänä aamuna 08.30 aikaan. Mielipidetiedustelut lupaavat Barakille voittoa pienellä marginaalilla, mutta epävarmuutta tuovat kibbutsien ja arabien puoluejäsenet, joiden lopullisesta valinnasta ei ole varmuutta. Äänioikeutettuja puolueen jäseniä on 103 498. Kuten asiaan kuuluu, myös ministerinpaikkoja on ennusteltu kummassakin tapauksessa. Tärkeimmät ministeriöt ovat puolustus- ja talousministeriöt, toiset avoinna olevat ministeriöt ovat tiedotus- ministeriö sekä Negevin ja Galilean kehitysministeriö, jos Shimon Peres valitaan presidentiksi. Olmert lupaa aloittaa keskustelut torstaina ja asiaan palataan loppukuusta Olmertin palattua suunnitellulta USA:n vierailultaan. (JP)
5. PRESIDENTIN VAALI suoritetaan Knessetissä huomenna keskiviikkona. Pääehdokkaat ovat Shimon Peres (Kadima) ja Reuden Rivlin (Likud), kolmantena Colette Avital (Labour), jolla ei uskota olevan mahdollisuuksia lopullisessa äänestyksessä. Voittaja tarvitsee 61 kansanedustajan äänet tullakseen valituksi.
SHIMON PERES on maineensa mukaisesti pyrkinyt painostamaan Colette Avitalia, jotta tämä jäisi pois äänestyksestä, koska Peres tarvitsee Labourin ääniä. Avital on antanut kovasanaisen vastalauseen Peresin vaatimuksesta, koska Peres on puoluepetturi erottuaan Labour-puolueesta ja liityttyään Kadimaan.
JP:N KOLUMNISTI Caroline B Glick kirjoittaa aamun lehdessä kovasanaisen artikkelin Peresistä, josta hän antaa arvion: Peres ei ole kunniallinen. Glick kertoo lukuisia tapahtumia vuosien varrelta, joissa Peres ei ole toiminut moraalisääntöjen mukaan, alkaen pääministeri Beginin salaisesta suunnittelemasta Irakin Osirakin ydinlaitoksen pommittamisesta, jonka Peres uhkasi julkistaa ennen sen suorittamista, käyden läpi ”haisevat operaatiot” Shamirin hallituksen kaatamiseksi, Oslon veristen sopimusten suunnittelemisesta, lahjuksen antamisesta Peresin rauhankeskuksen hallintoneuvoston jäsenelle Terje Roed-Larsennille, jonka väitetään vaikuttaneen Norjan päätökseen tukea Peresin rauhanpalkinnon saantia Nobel-komiteassa, ja viittauksia moniin muihin toimiin, mukana vaikuttaminen Jonathan Pollardin elinkautistuomioon.
GLICK EI kerro artikkelissaan jemeniläislapsien säteilyttämistä, mihin Peresin väitetään syyllistyneen, eikä siitä, että Olmertin avoin tuki Peresille selittyy mahdollisuudesta, että hän joutuu syytettyjen penkille ja voi tarvita presidentin armahdusta. (JP, WND)
ISRAELIN SUURIN uskonnollinen puolue Shas antoi tukensa Peresille hänen ansioistaan juutalaisuudelle. Peresin lausunnot: ”Se mitä David teki, ei ollut juutalaisuutta; rabbit ovat petkuttajia; juutalaisten historiassa ei ole mitään, josta voisi olla ylpeä”; tuskin tukevat Shasin kantaa Peresistä. Rabbien rauhankongressi sanoi Peresin edustavan olemassa olon uhkaa juutalaiselle valtiolle. Monet sanovat suoraan, että Peres käyttää uskontoa hyväkseen vaalitaistelussaan.
6. KORRUPTIO on vaarallisempi uhka Israelille kuin Iranin ydinaseet, vakuuttaa aiempi IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Moshe Yaalon. Hän selittää, että vaikka Iranin ydinase on ulkopuolinen uhka sekä Israelille että vapaalle maailmalle, Israelin sisäinen korruptio on kuin syöpä, joka jäytää uhriaan sisältäpäin ja lopulta tappaa uhrinsa.
YAALON on useaan otteeseen vaatinut, että Amir Peretz ja Ehud Olmert tunnustavat moraalisen velvoitteensa ja eroavat, sillä Libanonin sota II:n tutkimukset osoittavat sodan surkean lopputuloksen johtuneen maan johtajista, jotka edustavat poliittista kulttuuria, jolla ei ole perusnormeja ja –arvoja. Hän luetteli neljä vaikuttavaa voimakeskuksen osatekijää:
Ne jotka pyrkivät kahmimaan vallan käyttäen mediaa ja rahaa.
Israelin media, joka on enimmäkseen pintapuolinen, epämääräinen ja mieliä muokkaava potien uskottavuuden puutetta.
Ne ”spinmestarit”, jotka asiantuntevasti manipuloivat mediaa.
Korkein oikeus, joka usein ylittää mandaattinsa alueelle, jossa sillä ei ole oikeutta toimia.
Yaalon moitti iskulauseita kuten Rauha nyt ja Messias nyt, jotka levittävät epäasiallista ja vaarallista propagandaa nopeista ratkaisuista. Hän vaatii moraalista kulttuuria etenkin nuorisolle.
7. TOISEN TEMPPELIN aikainen juutalaisasutus on kaivettu esiin Jerusalemin ja Tel Avivin tien läheisyydestä Ben Shemen alueelta. Alueelta löydettiin maanalaisia rakennelmia, joihin yhteen johtava hyvin säilynyt sisäänkäynti todistaa asutuksen pysyvyydestä, ilmeisesti Bar Kochba kapinan aikoihin, kuten myös asutuksen laajuudesta alueella, mistä ei aiemmin tiedetty mitään. Alueelta löydettiin lasiastioita, kynttilöitä, keittovälineitä ja rahoja. Bar Kocha kapina roomalaisten ylivaltaa vastaan alkoi 132 jKr. ja päättyi juutalaisten täydelliseen tappioon ja koko Juudean ja Samarian alueen tuhoamiseen 135 autioittaen lähes koko maan. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020