PERJANTAI 06.10.06
1. ISRAEL
HAMAS on valmistautumassa uuteen väkivalta-aaltoon Israelia vastaan perustamalla ns. nukkuvia soluja Länsirannalle ja hankkimalla uudenaikaisia aseita. Ne voivat tietenkin toimia myös Fatahin rakenteita vastaan alueella, mutta varsinainen kohde on Israel. Hamas ei tunnusta Israelin valtiota eikä suostu sopimuksiin, joissa sen toimintavapautta rajoitettaisiin.
PA:n turvallisuusupseerin mukaan terrorijärjestöt ovat valmistautumassa toimintaan Libanonin sodan aikaisen suhteellisen rauhallisen ajan jälkeen, jos sopimusrintamalla ei päästä etenemään.
Terrorijärjestöt pyrkivät sopeuttamaan Hizbullahin käyttämää taktiikkaa Libanonissa. Muutama kuukausi sitten ilmeisesti Islamic Jihadin terroristit yrittivät ampua raketteja Jeninin lähellä, mutta koe epäonnistui.
On vain ajan kysymys, koska tarvittava tieto ja kokemus saavutetaan. Hizbullah on aktiivinen Länsirannalla tukien siellä toimivia solujaan rahallisesti, jota sillä näyttää olevan runsaasti käytettävissään. Äskettäin Tulkarmissa paljastettu Fatahin solu oli melkoisen pitkällä omissa rakettikokeiluissaan.
KEREM SHALOMIN raja-aseman läheisyyteen Egyptin, Gazan ja Israelin rajojen yhtymäkohdassa sijoitetut reserviläissotilaat katselevat huolestuneina Israelin ja Egyptin välistä rajaa, jota heidän tulisi vartioida. Tällä alueella satakunta päivää sitten PRC:n tilaamat kommandojoukot kaappasivat IDF:n sotilaan Gilad Shalitin ja surmasivat kaksi muuta vetäytyen takaisin Gazan alueella. He olivat tulleet tukikohdan alitse kaivettua tunnelia pitkin, mutta sotilaat uskovat seuraavan mahdollisen iskun tukevan Egyptin puolelta rajan yli. Rajalla on vanha ja sotilaitten kokemuksen mukaan epäkuntoinen sähköistetty aita muutaman kilometrin matkalla, mutta loppuosa rajasta on täysin auki, vain reiällinen verkkoaita osoittaa rajan paikan.
IDF uskoo, että Hizbullahin ja al-Qaidan kouluttamat Hizbullahin terroristit yrittävät uutta kaappausta, mikä tyydyttäisi sekä al-Qaidan että Hamasin ja Hizbullahin toiveita.
Kamelit ohjastajineen pystyvät vaivatta ylittämään huonokuntoisen raja-aidan, mutta myös sähköisen osan läpi pääsee joku edullisempia elinolosuhteita etsivä silloin tällöin. IDF:n sotilaitten apuna on beduiinisotilaita, jotka tuntevat alueet ja osaavat seurata jälkiä, mutta rajaan ylittäjillä on myös oppainaan beduiineja, jotka liikkuvat alueella vapaasti ja tuntevat seudut kuin omat kämmenensä. Heidän ja sotilaitten välinen kamppailu on eräänlaista piiloleikkiä, jossa taitavampi voittaa, joskus ei kumpikaan.
USA:N ULKOMINISTERI Ricen vierailu Israelissa ei tuottanut juuri minkäänlaisia näkyviä tuloksia. Molemmat osapuolet toistelivat iskulauseita, joita julkisuudessa on esitetty kuukausikaupalla. He ovat selvillä ongelmista ja niitten syistä kuten myös siitä, ettei niitten selvitteleminen käy käden käänteessä.
Rafahin terminaalin läpivalaisulaitteita ja muita joustavaan liikenteen tarkkailuun tarvittavia laitteita parannellaan, jonka kustannuksiin sekä USA että Israel on valmis osallistumaan. Israel suostui avaamaan Rafahin terminaalin toistaiseksi. Uudet laitteet valmistunevat ensi lopulla, juuri sopivasti Gazan alueen sadonkorjuun aikana. Karni-terminaali Gazasta Israeliin avataan, kun siihen on mahdollisuuksia.
USA lupasi 20 miljoonaa Abbasin ”presidenttikaartin” kouluttamiseen ja aseistamiseen. Sivullisena asioita tarkastellen tuntuisi, että Gazassa on tarpeeksi aseita ja lisää tuodaan Egyptistä jatkuvasti. Kokemus on osoittanut, että tämä erikoisjoukkojen kaarti Force-17 kääntää kovin usein uudet aseensa IDF:n sotilaita ja siviilejä vastaan. Eikö voitaisi ajatella, että vaihdettaisiin aseet leipään, jota gazalaiset tarvitsevat?
RICE TOTESI, ettei USA ole havainnut Syyrian lisänneen aseitten salakuljetuksia Hizbullahille, mutta että jatkuvaan tarkkailuun on syytä. Israel haluaisi, että Syyrian ja Libanonin rajalle saataisiin päteviä ulkomaisia joukkoja Libanonin omien joukkojen tueksi.
Rice pyrkii muodostamaan maltillisten arabimaitten tukiryhmää tilanteelle, jossa joudutaan päättämään Iranin vastaisia sanktioita YK:n turvallisuusneuvostossa. On odotettavissa, että asiaa käsitellään kuun vaihteen aikana, ja silloin Iranille voidaan antaa vielä 30 päivää aikaa suostua YK:n vaatimuksiin luopua uraanin rikastamisesta, mitä Iran on vastustanut ehdottomasti. Venäjä ei kannata sanktioita.
VENÄJÄN kiinnostus Lähi Itään on kasvanut viimeisten kuukausien aikana. Sillä on suuria rakennuskohteita Iranissa, jonka atomivoimalaitoksia se rakentaa. Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov kielsi, että uudenaikaisia venäläisiä pst-ohjuksia olisi joutunut Hizbullahin käsiin ja että niillä olisi tuhottu useita Merkava-tankkeja ja surmattu kymmeniä IDF:n sotilaita. Venäjä kuitenkin erotti sen aseviennistä vastaavan upseerin, mikä osoittanee Venäjän myöntäneen, että aseita oli myyty vastoin Sharonille annettua lupausta.
ISRAELISSA seurataan huolestuneina Venäjän Libanoniin lähettämää 550 ”insinöörin” joukkoa, joitten tehtäväksi kuvataan sodassa tuhoutuneitten siltojen ja maanteiden rakentaminen. Näitä turvajoukkoja, joita ei ole alistettu YK:n johdon alle, turvaa venäläinen moottoroitu pataljoona, joita johtaa muslimiupseeri.
Lisäksi viimeisten tietojen mukaan Venäjä avusti Hizbullahia välittämällä sille tiedustelutietoja IDF:n sotilaitten liikkeistä ja suunnitelmista Libanonin sodan aikana.
VENÄJÄ vaatii omistusoikeuksia ns. Venäläiseen alueeseen (Russian Compound) Jerusalemissa, jonka historialliset rakennukset ovat olleet poliisin käytössä mandaattiajalta lähtien. (JP 06.10.06 C B Glick)
GAZASTA KARKOTETTUJA PERHEITÄ elää edelleen tilapäisissä suojissa, ja hallituksen edustajat toteavat, että 1400 perhettä 1600:sta voi odottaa saavansa lopullisen kotinsa aikaisintaan kahden vuoden päästä.
Hallituksen edustaja väittää, että hidastelun syynä ovat olleet sekä karkotettujen vaihtuvat vaatimukset että hallituksen suunnitelmien keskeneräisyys.
Suurin syy lienee kuitenkin hyvän tahdon puute. Heidän ongelmansa eivät ole enää uutinen eivätkä kiinnosta poliitikkojakaan, joilla olisi valta vaikuttaa asioihin. Eivät edes nekään, jotka vapaaehtoisesti suostuivat muuttamaan kodeistaan Gazassa ja allekirjoittivat sitä koskevat paperit, ole saaneet lupauksista huolimatta omia talojaan.
2. PALESTIINA
HAMAS SUUNNITTELEE suurta mielenosoitusta täksi päiväksi Gazan alueella saadakseen tukea Mahmoud Abbasin painostusta ja Hamasin johtaman PA:n hallituksen kaatamisyrityksiä vastaan. Abbas matkustaa tiettävästi vielä kerran keskustelemaan pääministeri Ismail Haniyhein kanssa hallitusyhteistyöstä.
Mielenosoitukset alkavat heti perjantain rukousten jälkeen. Kokoontuminen tapahtuu Yarmouk jalkapallokentällä Gazan kaupungissa. Järjestäjät odottavat satojen tuhansien osallistuvan tilaisuuteen, johon ihmisiä kuljetetaan busseilla kaupungin ulkopuolelta.
Hamasin edustajat valittavat, että Abbas hyljeksii kokonaan maan vaaleilla valittua hallitusta, matkustaa ulkomaille ilman hallituksen edustajia ja neuvottelee kansaa koskevista kysymyksistä kuin maalla ei olisi hallitusta ollenkaan, kuten äsken Ricen vierailun yhteydessä. He syyttävät Abbasia, että hän kokoaa varjohallitusta maahan suunnitellessaan pystyttävänsä uuden hallituksen, jota johtaisi sitoutumaton pääministeri ja jonka ministerit olisivat alansa ammattihenkilöitä.
IDF SURMASI kolme Islamic Jihadin jäsentä kahdessa erillisessä iskussa Gazan alueella eilen ja keskiviikkona. Torstaiaamuna IAF ampui ohjuksen autoon, joka kuljetti Jihadin jäseniä. Kaksi autossa ollutta kuoli. Kaksi muuta palestiinalaista haavoittui keskiviikkona ohjusiskussa. Myöhemmin keskiviikkona sotilaat ampuivat palestiinalaisen, joka oli asettamassa pommia Gazan turva-aidan viereen.
Palestiinalaiset ampuivat eilen kaksi Kassam-rakettia Israelin puolelle, ne eivät aiheuttaneet vahinkoa.
ISRAEL AVASI Rafahin rajaterminaalin eilen. Se on ollut vain hetkittäin auki terrorivaaran vuoksi.
Myös Karni-terminaali on avattu ruokatarpeitten kuljettamiseksi Gazaan.
VIISI Al-AKSAN jäsentä jäi loukkuun salakuljetustunnelin räjähtäessä Gazassa tänään. Yksi heistä kuoli.

LEHTIMAJANJUHLAT alkavat tänä iltana ja kestävät koko ensi viikon. Juhlille tulee nelisentuhatta evankelista vierasta, 1500 vähemmän kuin viime vuonna.
Tiistaina järjestetään vuosittainen värikäs marssi Jerusalemin halki, johon uskotaan ainakin 2500 jerusalemilaisen asukkaan osallistuvan ulkomaisten vieraitten lisäksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019