PERJANTAI 23.09.11

1. OBAMA on vastuussa rauhanprosessin epäonnistumisesta, on PA:n johdon näkemys siitä, mikä meni pieleen heidän hyvin suunnitellulle ja valmistellulle operaatiolleen Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä ohittaen kaikki sopimukset ja rauhankeskustelut Israelin kanssa. Jos kaikki olisi sujunut kuten oli tarkoitus, palestiinalaiset olisivat voineet vaatia paljon sellaista, mistä aiemmin luovuttiin ja sovittiin Israelin kanssa. He todennäköisesti olisivat vaatineet Palestiinan valtion rajoiksi YK:n päätöslauselmaa no 181 vuodelta 1947, jossa juutalaisille tarjottiin vain kapeita räiskäleitä Välimeren rannoilta, mutta jonka arabit ja palestiinalaiset hylkäsivät juutalaisten vastahakoisesti hyväksyessä sen. Tämä samalla mitätöisi vuosien 1993 Oslo I ja 1995 Oslo II ja sitä seuraavat sopimukset Israelin ja PA/PLO:n välillä, eli taannuttaisiin tilanteeseen ennen Jasser Arafatia, mitä Betlehemissä asuva sheikki sanoi kaipaavansa, koska kaikki oli silloin varsin hyvin.

PA:N johto vakuuttaa kuitenkin jättävänsä hakemuksensa valtiosta ja YK:n täysjäsenyydestä tänään perjantaina heti Abbasin yleiskokoukselle pitämän puheen jälkeen. Abbas itse on seurannut tilanteen kehitystä sivusta antamatta omia lausuntojaan sallien avustajiensa hoitaa tiedotuksen medialle, joka kärkkyy jokaista tiedonmurusta uutistensa höysteeksi.
Viimeinen niitti USA:n ja PA:n johdon välien notkahtamiseen tuli PA:n johdon annettua kehotuksen aloittaa USA:n vastaiset protestit vastaukseksi Obaman torjuvalle asenteelle Palestiinan valtiosta YK:n päätöksellä. Perjantai on perinteinen arabimuslimien mielen-osoituspäivä rukousten jälkeen, joissa muslimisaarnaajat kiihottavat kuulijoitaan aloittamaan mellakat saamiensa ohjeitten mukaan. Tämä toistuu lähes joka perjantai Temppelivuorella Al Aksa moskeijan rukouskokouksen jälkeen.

PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat toisti usein julistetun toteamuksen, ettei mikään voi pysäyttää PA:n lähettämää junaa, vaan se kulkee valittua raidettaan pääteasemalle saakka. Hän myös esitti uhkauksen, että USA:n kongressi ja EU toteuttavat uhkauksensa leikata radikaalisti PA:n avustusta, PA hajoaa tehden Israelin yksin vastuulliseksi palestiinalaisten hyvinvoinnista. Debkafile kertoi artikkelissaan, että palestiinalaiset suunnittelevat salaisesti pakolaishallituksen muodostamista tällaista tilannetta varten. Tämän voi lukea myös siten, että sellainen hallitus tulisi aloittamaan - Israelin laillisuuden mitätöimisen ja loputtomien sen johtajia vastaan nostettujen oikeusjuttujen ohella - avoimen terroritoiminnan israelilaisia vastaan sekä kotimaassa että myös ulkomailla oleviin kohteisiin. Erekat sanoi pitävänsä tällaista kehityskulkua täysin mahdollisena kehottaen Israelia valmistautumaan siihen.

ISRAELIN poliisin taholta todetaan, että se on mobilisoinut 22 000 poliisia ja rajapoliisia tuhansien armeijan sotilaitten lisäksi perjantain ajaksi kaksivaiheisen mielenosoitus-tilanteen hallitsemiseksi. Ensimmäinen vaihe alkaa muslimien purkautuessa rukouksistaan Temppeli-vuorella puolen päivän aikaan. Toinen vaihe alkaa Abbasin pitäessä puhettaan YK:ssa arviolta 19.00 Israelin aikaa, kerrotaan poliisin toimintaosastolta. Tilanteen kaksivaiheisuus pakottaa poliisin mobilisoimaan suuren määrän joukkojaan ollakseen valmis kaikkiin mahdollisuuksiin. Poliisi vakuuttaa, ettei tämä tarkoita kriisiä, vaan siirtymistä korkeaan hälytysvalmiuteen. Kaikki poliisien lomat on toistaiseksi peruutettu syyskuun aikana. Hälytysvalmius kestää näillä näkymin lauantaiaamuun saakka.

SISÄISEN turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovitch käy aamulla tarkastusmatkalla Temppelivuorella yhdessä poliisin ylitarkastajan Yochanan Daninon kanssa suorittaen tilanteen viimeiset arvioinnit sekä vuorella että vanhankaupungin alueella ja sinne johtavien teitten tarkastuspisteissä. Poliisi on valmistutunut tähän päivään pitäen useita harjoituksia eri mahdollisuuksia imitoiden. Poliisin kokonaisvahvuus on lisääntynyt 50 % vuoden aikana. Mellakoiden hallitsemiseksi perustettiin 16 komento- ja valvontakeskusta ei puolille maata. Poliisi on hankkinut runsaasti ei-tappavia mellakanhallitsemisvälineitä, joihin kuuluu voimakashajuisia nesteitä, joita voidaan levittää myös ilmasta käsin, sekä laukaisualustalta ammuttavia erityyppisiä tainnutus- ja kyynelkaasukranaatteja sekä voimakasäänisiä sireenilaitteita, joiden korvia särkevä ääni aiheuttaa heikkoutta ja pahoinvointia.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239054

2. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas koksi suoranaisen shokin kuunnellessaan presidentti Barack Obaman puhetta YK:ssa, eikä sitä ollenkaan vähentänyt Obaman suoranainen uhkailu heidän tavatessaan kahden kesken puheen jälkeen, kerrotaan PA:n taholta. Eräs PA:n virkailija jopa laski leikkiä tilanteen kustannuksella todeten, että ”Obamasta on tullut sionisti”. Tämä oli vielä varsin siisti kommentti. Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi, joka lensi New Yorkiin Abbasin koneessa, tuomitsi Obaman kannanmuutoksen moraalittomaksi.

PLO:n korkea virkailija Yasser Abed Rabbo sanoi Obaman toteuttavan kaksinaismoraalia.
PA:n johto kehotti palestiinalaisia mielenosoituksiin Juudeassa ja Samariassa osoittaakseen kannatustaan PA:n valtio-hankkeelle ja tuomitakseen Obaman takinkäännöksen.
PA:n siviilivirkailijoita ja koulujen oppilaita kehotettiin torstaina osallistumaan mielen-osoituksiin tukeakseen Mahmoud Abbasia ja tuomitakseen Obaman Israelia suosivan politiikan.
Samanlainen Obaman ”moraalittoman puheen” tuomio näkyy kaikissa PA:n virkailijoitten tai johtajatason henkilöitten kommenteissa. Fatahin edustaja Osama Qaqashmeh toi esille PA:n johtajien toisteleman historian vääristelyn, josta he syyttävät Israelia, todeten, että ”Obama vääristeli Palestiinan historiaa puolustaessaan Israelia”. Hän syytti lisäksi, että ”Obama teki Israelista uhrin vastoin Amerikan kansan moraalisia arvoja ja demokratiaa”.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239150, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239129

3. JOUKKO mielenosoittajia, pukeutuneina hassuihin klovnin asuihin saadakseen paremmin sanomansa välitettyä ohikulkijoihin, pyrki osoittamaan YK:n kehittyneen enemmän sirkukseksi kuin instituutioksi, jossa kansojen välisiä suhteita käsitellään tasapuolisesti. He kokoontuivat vain muutaman kadunvälin päässä YK:n rakennuksesta, jossa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad piti taas kerran Israelin tuhoamista vaativan puheensa. He kuuluivat liikkeeseen nimeltä ”Stand with us” (seiso kanssamme). Paikalle oli kokoontunut viitisen sataa ihmistä. YK:n 66:n yleiskokouksen lisäksi, jossa esityslistalla on PA:n hakemus omasta valtiosta ja YK:n täysjäsenyydestä, heidän arvostelunsa kohdistui samaan aikaan New Yorkissa kokoontuvaan Durban III konferenssiin, joka alun pitäen perustettiin vastustamaan rasismia ja rotujen syrjintää, mutta josta käytännössä kehittyi Israelin vastaisen foorumin näyttämö.
Siksi mielenosoittajat olivat pukeutuneet klovneiksi osoittaakseen, ettei YK:n toimia ja päätöksiä ja sen alaisia komiteoita ja neuvostoja ole edes tarpeen ottaa vakavasti.

Tämä on tietenkin lyhytnäköinen kanta, sillä YK on kansainvälisenä järjestönä perustus-sääntönsä mukaisesti arvokas ja vaikutusvaltainen elin, joka tekee myös arvokasta tutkimus- ja avustus-toimintaa – tämä edellyttäen, että se toimisi perustajiensa toiveitten mukaan. Valitettavasti vain YK on nykyisessä muodossaan kaukana tasapuolisuudesta ja objektiivisuudesta, minkä varsinkin Israelissa todetaan liittyvän automaattisesti sen päätöksiin. Räikeimpänä esimerkkinä tästä on YK:n ihmisoikeusneuvosto, jonka päätöksistä yli kaksi kolmasosaa käsittelee Israelia tuomiten sen mitä omituisimmin perustein. Sen jäseninä istuu edustajia kansoista, joissa ihmisoikeuksia poljetaan rutiininomaisesti, mutta joihin neuvosto ei ole puuttunut millään tavoin.

YK:n yleiskokouksista on myös tullut äänestysautomaatteja, joiden äänestysten tulokset tiedetään etukäteen tarkastelemalla kehitys- ja muslimimaitten lukumääriä. Siten Israelin viholliset ovat voineet syöttää yleiskokousten esityslistoille lukuisia Israelia tuomitsevia päätösesityksiä, joiden hyväksyminen on lähes varmaa.
YK:n suurimmat rahoittajamaat ovat jo vuosikaudet protestoineet outoa tilannetta, joissa heidän äänillään ei ole juuri mitään vaikutusvaltaa äänestyksissä.

Hawardin lainopin professori Alan Dershowitz puhui tilaisuudessa todeten: ”YK on sotaakäyvä instituutio, joka antaa jäsenyyden apartheidin kannattajille. Sillä ei ole mitään moraalia käsitellessään juutalaisia ja Israelia. Miten YK:n jäsenmaat voivat tuomita Israelin, Lähi Idän ainoan vakaan demokratian? Miten Turkki voi luennoida Israelille rauhasta, ja miten Norja voi luennoida Israelille tasapuolisuudesta?” PA:n hakemuksesta hän sanoi näin: ”Tämä äänestys ei ole Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisemisesta, koska sellaiset maat kuten Saudi Arabia ja Kuuba antavat äänensä, vaikka ne eivät tunnusta Israelin olemassaoloa. Mitä ne haluavat on Israelin tuhoaminen eikä Palestiinan valtion perustaminen.” Hän ennusti, että sellainen Palestiinan valtio olisi juutalais-, kristittyjen-, gay- ja vähemmistövastainen. ”Miksi PA suostuisi kompromisseihin Israelin kanssa, kun YK antaa heille kaiken haluamansa?” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148203#.Tnw8c-wmKK8

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin pääministeri Netanyahu pyysi David Bedeinin raportin mukaan keskustellessaan presidentti Obaman kanssa, että länsimaat jatkaisivat PA:n koulukirjojen tukemista, vaikka niiden tiedetään sisältävän runsaasti kiihottavaa ja juutalaisvihaa sisältävää aineistoa. USA tukee PA:n koululaitosta eri instituutioiden, myös UNRWA:n kautta. Tämä vaikeuttaa Israelin ystävien toimia USA:ssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148208#.TnxHiOwmKK8
- IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi, että ainakin tähän saakka PA:n poliisi on pystynyt estämään palestiinalaisten mielenosoitukset PA:n hallinto-alueilla eikä päästänyt heitä lähestymään juutalaisasutuksia Juudeassa ja Samariassa. Tämän päivän mielenosoitukset voivat merkitä käännöstä parempaan tai huonompaan, mikä ilmenee vasta illan mielenosoitusten yhteydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148199#.TnxJF-wmKK8
- Turkin pääministeri Erdogan hyökkäsi YK:n puheessaan rajusti Israelia vastaan, kuten hän on tehnyt jo monien viikkojen ajan. Hän syyti Israelia rauhan hautaamisesta, vaatien edelleen Israelin anteeksipyyntöä, korvauksia Mavi Marmaralla surmattujen omaisille sekä Gazan saarron lopettamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148202#.TnxJ-OwmKK8
- Shelly Yacimovich voitti Labour-puolueen puheenjohtajakilvan Amir Peretzin jäädessä kakkoseksi. Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni sanoi onnitellessaan, että Kadima ja Labour ovat luonnollisia yhteistyökumppaneita. Häntä syytetään siitä, että hän unohti Kadiman olevan keskusta-, ei vasemmistopuolueen. http://www.haaretz.com/news/national/livni-to-yachimovich-labor-is-kadima-s-natural-zionist-partner-1.386017
- USA:n entinen presidentti Bill Clinton sanoo, ettei Netanyahu ole kiinnostunut rauhasta. Hän syyttää Netanyahua kyynisestä suhtautumisesta rauhanprosessiin, koska hän ei halua luopua Länsirannasta. Hän puhui perustamansa Clinton Global Iniatiative tilaisuudessa New Yorkissa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/bill-clinton-netanyahu-isn-t-interested-in-mideast-peace-deal-1.386222

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020