MAANANTAI 19.09.11

1. JERUSALEM POST on koonnut tämän alkaneen viikon tärkeimpiä tapahtumia. Käyn seuraavassa kursorisesti läpi artikkelissa annettuja aikatauluja.
- PA:n johtoryhmä lensi eilen sunnuntaina 18.09. New Yorkiin valmistelemaan taustoja esiintymiselle YK:ssa sekä vahvistamaan PA:n aloittamaa valtavaa PR-kampanjaa. Israelin puolustusministeri Barak kävi tapaamassa PA:n pääministeriä, josko vaikka häneltä löytyisi järjen hiventä vastustaa Abbasin valtioesitystä, mutta eipä löytynyt. Kvartetin jäsenet uskovat edelleen voivansa vaikuttaa Abbasiin luovuttamaan ajoissa.
- Tänään tiistaina 20.09. pääministeri Netanyahu aloittaa oman ”Canossan matkansa” New Yorkiin lähimpien neuvonantajiensa kanssa voidakseen voittaa edes muutaman irtopisteen suuren maailman johtajilta. Hänen neuvonantajansa Gidi Schmerling perustaa mediakeskuksen New Yorkiin lähetystövirkailijoitten avustamana.
- Keskiviikkona 21.09. Netanyahun ohjelmassa on tapaaminen presidentti Obaman kanssa, jota hän pyrki mairittelemaan kehuen, etteivät USA:n välit ole koskaan olleet paremmat kuin nyt Obaman virkakaudella. PA:n puheenjohtaja Abbas ei ole kutsuttu Obaman vastaanotolle YK:ssa, eivätkä he ole olleet puheyhteyksissä helmikuun jälkeen. Tämä on raflaava ero Arafatin ja Clintonin kanssa, jotka olivat jatkuvassa yhteydessä keskenään. Clinton tapasi Arafatia useammin kuin ketään toista johtajaa.
- Torstaina 22.09. Netanyahu tapaa useita valtionpäämiehiä - varsinkin turvallisuus-neuvoston jäsenmaitten - viimeisenä yrityksenä taivuttaa viimeiset turvallisuus-neuvoston 15 jäsenmaan epävarmat vastustamaan PA:n turhautunutta esitystä. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhunee YK:n kokouksessa.
- Perjantaina 23.09. Abbas aloittaa puhemyllyn esittämällä yleiskokoukselle oman versionsa Palestiinan valtion perustamisen välttämättömyydestä juutalaisille kuuluvalle maalle ilmoittaen samalla alistavansa esityksensä turvallisuusneuvostolle. Neuvosto voi aloittaa keskustelut siitä lähipäivinä tai perustaa erityiskomitean asiaa pohtimaan, mikä siirtäisi asian käsittelyn viikoiksi eteenpäin. Netanyahun vuoro esittää oma vastavetonsa YK:n yleiskokoukselle on muutamia tunteja Abbasin puheen jälkeen. Hän alusti hallituksensa ministereitä selittäen heille, että puheen tarkoituksena on kertoa YK:n jäsenmaitten johtajille, jotka haluavat kuulla, taas kerran, että Israelilla on 4000 vuotta vanha oikeus Israelin maahan. Tämän vuoksi hän haluaa estää PA:n laatiman esityksen turvallisuusneuvostossa ja esittää todellisen totuuden ilman muslimien väärentämän historian ryyditystä. Netanyahu palannee kotimaahansa joskus sapatin jälkeisenä sunnuntaina.
Aikataulu on hyvä ohje Teille, jotka haluatte osallistua rukoustaisteluun asiain puolesta.

2. PA:n rauhankeskustelujen tiimin johtaja Saeb Erekat selvitteli ennen New Yorkin matkaansa, mitä vaikutuksia Palestiinan valtion perustamisella olisi palestiinalaisiin.
Hän väitti, ettei se muuttaisi PLO:n asemaa, vaan se tulee edelleen edustamaan kaikkia palestiinalaisia yksityisiä ja ryhmittymiä. Toiseksi se ei myöskään poistaisi palestiinalais-pakolaisten paluuoikeutta, kuten hän selvitti jordanialaiselle Ad- Dustour-lehdelle. Erekat kertoi PA:n johdon yhdessä arabiliiton ja Qatarin johdon kanssa hakeneen laillisia ohjeita useilta tunnustetuilta asianajajilta ympäri maailman, kuten hän kehui.
Erekat sanoi, että Mahmoud Abbas esittelee valtioesityksen YK:lle ”PLO:n puheenjohtajana ja Palestiinan presidenttinä”. ”PLO pysyy lopullisen tilanteen neuvottelujen johdossa”, hän vakuutti todeten, että PA on PLO:n alainen jäsenryhmä.

SAEB EREKAT selitti, että YK:n jäsenoikeus antaisi palestiinalaisille ainakin kuusi etua.
Palestiinan valtio 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem tulee olemaan YK:n jäsenvaltio, jota toinen YK:n jäsenmaa miehittää. Toiseksi Israelilaiset eivät enää sen jälkeen voi kutsua Juudeaa ja Samariaa kiistanalaisiksi alueiksi. Kolmanneksi keskustelut Israelin kanssa tulevat keskittymään aikataulun laatimiseen Israelin vetäytymiseksi Palestiinasta. Neljänneksi palestiinalaisilla yksin on oikeus päättää itsemääräämisoikeudesta. Viidenneksi YK:n jäsenmaitten velvollisuutena on auttaa yhtä sen jäsenmaata vapautumaan toisen jäsenmaan miehityksestä. Kuudenneksi YK:n jäsenmaana palestiinalaisilla on mahdollisuus päästä jäseniksi kansainväliseen rikosoikeuteen, joka voisi muuttaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisterroristien aseman sotavangeiksi omine oikeuksineen.
Erekat vakuutti, ettei konflikti Israelin ja PA:n/PLO:n välillä voi ratketa, ennen kuin pakolaiset ja vangit pääsevät koteihinsa ja omaistensa pariin. (JP, Kh A Toameh)
3. PA:N JOHTO vakuuttelee toistamiseen, että mielenosoitukset, joita Abbas on suositellut ja joihin hän kehottaa kaikkia palestiinalaisia osallistumaan, tulevat olemaan rauhanomaisia. Viimeisissä lausunnoissa on ollut peräkaneetti: Elleivät ”setlerit” heitä kiihota. Israelin poliisi tietää kuitenkin katkerasta kokemuksesta, etteivät johtajien vakuutukset pysty estämään mielten kuohumista yli, eikä sitä, että eri ryhmillä ja yksityishenkilöilläkin on omia intressejään saada mielenosoittajat toimimaan vastoin hyviä tarkoitusperiä. Täten Kairon äskeiset Israelin lähetystötilojen tuhoamiseen osallistuneista kiihkeimmät olivat egyptiläisen miljonäärin palkkaamia kiihottajia, kuten egyptiläinen lehti kertoo. Tämä voi toistua tässäkin.

Israelin poliisi päätti eilen viimeiset valmistautumisharjoitukset ennen keskiviikkona mahdollisesti alkavia massamielenosoituksia. Poliisin kansallisesta päämajassa Jerusalemissa puhunut poliisikomentaja Yochanan Danino totesi, että poliisi tulee sallimaan ei-väkivaltaiset mielenosoitukset – sekä palestiinalaisten että israelilaisten – Israelin oikeustoimen alaisissa osissa maata. Hän vakuutti, ettei tiedustelu ennusta väkivaltaa.
Tästä huolimatta Danino sanoi poliisin varustautuvan äkilliseen väkivallan syntymiseen. Hän totesi harjoitusten keskittyneen juuri tällaisiin mahdollisuuksiin. Hän vakuutti, ettei terrorismin uhassa ole havaittu muutoksia parin viimeisen viikon aikana.

POLIISIN operatiivisen osaston johtaja Nissim Mor totesi, että ”lähitulevaisuus on matka miinakentälle ilman varoituslippuja”. Erityiskoulutettujen poliisien määrä nousi 50 %, viidestätuhannesta 7 400:an, jonka lisäksi on käytettävissä 1500 poliisiupseeria. Poliisi-upseerit on liitetty kuuteentoista komennus- ja valvontakeskukseen eri puolilla maata. Heidät on koulutettu käsittelemään erilaisia ei-kuolettavia mellakan taltuttamisvälineitä. Heillä on käytettävissään 200 000 ”skunk” hajupommia, jotka on todettu tehokkaiksi. Poliisilla on 16 Venom-tyyppistä pitkämatkan usean kanisterin laukaisualustaa, sekä äänitehosteita, jotka päästävät korvia särkevää ääntä. Valmisteluihin on uhrattu 70 miljoonaa NIS.
Poliisi luokittelee mielenosoitukset neljään luokkaan, joista neljäs on vaarallisin, missä voidaan joutua tulitaisteluun poliisin ja mielenosoittajien välillä.

KOMENTAJA Danino oli erityisen huolestunut ns. ”hintalappu” menetelmästä, joihin sekä arabit että juutalaiset ovat syyllistyneet, usein todettuaan, ettei poliisi tai armeija ole ottanut todesta heidän valituksiaan. Poliisi on erityisen haluton etsimään Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita vastaan ilkitöitä tai varkauksia tehneitä arabeja, mikä pakottaa juutalaiset turvautumaan omankäden oikeuteen ”hintalappujen” muodossa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=238503

4. ISRAELIN ilmailuteollisuuden (IAI) valmistama suurin miehittämätön lentokone, drone, UAV tai lennokki, kuten niitä Suomessa kutsuttaneen, HERON TP valmistunee operatiiviseen käyttöön ennen vuoden vaihetta. Sen siipien kärkiväli on 26 metriä, yhtä paljon kuin Boeing 737. Se pystyy pysyttelemään ilmassa 45 tuntia ja kuljettamaan tuhannen kilon lastin, minkä johdosta sitä voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen. Perinteisesti näiden hitaasti ja äänettömästi kulkevien koneiden tehtävänä on ollut toimia tiedustelun etäispesäkkeinä.
Ne varustetaan tehokkailla valokuvauslaitteilla ja tutkalla, joiden tiedot välitetään valvontaan suoralla lähetyksellä, ja välineistöllä vieraan tutkan tunnistamiseksi ja eliminoimiseksi. Se lisäksi ne voidaan varustaa ohjuksilla, mikä tekee niistä pommituskoneita.
IDF turvautuu lisääntyvässä määrin näihin lentäviin vakoilulaitteisiin, joilla se pystyy valvomaan lähialueita maan rajojen takana, mutta myös Juudeassa, Samariassa ja Gazassa.

HERON TP tunnetaan UAV-koneena (miehittämätön lentokone), joka pystyy lentämään Iraniin ja takaisin. Ranska on ensimmäinen ulkovalta, joka kiinnostui HERON TP koneesta ja tilasi niitä armeijansa käyttöön. Tilauksen arvoksi arvioidaan 500 miljoonaa USD usean vuoden aikana. Tilaus voi poikia vastaavia myös muista maista.
Ainakin Saksa on ilmaissut kiinnostuksensa.
Koneen ensimmäisiä IDF:n tilaamia yksilöitä opetellaan käyttämään ja niiden operatiivista manuaalia kehitellään käytön antamien kokemusten perusteella.
IDF perusti uuden UAV laivueen, jossa on HERON TP ja HERMES 900 koneita. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=238500

5. UUTISOTSIKOITA
- Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat, joita JP:n kolumnisti Tova Lazaroff itsepintaisesti kutsuu ”setlereiksi” ja heidän kaupunkejaan ja kyliään ”setlementeiksi”, järjestävät tänään kaksi marssia, joihin he omien sanojensa mukaan aikovat muodostaa ”itsenäisyyspäivän” tunnelman. Marssijoille annetaan Israelin lippuja ja iskulauseplakaatteja, joissa vakuutetaan juutalaisten oikeutta kaikkeen maahan Jordanjoen länsipuolella. Yksi marssi toteutetaan viidestä (17.00) alkaen Beit El juutalaisyhteisöstä Binyamin alueella tiellä no 60. Toinen marssi aloitetaan samoihin aikoihin Yitzharin juutalaisyhteisöstä kohti Nablusia (Sikemiä), jossa Fogelin perheen kahdeksasta jäsenestä arabiterroristit murhasivat viisi, isän, äidin ja kolme lasta. Poliisi on yhdessä juutalaisyhteisöjen neuvoston johtajien kanssa sopinut marssin käytännön järjestelyistä ja sopinut poliisin ja armeijan suojelemisesta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=238501
- Petzaelin moshavista Jordanjoen laaksossa pääsi viitisenkymmentä krokodiilin poikasta karkaamaan hoitajan erehdyksessä jätettyä aitausta suojaavan postin auki. Vaikka poikaset ovat metristä puoleentoista, niillä on ammottava suu ja pelottavat hampaat. Yleisöä kehotetaan varovaisuuteen paikoissa, joissa niiden uskotaan piileskelevän. Virnaomaiset pelkäävät, että ne voisivat perustaa oman yhteisönsä Jordanjoen laaksoon, mikä voisi muodostua vaaralliseksi ihmisille ja kotieläimille. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=238366
- PA valitsi seitsemän terroristin äidin esittämään PA:n laatiman valtioesityksen YK:lle Ramallahissa. Latifa Abu Hmeidin seitsemästä terroristipojasta neljä kärsii yhteensä 18 elinkautista israelilaisten murhista. He murhasivat 7 israelilaista siviiliä ja olivat aikeissa murhata 12 muuta ennen kuin heidät pidätettiin. PA:n johto on useissa yhteyksissä vakuuttanut taistelevansa terrorismia vastaan, vain kunnioittaakseen ja ylistääkseen niitä palestiinalaisia ja heidän omaisiaan, jotka ovat siihen syyllistyneet. Yksi Hmeidan pojista julistettiin PA:n marttyyriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148035#.TncAzewmKK8
- New Wave, Uusi Aalto, tiedustelun mukaan israelilaisten enemmistö kannattaa Juudean ja Samarian suurien osien liittämistä Israeliin, jos YK äänestää Palestiinan valtion puolesta. 37.3 % vastasi kysymykseen liittämisestä myöntävästi, jolla kaikki juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa liitetään Israelin siviilihallinnon alle, eikä vain sotilashallintoalueina, kuten nyt. Vähän yli 12 % halusi vain suurten juutalaiskaupunkien, Maale Adumim, Ariel, Jerusalemin itäosien, liittämistä. Lisäksi 11.6 % suosittaa elintärkeitten alueitten liittämistä Israeliin, kuten Ben Gurionin lentokentän ja pohjois-etelä valtatien suojelemiseksi. 56 % piti Palestiinan valtion perustamista juutalaisten kansallisille alueille vaaraksi maalle. Erillisen Yisrael Hayom suorittaman New Wave gallupin mukaan 73 % katsoo Egyptin kehittymisen ääri-islamilaiseksi muodostuvan Israelin vihollismaaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148034#.TncC9-wmKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019