SUNNUNTAI 04.11.12


SUNNUNTAI 04.11.12

1. MUUTAMA päivä sitten liikkuneet huhut Obaman ja Ali Khamenein välisistä epäsuorista keskusteluista näyttävät pitävän paikkansa. Huhujen mukaan Obama lupaa poistaa pahimmat Iranin vastaiset sanktiot, jos Khamenei keskeyttää uraanin rikastamisen ydinasetta varten. Iranin parlamentin jäsen kertoi Al-Arabiya lehdelle lauantaina, että Iran keskeyttää uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon. Aiemmin Iranin ulkopolitiikan ja kansallisen turvallisuuden komission jäsen Mohamed Hossein Asfari kertoi ISNA-uutistoimistolle, että Iranin tekemä päätös on ”hyvän tahdon ele” länsimaille sanktioiden poistamiseksi.

IRANIN atomienergiajärjestön johtaja Fereydoun Abbasi sanoi edellisellä viikolla, että Iran viimeistelee uusien sentrifugien asentamista Fordon maanalaisessa laitoksessa.
USA: ja EU:n kovennetut sanktiot ovat kohdelleet todella pahoin Iranin öljyteollisuutta. Kansainvälinen energiajärjestö arvioi, että Iranin öljynvienti romahti vuoden 2011 keskimääräisestä tasosta 2.2 miljoonaa tynnyriä tasoon 850 000 tynnyriä syyskuussa.
Iranin valuuttayksikkö rial on menettänyt arvostaan 80 %; dollari maksaa 13 000 rialia.
Al-Arabiya raportoi viime viikolla, että Iran on kieltänyt 50:n artikkelin viennin maasta helpottaakseen välttämättömyystarvikkeiden tuontia.
Iranilaiset välittäjät eivät voi enää viedä vehnää, jauhoja, sokeria ja punaista lihaa, eikä myöskään alumiini- ja teräsharkkoja.

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi tarjosi viime kuussa kompromissia: Jos länsimaat hyväksyvät Iranin ydinvaltiona, se on valmis rajoittamaan uraanin rikastamistaan.
Jännityksen ollessa noususuunnassa entisestään Englanti harkitsee Typhoon eurohävittäjien lähettämistä Persianlahden alueelle. Pääministeri David Cameron tekee päätöksen asiassa Dubain ja Abu Dhabin kanssa käytävien keskustelujen jälkeen. Toisen uutisen mukaan Englanti ja Ranska suunnittelevat sotilaallisia iskuja Syyriaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161657#.UJX4rWJHT-k
WND kertoo innostuneena otsikoiden artikkelinsa ”Se on sittenkin totta”, että Obaman ja Khamenein välinen salainen uhkapeli toimii. WND kertoo kuitenkin, että pian edellisen ilmoituksen jälkeen vallankumouskaartin valvoma FARS-uutistoimisto antoi lyhyen lausunnon todeten, että Iranin ydinohjelmaa koskevat lausunnot 20 %:n tasoon rikastaman toiminnan lopettamisesta antaa ylin turvallisuusneuvosto, mutta rikastaminen jatkuu kuten ennenkin. WND epäilee, että Asfarin antama lausunto oli ennen aikainen.
Tämä on joka tapauksessa Obaman käyttämä epäreilu ja hyvin arveluttava keino hänen vaali-voittonsa varmistamiseksi, jossa Iran sekaantuu USA:n presidentin valintaan. http://www.wnd.com/2012/11/islamic-regime-announces-suspension-of-uranium-enrichment/
Iran linnoittaa kiireesti kolmea kiistanalaista saarta Hormuzansalmessa. WND arvioi, että tämä voi ennakoida Iranin valmistautumista salmen tukkimiseen, joka keskeyttäisi 40 % maailman tarvitseman raakaöljyn toimittamisen. Iran on usein uhannut liikenteen estämisellä. http://www.wnd.com/2012/11/iran-builds-up-military-on-disputed-islands/

2. IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi sanoi Naharnet uutistoimiston mukaan, että Israel oli Beirutissa muutamia viikkoja räjähtäneen autopommin asettaja, joka surmasi Libanonin sisäisen turvallisuuden ministerin Wissam al-Hassanin, joka tunnettiin Syyrian harjoittaman Libanonin sisäisiin asioihin sekaantumis-politiikan vastustajana. Hän tutki myös Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaa päätyen syyttämään Hizbullahin johtoa.

Salehi kyselee, mitä motiiveja Syyrialla olisi ollut sekaantua Hasanin murhaan, Al-Rai ja Al-Watan uutislehdille antamassaan haastattelussa. Hän sanoo, että Hassan paljasti 30 israelilaista vakoilujärjestöä Libanonissa, mikä antaa sille motiivin hänen eliminoimisekseen.
Salehi sanoi Naharnet uutisen mukaan, että hänen maallaan on läheiset suhteet Hizbullahin ja Amanan kanssa, se pitää yhteyksiä kaikkiin puolueisiin Libanonissa, ja vaikka heillä onkin erimielisyyksiä joissain kysymyksissä, Iran ei sekaannu Libanonin sisäisiin asioihin.

SALEHI vastasi kysymykseen lokakuun 6. päivä Israelin ilmatilaan tunkeutuneesta UAV-koneesta, ettei ole mikään salaisuus, että Iran on rakentanut miehittämättömiä tiedustelu-koneita, mutta että Iranilla on paljon pitemmälle kehitettyjä UAV-koneita. Iran sanoo koneen lähettäneen kuvia IDF:n tukikohdista, minkä IDF kiistää, koska kameraa ei löydetty sen jäännöksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161661#.UJYE7WJHT-k
3. NEW YORKIN ja muiden USA:n itä- ja koillisrannikon kaupunkeja ja kyliä pahoin riepotelleen hurrikaani Sandyn aiheuttamien tuhojen siivoaminen ja asukkaiden kärsimien asunto- ja ruuan-tarpeen tyydyttämiseksi tarvittavat avustustoimet ovat pahasti myöhässä, sillä ennakko-valmistelut olivat olleet minimaaliset. Asukkaiden kärsimyksiä lisäävät kylmät ja viimaiset koillistuulet, jotka ovat tuoneet mukanaan runsaat lumisateet ja paikoin jopa metrin korkuiset lumipeitot. Ruokakaupoissa ei ole tarvikkeita, eikä autonbensiiniä ole tarpeeksi, mistä kertovat useiden kilometrien pituiset jonot huoltoasemille; sähkö on palautettu osittain.

Kaiken tämän keskellä asukkaiden pitäisi keskittyä tiistaina pidettäviin presidentin vaaleihin, joissa ratkaistaan Yhdysvaltain tuleva kohtalo ehkä kriittisimmissä olosuhteissa kuin  koskaan aiemmin. Eräs taloudellinen artikkeli arvioi, että Obama voi paljastaa vielä ennen vaalipäivää ehkä ratkaisevan tärkeän tiedon USA:n omien kaasu- ja öljyvarojen hyödyntämisestä määriin, jotka moninkertaisesti ylittävät arabimaiden ja Venäjän tunnetut varastot. Kysymys on USA:n öljykiviesiintymien (shale) hyödyntäminen uutta vaakaporaus-tekniikkaa käyttäen. Tämän johdosta Yhdysvalloista tulisi maailman johtava öljyn ja tiivistetynkaasun tuottaja maailmassa. Artikkelin mukaan tällainen paljastus ratkaisi Obaman vaalivoiton ja mahdollistaisi hänen suunnitelmansa USA:n muuttamiseksi sosialistiseksi diktatuurivaltioksi, jota hän voisi hallita kolmen ellei peräti neljän vaalikauden ajan.  http://pro.stansberryresearch.com/1210THIRDLIA/LPSINB10/

MUTTA asukkaat, jotka joutuivat pakenemaan kodeistaan hirmumyrskyn tieltä, kyselevät kuten Staten saarella, miksi ruokatarvikkeet ja lämpimät vuode- ja muut vaatteet tulivat vasta kolmen päivän päästä, kun silta mantereelle oli saatu kuntoon? ”Pormestari onnittelee kuvernööriä ja kuvernööri onnittelee pormestaria. Minkähän johdosta, sillä ihmisiä kuoli ja kuolee lisää?” Armeija on tullut apuun sekä raivaustöihin että ruokatarvikkeiden hankkimiseksi että myös polttoaineen tuomiseksi saarelle. Armeija tuo myös pahiten tuhoutuneille alueille armeijan kevyitä parakkeja vaalipaikoiksi. Ihmisten liikkuminen romujen keskellä monien menetettyä autonsa aiheuttanee omat ongelmansa vaalisalaisuuden säilymisen ohella.
New Yorkin pormestari Bloomberg peruutti viime hetkessä kansainvälisen New Yorkin maratonin, kun kymmeniä tuhansia osanottajia oli jo ehtinyt paikalle. Epävirallinen maraton on kuitenkin toteutumassa ärsyyntyneitten juoksijoitten todetessa. ”Me rekisteröidyimme juoksemista varten, ja me aiomme juosta,” kuten eräs Euroopasta saapunut juoksija sanoi. http://www.timesofisrael.com/stalled-relief-efforts-raise-anger-and-confusion-in-sandys-wake/

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, jota nimeä hän käytti aktiivisina terrori-päivinään, antoi TV-2:n haastattelussa varsin myöntyväisen ja joviaalisen kuvan itsestään, mikä on kuitenkin luettava hänen propagandasotaansa kansainvälisen hyväksymisen hankkimiseksi aikeelleen ”Palestiinan valtion nostamiseksi YK:n super-tarkkailijan asemaan, josta käsin sillä olisi paljon aremmat mahdollisuudet nostaa Israelin vastaisia oikeusjuttuja tekemistään rikoksista aiempina vuosina”, kuten PLO:n johtajat avoimesti tunnustavat.
Hänen haastattelunsa TV-kakkosessa on myös nähtävä hänen YK:n avajaistilaisuudessa syyskuussa pitämänsä rikinkatkuisen Israelin vastaisen puheen valossa.

ABU MAZEN vastaisi haastattelija kysymyksiin todeten, että hän hyväksyy 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat, eikä aseta vaatimuksia niiden ulkopuolella oleviin alueisiin, mutta Palestiinan valtion pääkaupunkina tulee olemaan Jerusalem. Hän sanoi oikeudekseen käydä katsomassa Safedin kaupunkia, josta hän pakeni Jordaniaan, mutta ei esitä vaatimuksia muuttaa asumaan sinne. Tämän katsotaan tarkoittavan, ettei hän vaadi palestiinalais-pakolaisten paluuoikeutta myös Israelin alueelle.
Abbasin läheinen avustaja totesi, ettei Abbas ole luopunut pakolaisten paluuoikeudesta, vaan että hän tarkoitti aikaa, jolloin jännitys kansojen välillä on poistunut, ja suloinen rauhantila vallitsee juutalaisten ja palestiinalaisten välillä.

Abbasin teesit saivat innostuneen vastaanoton presidentti Peresiltä, joka kasvot syvästä innostuksesta punottaen julisti, että Abbas on todellinen rauhankumppani, ja että hänen sanojansa tulee käsitellä äärimmäisellä kunnioituksella, sillä ne ovat samansuuntaisia kahden valtion periaatteen kanssa, jota Israelin enemmistö tukee – väite, joka tuskin pitää paikkaansa. Peres sai hyvää seuraa äärivasemmiston aholta.
Pääministeri Netanyahu torjui Abbasin teesit suoralta kädeltä lisäten, että hänen tarjouksensa tavata Abbas missä ja milloin vain, mutta ilman ennakkoehtoja, on edelleen voimassa. http://www.timesofisrael.com/peres-praises-abbas-for-new-brave-statements-on-solving-conflict-urges-israel-to-reach-out-to-him/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Kolme syyrialaista panssarivaunua tunkeutui lauantaina Israelin ja Syyrian välille sovitun 7 km:n, kapeimmillaan 200 metrin, levyiselle puskurialueelle. Myös pari panssaroitua miehistön kuljetusvaunua (APC) pistäytyi puskurivyöhykkeellä, mutta IDF uskoo näiden olleen tahdottomia suuntaamisvirheitä. IDF kuitenkin nosti valmiuttaan raja-alueella ja teki valituksen YK:n asettamalle puskurivyöhykettä valvovalle sotilasosastolle. Jokunen kranaatti on myös harhautunut samalle alueelle sytyttäen pieniä tulipaloja. IDF on kuitenkin varuillaan, sillä sisällissota voi laajentua raja-alueille. Golanin ylänkö liitettiin virallisesti Israeliin pian puolustussotien jälkeen, ja Israelin laki on siellä voimassa. Alueella asuu jonkin verran Syyrian kansalaisia, joilla on sukulaisia rajan takana. He eivät osaa ratkaista, pitäisikö heidän ottaa Israelin kansalaisuus, mutta alueen palautuminen Syyriaan saataisi heidät petturin asemaan. Syyrian väkivalta on muuttanut monen mielen Israelille myönteiseksi. http://www.timesofisrael.com/syrian-tanks-cross-into-golan-demilitarized-zone/
-          Gazan saartoa yritetään murtaa sisältä päin, ei höyryämällä sinne ulkomailta. 13- hengen porukka, joka kutsuu projektiaan nimellä ”Gaza Ark”, suunnittelee Gazassa valmistetun aluksen hankkimista, jolla he purjehtivat ulos Gazasta avomerelle ja edelleen ulkomaille. Heillä on mukanaan Gazan maatalouden tuotteita, taideteoksia ja teollisuuden tuotteita. Tri Mona al-Farra Punaisesta Rististä, joka on aktiivisesti mukana hankkeessa, sanoo valmistelujen olevan viimeistelyvaiheessa. Aktivistien joukossa on liikemiehiä Ranskasta ja Kanadasta paikallisten lisäksi. http://www.timesofisrael.com/new-bid-to-break-gaza-blockade-from-within/
-          Puolustusministeriön turvallisuus- ja diplomatiapäällikkö Amos Gilad kertoi opiskelijoille pitämässään puheessa Herzliassa lauantaina, että demokratia-haaveet ovat tuoneet Egyptiin ääri-islamia edustavan hallituksen, jonka kanssa ei pystytä solmimaan läheisiä diplomaattisuhteita aivan lähiaikoina, ja että Egyptin sisäinen kehitys on tuonut maahan kammottavan diktatuurihallituksen. Egyptin lähetystö vaati selvityksiä Giladin puheesta, joka sai sekä puolustusministeri Ehud Barakin että pääministeri Benyamin Netanyahun sanoutumaan irti Giladin puheesta sanoen sen edustavan hänen omia ajatuksiaan, jos niitäkään. Gilad tarkoitti - puhuessaan diktatuurista Egyptissä - Muslimiveljeskunnan yksinvaltaa.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=290335
-          Aseistetut pyssymiehet aloittivat tulituksen El Arishin lähiössä ajanutta poliisiautoa kohti surmaten yhden poliisin välittömästi, kaksi muuta poliisia kuoli haavoihinsa sairaalassa. Pyssymiehet pakenivat paikalta. Turvallisuusvirkailijat uskovat miesten kuuluvan Siinaille pureutuneeseen terrorijoukkoon, joka tekee toistuvia hyökkäyksiä Egyptin sotilaita ja poliiseja vastaan Siinailla. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=290321
-          Professori Marcelle Machluf Haifan teknologisen instituutin bioteknologian ja ruuan insinööriosastolta on tiiminsä kanssa laboratoriossaan tutkinut ja testannut sian kudoksia rakentaessaan paksut tikkaat sydänlihaksia varten, jotka tukevat ihmisen kantasoluja, säilyttää luonnollisten verisuonten infrastruktuurin ja jotka on tehty solun ulkopuolisista matriisiproteiineista. Ihmisen immuunijärjestelmä hyväksyy sian kudokset, minkä johdosta niitä voidaan käyttää elinsiirtojen yhteydessä. Sydänkohtauksissa (myocardial infarctions) sydämen keskimmäinen lihaskerros haavoittuu eikä pysty pumppaamaan verta ja häiritsee muittenkin lihasten toimintaa. Tätä on hoidettu lääkkeillä tai leikkauksilla, mutta haavoittunutta lihasta ei pystytä korjaamaan leikkauksella. Lisäksi sellainen operaatio on kallis eikä kaikkien saatavilla. Siksi on tutkittu ja etsitty ongelman ratkaisemista rakentamalla vaurioitunutta lihasta ruokkivaa ulkopuolista kudosta, jonka ihmiskudos hyväksyy.  http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=290368

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019