KESKIVIIKKO 07.11.12


KESKIVIIKKO 07.11.12

1. USA:N presidentinvaalien tulokset alkavat hiljalleen varmistua, vaikka jotkut republikaanien johtohenkilöt ennustavat, että tarvitaan äänten uusintalaskentaa. Ainakin Ohio mainitaan sellaisena, jossa on esiintynyt epäselvyyttä. Presidentti Obaman voitto alkoi varmistua ns. swing-osavaltioitten tukiessa häntä osin yllättävästi. Lopulliset tulokset ovat vielä saamatta, ja jos uusintalaskentaa tarvitaan, siihen tarvitaan aikaa ja tupakkaa. Lisäksi syytökset vilpillisestä menettelystä, painostuksesta ja muista hylättävistä toimista, jota useimmiten synkentävät USA:n vaaleja mukaan lukien äänestyskoneiden virheellinen toiminta, ovat lisänneet omat epämukavuutensa vaalien onnelliseen lopputulokseen. 
SUURIMMAT uutistoimistot, CNN, CSB ja Fox ovat julkistaneet omat arvionsa tuloksista, ja niiden mukaan Obama on vaalien voittaja, jopa varsin selvin numeroin.

USA:n juutalaisista 70 % äänesti Obamaa, Romneya 30 %, mikä kiinnostaa israelilaisia.
Obaman voitot Wisconsinissa ja Pennsylvaniassa antoivat jo selviä vihjeitä, että haastaja Mitt Romneyn mahdollisuudet olivat hupenemassa, ja vielä epäselvä Ohio vahvisti olettamuksia, kuten myös Michigan, jonka autoteollisuuden tukiaiset ovat voineet auttaa Obamaa.

ÄÄNESTÄJIÄ arvioidaan olevan n. 120 miljoonaa. Huolimatta syytöksistä sääntöjen vastaisista toimista joillakin paikkakunnilla kokonaisuudessaan vaalit sujuivat suhteellisen onnistuneesti ja joustavasti. Mustat pantterit olivat paikoin asettaneet omat vaalivalvojansa varmistaakseen, ettei heidän edustamaansa kansanosaa boikotoida.
Presidentin vaalien ohella valttiin edustajia myös senaattiin ja edustajainhuoneeseen. Demokraatit säilyttänevät enemmistön senaatissa, republikaanit edustajainhuoneessa, vaikka tulokset niissäkin ovat edelleen keskeneräisiä. http://www.jpost.com/USPresidentialrace/Article.aspx?id=290821

2. ISRAELIN hallituksen ministereitä ja puoluejohtajia kiinnostaa erityisesti, miten presidentin vaalien tulokset vaikuttavat Israelin keskeisiin huoliin, rauhanprosessin etenemiseen palestiinalaisten kanssa sekä suhtautumiseen Iranin ydinteollisuuden toteutumiseen.
USA:n keskeinen ongelma, sen holtittomasti suureneva velkataakka ja talouden alamäki puskivat nämä kysymykset syrjään kuten ulkopolitiikan kokonaisuudessaankin.
Romney yritti käyttää talouskysymystä kamppailunsa keskeisenä teemana, mutta se ei riittänyt. Tarkkailijat kummastelivat, ettei hän tarttunut tukevammin hänelle kuin lautasella tarjottuun tilaisuuteen painostaa Obamaa Benghazin skandaalilla, jollainen se peittely-yrityksistä huolimatta oli. Jotkut vertasivat sitä Nixonin watergate skandaaliin, mutta suurempana todeten tämän skandaalin voivan edellyttää syytöksiä maanpetturuudesta.

VAALITAISTALUJEN aikana Netanyahua varoitettiin, ettei hän turhan avoimesti kannattaisi Romneya, sillä se voisi potkaista omaan sääreen Obaman voittaessa. He varoittivat, että Obama voi toisella kaudellaan maksaa kalavelkansa korkojen kanssa painostamalla Israelia ja pakottamalla sen suostumaan ratkaisuihin vastoin tahtoaan. Obaman ja Netanyahun henkilökohtaiset suhteet, ns. kemia, eivät ole olleet parhaat mahdolliset. Obaman ”kruunaaminen” toiselle kaudelle tapahtuu varsinaisesti vasta 20. tammikuuta, jonka jälkeen Israelissa pidetään parlamenttivaalit 22.tammikuuta 2013.

USA:n kongressin ja Valkoisen Talon ensimmäisiä yhteistoiminnan testauksia ovat USA:n paheneva työttömyys, joka lienee 7.9 %:n luokkaa, vaikka sen epäillään olevan yli 8 %. Valkoisen Talon ja kongressin tulee löytää sopu talousasioissa ennen tammikuun kolmatta päivää 2013, tai valtion menojen leikkaus tapahtuu automaattisesti 1 triljoona USD seuraavan 10 vuoden aikana. Leikkaukset koskevat kaikkia menoeriä.
JP:n artikkelin mukaan mahdollisuudet sovun löytämiseksi ennen tammikuun 20. päivän presidentin virkaan vihkimistä ovat vähäiset. Koska Obaman keskeinen huoli ja ohjelma koskee sosiaalisen jakauman tasoittamista USA:ssa, hänen tarjoamansa ratkaisumallit eivät välttämättä ole republikaanien mieleen kongressissa, mikä lupaa ongelmia. http://www.jpost.com/USPresidentialrace/Article.aspx?id=290731

3. PA etenee itsepäisesti valitsemallaan tiellä Palestiinan valtion valitsemiseksi YK:ssa super-tarkkailijan asemaan, jossa sillä olisi mahdollisuudet esittää Israelille rikosvaateita YK:n alaisissa järjestöissä ja Haagin kansainvälisessä oikeudessa.
PA:n tämänhetkinen vaihe oli viedä valtio-esitys arabimaitten ulkoministerien kokoukseen Kairossa, johon tilaisuuteen osallistuu 12 EU-maan edustajaa. Tilaisuuden tarkoituksena on painostaa EU-maita tukemaan PA:n esitystä YK:n yleiskokouksessa, mikä antaisi sille paljon painavamman merkityksen kuin automaattinen enemmistö ilman johtavia länsimaita.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kokosi kahdeksan ministerin muodostaman turvallisuuskabinetin tiistaina, jossa keskusteltiin, mitä mahdollisuuksia Israelilla on vastata PA:n yksipuoliseen esitykseen YK:lle ja mitä välittömiä seurauksia YK:n myönteisellä päätöksellä voisi olla. Pääministerin uskotaan pitävän ns. Levy-raportin virallistamisen hallituksen politiikaksi toistaiseksi avoinna voidakseen käyttää sitä painostuskeinona myöhemmin. Jotkut ministerit ja kansanedustajat ovat vaatineet, että Israelin tulee liittää osia Juudeasta ja Samariasta virallisesti Israeliin rangaistukseksi PA:lle sen yksipuolisesta valtio-hankkeesta ilman neuvotteluja Israelin kanssa. PA toivoo arabiliiton yksimielisen kannatuksen vaikuttavan EU-maiden kantaan YK:n yleiskokouksen äänestyksissä.
Ulkoministeri Liberman tapaa Israelin Euroopan maiden lähettiläät esitelläkseen heille hallituksen kannan ja kuullakseen heidän mielipiteitään asiassa.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas selittää, että hänen esityksensä YK:n yleiskokouksessa vahvistaa rauhanprosessia. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat puolestaan selittää, ettei valtio-esitys millään tavoin koske Israelin laillisuusperiaatteita eikä pyri eristämään sitä, vaan se koskee ”setlementtien” eristämistä ja julistamista laittomaksi miehitykseksi.
Fatahin keskuskomitean jäsen Azzam Ahmed vakuuttaa, etteivät Libermanin viimeiset uhkaukset PA:n johtoa vastaan estä sitä jatkamasta valitsemallaan tiellä. Abbas sai tiistaina Fatahin kannatuksen ennen arabiliiton kokousta Kairossa. PA:n ja Fatahin vaatimuslistalla  palestiinalaispakolaisten paluuoikeus on ehdoton ja rikkomaton, jopa sakraalinen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=290762

4. YMPÄRISTÖN suojeluministeri Gilad Erdan on huolestunut sadoista palestiinalaisten puuhiilen tuottamiseen rakentamista keoista, miiluista, jotka syytävät ilmaan päivästä toiseen saastuttavaa savua ja katkua. Erdan on pyrkinyt saamaan PA:n johdon kieltämään tällaisen toiminnan ilman tulosta, ja siksi hän aikoo viedä asian pääministerille saadakseen hallituksen tulkinnan, että tällainen toiminta on turvallisuusriski lähellä oleville asukkaille, sekä israelilaisille että palestiinalaisille, mistä seurauksena on hengitysongelmia ja keuhkosyöpä. Vaaravyöhykkeessä ovat Zichron Yaacov, Oardes Hanna, Mitzpe Ilan, Harish ja useat muut juutalaisyhteisöt, mutta myös lähellä sijaitsevat palestiinalaiskylät ja -kaupungit.

ISRAEL kielsi puuhiilen valmistamisen C-alueilla, joissa sillä on siviili- ja turvallisuusvastuu, mutta Israelin toimivalta ei ulotu B-alueille, jossa PA vastaa siviilitoimista ja IDF turvallisuudesta. Siksi Erdan haluaa, että hallitus määrittelee kysymyksen turvallisuusriskiksi, mikä antaisi IDF:lle oikeuden poistaa niistä ainakin suurimman osan.
PA:n valvomilla B-alueilla on n. 400 puuhiilen valmistamiseksi koottua puukekoa eli miilua. Valmistustapa on samanlainen kuin suomalaisissa miiluissa, joissa puuhiilen ohella saatiin tervaa. Puukappaleet kootaan sokeritopan muotoon, päällystetään mullalla ja turpeella ilmatiiviiksi. Keko lämmitetään 150 – 170 asteen lämpötilaan, jolloin vesi alkaa haihtua puista. Lämpötilaa nostetaan 270 asteeseen, jolloin puu alkaa kemiallisen hajoamisprosessin ja sitoo itseensä lämpöä. Mustaa väriainetta, kimröökiä, saadaan myös hiilenpolton sivutuotteena.
Erdan harkitsee myös PA:n alueilla valmistetun puuhiilen myymiskieltoa Israelissa.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Chicagon pormestari, entinen Obaman kansliapäällikkö Emmanuel Rahm, joka osittain osallistui myös vaalitaisteluun Obaman hyväksi, ennustaa Obaman jatkavan samaa Israelia tukevaa politiikkaansa kuin ensimmäisellä virkakaudellaan. Hän vakuuttaa, ettei Israelilla ole ollut parempaa ystävää USA:n presidenttinä, kuin mitä Obama on. Hän ylistää Obaman horjumatonta päätöstä estää Irania saamasta ydinasetta. Rahm antoi haastattelun Israelin TV-kakkoselle tiistaina ennen vaalivoittoa. Hän huitaisi syrjään kysymyksen, miten Netanyahun tuki Romneylle tulee vaikuttamaan suhteisiin tai Obaman ja Netanyahun välinen ilmeinen viileys todeten, että Obama tulee jatkamaan syvää Israelin tukemistaan, eikä siinä mitättömät henkilökohtaiset näkemyserot paina juuri ollenkaan. http://www.timesofisrael.com/ram-emanuel-says-obama-is-committed-to-stopping-irans-nuclear-program/
-          YK:n edustajana Martin Nesirky sanoi eilen, että Syyrian kolmen panssarivaunun tunkeutuminen Israelin ja Syyrian väliselle puskurivyöhykkeelle häiritsee alueen tasapainoa. Hän totesi, että tapaus rikkoo 1974 solmittua tulitaukosopimusta. Maiden välillä ei ole rauhansopimusta, vaan Israel ja Syyria ovat edelleen muodollisessa sotatilassa. YK:n alivaltiosihteeri poliittisissa asioissa Jeffrey Feltman kertoi myös järjestön huolen, että taistelujen leviäminen rajojen yli naapurimaihin Libanoniin, Turkkiin, Jordaniaan ja jopa Israeliin herättävät pelkoa alueellisesta räjähdyksestä. Ensimmäisen kerran 40:en vuoteen Syyrian armeijan ajoneuvoja tuli maiden väliselle alueelle, joka on pidettävä aseettomana. Joitain hajalaukauksia sekä kranaatein että kivääreillä on myös tullut Israelin puolelle, mistä Prosor esitti vastalauseen YK:lle. http://www.timesofisrael.com/un-condemns-syrias-military-presence-in-demilitarized-zone/
-          Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui protestanttisessa kirkossa maanantaina todeten, että kristityt ovat maailman eniten vainottu uskonto, ja vaati, että Saksan tulee suojella maan kristittyjä. Hänen puhettaan arvostelivat oppositiossa olevan vihreän puolueen edustajat todeten, ettei ole oikein määritellä uskontokunnan merkitystä sen mukaan, miten suosittu tai vainottu se on, lisäten, ettei Merkelin puhe ollut positiivinen. Ihmisoikeusjärjestöt ovat samoin kritisoineet Merkelin havaintoa todeten, että maailmassa on monia muita uskontoja, joita vainotaan, kuten muslimit Myanmarissa, Falun Kong Kiinassa ja juutalaiset monissa maissa.  Merkel sanoi, että kristittyjen puolustaminen tulee ottaa osaksi Saksan ulkopolitiikkaa. Hän on papin tytär, ja hän vastustaa kirkon ja valtion tarkkaa erottamista, sillä ”Saksa on rakennettu kristilliselle perustukselle”. http://www.timesofisrael.com/merkel-calls-christianity-worlds-most-persecuted-religion/
-          Yhdeksän rajapoliisin jäsentä haavoittui kahinoissa palestiinalaisten kanssa Shuafatin arabilähiössä Jerusalemin itäosassa. Yhtä poliisia puukotettiin selkään, muitten haavat tulivat arabien heittämistä kivistä. Poliisia puukottanut 17-vuotias arabi-nuorokainen pidätettiin, toinen arabi rauhan häiritsemisestä. Kähinä Shuafatissa alkoi siitä, että valeasuiset poliisit paljastettiin. Poliisien ollessa menossa pois lähiöstä arabit alkoivat kivittää heitä yhden puukottaessa rajapoliisia selkään. http://www.timesofisrael.com/border-policemen-injured-in-north-jerusalem-riots/
-          Siinain militaristit toimivat oudon julkeasti hyökkäillessään Egyptin poliiseja ja sotilaita vastaan. Eilen tiistaina valkoisesta ilman tuntomerkkejä ajaneesta kuorma-autosta avattiin tulipoliisin jeeppiä vastaan. Jeepissä olleet hyppäsivät ulos ja hakeutuivat piiloon, mutta poliisin ylitarkastaja Selin Said el-Gamal sai luodin niskaansa ja on kriittisessä tilassa sairaalassa. Militaristit varastivat poliisiauton ja ajoivat tiehensä. Tämä tapahtui El Arishissa. Myöhemmin tiistaina militaristit pysäyttivät armeijan kuorma-auton Sheikh Zuweidissa lähellä El Arishia varastaen öljyä kuljettavan auton. Kolme päivää aiemmin militaristit ampuivat kolme poliisia samalla alueella. Militaristien tarkoituksena lienee ajaa hallituksen joukot pois Siinain pohjoisosasta muodostaakseen sinne oman hallinto- ja tukialueensa. http://www.timesofisrael.com/egyptian-general-critically-wounded-in-sinai-attack/
-          Artikkelissa kerrotaan, miten 70 Tsekin juutalaista nuorta pääsivät pakoon holokaustia ja löysivät toisensa 70 vuotta myöhemmin. Jotkut juutalaisperheet valitsivat lapsilaumastaan yhden, joka lähetettiin eloonjäämismatkalle tuntemattomaan tietämättä koskaan, onnistuiko lapsi välttämään natsien säälimättömän kohtalon, jos he joutuivat kiinni. 150 lapsi-ikäistä nuorta lähetettiin junalla Tanskaan, josta jotkut heistä jatkoivat Ruotsiin. Tanskassa maalaisperheet adoptoivat heidät osaksi omaa perhettään. Maatiloista oli helpompi paeta, jos tilanne niin vaati. http://www.timesofisrael.com/how-150-czech-jewish-teens-escaped-the-holocaust-and-found-each-other-again-70-years-later/







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021