PERJANTAI 27.11.09
1. PÄÄTÖKSET ON TEHTY, ja nyt pyritään selvittämään, mitä seurauksia siitä on. Tiedossa on, että palestiinalaiset hyljeksivät Netanyahun päätöstä, jonka turvallisuushallitus hyväksyi, eikä se ole mikään yllätys. PA:n johdon panokset ovat vähissä. Sitä uhkaa Hamas, jonka kansansuosio nousee potentiaalisesti, kun ne 1450 terroristia on vapautettu pitkäaikaisista vankeusrangaistuksistaan, eikä PA:lla ole juuri mitään vastaavaa esitettävää.
USA:n kanta on varovaisen hyväksyvä, joskin kasvojensa säilyttämiseksi se esittelee varauksia, ettei se nyt ollut aivan sitä, mitä odotettiin ja vaadittiin, mutta parempi näin kuin ei mitään. Obaman hallituksen poukkoilevasta politiikan teosta voi kuitenkin päätellä, että sen kanta voi muuttua, kun tiedetään, miten arabimaailma Netanyahun päätökseen suhtautuu.
Mahmoud Abbas tulee pysyttelemään virassaan epämääräisen ajan. Hänen erouhkauksensa lienee tarkoitettukin amerikkalaisten painostamiseksi ja antamaan kansalleen kuvitelman, että heillä on päättäväinen johtaja, joka ei vähästä hätkähdä eikä taivu painostuksen alla.
2. KOIRALAUMASSA on tavallisesti selkeä tehtäväjako. Yksi on ehdoton johtaja, joka ei kainostele käyttää voimaansa ja torahampaitaan niskoittelevan taltuttamiseksi. Toinen koira, tavallisesti vaarattomin, pienin mutta kovaäänisin, hoitaa haukkumiset. Kolmas on erikoistunut hyökkäämään kaikkea ja kaikkia vastaan, jotka uhkaavat lauman turvallisuutta, tai vain ottaakseen selvää, mistä on kysymys. Nämä koirat ovat potentiaalisia johtajaehdokkaita.
Netanyahun hallituksessa on selvästi nähtävissä samantapainen tehtäväjako. Bibi itse on selvä johtajauros, joka armotta pani Feiglinit ja Shalomit aisoihin niiden havitellessa hänen paikkaansa. Räkyttäviä jäseniä löytyy useita, jotka uskaltavat haukkua ulkopuolisia hallituksen suojeluksessa. Bibin lauman hyökkäävin jäsen on ilman muuta puolustusministeri Ehud Barak, jolla on kova halu päästä johtaja-asemaan, mutta jonka rasitteena on pelko, minkä johdosta hän mieluummin väistyy kuin asettuu vastarintaan tuntematonta vierasta koiraa vastaan. Esimerkkejä tästä on useitakin, jonka johdosta eräässä Knessetin puheessa hänen nimensä Barak väännettiin muotoon ”Barach”, mikä tarkoittaa ”pakeni”. Mutta tämä hyökkäävä koira esiintyy rohkeasti, kun varsinaista vaaraa ei ole näköpiirissä. Niinpä hän rohkeasti lähettää sotilaansa ja poliisit tuhoamaan juutalaisten nuorten kyhäämiä lautaparakkeja Juudean ja Samarian asumattomille kukkuloilla, mutta jotka kuitenkin rakennetaan heti uudelleen. Nyt Netanyahun antaessa johtoasemassaan käskyn kaiken uuden rakentamistoimen keskeyttämisestä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä Barak toimi nopeasti, kuten uutiset kertovat. Hän peruutti välittömästi kaikki rakennusluvat kohteista, joissa lapio tai kuokka ei ollut maaperää avannut. Tosin hän antoi luvan 28:lle uudelle kohteelle, mutta ne olivat kiellon ulkopuolelle jääviä koulu- tai muita julkisia rakennuksia. (JP)
3. NEATANYAHUN päätös 10 kuukauden rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa ei kuitenkaan ole istunut juutalaiseen yhteisöön ilman vastalauseita, ei hänen omassa hallituksessaankaan. Haaretz arvioi kolumnissaan, että hänen oman hallituksensa ministerit eivät enää tunne häntä, niin ovat muuttuneet hänen mielipiteensä. Yossi Verter, joka haaretz.com artikkelin kynäili, kyselee, onko Netanyahun tarkoituksena kehittyä uudeksi Sharoniksi, joka tunnettiin kovan linjan oikeistolaisena ja Likudin tukipilarina, vain valtaan päästyään ohittaen kaiken kritiikin ja vastustuksen sekä Likudin piirissä että sen ulkopuolella ja tyhjentäen Gazan kaistan kovakätisesti kaikista juutalaisista, minkä onnettomin seuraus oli terrorijärjestö Hamasin vallankaappaus Gazassa ja hillittömän raketti- ja kranaattitulituksen aloittaminen Israelin siviilikohteita vastaan niin pitkälle, kuin aseet kantoivat.
Netanyahun viimeiset koettelemukset sisältävät 10 kuukauden rakennuskiellon ohella suostuminen 1450 terroristin vapauttamiseen Gilad Shalitin vapauttamista vastaan niiden 20 naisterroristin vapauttamisen lisäksi, joilla saatiin nähdä muutaman minuutin videonauha Gilad Shalitista. Aamun uutiset kertovat lisäksi, että ”Abbasin aseman kohentamiseksi kansansa parissa” hän ”armahti” 92 Fatahin terrorismista epäiltyä. He ovat kaikki Fatahin al-Aksa Marttyyrien prikaatin jäseniä. Yksi heistä on nimeltään Ala Sankara, joka toimi al-Aksan komentajana Balatan pakolaisleirissä. Kokemuksesta tiedetään, että suuri osa näistä ”armahdetuista” palaa terrorismiin jatkaen entistä piirileikkiään Shin Betin ja IDF:n kanssa.
Netanyahua vastaan suunnattu hyökkäys, jonka osoitteeksi osoittautui Obaman hallitus, tuli kuitenkin urheiluministeri Limor Livnatin taholta, joka ensin osoittaen myötätuntoaan Netanyahun vaikeaan asemaan selitti, että ”olemme kamalan USA:n hallituksen kynsissä”. Pääministerin kanslia julkisti välittömästi oman lausuntonsa, jossa se sanoutuu irti Livnin mielipiteistä, ja sanoo hänen edustavan vain itseään. Netanyahu jatkoi ”Abbasin imagon kohentamista” käskemällä poistaa 50 tiesulkua Länsirannalla. (haaretz, JP)
4. MINISTERI Danny Ayalon sanoi keskiviikkona, että jos Israelin valtion perustamisesta äänestettäisiin YK:ssa tänään, sillä ei olisi mitään mahdollisuuksia saada tarvittavaa enemmistöä. YK äänesti Palestiinan maan jakamisesta 29. marraskuuta 1947 äänin 33-13, poissa oli 10 äänestäjää. Tämä tunnetaan YK :n päätöslauselmana no 181. Se antoi juutalaisille kapean rantakaistaleen ja pieniä riekaleita pohjoisesta ja etelästä, jotka olivat kapeilla maakaistaleilla yhteydessä toisiinsa. Käytännössä se olisi ollut täysin mahdoton ja elinkelvoton, mutta se oli enin, mitä länsimaat olivat valmiit antamaan juutalaisten kotimaalle arabien painostuksen alla. Onneksi Israelille arabimaat ja PLO hylkäsivät esityksen, mutta se kuitenkin enteili YK:n myötämielisyyttä oman valtion perustamiseksi juutalaisille.
Tänään YK:n kokoonpano muodostuu jäsenmaista, jotka automaattisesti äänestävät kaikkia Israelille myötämielisiä päätösesityksiä vastaan. Israelin suurimpana haasteena on ollut ja on edelleen, miten suhtautua tällaiseen tilanteeseen. Arabimaat toimivat suuren rahan voimalla, eikä Israelilla ole mitään mahdollisuuksia kilpailla miljardien kanssa.
Israelin suurimpana valttina on ollut sen tekninen ja tieteellinen kehitys, jonka avulla erämaa on saatu kukoistamaan. Yhä useammat maailman maat kärsivät kuivuudesta, joka väestön nopean kasvun myötä pahenee ja autioittaa asukkaitten elinympäristöä aiheuttaen nälänhätää ja köyhtymistä entistä nopeammin. Länsimaitten avustukset välitetään useimmiten paikallisten hallitusten kanavien kautta, mikä ruokkii korruptiota ja missä avustukset eivät koskaan kohtaa ihmisiä ja kansankerroksia, joille ne oli tarkoitettu.
Israel toimii toisella tavalla. Se lähettää asiantuntijoitaan paikan päälle asentamaan kehittämiään ja valmistamiaan uudenaikaisia laitteita ja opettamaan paikalliset ihmiset niiden käyttämisessä. Mutta tämä kaikki on hidasta eivätkä sen tulokset näy maailman median sivuilla ja TV-ruuduissa. Kehittyvien maitten itsetuntoa hivelee se, että maailman varakkaat hallitukset lähestyvät heitä pyytäen palveluksia sopivaa korvausta vastaan. (JP)
5. IAEA:N pääsihteeri Mohammed ElBaradei julkisti torstaina lausuntonsa, jossa hän tunnustaa lopultakin, ettei Iran suostu yhteistoimintaan hänen edustamansa järjestön kanssa. Hän kertoi samalla, että neuvottelut sopimuksen saamiseksi Iranin ydinsuunnitelman suhteen on ehtinyt tiensä päähän, vastassa on umpikuja. Hän tunnustaa samalla, että IAEA:n luottamus Iranin uskottavuuteen on romahtanut salaisen ydinlaitoksen paljastumisen myötä Qomin kaupungin lähellä. Se on myös herättänyt epäluuloja, että salaisuuksia voi olla muitakin. ElBaradei, jonka virkakausi päättyy joulukuun ensimmäisenä päivänä, syytti Irania, että sen viivytystaktiikan tarkoituksena on aivan ilmeisesti ajan voittaminen atomipommin rakentamiseksi, joka ei sinänsä ole uutinen, koska julkisuudessa siitä on puhuttu kaiken aikaa. Uutta on vain se, että IAEA tunnustaa tämän julkisesti. ElBaradei kritisoi samalla IAEA:n 35 maan muodostaman hallituksen kokouksessa Irakista, jonka miehittämisen hän sanoi tapahtuneen epäilyillä, että sillä on ydinaseohjelma, mitä ei ole todistettu. Häntä moitittiin tästä oman mandaattinsa ylittämisellä.
Iranin ongelma on edelleen ratkaisua vailla, mutta sekä Kiina että Venäjä ovat alkaneet suostua kovennettuihin sanktioitten, koska sen vaihtoehtona on aseellinen hyökkäys Iranin ydinlaitoksia vastaan, mitä kumpikaan maa ei halua. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahun päätös 10 kuukauden rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa on saanut harvinaisen tilanteen, jossa sekä ”setlerit” että PA:n johto ovat hyökkäämässä yhteistä vastustajaa eli Netanyahun hallitusta vastaan, joskin vastakkaisista lähtökohdista.
- IDF:n sotilaat havaitsivat epäilyttävän miehen raskaan kassin kanssa liikkuvan Egyptin rajan läheisyydessä Eilatista pohjoiseen. He lähestyivät miestä ja ampuen varoituslaukauksia pyysivät miestä pysähtymään. Tämä kuitenkin jätti pussinsa maahan ja pakeni Egyptin puolelle. Tarkastuksessa ilmeni, että pussissa oli toimintavalmis 15 kilon pommi. Poliisilla eikä Shin Betillä ole tietoa, mikä oli terroriyrityksen kohteena, mutta se lienee ollut Eilatissa. (JP)
- Venäjän presidentti Dmitri Medvedev totesi eilen, että maailmassa on paljon vaarallisempia ydinasevaltoja kuin Iran. Hän mainitsi Pohjois-Korean. (JP)
- Sikaflunssa tai sitä vastaan tarkoitettu rokotus vaati Israelissa kahden aikuisen henkilön sekä 2-vuoden ikäisen tyttölapsen hengen. Tyttö kärsi munuaisviasta sekä epäsäännöllisestä sydämenlyönnistä, minkä johdosta lääkärit sanovat, ettei ole todistettu hänen kuolleen kaksi päivää aiemmin annetusta H1N1 virus-rokotuksesta. (JP)
- Israelin muslimien syntyvyys on 2.8 %. aiemman 3.8 %:n asemesta v. 2000. Muslimiväestön suuruus on 1.24 miljoonaa, kasvua 34 000 viime vuodesta. Nainen saa km. 3.8 lasta, aiemmin 4.7 v. 2000. Israelin juutalaisten syntyvyys on 2.9/nainen, Druusit 2.5; kristityt 2.1; Jordania ja Syyria 3.1; Egypti 2.9; Marokko ja Algeria 2.4. Libanon 2.2; Tunisia 1.9. Israelissa on 225 000 muslimi-perhettä, useimmilla on kaksi vanhempaa ja ainakin yksi alle 17-vuotias lapsi. Lapsettomia perheitä on 7 %, yksinhuoltajia 5 %. (JP)
- Hollanti vaatii, että Iranin vallankumouskaarti on luettava terrorismijärjestöjen joukkoon, ja Iran on poistettava YK:n merikuljetusorganisaatiosta (IMO).(JP)
- IAF pommitti rakettimiehistöä sen valmistautuessa laukaisemaan rakettinsa Gazasta Israeliin perjantaiaamuna. Kaksi ihmistä haavoittui pahoin. (haaretz)
(JP:n artikkelit oikealla avautuu, kun viet nuolen osoitteen kohdalle ja painat hiiren vasemmanpuoleista nappulaa)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019