TIISTAINA 17.09.13


TIISTAI 17.09.13

1. WASHINGTONIN ammuskelussa kuoli tämän hetken tietojen 12 ihmistä useiden haavoittuessa. Poliisi etsi ensiksi kolmea ampujaa, yksi heistä kuoli poliisien luodeista, yksi epäilty poistettiin listalta, mutta kolmatta etsitään edelleen. Surmansa saanut ampuja oli nimeltään Aaron Alexis, 34-vuotias tummaihoinen mies, Fort Forth Texas. Hän aloitti työskentelynsä kaupungissa vähän aikaisemmin.  Washingtonin poliisipäällikön Cathy Lncerin mukaan ei ole tiedossa selvää motiivia ampumiseen.

USEAMMAN kuin yhden ampujan osallistuminen askarruttaa poliisia, koska se osoittaa, että ampumistapaus oli koordinoitu ja ennalta suunniteltu operaatio, mistä poliisi ei ollut saanut minkään ennakkovaroitusta.
USA:n merivoimien Washingtonin komentokeskuksessa työskentelee 3000 työntekijää, jotka joutuivat pysyttelemään sisätiloissa, kunnes poliisi antoi luvan poistua. Se sijaitsee 6.5 km:n päässä pääkaupungista. Paikalle kutsuttiin ainakin tusinan verran paloautoja, panssaroituja ajoneuvoja, ambulansseja ja poliisiautoja. Poliisin helikoptereita lensi taivaalla ja tarkka-ampujia oli sijoitettu strategisiin paikkoihin. Tapauksen tutkimusta jatkavat paikallisen poliisin ohella FBI ja Swat-tiimit.

WASHINGTONIN komentokeskuksessa oli viime aikoina keskitytty suunnittelemaan USA:n laivasto operaatiota Välimeren itäosissa Syyrian kemiallisten aseitten käyttämisen rangaistukseksi tehtävän  potentiaalisen hyökkäyksen vuoksi.
Al-Qaidan johtaja Ayman Sawahiri oli pari päivää aiemmin kehottanut kenttätaistelijoitaan yksittäisiin hyökkäyksiin USA:n kohteita vastaan Yhdysvalloissa. http://www.debka.com/article/23283/US-Senate-bldg-shut-down-Navy-Yard-death-toll-rises-to-12-Dead-gunman-identified

TIMES of ISRAEL artikkelin mukaan surmattu ampuja työskenteli armeijan alaurakoitsijana, minkä varjolla hänellä oli oikeus päästä komentokeskuksen alueelle. Hänen uskotaan tulittaneen kadun varrella olevan talon parvekkeelta. Kuolleiden luku on noussut 13:een, mukaan lukien ampuja; lisäksi 8 ihmistä haavoittui.
Presidentti Obama murehti ”taas uutta massa-ampumista, joka surmasi Amerikan isänmaan-ystäviä luvaten, että kuka hyvänsä teki tämän pelkurimaisen teon, joutuu vastaamaan teoistaan”. Tapaus muistuttaa sitä, mitä tapahtui v. 2009 USA:n sotilastukikohdassa, jossa armeijan psykiatri majuri Nidal Hissan ampui 13 sotilasta Fort Hoodissa Texasissa. Hissan tuomittiin kuolemaan viime kuussa.

2. IRANIN länsimaissa maltilliseksi ja pragmaattiseksi luonnehdittu presidentti Hassan Rouhani aloittaa länsimaiden kosiskelun täydellä teholla. Hän on aiemmin vihjaillut työskentelevänsä avoimesti länsimaiden johtajien ja YK:n IAEA:n tarkastajien kanssa. Saksalaisen Der Spiegel aikakauslehden maanantaina julkaistun raportin mukaan Iran on valmis sulkemaan FORDO:n maanalaisen rikastuslaitoksen, jos länsimaat vastapainoksi vähentävät Iranin vastaisia sanktioitaan. USA lievensi jo omia painostuskeinojaan valmistellessaan korkean tason tapaamista USA:n ja Iranin johtajien kesken.

Aiemmin raportoitiin, että presidentti Obama ja presidentti Hourani voisivat tavata toisensa YK:n yleiskokouksen aikana loppukuusta, johon molemmat osallistuvat, mutta USA:n Valkoinen Talo kiistää raportin oikeellisuuden.
Der Spiegel raportin mukaan Rouhani sanoo harkitsevansa vahvasti suojellun Fordon laitoksen sulkemista lähellä Qomin kaupunkia antaen kansainvälisten tutkijoiden valvoa sen sentrifugien tuhoamista, jos Iranin teollisuutta ja keskuspankkia vastaan asetetut sanktiot poistetaan. Rouhani tekee asiaa koskevan esityksen YK:n seuraavassa  yleiskokouksessa, kuten lehden artikkelissa todetaan.

ARTIKKELISSA vihjataan, että Syyrian suostumisella kemiallisten aseittensa hävittämiseen kansainvälisessä valvonnassa on voinut antaa Rouhanille aiheen esitykseensä. USA:n johto vakuuttaa, että sotilaallisen iskun mahdollisuus on edelleen kuvioissa mukana, ja tullaan suorittamaan, ellei Syyrian hallitus toimi täysin sopimuksen mukaisesti. Ehkä ulkoministeri John Kerryn ”no-nonsens” suorasukainen ja epädemokraattinen uhkailu-politiikka toimii.
Tämä nostaa Israelin hallituksen ja sen pääministerin ”temppelin harjalle”, sillä Syyria vaatii Israelin luopuvan omista kemiallisista aseistaan, ja Iran samoin vaatii, että Israelin tulee asettaa omat ydinaseensa IAEA:n valvontaan mahdollista tuhoamista varten, vaikka virallisesti Israel ei tunnusta omaavansa niitä.
Pääministeri Netanyahun korvissa soi varmaan Kerryn pahaenteinen uhkaus, että ”elleivät Israelin ja PA:n väliset neuvottelut tuota tulosta, Israelin kansainvälinen eristäminen tapahtuu steroideilla”, pitäen selvänä, että syy on silloin Israelin, esittivät PA:n neuvottelijat minkälaisia vaatimuksia tahansa, joita Israel ei voi hyväksyä.

PRESIDENTTI Obama esitti varoituksen Iranin johdolle, ettei pidä tehdä vääränlaisia johtopäätöksiä sopimuksesta Syyrian hallituksen kanssa todeten, ettei Syyrian kemiallinen ase ole uhka USA:lle, mutta Iranin ydinase on sitä. ”Mielestäni Iranin tulisi ymmärtää, että ydinase on meille paljon laajempi kysymys kuin Syyrian kemialliset aseet; ja että Iranin ydinaseen Israelille aiheuttama uhka on paljon lähempänä meidän ydinkysymyksiämme”, Obama analysoi tilannetta ABC:n haastattelussa lisäten: ”Epäilen Iranin vetäneen Syyrian sopimuksesta ja siitä, ettemme iskeneet, sen virheellisen johtopäätöksen, ettemme iske Iraniinkaan”. Obama sanoi vaihtaneensa kirjeitä Rouhanin kanssa, mutta ei puhunut suoraan hänen kanssaan. Hän sanoi uskovansa, että Rouhani ymmärtää diplomaattisen ratkaisun edun maansa ydinsuunnitelmaan, mutta ei voi hetkessä helpottaa sitä. ”Jos sinulla on tarvittava voimankäytön uhka aktiivisen diplomatian ohella, sopimus voidaan saavuttaa”.

3. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon totesi lehdistölle sen jälkeen, kun YK:n tutkijoitten raportti kemiallisten aseitten käytöstä Syyriassa oli julkistettu, että kemiallisten aseitten käyttö Damaskoksen lähiössä Ghoutassa 21.elokuuta on sotarikos. Sen sijaan hän ei suostunut nimeämään hyökkäyksen tekijää, vaikka USA:n edustaja pitää toteen näytettynä, että syyllinen hyökkäykseen, jossa John Kerryn mukaan kuoli 1429 siviiliä, heidän joukossaan yli 400 lasta, oli Assadin hallitus.

Tutkijoiden raportin mukaan on olemassa selvä ja vakuuttava todiste, että kemiallisia aseita käytettiin laajassa mitassa viime kuun hyökkäyksessä. Ban ki-Moon esitteli tutkimusten tulosten analyysit ja päätelmät YK:n turvallisuusneuvoston suljetussa tilaisuudessa ennen astumistaan lehdistön tentattavaksi. Ban sanoi puhuessaan median edustajille ”otaksuvansa jokaisen yhtyvän tämän hävettävän rikoksen tuomitsemiseen” lisäten, että ”kansainvälisen yhteisön velvollisuus on saattaa syylliset vastuuseen”. Hän sanoi, että  tämä tapaus on kaikkein selvimmin todettu kemiallisten aseitten käyttäminen siviilejä vastaan sen jälkeen, kun Saddam Hussein käytti niitä siviilejä vastaan Irakin Halabjassa 1988, mutta totesi, ettei hänen tehtävänsä ole osoittaa syyllistä, toisten on se tehtävä.

ASSADIN hallituksen syyllisyyttä painotti USA:n uusi YK:n lähettiläs Samanta Power, joka totesi hyökkäyksen yksityiskohtien selvästi osoittavan Syyrian hallitukseen, saaden tukea Ranskan ja Englannin edustajilta. Venäjä on järjestelmällisesti kieltäytynyt uskomasta, että Assadin armeija olisi syyllistynyt siihen ja vaatii, että asiasta täytyy keskustella YK:n turvallisuuskokouksessa, jolla on oikeus tehdä päätöksiä.
Ranskan edustaja totesi, että Syyrian Kansallisen Neuvoston (SNC) edustajat on kutsuttu YK:n ensi viikolla pidettävän yleiskokouksen ajaksi New Yorkiin. http://www.timesofisrael.com/un-chief-syria-chemical-attack-was-war-crime/

4. UUTISTOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahu siirtää puhettaan YK:n yleiskokouksessa maanantaista 30.09. tiistaiksi lokakuun ensimmäiseen päivään, koska hänellä on sovittu tapaaminen presidentti Barack Obaman kanssa. Pääministeri lentää Yhdysvaltoihin heti sukkot-johlien jälkeen 29. syyskuutta, kuten Daily Maariv raportoi Israelissa. Obaman ja Netanyahun tapaaminen ei onnistunut viime vuoden YK:n yleiskokouksen aikana, vaikka molemmat olivat silloin New Yorkissa, koska Obama katsoi tärkeämmäksi esiintyä TV-puheohjelmassa  ”The View”. Netanyahu esitteli viime vuonna YK:n puheessaan kuuluisan punaisen linjan, jonka avulla hän todisteli, miten lähellä Iranin ydinase oli silloin aiheuttaen tiettyä ristivetoa myös Obaman kanssa, joka ei uskonut hänen todistelujaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172003#.UjgG8mJHT-k
-          Puhuessaan sunnuntaina Jom Kippursodan 40-vuotisjuhlassa pääministeri Netanyahu todisteli, että teot puhuvat enemmän kuin sanat, käsitellessään Syyrian ja Iranin tilannetta. Hän totesi, että joskus valinta on tehtävä pahan ja huonoimman välillä. Hän sanoi, että samaa päättäväisyyttä ja kestävyyttä, mitä Israelin johto osoitti 1973 potentiaalisen  tuhon uhatessa koko maan tulevaisuutta, meidän on osoitettava tänäänkin. Hän totesi strategisen tilanteen muuttuneen oleellisesti noista päivistä, Israel solmi rauhansopimukset Egyptin ja Jordanian kansa, jotka ovat edelleen voimassa, ja rauhaa hierotaan palestiinalaisten kanssa. Kuitenkin hän lisäsi, elämme maanjäristyksen keskellä, maata uhkaavat ohjukset, cyberhyökkäykset ja massa-tuhoaseet. Hän sanoi voivansa vain toivoa, että USA:n –Venäjän välinen sopimus Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamiseksi toteutuu yksityiskohtia myöten. Sama päättäväisyys koskee Iranin ydinasetta, mikä tulee voida tuhota kansainvälisen yhteisön toimesta. Netanyahu sanoi tuntevansa olonsa paljon turvallisemmaksi saatuaan tietää Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamisesta, mutta sanoi, että meidän tulee varmistaa, ettei massatuhoaseitten uhka nouse uudelleen esiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171936#.UjgKYmJHT-k
-          Syyrian pääministeri Wael Nader al-Halqi sanoi libanonilaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, että Syyria pystyy vahingoittamaan vihollisiaan ilman kemiallisia aseitakin. Israelin radio toisti osia siitä tiistaina. Hän sanoi Syyrian suostuneen sopimukseen ”säästääkseen syyrialaisten verta”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171936#.UjgKYmJHT-k
-          Haagissa toimiva järjestö kemiallisten aseitten leviämisen estämiseksi (OPCW) sanoo aloittaneensa valmistelut haasteita varten, joita Syyrian kemiallisten aseitten kokoaminen ja tuhoaminen tulee tuottamaan. OPVW:n johtaja Ahmet Uzumcu sanoi maanantaina, että Syyrian CW-aseitten konventio tulee voimaan 14.lokakuutta, ja Syyrian tulee siksi nopeasti ja viivyttelemättä toimittaa heille täydellinen inventaario CW-aseittensa varastoista ja niiden tuotantolaitoksista. Järjestön tehtävänä on tutkia kaikki varastot ja valmistuslaitokset sekä varmistaa aseet ja avustaa niiden tuhoamista. On vielä avoin kysymys., missä ne tuhotaan, kuten myös miten turvataan henkilökunnan turvallisuus hyökkäysten varalta. Kapinallisjärjestöjen edustajat ovat ilmoittaneet vastustavansa sopimusta ja estävänsä tutkijoiden liikkumisen maassa. http://www.timesofisrael.com/plan-for-syrias-chemical-weapons-to-be-initiated-within-days/
-          Egyptissä joukko ammattilaisia ja entisiä armeijan upseereita esittää, että koska on mahdollista, että nousee uusi ääri-islamilainen johtaja, armeijan komentajan Abdel-Fattah el-Sissin tulee asettua ehdokkaaksi seuraavissa presidentin vaaleissa. Tämä myös siksi, että Egyptin kansa kaipaa vahvaa johtajaa, joka pystyy selkeyttämään Egyptin sekasortoisen tilanteen ja ohjaamaan maan ulos kaaoksesta. El-Sissi itse ilmoitti heti kaapattuaan vallan, ettei hänellä ole mitään poliittisia tavoitteita, mitta tarkkailijat toteavat, ettei mikään voisi pysäyttää häntä asettumasta ehdokkaaksi. Hänen kuviaan esiintyy kasvavassa määrin kaduilla ja kahviloissa ja jopa suklaa-tehdas on painanut hänet kuvansa suklaa nappeihin. Hän on ehdottomasti näkyvin ja luultavasti myös suosituin henkilö tällä hetkellä. Hänen päättäväiset otteensa Siinain rauhoittamiseksi ja puhdistamiseksi jihadin kannattajista nostattaa egyptiläisten kansallista itsetuntoa ja uskoa, että tulevaisuus on sittenkin turvattu. http://www.timesofisrael.com/egyptians-urge-military-chief-to-run-for-president/
-          Bat-Ami Fairman oli kahden lapsensa kanssa mennyt jo nukkumaan Abu Tor arabien ja juutalaisten asumassa lähiössä Jerusalemin itäosassa Jom Kippurina, kun hän kuuli kivitystä ulkoa. Hän ei aluksi kiinnittänyt siihen huomiota, ne kuuluivat päivärutiiniin, mutta kuultuaan pamahduksen hän nousi kiireesti ja juoksi lastensa kanssa äitinsä kotiin. Arabit olivat heittäneet palopommin hänen sukkaansa, lehtimajaansa, joka paloi kahden metrin korkuisella liekillä, nuoleskellen toisen kerroksen ikkunoita, joista se olisi voinut sytyttää talon palamaan. Myöhemmin hän tajusi, että ensimmäinen pommi oli yritetty heittää toisen kerroksen ikkunasta sisään, jossa hänen sisarensa oli ollut näkyvästi ikkunassa, mutta epäonnistuen, toisen sytyttäessä sukkan tuleen. Paikalle tullut palokunta pystyi pelastamaan talon, mutta sukka kalusteineen ja leikkikaluineen tuhoutui täysin. Hän vakuutti tämän kasvattavan juutalaisten päättäväisyyttä omistaa tämä heille luvattu maa. Hän uskoi poliisin löytävän teon tekijät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171990#.UjgWLWJHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019