PERJANTAI 20.09.13


PERJANTAI 20.09.13

1. IRANIN presidentti Hassan Rouhani jatkaa länsimaiden hurmaamisprojektiaan. Hänen haastattelunsa julkaistiin torstaina Washington Postin numerossa. Rouhani kehottaa länttä tarttumaan tilaisuuteen, joka aukeni hänen valintansa myötä, hylkäämään vanhanaikaisen veren ja kiistojen aikakauden ja valitsemaan win-win tulokseen johtavan käyttäytymisen, luopuen raakalaismaisen voiman käyttämisestä taistellakseen terrorismia, ääriaineksia, cyber-rikollisuutta ja muita haasteita vastaan. Hän vakuutti aiemmin Amerikan TV-kanavien haastattelussa tällä viikolla, ettei Iran koskaan havittele ydinasetta. Washington Postin artikkelissa hän viittaa Iranin rauhanomaiseen ydinteollisuuteen, josta se ei koskaan luovu.  ”Meille atomienergian polttoainekierron hallitseminen voimavirran valmistamiseksi on  aivan sama, kuin energialähteemme monipuolistaminen, kuin millaisia iranilaiset ovat kansana ja vaatimuksemme arvokkuudesta ja arvostuksesta ja meille kuuluvasta asemasta maailmassa”.

USA:n Valkoinen Talo ilmoitti aiemmin, ettei presidentti Obamalla ole suunnitelmia Rouhanin tapaamiseksi, mutta näyttää nyt harkitsevan asiaa uudelleen Rouhanin seireenin laulujen alkaessa vaikuttaa Obaman muslimisydämessä.
Obaman mieltä lienee hellyttänyt Rouhanin sanonta Postin artikkelissa, että ”kylmän sodan zero-sum mentalitettii johtaa kaikkien menetyksiin. Surullisesti yksipuolisuus usein jatkaa rakentavan lähentymisen häiritsemistä. Turvallisuutta etsitään luomalla turvattomuutta toisille katastrofaalisin seurauksin”.
Rouhani vaatii Lähi Idän valtioille oikeutta valita itse tulevaisuutensa vakuuttaen, että Iran on valmis avustamaan Syyriaa lopettamaan sisällissotansa etsien mahdollisuutta sovinto-ratkaisuun Assadin hallituksen ja kapinallisten välillä. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Rouhani-urges-world-leaders-to-engage-with-Iran-326611

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu varoitti torstaina maailmaa antautumasta Rouhanin lumouksen viettelemäksi hänen petollisten sanojensa ja miellyttävän hymynsä johdosta varoittaen, miten sama mies kehui pettäneensä kansainvälisen yhteisön ydin-keskustelujen aikana jatkaen samalla salaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista. Pääministerin lausunto julkistettiin NBC TV-yhtiön suorittaman kaksiosaisen presidentti Rouhanin haastattelun julkistamisen jälkeen keskiviikkona ja torstaina.

Rouhani sanoi vastustavansa sotaa, mutta hyökkäsi rajusti Israelia vastaan sanoen sen aiheuttavan tasapainottomuutta Lähi Idässä kyseenalaistaen Iranin hallituksen pyrkimykset ydinasetta kohti. Hän ”kutsui Israelia miehittäjäksi, anastajahallitukseksi, joka tekee vääryyttä alueen asukkaille, ja joka on tuonut tasapainottomuutta sotaisella politiikallaan”. Hän vakuutti haastattelun ensimmäisessä osassa, ettei Iran koskaan halua ydinaseita, ja sanoi omaavansa täydet oikeudet neuvotella ydinsopimuksesta P5+1 maiden kanssa.

NETANYAHU pilkkasi Rouhania, joka syyttää Israelia alueen tasapainon järkyttämisestä, ja samaan aikaan itse lähettäen miehiä Syyriaan teurastamaan viattomia siviilejä ja tukien terrorismia kaikkialla maailmassa. Hän sanoi Iranin uraaninrikastamisen vain kiihtyvän ja vaati, että vain uraaninraikastamisen lopettaminen, Qomin ydinlaitoksen purkaminen ja ydinsuunnitelman lopettaminen yhdessä voivat saada aikaan Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen lopettamisen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-pushes-world-not-to-be-deceived-by-Rouhani-as-he-takes-charm-offensive-to-US-airways-326582

2. SYYRIAN apulaispääministeri Gadni Jamil totesi Guardian lehden haastattelussa, joka julkaistiin lehden web-sivulla, että Syyrian sisällissota on saavuttanut umpikujan, jossa kumpikaan osapuoli ei ole tarpeeksi voimakas saavuttamaan ratkaisevaa läpimurtoa. Hän arvioi, ettei voimien tasapainotilassa tapahdu toistaiseksi mitään muutoksia.

Syyrian armeijan vielä kiistanalainen kemiallisin asein suorittama hyökkäys Ghoutan lähiöön 21. elokuuta sai USA:n käynnistämään länsimaiden rangaistusoperaation Syyriaa vastaan. Se vältettiin viime tipassa Venäjän tekemän esityksen myötä, jolla Syyria luopuu kaikista kemiallisista aseitaan ja sallii kansainvälisen yhteisön hoitaa niiden tuhoamisen. Venäjä sanoo saaneensa presidentti Assadilta luotettavia todisteita, että hyökkäyksen suorittivat kapinalliset joukot, ja lupaa esittää ne YK:n turvallisuusneuvostolle. USA:n hallitus väittää tutkimustulosten osoittavan kiistatta, että kemiallisia aseita käytettiin ja vetää yksioikoisen johtopäätöksen, että koska kapinallisilla ei ole kapasiteettia CW-aseitten valmistamiseksi, Assadin armeija on ainoa syyllinen, vaikkei pysty todistamaan sitä.
Toisten lähteiden mukaan kemialliset aseet valmistettiin Irakissa AQI:n toimesta, josta ne salakuljettiin Turkkiin ja sieltä edelleen Syyriaan.

APULAISPÄÄMINISTERI Jamil totesi Guardianin haastattelussa, että 2.5 vuotta kestänyt sisällissota on aiheuttanut Syyrialle 100 miljardin USD menetykset. Lehden esittämään kysymykseen, mitä Syyrian hallitus haluaisi tuoda lännen haluamaan suurempaan rauhankonferenssiin, Jamil vastasi näin: ”Ulkomaisen puuttumisen lopettaminen, tulitauko ja rauhanomaisen poliittisen prosessin aloittaminen tavalla, jolla Syyrian kansa voi nauttia itsemääräämisoikeudestaan demokraattisesti ilman ulkopuolisten väliin tuloa”.
Jamil on veteraanikommunisti, joka saavutti tohtorin tutkinnon Moskovan yliopistossa. Jamil vastaa varapääministerin toimen ja talousasiain ohella ministerinä maansa kansainvälisestä kaupasta ja kulutuksen suojelemisesta. http://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-govt-sees-stalemate-between-rebel-government-forces-326600

3. VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin puolustaa Syyrian kemiallisia aseita todeten, että ne kehitettiin Israelin ydinaseiden aiheuttamaa uhkaa vastaan, kuten hän sanoi Interfaxin haastattelussa torstaina. Hän sanoi viimeisen kehityksen osoittavan, että Syyria on valmis luopumaan kemiallisista aseistaan (CW)., mutta ei lupaa 100 %:n toteuttamista.
”Israelin teknisen ylivoiman vuoksi se ei tarvitse enää ydinaseitaan”, hän sanoi lisäten, että ne vain muodostavat hyökkäyskohteen viholliselle.

Putin puhui vuotuisessa Valdai-keskusteluforumissa poliittisten tiedemiesten, vaikuttajien ja journalistien kanssa. Hän puuttui keskiviikkona myös ulkoministeri Sergei Lavrovin esittämään näyttöön, jonka mukaan CW-asein tehdyn hyökkäyksen Damaskoksen esikaupunkiin tekivät kapinalliset. Hän sanoi vahvojen todisteiden osoittavan näytön oikeaksi.
”Meillä on kaikki syyt otaksua, että se oli provokaatio, viekas ja etevä”. Hän sanoi kapinallisten käyttäneen vanhoja venäläisiä ammuksia, joita Syyrian armeija ei enää käytä.  Lavrov lupaa toimittaa YK:n turvallisuusneuvostolle Assadilta saamansa todisteet. Venäjän näkemyksen mukaan YK:n tutkimustiimin todisteiden analyysin ja tutkimusten perusteella laadittu raportti, joka julkaistiin äskettäin, on yksipuolinen ja poliittinen.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu totesi, ettei Venäjä harkitse Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamista maassa. ”Sen toteuttamiseksi täytyy ensin tehdä päätös. Meillä on laitoksia niiden tuhoamiseksi, mutta on suuri ero olla valmis johonkin ja mahdollisuuksiin tehdä jotain sen hyväksi välillä” lisäten että jos niin päätetään, Venäjä tekee sen.
Syyrian presidentti Bashar Assad totesi keskiviikkona, että hänen saamansa arvion mukaan CW-aseiden hävittäminen maksaa miljardi USD ja kestää vuoden ajan. ”Emme sanoneet olevamme mukana osittain. Me lähetimme kirjeen, lähetimme dokumentin, me olemme sitoutuneet täysin myötävaikuttamaan asian etenemiseksi”.
ASSAD sanoi voivansa esittää vaaditun luettelon asevarikoista vaikka huomenna, ja olevan valmis antamaan asiantuntijoille pääsyn niihin. ”Kysymys ei ole halusta, vaan teknologiasta monimutkaisen asian hoitamiseksi”.
Saksa lupaa 2 miljoonaa Euroa ja asiantuntijoita operaation hoitamiseksi luvaten lisätä talousapua ja yhteistyötä Hagissa toimivan OPCW-järjestön avustamiseksi, joka saanee työn tehtäväkseen.

4. UUTISOTSIKOITA
-      Chicagossa koripallokentällä tapahtuneen ammuskelun seurauksena 10 aikuista ja 3-vuotias lapsi haavoittui. Alkuperäisen uutisen mukaan yksi kuoli, mutta tiedot ovat vielä epämääräisiä.
-          Rajapoliisi pidätti kaksi epäilyttävää arabia Tapuah risteyksen lähellä Samariassa. Miehiltä löydettiin palopommeja ja veitsiä. Poliisin epäilykset herätti miesten kantamat selkäreput, minkä perusteella heidät alistettiin tarkastukseen. Tämä oli toinen saman-tapainen yritys tuoda palopommeja hyökätäkseen autoilijoita vastaan sekä käyttääkseen veitsiä poliiseja ja siviilejä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172072#.Ujv81WJHT-k
-          YK:n tiedottaja Martin Nesirky hyökkäsi journalisteille järjestetyssä tilaisuudessa Venäjän esittämiä syytöksiä vastaan todeten, että pääsihteeri Ban ki-Moonilla on täysi luottamus Åke Sellstromin johtaman tiimin työskentelyyn. Toinen kysymys on se, miten luotettava pääsihteeri on, jota pidetään YK:n sihteeristön toiveiden toimeenpanijana enemmän kuin itsenäisesti toimivana ja ajattelevana. Venäjän apulaisulkoministeri Segei Rybakov jatkoi YK:n raportin arvostelemista todeten sen yksipuoliseksi. ja poliittiseksi kannanotoksi. Presidentti Obama puolestaan totesi, ettei Syyrian laatimalla listalla sen CW-aseitten määristä ole aikataulua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172067#.Ujv-J2JHT-k
-          Hamas voi yrittää iskeä Israeliin jouduttuaan entistä tiukemmalle Egyptin sulkiessa salakuljetustunneleita ja pitäessä Rafahin risteyksen ajoittain kiinni, jonka kautta tarvikkeita kuljetettiin Gazaan. Israel on puolestaan lisännyt rakennustarvikkeiden vientiään Gazaan siten, että niitä kuljetetaan 70 rekka-autollista päivittäin. Se ei kuitenkaan yksin riitä, sillä tarve on lähes kolminkertainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172067#.Ujv-J2JHT-k
-          Egyptin turvallisuusjoukot helikopterien ja panssaroitujen ajoneuvojen tukemina tekivät rynnäkön islamistien valvomaan Kerdasan kaupunkiin kaupungin asukkaitten riemuitessa. Hyökkäyksen aikana poliisikenraali sai surmansa militanttien luodeista. Asukkaat pelkäävät, että kaupungin puhdistaminen militanteista on vain väliaikainen, sillä sitä hallinneet pakenivat Kairon hyvinvoivan eliitin hallitsemaan kaupunginosaan ja palaavat turvallisuusjoukkojen poistuttua. Kaupunki joutui militanttien haltuun elokuun puolivälissä. Silloin kansanjoukko murtautui poliisiasemalle surmaten 15 poliisia, ja sen jälkeen häväisten heidän ruumiitaan, vetäen joitain autojen perässä pitkin katuja. Edellisellä viikolla poliisi ajoi militantit pois Dalgan kaupungista, sekin Egyptin eteläosassa. http://www.timesofisrael.com/egypt-troops-surround-islamist-stronghold-by-cairo/
-          Israelin omistamat bio-kemialliset aseet ovat nousseet Syyrian tilanteen kehityksen vuoksi esiin, ja niiden tuhoamista vaaditaan etenkin Iranin ja arabimaiden taholta. Toiseksi Israelin väitetyt ydinaseet ovat nekin joutuneet tuhottaviksi vaadittavien listalle, vaikka Israel ei tunnusta omaavansa niitä. Israelille ne ovat taanneet vihoviimeisen pelotusaseen jopa silloinkin, kun niiden todellisuus kiistetään. On pelättävissä, että USA:n ulkoministeri John Kerry ottaa nämä seuraavaksi toiminta-ohjelmaansa, ja tulee esittämään julmia uhkauksia, kuten hän teki aloittaessaan rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä. http://www.timesofisrael.com/israels-chemical-arsenal-in-the-spotlight/
-          Syyrian oppositio valitsi pääministeriksi Muslimiveljeskunnan jäsenen Ahmad Tomehin, joka on hämäräperäinen henkilö, jota pidetään maltillisena ja miellyttävänä henkilönä, mutta jonka elämäkerta kätkee kokonaan toisenlaisen henkilökuvan, kuten alla oleva linkki toteaa. Koulutukseltaan hän on hammaslääkäri.
-          Walid Shoebat, entinen Muslimiveljeskunnan jäsen nykyinen rauhanaktivisti, kertoo artikkelissaan, että Turkkia ei tyydytä parin päivän sotaretki Syyriaan, se haluaa täysimittaista sotaa, johon se on valmis osallistumaan. Turkki vie Syyrian kapinallisille valtavan määrän aseita, joita Persianlahden maat ovat sinne hankkineet ja kustantaneet. Aseiden saajia on ainakin Jabhat Al-Nusra, jolla on suhteita Al-Gaidaan ja AQI:n kanssa Irakissa. Tämä järjestö on erityisesti hyökännyt kristittyjä ja muitakin vähemmistöjen edustajia vastaan vaatien niitä kääntymään kuoleman uhalla.  Al-Nusra on kehittynyt yhdeksi voimakkaimmista kapinallisryhmistä ja sen vaikutus ja miehistömäärä kasvaa kaiken aikaa. Se saa miehistötäydennystä useista maista. Länsimaiden arvion mukaan yli puolet kapinallisista on Syyrian ulkopuolelta, joukossa Euroopasta tulleita. Al-Nusran tarkoituksena on ulottaa islamin mallin mukainen sharia-laki-hallinto koko Syyriaan ja rajojen yli Libanoniin ja Jordaniaan. Monet maat pelkäävät Syyriassa taistelevien kansalaistensa voivan aiheuttaa pahoja levottomuuksia asuinmaissaan. http://shoebat.com/2013/09/18/antichrist-nation-turkey-pushing-war-syria/Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020