SUNNUNTAI 12.11.06
MR. OLMERT MENEE AMERIKKAAN. Pääministeri Olmert aloitti matkansa Yhdysvaltoihin keskustellakseen USA:n johdon kanssa ajankohtaisista kysymyksistä, joista Israelin ja palestiinalaisten välinen kiista on päällimmäisenä, mutta yhtä kiireisinä ovat Iranin, Syyrian nyt myös Libanonin tilanteet.
USA esti vetollaan lauantaina YK:n turvallisuusneuvoston Beit Hanoun tragediaa koskevan Qatarin laatiman päätöslauselman, koska se USA:n edustajan John Boltonin mielestä oli laadittu Israelia tuomitsevaksi ja poliittisesti motivoiduksi. ”Esitys ei esitä tasapuolisesti äskettäisiä tapahtumia Gazassa eikä se edistä Israelin ja Palestiinan välistä rauhaa, johon pyrimme ja jonka hyväksi työskentelemme aktiivisesti”, Bolton kertoi turvallisuusneuvostolle. USA käytti veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa toistamiseen vuoden aikana Israelin toimista Gazan alueella. Edellinen oli viime kesäkuussa IDF:n tunkeuduttua Gazan alueelle PRC:n kommando-joukkojen IDF:n tukikohtaa vastaan Gazan rajalla tekemän iskun jälkeen.
OLMERT ESITTELEE presidentti Bushille suunnitelmansa, jolla hän pyrkii vahvistamaan Israelin juutalaista enemmistöä tulevaisuudessa, mihin kuuluu miehenkestävä sähköistetty panssariaita erottamaan kansoja toisistaan, juutalaiset omaan valtioonsa ja palestiinalaiset omaansa, joko valtiona tai itsehallintoalueina. Tämä suunnitelma korvaisi kvartetin laatiman ”tiekartan”, jota ”olosuhteista johtuen” ei ole voitu toteuttaa.
EDELLISEN USA:N MATKANSA aikana Olmert esitteli Bushille yksipuolisen vetäytymissuunnitelmansa, ns. realignment-suunnitelman, joka miellytti Bushia. Nyt Hamasin noustua valtaan PA:n alueilla ja väkivaltaisuuden kasvun myötä PA:n alueilla kukaan ei puolusta maan luovutuksia palestiinalaisille ilman sopimuksia. Uusi suunnitelma edellyttää kuitenkin, että Mahmoud Abbas onnistuu yrityksissään yhteishallituksen muodostamiseksi Hamasin kanssa ja sen hallitusohjelman modifioimiseksi Israelia ja länsivaltoja tyydyttäväksi. Bush haluaa Abbasin aseman vahvistamista. Tämän vuoksi USA:n turvallisuuskoordinoijan länsirannalla ja Gazassa kenraaliluutnantti Keith Daytonin suunnitelma Abbasin vahvistamiseksi on vedetty esiin. Sen mukaisesti Israel avaa rajaterminaalit Gazaan, sallii tavaroiden ja työntekijöitten vapaan kulun Gazaan ja länsirannalle sekä vapauttaa keräämänsä tulli- ym. maksut PA:n käyttöön. USA on huolissaan syntyneestä suvantotilanteesta Israelin ja PA:n välisissä neuvotteluissa.
TOINEN HÄLYTTÄVÄ ja Israelia koskeva asia on Libanonin hallituskriisi, joka voi pahentuessaan ajaa maan sisällissotaan ja aiheuttaa Hizbullahin mahdollisen nousun maan johtoon. Viisi Hizbullahin ja Amalin ministeriä esitti eronpyyntönsä Sinioran hallituksesta, joka kieltäytyi hyväksymästä eroa. Kaksi muuta ministeriä on uhannut erota edellisten lisäksi. Hallitus kaatuu, jos yhdeksän ministeriä eroaa siitä.
IAF on mielenosoituksellisesti tehnyt ylilentoja Libanonin alueella. Niistä yksi tehtiin äskettäin ranskalaisten YK-joukkojen yli tavalla, joka herätti YK-joukkojen johtajan Pellegrinin esittämään kärkevän vastalauseen Israelille lentojen lopettamiseksi. Ranskalaiset joukot olivat vähällä laukaista it-ohjuksia hyökkäys-muodostelmaan asettuneita IAF:n koneita vastaan pelätessään joutuneensa ilmahyökkäyksen kohteeksi.
IRANIN YK-LÄHETTILÄS Muhammad Javad Zarif esitti Iranin vastalauseen YK:n pääsihteerille ja turvallisuusneuvostolle Israelin apulaispuolustusministeri Ephraim Sneh´n lausunnoista Jpostille perjantaina antaman haastattelun yhteydessä, joita Iran pitää maata uhkaavina. Iranin valituksessa kerrottiin Sneh´n ja muitten Israelin viranomaisten tehneen ”useita Irania uhkaavia laittomia lausuntoja, joita Iran pitää järjettöminä ja osoituksena sionistisen hallituksen rikollisesta politiikasta ja terrorisoivista tarkoituksista.”
Olmert on pyrkinyt irrottautumaan Sneh´n lausunnosta, mutta hän on itse eri yhteyksissä todennut, että ”Iranin on aika alkaa pelätä”, ellei se suostu IAEA:n uraanin rikastamista koskeviin vaatimuksiin.
ABBAS ILMOITTAA taas kerran olevansa aivan lähellä yhteishallituksen muodostamista Hamasin ja Fatahin kesken. PA:n pääministeri Ismail Haniyeh on ilmoittanut eroavansa, jos sillä voidaan saada hallitussopu aikaan. Hallituksen johtoon on jo valittu uusi Hamasin valitsema ehdokas, mutta nimeä ei vielä ilmoiteta. Hallituksen ministerit on tarkoitus valita puolueitten ulkopuolelta, jotta se paremmin täyttäisi kvartetin edellyttämät ehdot.
PALESTIINALAISET VIETTIVÄT Jasser Arafatin kuoleman toista vuosijuhlaa eilen kaikkialla Juudean ja Samarian sekä Gazan alueilla. Pääjuhla pidettiin Ramallahin Mukatan hallintokeskuksen edessä, jonne Arafat haudattiin, palestiinalaisten mukaan tilapäisesti, koska ”ruumis on tarkoitus siirtää Jerusalemiin”.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas piti tilaisuudessa puheen, jossa hän vakuutti noudattavansa pilkulleen Arafatin viitoittamaa tietä. Abbas väitti puheessaan edelleen, että Israel myrkytti Arafatin. Hän vakuutti, ettei hän siirry tuumakaan Arafatin viitoittamalta polulta ja periaatteista, ettei ole turvallisuutta eikä rauhaa miehityksen ja setlementtien alaisena, eivätkä palestiinalaiset luovu tuumastakaan maataan, ei myöskään Jerusalemista. Abbas vaati Israelia vetäytymään ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille.
Abbas väitti palestiinalaisten valinneen rauhan tien, mutta Israel tekee kaikkensa häiritäkseen sitä.
PALESTIINAN VIRALLISEN, Abbasin valvoman TV:n saarnat tihkuvat verta ja kuolemaa. Sheikki Imad Hamato ylisti saarnassaan itsemurhaterroristeja, marttyyreja, joina heitä pidetään. ”Oi jospa Allah sallisi meidän tulevan takaisin (kuolemasta), joutuaksemme uudelleen Apachien hyökkäyksen kohteiksi, siten että pommit repisivät meidät kappaleiksi, pää irrotettuna ruumiista”, saarnasi sheikki Hamato, ja kehotti palestiinalaisia etsimään väkivaltaista kuolemaa, siten, että ”marttyyrikuoleman saanut ruumis on päätön ja jalaton, kokonaan palanut, sisälmykset valuneet ulos ruumiista, ilman sormia”. Palestiinalaiset saarnaajat kehottavat kuulijoitaan antautumaan itsemurhaterroristeiksi, koska Koraanin mukaan se jouduttaa muslimimessiaan, mahdin, tuloa, ja koska se ei ole väkivaltaa vaan jihadia Allahin hyväksi, kuten al-Aksan ”sotilaallisen siiven” johtaja Ala Sanakreh selittää. Tämä on kirjoitettu myös Hamasin peruskirjaan. (www.worldnetdaily.com 12.11.06)
ISRAELIN POLIISI jatkaa hälytystilaa maanantaihin saakka, vaikka tilanne on pysynyt suhteellisen rauhallisena homomarssin peruuttamisen ja yliopiston urheilukentälle siirtämisen vuoksi. Poliisi sulki liikenteen Juudean ja Samarian sekä Gazan alueille viikonvaihteen ajaksi. Poliisi salli Temppelivuorelle vain yli 45-vuotiaat Israelin henkilökorteilla varustetut palestiinalaismiehet sekä Israelin id-korteilla varustetut palestiinalaisnaiset ilman ikärajoitusta. Palestiinalaiset järjestivät mielenosoituskulkueita Itä Jerusalemista temppelivuorelle Beit Hanoun tragedian vuoksi. Lauantaina nuoret kokosivat ja polttivat autonrenkaita Isawiyan kaupunginosan sisääntulon eteen, jotka poliisi sammutti, sekä hajotti suuremman nuorisojoukon Salah a-Din kadulla, joka hajaantui poliisin käskystä rauhallisesti.
Hebronissa poliisi joutui käyttämään perjantaina kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja kiviä, pulloja ja jopa pommeja heitteleviä palestiinalaisia nuorisojoukkoja vastaan.
HEBRONIN POHJOISPUOLELLA, lähellä Gush Etzionin blokkia, tuntemattomat miehet tulittivat israelilaisia autoilijoita. Yksi auto kärsi vaurioita, mutta henkilövahinkoja ei sattunut.
KASSAM-RAKETTI putosi tänään lähelle Netiv Ha-Asara kibbutsin kasvihuoneita, se ei aiheuttanut vahinkoa.
IDF:n sotilaat ampuivat Gazan pohjoisosassa palestiinalaisen miehen hänen valmistautuessaan ampumaan Kassam-rakettia Israeliin.
PRIKAATIN KENRAALI Gal Hirsch erosi Galilean joukkojen komentajan tehtävistä, koska kenraalimajuri Doron Almogin tutkimuksissa häntä syytettiin siitä, ettei hän pystynyt estämään Hizbullahin kommandoiskua, jossa kaksi israelilaista sotilasta, Eldad Regev ja Ehud Goldwasswer joutuivat Hizbullahin vangeiksi, ja 8 muuta sotilasta kuoli kaappauksen yhteydessä viime heinäkuussa.
IDF:n päällikkö kenraaliluutnantti Dan Halutz kehotti häntä perumaan eroanomuksensa.
Reserviläisjärjestöt ovat uhanneet, että seuraavaksi erotettavien listalla ovat Ehud Olmert ja Amir Peretz.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021