TORSTAI 16.11.06
KASSAM-RAKETTEJA sataa Gazasta Israelin puolelle kuin osoituksena siitä, miten tehoton IDF:n viimeinen puhdistusoperaatio nimeltään Syksyn Pilvet oli. Tämän operaation epäonnistumisen vahvistuksena olivat tykistön harhalaukaukset Beit Hanoun asuntoalueelle, mikä aiheuttaa jatkuvia harmeja Israelille.
Keskiviikkoaamuna 07.18 aikaan Hamas ja Jihad ampuivat Sderotiin Kassam-raketin, joka räjähti kaupungin kadulla surmaten 57-vuotiaan Fatima Slutskerin ja tuhoten molemmat jalat puolustusministeri Peretzin talon vartijalta, 24-vuotiaalta Maor Peretziltä. Slutsker oli muslimi, joka oli naimisissa juutalaisen kanssa. Hän muutti Israeliin Kaukasus vuorilta kolme vuotta sitten. Hän odotti kadulla miestään ja oli juuri ylittänyt kadun raketin iskiessä.
PAIkALLE TULLEET Zakan edustajat kertoivat tapahtumapaikan muistuttaneen terrorihyökkäystä, ruumiinosia oli lennellyt 50 metrin säteellä, niitä oli puitten oksilla, talojen seinillä ja autojen tuulilaseissa. Slutsker haudattiin eilen, mutta Sderotin kaupunkilaiset eivät uskaltaneet mennä tilaisuuteen, koska paikka on lähinnä Gazan aluetta ja alttiina rakettitulelle. Arabikansanedustajia sinne meni, joille jotkut paikalliset nuoret huutelivat ivahuutoja; eniten paikalla oli median edustajia.
FATIMA SLUTSKER oli kuudes Kassam-raketin surmaama Sderotin kaupungin asukas ja 23. Kassam-rakettien surmaamista kahdelta viime vuodelta.
KESKIVIIKKOILTANA 18.10 palestiinalaiset ampuivat uuden Kassam-salvon Sderotiin. 17-vuotias nuorukainen haavoittui vaikeasti raketin sirpaleista istuessaan puiston penkillä kavereineen.
Neljä muuta Kassam.rakettia ammuttiin kohti Ashkelonia; kaikkiaan keskiviikkona ammuttiin 13 rakettia.
PUOLUSTUSMINISTERI Amir Peretz kokosi turvallisuusjohtajat hätäkokoukseen pohtimaan, miten vastata terroristien haasteeseen. Hän kertoi median edustajille, että IDF tulee toimimaan kaikkia raketti-iskuihin osallistuneita vastaan, terrorijohtajista rakettimiehistöön saakka. Terrorijärjestöt maksavat tästä kovan hinnan, hän uhkaili. Retoriikka vain on kovin tuttua, sitä toistellaan aina iskujen jälkeen.
SHIN BETIN JOHTAJA Yuvat Diskin vaatii, että IDF:n tulee suorittaa suuri puhdistusoperaatio koko Gazan alueella. Sen lisäksi IDF:n tulee ottaa Philadelphia-käytävä Egyptin rajalla uudelleen valvontaansa.
Ministeri ja varapääministeri Avigdor Lieberman vaatii terrorijohtajien eliminoimista sekä niiden rakennusten tuhoamista, joista terrorismia harjoitetaan, mutta pyrkien kaikin tavoin välttämään siviiliuhreja.
IDF surmasi viimeisen Gazan operaation aikana 60 terroristia, mutta se ei pystynyt lopettamaan rakettitulta.
KNESSETIN JÄSENET syyttivät Egyptiä ja Israelin hallitusta Kassam-rakettien jatkuvasta tulesta.
Myös viime kesän evakuointia Gazasta ja tiedustelun puutetta sekä epävarmuutta toiminnassa syytettiin siitä, ettei IDF ole pystynyt estämään rakettien laukomista Israeliin.
HALLITUKSEN ainoa vastaus terrori-iskuihin on ollut päätös luokkahuoneitten kattojen vahvistamisesta. Tämä lähtee siitä toteamuksesta, ettei rakettien ampumista pystytä estämään. Päätöstä on kuitenkin toteutettu kovin puutteellisesti, koululaiset Sderotissa ovatkin jääneet pois tunneilta uusien iskujen pelossa.
YK:N IHMISOIKEUKSIEN NEUVOSTO Genevessä on keskittynyt IDF:n onnettomiin harhalaukauksiin Beit Hanoussa. Tämä 47-jäseninen YK:n järjestö on vahvasti muslimimaitten painostuksen alainen.
Islamilaisen Konferenssi-organisaation jäseniin liittyneet Kiinan, Venäjän ja Kuuban edustajat tuomitsivat IDF:n toimet Beit Hanoussa, jossa 19 siviiliä sai surmansa ja lukuisia haavoittui, ja vaativat, että YK lähettää tutkijaryhmän paikan päälle ”tutkimaan kauheuksia, joita sen ihmisille aiheutettiin”. Sekä Israelin että USA:n edustajat ovat tuominneet neuvoston tavan käsitellä asiaa jättämällä kokonaan sivuun palestiinalaisten jatkuvat Kassam-rakettien iskut Israelilaisiin siviilikohteisiin, minkä johdosta IDF tulitti rakettien laukaisupaikkoja. YK:n komissaari Louise Arbour aikoo matkustaa paikan päälle marraskuussa.
KASSAM-RAKETTIEN TULI on aiheuttanut Saderotin kaupungin ja sen lähialueen teollisuudelle 40 miljoonan USD tappiot viimeisen kolmen vuoden aikana, kertovat teollisuustuottajain yhteisön edustajat. Yli 100 työntekijää on muuttanut muualle ja 14 % liikeyrityksistä harkitsee siirtoa muualle. Järjestön presidentti Shraga Brosh vaatii talousministeri Abtaham Hirchsinia jatkamaan tammikuussa pienentyvän arnonan (kiinteistöveron) 50 %.n alennusta vielä ainakin kahden vuoden ajaksi. Liikeyritysten edustajat valittavat myös sitä, etteivät heidän asiakkaansa uskalla tulla paikalle hyökkäysten pelossa.
KVARTETIN EDUSTAJAT, David Welch USA:sta, Alvaro De Sato EU:sta, Sergei Iacovlev Venäjältä ja Marc Otte EU:sta, kokoontuivat Venäjän suurlähetystössä Kairossa eilen analysoidakseen nykyistä tilannetta ja harkitakseen seuraavaa siirtoa PA:n pyrkiessä muodostamaan yhteishallitusta Hamasin ja Fatahin kesken. Vaikka virallisesti kvartetin asettamia vaatimuksia PA:n hallitukselle ei ole muutettu, on nähtävissä oireita, että ainakin EU on pehmentämässä kantaansa niiden suhteen. Israel ja USA ovat ilmoittaneet, etteivät ne tule suostumaan vähempään.
PA:N PUHEENJOHTAJA MAHMOUD ABBAS vaati eilen televisioidussa mutta aiemmin taltioidussa puheessa Israelia tarttumaan tilaisuuteen rauhan solmimiseksi palestiinalaisten kanssa. Hän vaati Israelia luopumaan Juudean, Samarian ja Gazan vuonna 1967 ”miehittämistä” alueista ja Jerusalemista, jota hän luonnehti Palestiinan pääkaupungiksi, sekä suostumaan oikeutettuun ratkaisuun pakolaisten ongelmassa. Pääministeri Olmert suostunee tapaamaan Abbasin, mutta tämän vaateet eivät ole reaalisia.
SOMALILAISIA TAISTELIJOITA osallistui Israelin vastaisiin taisteluihin Libanonin sota II:n aikana, ilmenee YK:n ase- ja talousasiantuntijoitten laatimassa 86-sivuisessa raportissa. Somalia lähetti 720 kokeneinta miestään taistelemaan Hizbullahin rinnalla Israelia vastaan. Heille maksettiin 2000 USD ja kaatuneitten omaisille 30 000 USD. Vastapalvelukseksi Hizbullah tarjosi koulutusapua somali-taistelijoille ja lähetti asiantuntijoita Somaliaan. Libanonin hallitus välitti apua järjestölle Iranista ja Syyriasta. Tämän katsotaan ilmentävän taistelua, millä USA:n kilpailijat Afrikassa, Iran, Syyria sekä Saudi Arabia ja Egypti taistelevat vaikutusvallasta Itä Afrikan maissa. Raportissa mainitaan kolme Iranin toimittamaa ase-, ammus-, lääkeapu- ja lääkärilähetystä islamilaisille taistelijoille. Heinäkuun lähetys käsitti runsaasti maamiinoja, 1000 konetuliasetta, M-79 raketin laukaisualustaa ja olalta laukaistavia maasta ilmaan ammuttavia it-ohjuksia.
SYYRIA KOULUTTI 200 somalitaistelijaa gerillaiskuihin; Libya antoi uudenaikaista sotilaskoulutusta 100 somalille sekä tarjosi miljoona USD tulevia koulutusjaksoja varten. Sekä Syyria että Iran ovat kieltäneet aseavun ja koulutuksen somaleille.
RAPORTISSA KERROTAAN, että suurien asemäärien virtaaminen Somaliaan ja sotilaskoulutuksen myötä vastoin YK:n rajoituksia Somaliaan on muotoutunut militanttien yhteisö nimeltään Islamic Courts Union, joka vastaa varjohallitusta. Raportissa varoitetaan, että Somaliassa voi alkaa samantapainen terroritoiminta kuin Irakissa, joka perustuu itsemurhapommituksiin, teloituksiin ja muihin terroritoimiin. Islamic Coutrs Union on raportin mukaan mahtavin voima Somaliassa. Raportti varoittaa, että Somalian levottomuudet voivat sytyttää uuden sodan Eritreassa ja Etiopiassa, joka tukee Somalian heikkoa hallitusta.
PALESTIINALAISET AMPUIVAT KAKSI Kassam-rakettia Israelin puolelle torstaina aamupäivällä. Toinen hajotti kanakopin, toinen ei aiheuttanut vahinkoa.
Torstain rakettien uhreista kolme on vielä sairaalahoidossa.
IDF löysi Nablusissa (Sikemissä) kaksi pommivyötä. Heinäkuussa kiinnisaadulla itsemurhaterroristilla oli yllään nestepommi, jolla hän yritti ohittaa metallinpaljastimen.
IDF pidätti eilen 19 terrorismista epäiltyä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021