TIISTAI 14.07.09
1. ”PÄÄMÄÄRÄMME ei koskaan ole ollut rauha, vaan Palestiina. Rauha ei ole päämäärä vaan väline, tarkoitan tällä Israelin tuhoamista.” Näin kertoi Fatahin Jerusalemin osaston apulaisjohtaja Kitaf Radaydeh Palestiinan TV:n paneelikeskustelussa, jonka tallensi ja käänsi Itamar Marcuksen johtama Palestiinan mediatarkkailu (PMW).
Hillel Fendel, joka INN:n artikkelin kirjoitti, selittää, että Mahmoud Abbasin johtama Fatah on PA:n maltillisena pidetty siipi Hamasiin verrattuna, mutta todellisuudessa Fatah on yhtä päättäväinen päämäärässään Israelin tuhoamiseksi. Radaydeh totesikin keskustelun aikana, että PA aloittaa väkivallan ja terrorin Israelia vastaan heti, kun se on siihen valmis. Hän vakuutti puheissaan, että vaikka palestiinalaiset ovat neuvotelleet rauhasta, se ei koskaan ole ollut heidän päämääränsä.
PMW:n johtaja Marcus selittää, että Kitaf Radaydeh on nuori nouseva naistähti PA:n taivaalla, ja hänen lausuntonsa tulevat nostamaan hänen arvostustaan. Marcus sanoo velvollisuutensa olevan julkistaa hänen lausuntojaan, jotta totuus Fatahista ja PA:sta tulisi ilmi.
Fendelin artikkeli selittää PMW:n syntyhistoriaa ja tarkoitusta sen pyrkiessä tutkimaan palestiinalaisten näkökantoja monelta suunnalta kääntäen arabinkielisiä medialähetyksiä ja oppikirjoja, sekä analysoimaan arabialista kulttuuria ja yhteiskuntaa monesta suunnasta, mukaan lukien tutkimuksia sen kesäleireistä, kirjallisuudesta, oppikirjoista, uskonnollisesta ideologiasta, ristisanatehtävistä ja paljosta muusta. PMW:n tarkoituksena on kertoa lukijoille, mitä PA kertoo omalle kansalleen arabiaksi, mikä poikkeaa siitä, miten asioista kerrotaan länsimaisille journalisteille englanniksi. (INN)
2. FENDEL KERTOO artikkelinsa loppuosassa, miten PMW:n kääntämässä PA:n TV:n ohjelmassa Fatahin kansanedustaja Najat Abu Bakr selitti Fatahin taktiikkaa: ”Fatahin ei tarvitse tunnustaa Israelin olemassaoloa, eikä se sitä ole tehnyt eikä tule tekemään, sillä sen päämääränä on Israelin tuhoaminen”. Mutta Bakrin selityksen mukaan PA voi tunnustaa Israelin, koska sen kautta se tulee saamaan etuisuuksia, joita se ei muuten saisi.
Siksi hän sanoi hyväksyvänsä, että Israel vetäytyy 1949 aselepolinjoille, mutta päämääränä on 1948 rajat, eli tilanne ennen Israelin itsenäistymistä, millä hän tarkoittaa Israelin itsenäisyyden mitätöimistä.
Vain neljä kuukautta sitten Muhammad Dahlan selitti omaa näkemystään, että Fatah ehdottomasti kieltäytyy tunnustamasta Israelia, ja vaikka PA sen tekeekin, sen tarkoituksena on vain ulkomaisen avun saaminen. ”Fatah-järjestö ei tunnusta Israelia vieläkään. Sitä vaaditaan hallitukselta mutta ei Fatahilta. Siten, jotta hallitus voisi tarjota vaadittavia palveluksia - välttämätöntä uudelleen organisointia, avustaa sairaita, tarjota avustusta sitä tarvitseville perheille ja näitä voi hoitaa vain hallitus, jolla on kansainväliset yhteydet - sen tulee voida työskennellä yhteistyössä hyötyäkseen kansainvälisestä yhteisöstä.” (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132371
3. CATS LEAD operaation jälkeen Kreikassa aloitettiin kampanja mammuttiohjelman avulla, jossa esiintyi useita tähtinäyttelijöitä, varojen keräämiseksi kristittyjen omistamalle sairaalalle, joka oli tuhoutunut IAF:n ilmaiskuissa Gazassa. Kampanja kesti useita kuukausia, ja varoja kerättiin 1.67 miljoonaa USD.
Jewish Telegraph Agency (JTA) aloitti tutkimukset tuhotusta kohteesta, ja sai selville, ettei sellaista sairaalaa ollut YK:n eikä Punaisen Ristin tuhottujen sairaaloiden listassa. Palestiinan ei-valtion tukemat järjestöt (NGO) kertoivat JTA:lle, että ainoa kristillinen sairaala toimi koko operaation ajan ja sen jälkeen, eikä se ole kärsinyt mitään vahinkoa.
Kreikkalainen TV-yhtiö, joka lähetti kampanjaohjelmaa, selitti, että se julkisti vain sen, mitä sitä pyydettiin lähettämään ja pyysi kääntymään hallituksen ja ammattiliiton puoleen, jotka olivat vastuussa kampanjasta. Kreikan Israelin lähettiläs pyysi osoittamaan kysymykset Jerusalemin konsulille. Kukaan ei näytä ottavan vastuuta kampanjasta.
Nyt vain mietitään, mitä kerätyille varoille tehdään.(INN)
4. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman (Libi) ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ovat jatkaneet piikkilangan syöttämistä toisilleen. Operaatio alkoi siitä, että Abbas, joka kaipaa entisiä hyviä aikoja, jolloin tavattiin Olmertin kanssa syleilyjen ja selkään taputusten muodossa, ja neuvoteltiin ulkoministeri Tzipi Livnin kanssa rauhasta runsaan vuoden ajan ilman ensimmäistäkään sovittua asiaa – tai sitten ne on säilötty kassakaappiin tuleville polville - tuli möläyttäneeksi ilmoille: ”Jos olisin ollut Netanyahun asemassa, olisin ottanut Tzipi Livnin ulkoministeriksi Liebermanin asemesta.”
Avigdor Lieberman, joka tunnetaan jämäkkänä neuvottelijana, ei voinut jättää näin ilmiselvää taisteluhaastetta vastaamatta, ja iski takaisin: ”Mikä oikeastaan on Abbasin laillisuus? Hamas hallitsee puolta hänen kansastaan. Ketä Abbas lopulta edustaa? Korkeintaan puolta kansasta”. Lieberman totesi, että Abbasin muuttuu entistä kriittisemmäksi ja vaativammaksi sitä mukaa, kuin hänen arvovaltansa hupenee. Hänen vaatimuksensa rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa osoittavat tämän, Libi arvioi, ja sanoi pitävänsä Abbasin ryöpytystä siunauksena.
Mahmoud Abbasin vaatimuslista on todellekin kasvanut hänen ”Washingtonin ystävänsä” hallituksen aikana. Seuraavassa muutamia:
- Kaikki normaali juutalaistoiminta tulee lopettaa Juudeassa ja Samariassa. Ennen sen toteutumista PA ei neuvottele Israelin kanssa.
- Kaikki juutalaisasukkaat Juudeassa ja Samariassa tulee poistaa, vaikka PA:n pääministeri Salaam Fayad lupasi, että jokunen voisi jäädä kuin näytille eläintarhaan.
- Israelin tulee vetäytyä 1949 aselepolinjoille, myös Jerusalemissa.
- Abbas vaatii maayhteyttä Länsirannalta Gazaan, mikä halkaisisi Israelin kahteen osaan.
- Abbas kieltäytyy tunnustamasta Israelia juutalaisena valtiona.
- Abbas vaatii palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta asuinsijoilleen.
- Abbasin toimisto syyttää Liebermanin lausunnon jälkeen, että Israel ei suostu tunnustamaan Palestiinan valtiota, ja että se kärjistää välejä saadakseen huomion käännetyksi pois setlementtien rakentamiskiellosta.
5. JUUTALAISTEN olympialaiset, järjestyksessä 18. maccabiadit, alkoivat virallisesti eilen illalla runsaalla ohjelmalla Ramat Ganin kentällä. Kaikkiaan 5000 ulkomailla asuvaa juutalaista urheilijaa osallistuu kaksi viikkoa kestäviin kisoihin, joissa varmaankin pääpaino asetetaan mukana oloon eikä niinkään urheilumenestykseen, joskin arvonsa on silläkin. Kilpailut alkoivat jo eilen lajeissa, joissa vaaditaan aikaa niiden läpiviemiseen. Suurin ryhmä omine lippuineen ja tunnusmerkkeineen Israelin lippujen ohella oli USA:n joukkue, jossa oli mukana 900 henkeä. Uruguayista tuli yksi ainoa urheilija. Osanottajia tuli runsaasti myös Etelä Afrikasta ja Australiasta, kaikkiaan 65 maan edustajia on mukana. Ensimmäisiä rajoituksia oli järjestäjien kielto, ettei Gush Katifin pakolaisasiaa saa mainostaa. Jotkut ulkomailla asuvat juutalaiset huippu-urheilijat eivät voineet osallistua Maccabiadeihin omien kiinnitystensä vuoksi, mutta USA:n olympiauimari ja kultamitalisti Jason Lezak jäi pois tiiminsä matkasta voidakseen osallistua kilpailuihin Israelissa. Hän kantoi USA:n lippua joukkueensa kärjessä saaden huikeat suosionosoitukset.
Seremonioita seuratessa voimakkain vaikutelma oli urheilijoitten voimakas paneutuminen tunnelmaan, tanssien ja laulaen ja kaikin tavoin osoittaen olevansa omassa maassaan.
Ulkomaisten osanottajien lisäksi Israelin urheilijoita on mukana pari tuhatta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Obama kokosi juutalaisjärjestöjen johtajia luokseen kuullakseen heidän mielipiteitään tilanteesta, mutta huomio kohdistui siihen, että valtaosa oli hänelle uskollisista vasemmistojärjestöistä, kuten Peace Now ja J Street, joka on uusi mutta hyvin äänekäs tulokas poliittisella areenalla. Obama alkaa olla huolestunut, sillä hänen maaginen kansasuosionsa alkaa hiipua, koska hänellä ei ole osoitettavissa juuri mitään saavutuksia. Toisaalta juutalaiset monien muiden mukana ovat vasta nyt alkaneet nähdä, mihin hänen politiikkansa suuntautuu. Monet tarkkailijat pitävät sitä marxilaisen ideologian uutena sovellutuksena, mikä kauhistuttaa heitä. Obaman kiivas ulkomaan-vierailujen sarja on heidän mielestään osoituksena siitä, että hän haluaa täten siirtää huomion itsestään matkoihinsa, joista niistäkään ei tullut voittoja. (JP)
- Jerusalemin maistraatti tuomitsi entisen ratsupoliisin David Edryn siitä, että hän tahallisesti ruhjoi hevosellaan Ofran perustajan Yehuda Etzionin Amonan juutalais-yhteisön tuhoamisen yhteydessä aikaisin 2006. Etzion sai valtiolta aiemmin 23 000 NIS korvauksena, mutta hän kertoo kärsineensä kipuja saamistaan vammoista kuukauden verran sen jälkeen. Hän vakuuttaa, että tapaus oli tahallinen. (INN)
- 16-vuotias beduiinipoika putosi puusta Zimratin alueella Gazassa ja hänet kiidätettiin vaikeasti loukkaantuneena Sorokan sairaalaan. Aluksi luultiin, että häneen oli osunut kranaatinammus, mutta se osoittautui vääräksi. (INN)
- Israelilainen haavoittui vaikeasti arabien heittämistä kivistä hänen ollessaan tulossa rukoilemasta Joshuan haudalla lähellä Arielia. Arabit tulivat läheisestä Kfar Keif el-Charas kylästä. Myös muita rukoilijoita haavoittui kivityksessä. (Joos.24:29-30) Viimeisen tiedon mukaan autossa olleet kolme Breslav Hasidim yhteisön jäsentä vammautuivat menettäessään autonsa hallinnan, mutta se ei johtunut kivityksestä. (INN)
- Poliisi pidätti palestiinalaisen lähellä Suafat pakolaisleiriä Jerusalemista pohjoiseen. Hänellä oli 16 sm:n veitsi, jolla hän myönsi halunneensa puukottaa juutalaisia. Kaksi muuta hänen kanssaan Jerusalemiin matkalla ollutta vapautettiin. Mies on kotoisin Betlehemistä. (yntenews)
- Obaman hallitus haluaa jatkaa Israelin ja Syyrian välisiä rauhankeskusteluja siitä, mihin ne jäivät Ehud Olmertin hallituksen kaatuessa. Obamalla on kiire, hän ei haluaisi aloittaa alusta, sillä kansansuosion menettäminen hirvittää häntä. (debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021