PERJANTAI 27.07.07
1. NUORET ISRAELILAISET haluavat takaisin alueet, jotka maan hallitukset ovat antaneet
palestiinalaisille. Gazan alueen 21 juutalaiskylän luovuttamisen 2-vuotispäivänä torstaina iltapäivällä yli 500 Gazasta karkotettua ja muita aktivisteja, joita JP:n kolumnisti R A Stoil kutsuu oikeistolaisiksi, kokoontui Yad Mordchai risteyksen alueelle aikomuksenaan marssia kahteen tuhottuun Gazan pohjoisosan kylään Nitzanit ja Alei Sinai. Heitä oli vastassa pari sataa poliisia, joukossa rajapoliiseja, Yasam tiedusteluosasto ja ratsupoliiseja, jotka muodostivat ihmismuurin estääkseen marssijoita etenemästä. Parikymmentä marssijaa pidätettiin nujakoitten aikana. MUUTAMAT MARSSIJAT livahtivat läheisille kukkuloille ja IDF ilmoitti, että tusinan verran heitä oli kiivennyt turva-aidan yli Gazan alueelle. Poliisi kävi hakemassa heidät pois. Marssille otti osaa kaksi NU:n kansanedustajaa Uri Ariel ja Arye Eldad sekä Safedin päärabbi Shmuel Eliyahu. ELDAD PUHUI osanottajille: ”Tänään me ilmoitamme vaatimuksemme paluuoikeudesta. Kuka hyvänsä uskottelee, että voisimme unohtaa kodit, joista Gazan asukkaat karkotettiin, pettää itseään. Sadoittain nuoria vakuuttaa, että virheet voidaan oikaista ja vaatia paluuoikeutta.”
GAZAN TERRORISTIT ampuivat Nativ Ha´asaran alueelle kranaatteja kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun marssijoitten pääosaa kuljettavat bussit ajoivat pois. Alueella oli vielä pidätettyjä marssijoita ja poliiseja, mutta kukaan ei loukkaantunut.
2. SAMANKALTAISIA pääasiassa nuorten ihmisten muodostamia ryhmiä on mennyt Homeshin tuhottuun juutalaiskylään Samariassa rakentaakseen sen uudelleen. Poliisi ja sotilaat ovat sielläkin nujakoineet heidän kanssaan pidättäen joitakin ”laittomasta tunkeutumisesta kielletylle alueelle”.
GIVAT EITAM Efratin juutalaiskaupungin lähellä Juudean kukkuloilla on yksi viimeisimmistä alueista, joita nuoret haluavat liittää Israelin puolelle ja asuttaa ne. Givat Eitam jää IDF:n ja hallituksen suunnitteleman turva-aidan ulkopuolelle, minkä johdosta poliisi katsoo, että Givat Eitamin kukkuloille pyrkivät rikkovat lakia ,ja heitä voidaan syyttää.
3. MA´ARIV TNS mielipidetiedustelu osoittaa, että 59 % haastatelluista katsoo Gazan rantakaistan 21 ja Samarian 4 kylän evakuoinnin olleen virheen. Vain 29 % uskoo vieläkin, että evakuointi oli oikeutettu. Anshel Peffer kertoo artikkelissaan, JP 27.07.07, että pari vuotta sitten tilanne oli päinvastainen. Silloin 30 % vastusti evakuointia ja runsaasti yli puolet kannatti sitä (ei kaksi kolmasosaa, kuten Peffer sanoo). Peffer yrittää arvailla, kuinka suuri osa kansasta kannattaa paluuta tuhottuihin kyliin ja arvelee, että kannatus tuskin on mainittava. Peffer näkee, että kysymys lienee muutamasta sadasta ideologisten rabbien kiihottamasta oikeistolaisnuoresta.
Toisaalta hän pyrkii selvittämään itselleen, miksi evakuointia kannatettiin ennen sen tapahtumista ja miksi sitä nyt pidetään virheenä.
PEFFER ARVIOI, että koska myös oikeisto kannatti evakuointia, oli vain ajan kysymys, koska se tehdään, ja siksi oli parempi tehdä se pikemmin kuin myöhemmin, myös ihmishenkien säästämiseksi, mitä voidaan pitää kyseenalaisena. Peffer, jonka ideologinen tausta on tiettävästi vasemmistolainen, pyrkii artikkelillaan osoittamaan niiden kansalaisten, jotka nyt edustavat 74 %:n enemmistöä, vastustuksen yksipuolisesta vetäytymisestä Juudeasta ja Samariasta osoittavan heidän tyhmyytensä. Tämä on aika raju epäilys kansan kyvystä ajatella omilla aivoillaan, riippumatta siitä, miten taitavat ”spintohtorit” sitä manipuloivat. (JP)
4. IAF:N OHJUSISKU Islamic Jihadin rakettimiehistön autoon Gazan kaupungissa eilen surmasi Jihadin korkean johtajan Omar Khatibin, 32, ja kaksi muuta autossa ollutta. Khatib oli suunnitellut IDF:n sotilaan kaappausyrityksen Kissufim-rajanylityspaikalla kesäkuun 9. päivänä, ja hän oli osallistunut kymmeniin Kassam-rakettien ja kranaattien ampumiseen Israeliin. Aiemmin eilen IAF surmasi ohjuksella Hamasin jäsenen, joka panssarikranaateilla varustettuja lähestyi IDF:n partiota Gazan alueella Sufa-risteyksestä pohjoiseen ja itään Khan Yunisista. Sotilaat löysivät alueelta useita asekätköjä ja joutuivat tulitaisteluun pyssymiesten kanssa haavoittaen heistä yhtä. IAF:n koneet ampuivat ohjuksen autoon, jossa kolme Islamic Jihadin terroristia haavoittui, He olivat menossa ampumaan raketteja Gazan pohjoisosasta.
TORSTAIN AIKANA palestiinalaiset ampuivat viisi Kassam-rakettia Gazasta Israelin puolelle.
TEKOAN LÄHELLÄ palestiinalainen, joka yritti puukottaa sotilaita, kuoli kartuniskuista. Toisessa tilanteessa sotilaat tulittivat palestiinalaisten ajamaa autoa Dahaniyan kaupungin lähellä haavoittaen yhtä. IDF vapautti joukkoja johtaneen upseerin virheellisen toiminnan vuoksi. (JP)
5. PA.:N TURVALLISUUSJOUKOT ovat IDF:n upseerien arvion mukaan alkaneet osoittaa selvää merkkejä siitä, että ne tosissaan pyrkivät hajottamaan aseelliset jengit Juudean ja Samarian alueilla ja takavarikoimaan heidän aseensa. Näin arvioi kenraali Yoav Mordechai. Hän kertoo, että PA koordinoi operaationsa IDF:n kanssa, ja että vaikka IDF säilyttää täyden liikkumisvapautensa alueella, se sallii PA:n turvallisuusjoukkojen toimia siellä, pidättäen joitakin ihmisiä ja kuulustellen heitä. Puolustusministeriön ja PA:n keskeisen sopimuksen mukaan pyssymiehet, jotka luovuttavat aseensa PA:n turvallisuusjoukoille, ovat immuuneja IDF:n pidätyksille, vaikka he olisivatkin etsittyjen listalla. Mordechai kertoo, että ensimmäisen kerran vuoden 2005 jälkeen IDF ja PA muodostavat yhteistoimintakomiteoita (DCO), joissa toimintoja koordinoidaan. Hamasin vaalivoiton johdosta tällaiset yhteydet keskeytettiin. Tämä ennakoi turvallisuusvastuun siirtämistä PA:n turvallisuusjoukoille.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas arvioi, että vuoden kuluessa hän pystyy muotoilemaan täydellisen rauhansopimuksen Israelin kanssa. Ehud Olmert sanoo olevansa valmis keskustelemaan periaatesopimuksesta Abbasin kanssa, mikä johtaa itsenäisen Palestiinan valtion perustamiseen.
GAZAN ALUEEN turvallisuuspäällikkö Mohammed Dahlan jätti eroanomuksensa ”terveyssyistä”, minkä Abbas hyväksyi. PA on koonnut 60 palestiinalaisen upseerin nimet, jotka olivat vastuussa Gazan alueen turvallisuudesta. Heitä odottaa sotilastuomioistuin paettuaan Gazasta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- KADIMA vaikean ongelman edessä. Shvakim Panorama gallupin mukaan Olmertin johtama Kadima saisi vain 7 kansanedustajaa seuraavissa vaaleissa. Livnin johtaessa puoluetta kannatus olisi kolminkertainen. Arkadi Gaydamakin Sosiaalinen oikeuspuolue saisi 4 paikkaa.
- PAAVIN SIHTEERI Monsignor Georg Gaenswein varottaa, että kristittyjen ei tule suhtautua kevyesti muslimien pyrkimyksiin islamisoida Eurooppaa. Hän selitti, että paavin puhe viime vuonna, jossa hän yhdisti islamin ja väkivallan, oli tarkoitettu toimeksi määrätynlaista tyhmyyttä vastaan. Colognen arkkipiispa Joachim Meisner kertoi Deutschlandfunk radiossa, että muslimisiirtolaisuus on aiheuttanut murtuman saksalaiselle, eurooppalaiselle kulttuurille. (JP)
- INDONESIA TELOITTI kolme kristittyä miestä ja antoi eripituisia vankeus-rangaistuksia 14 muulle terroritoiminnan johtamisesta muslimeja vastaan, jonka aikana 70 ihmistä sai surmansa. Paavi vetosi turhaan teloitettujen puolesta.
- LAKIALOITE vaalikynnyksen nostamiseksi 2.5 %:iin läpäisi 1. lukemisen.
- SISÄMINISTERIÖN määräämä laittomasti rakennettujen arabitalojen hajotus Ein Ratan kylässä Jerusalemin lähellä herättää kiivaita tunteita molemmin puolin.
- VAATIMATTOMAMPI ramppi Temppelivuorelle sai Jerusalemin kaupungin hyväksymisen. Muslimit vastustavat rampin rakentamista. YK:n alaosasto vaati aiemman rampin rakennustöitten keskeyttämistä, jotta sen arkeologit ehtivät paikalle ”valvomaan, ettei muinaismuistoja hävitetä”. Palestiinan wakf, joka valvoo rutiiniasioita Temppelivuorella, kaivoi 80 m pitkän ja lähes metrin syvyisen kaivannon Temppelivuorelle ilman arkeologien valvontaa, eikä siitä ole nostettu minkäänlaista kansainvälistä huutoa. Siinä kuitenkin tuhotaan korvaamattomia muistoja eri aikakausilta raivaustraktorin voimin. Tasapuolista? (JP)
- USA NOSTAA Israelin puolustukseksi kehiteltävien torjuntaohjusten rahoitusta 150 miljoonalla USD, jos Kongressin molemmat kamarit sen hyväksyvät. 25 miljoonaa USD on tarkoitettu Arrow-järjestelmään ja 135 miljoonaa lyhyen matkan torjuntaohjusjärjestelmän Thaad, eli Davidin linko, kehittämiseksi. (Ynet)
- VENÄJÄ ympäröi Moskovan alueen uudella maailman ehkä tehokkaimmalla torjuntaohjuksella S-400, koodinimi SA 21 Growler, elokuun 6. päivästä alkaen. Ohjus S-400 kantomatka on 3500 km, sen matkanopeus on 4.8 km sekunnissa 400 km:n matkan. Se on 2 kertaa nopeampi kuin USA:n MIM-104 Patriot ja 2.5 kertaa nopeampi kuin S-300 PMU-2. Pataljoona koostuu kahdeksasta laukaisualustasta, 32 ohjuksesta ja liikkuvasta komentokeskuksesta.
(Lähde www.debka.com)
- USA varustaa Stealth pommittajansa uusilla 15 tonnin Ordnance penetrator
pommeilla, jotka soveltuvat maanalaisten kohteitten tuhoamiseen. Enteileekö
tämä pommitusretkiä Iraniin, ei selviä uutisesta. (debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019