TORSTAI 26.07.07
1. ISRAELIN YLEISLAKKO päättyi ennen kuin se oli ehtinyt kunnolla alkaakaan. Talousministeri Roni Bar-On ja Histadrutin puheenjohtaja Ofer Eini pääsivät viime yönä sopimukseen, jonka mukaan julkisen sektorin yleislakon jatkuminen pantiin jäihin viikon ajaksi, jonka aikana katsotaan, toteutuvatko sopimukset aiotulla tavalla.
SOPIMUKSEN MUKAAN julkisen sektorin 700 000 työntekijän palkkoja nostetaan 5 % kolmessa jaksossa siten, että tammi- ja joulukuussa 2008 palkkoja nostetaan 1.5 % ja vuonna 2009 2 %.
JOS LOPULLISTA SOPIMUSTA ei saada aikaan viikossa, lakko alkaa uudelleen.
Tämä tarkoittaa sitä, että lentoliikenne voi jatkua normaalisti ilman katkoksia.
ERI AMMATTILIITOT sopivat sisäisesti, miten palkankorotuksia sovelletaan; annetaanko kaikille samansuuruinen korotus vai tehdäänkö ne eri palkkaluokkien mukaan. Julkisen sektorin eläkkeistä ei sovittu, mutta Bar-On tarjosi niihin korjauksia 2+3 %:n palkkatarjouksensa lisäksi.
SOPIMUS maksaa valtiolle arviolta 4 miljardia NIS, mutta se on kuitenkin yhteiskunnalle halvempi kuin viikkoja kestävä yleislakko mahdollisine laajennuksineen olisi ollut. (JP)
2. JORDANIAN ULKOMINISTERI Abdelallah al-Khatib ja Egyptin ulkoministeri Ahmed Abu Gheit tapasivat eilen Israelin korkeinta johtoa. Israelin johtajat kiittelivät tilaisuutta, jossa arabiliiton edustajat ovat ensimmäistä kertaa Israelissa. Vieraat puolestaan yhtä kohteliaasti totesivat edustavansa vain omia maitaan, vaikka he tulivatkin arabiliiton asioissa. Jordanian ulkoministeri lupaili, että saudisuunnitelman myötä Israel pääsee osalliseksi alueen muista maista. Sekä Olmert että Livni varoivat koskettelemasta saudisuunnitelmaa, koska sen ja Israelin asenteen välillä on suuria eroja.
SAUDISUUNNITELMA perustuu kahden valtion periaatteelle; elinkelpoisen ja yhtenäisen valtion perustamiseksi Palestiinan territorioille, jotka Israel vapautti 1967 sodassa; Itä Jerusalemin muodostamisesta Palestiinan valtion pääkaupungiksi; sekä Israelin vetäytymiseen kaikilta 1967 sodassa vapauttamiltaan alueilta, myös Golanin ylängöltä. Al-Khatib pitää tilaisuutta historiallisena, joka mahdollistaa sen, että 22 arabimaata ja yli 50 muslimimaata hyväksyvät Israelin osaksi Lähi Idän valtioita ja solmivat diplomaattisuhteet sen kanssa.
OLMERTIN KUULTIIN kehuvan jossain tilaisuudessa, että ”Israel on niin vahva, että se on valmis tuskallisiin myönnytyksiin”. Israelin johto heittelee vaarallisia lausuntoja, joita ei ole harkittu tarpeeksi. Gazan alueen puhdistaminen juutalaisista osoittaa, ettei vahvakaan valtio voi syrjäyttää turvallisuustarpeittensa hoitamista, olkoot sopimukset kuinka houkuttelevia tahansa.
GHEIT JA AL-KHATIB kertoivat tuoneensa keskusteluihin joitain ehdotuksia, mutta tähdensivät, etteivät he käy neuvotteluja Israelin kanssa palestiinalaisten puolesta. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert, jota potkitaan monelta taholta, on enemmän kuin halukas aloittamaan keskustelut palestiinalaisten kanssa Palestiinan valtion muodostamiseksi. Eilen hän tapasi presidentti Shimon Peresin, jonka hän toivoo osallistuvan aktiivisesti neuvotteluihin. Olmert ei antanut mitään aikataulua, mutta sanoi, että keskustelut Abbasin kanssa ovat vakavia ja syviä. Olmert sentään tunnusti, jos ei muusta niin imagon kannalta, etteikö keskusteluihin liity riskejä ja että ongelmat loppuisivat siihen, mutta hän sanoi paneutuvansa poliittiseen prosessiin kaikella tarmollaan. Peres vältti viittaamasta tavallisesti esittämäänsä väitteeseen, että suuri kansan enemmistö kannattaa Palestiinan valtion perustamista. Hän vain totesi, että Israelin kansan eripuraisuudesta huolimatta hän näkee mielipiteitten lähenevän toisiaan. (JP)
4. PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT taistelee aikaa vastaan. Hän haluaa parantaa Libanonin sota II:n runteleman maineensa ja osoittaa olevansa ”Israelin pelastaja”, jopa ehkä Nobelin rauhanpalkinnon arvoinen. Mutta ongelmat ovat kaatumassa hänen niskaansa.
KNESSETIN VALTIONTARKASTUSVALIOKUNNAN kokouksessa käsiteltiin valtiontarkastaja Micha Lindenstraussin julkistamaa raporttia Olmertin laittomista toimista ministerikautenaan. Olmert tuli kutsuttuna ja velvoitettuna kokoukseen, mutta hän ei ollut huomaavinaan Lindenstraussia, joka istui valiokunnan puheenjohtaja Zevulun Ollevin toisella puolella. Tilaisuudesta tuli ikävä väittelytilaisuus, jossa Olmert ei suostunut kuuntelemaan tarkastajan puhetta, vaan aloitti oman monologinsa samaan aikaan. Keskusteluista ei tullut mitään valiokunnan jäsenten kuunnellessa hämmentyneinä valtion pääministerin huutoa ja syyttelyä Lindenstraussin ajojahdista häntä kohtaan.
MONET KANSANEDUSTAJAT JA VAIKUTTAJAT ovat vaatineet, että oikeuskansleri Menachem Mazuzin tulee aloittaa syytetoimet Olmertia vastaan, koska todisteet ovat heidän mielestään vahvat. Olmert toisteli puheessaan, ettei hän hyväksy Lindenstraussin raporttia ja väittää, että todellisuus on aivan toinen kuin raportissa kerrottu. (JP)
5. KEREM SHALOMIN terminaalista on tarkoitus muodostaa yksinomainen portti Gazan alueelle. Ministeriö aloitti terminaalin laajennustyöt, jotta se voisi toimia tehokkaammin ja välittää suurempia määriä sekä ihmisiä että kauppatavaroita. Gazan ja Egyptin välisen terminaalin Rafahissa sekä Karni-terminaalin ei uskota avautuvan liikenteelle pitkään aikaan. Molemmat terminaalit ovat olleet terroristien hyökkäysten kohteina, ja toiseksi niitä miehittävät Hamasin toimenpidejoukot, joitten kanssa Israelilla ei ole keskusteluyhteyttä. Abbasin johtama hätätilahallitus on periaatteessa hyväksynyt tilanteen, jota se on aiemmin vastustanut, ehkä siksi, että Karni- ja Rafah-terminaaleissa PA:n virkailijat saivat tuloja niiden kautta kulkevista tavaroista, mitä he eivät saa Kerem Shalomista.
6. PA:N VIRKAILIJAT väittävät, että laukaustenvaihto Abbasin Ramallahin kodin lähettyvillä oli Abbasin teloitusyritys, ja ovat aloittaneet tutkimukset asiasta. Abbas oli perheineen sisällä talossa laukausten aikana, mutta kukaan heistä ei loukkaantunut. PA:n turvallisuusvirkailijat uskovat, että yrityksen takana oli Hamas ja että se pyrkii teloittamaan Abbasin.
ABBASIN Force 17 ”presidenttikaartin” joukot ovat sen jälkeen asettuneet asemiin monin paikoin Ramallahissa, varsinkin Mukatan hallintokeskuksen ja Abbasin yksityiskodin lähettyvillä.
PA:N TURVALLISUUSJOUKOT pidättivät Marwan Barghoutin tyttären Ruban lähellä Mukatan keskusta, ja pahoinpitelivät ja pidättivät hänen veljensä Qassamin, joka tuli sisarensa avuksi. Virkailijat pyysivät myöhemmin anteeksi Barghoutin perheeltä tapahtunutta viitaten kiristyneisiin turvallisuustarkastuksiin.
PA:N TURVALLISUUSVIRKAILIJAT väittävät, että Hamas pyrkii muodostamaan samantapaisen toimenpidejoukon kuin Gazassa. Turvallisuusvirkailijat ovat pidättäneet tusinoittain Hamasin jäseniä ja etsineet aseita ja ammuksia sekä heidän kodeistaan että instituutioistaan.
Viranomaiset pidättivät 13 Hamasin jäsentä Betlehemissä. Tulkarmissa ja Kalkiliyassa viranomaiset löysivät tusinoittain kiväärejä, pistooleja ja suuren määrän ammuksia. Osa aseista löydettiin Hamasin ylläpitämästä islamilaisesta klubista. Hamasin edustajat kieltävät väitteet toimenpidejoukkojen perustamisesta Länsirannalle ja syyttävät, että PA:n turvallisuusjoukot toimivat Israelin ja USA:n toimeksiannosta.
ISRAELIN HALLITUS antoi luvan 1000 M-16 kiväärin ja ammusten toimittamisesta PA:n turvallisuusjoukoille Länsirannalla. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
EILISESSÄ RAPORTISSA kerrottiin tuhansien israelilaisten hakevan ja saavan Saksan kansalaisuuden. Uutisessa kerrottiin heidän samalla menettävän Israelin kansalaisuutensa.
Uutinen oli siltä osin virheellinen, suurin osa Saksan kansalaisuuden saaneita saa pitää Israelin kansalaisuutensa.
JOUKKO KINNERETIN uimarannoista on suljettu yleisöltä, koska ne ovat saastuneet viemärivesien likaamisen vuoksi. Tiberiaan kaupungin uimarannat sekä Sironit Beach ja Ganei Hamat ovat edelleen avoinna yleisölle.
PA:N ARABIT kivittivät yön aikana Hebronin kukkuloitten kautta ajavia israelilaisia autoilijoita. Monet autot kärsivät peltivaurioita, mutta kukaan ei loukkaantunut.
HAMASIN EDUSTAJAT sanovat suhteitten parantuneen Englannin kanssa Alan Johnstonin vapauttamisen johdosta. Tony Blairin uskotaan hakevan salaisia yhteyksiä Hamasin kanssa Gazassa, mutta että asiat pidetään visusti julkisuudelta piilossa.
ISRAEL JA PA ovat aloittaneet yhteistoiminnan Juudean ja Samarian siviiliasioissa.
IDF SURMASI yhden palestiinalaisen Gazan operaationsa aikana tämän ampuessa pt-kranaatin heitä kohti.
SADAT IHMISET, joista osa kuuluu Lands of Israel (Israelin maat) järjestöön, viettivät yön Givat Eitamin kukkuloilla lähellä Eframia Jerusalemista etelään. Poliisi pyrki häiritsemään heitä kaiken aikaa pidättäen heistä 13 ja estäen heitä saamasta juomavettä. Ihmisten tarkoituksena on aloittaa juutalaiskylän rakentaminen kukkuloille. Kukkuloille pyrkivät joutuivat poliisien kovien otteiden kohteiksi, ja he filmasivat ja valokuvasivat kokemiaan tilanteita, joita esitetään You Tube sivuilla. Poliisi väittää, että Givat Eitam on laiton etuasema, mutta ihmiset muistuttavat, että jokainen, jolla edes puolet aivoista toimii, on havainnut, että maan luovutus arabeille johtaa uuteen väkivaltaan.(INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021