SUNNUNTAI 22.07.07
1. IRANIN JA SYYRIAN välinen sopimus, jota media esittelee varsin näyttävästi, herätti suurta kuohuntaa Israelin poliittisissa piireissä. Sopimus tehtiin Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin äskeisen Syyrian vierailun aikana. Presidentin seurueeseen kuului parikymmentä iranilaista sotilaallista johtajaa, jotka vietiin Damaskoksessa suoraan Syyrian yleisesikunnan päämajaan kahdenkeskisiin ja salaisiin keskusteluihin. Iranin ja Syyrian välillä on aiemmin sovittu sopimus kahdenkeskisestä avunannosta sotatilanteessa, mutta torstaina solmittu sopimus, jonka nimeämätön iranilainen välitti lontoolaiselle päivälehdelle Asharg Al-Alawsat, merkitsee Iranin suoraa sotilaallista apua Syyrialle. Sopimus julkaistiin lontoolaisessa lehdessä lauantaina.
KESKUSTELUIHIN ottivat osaa Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah, joka avustajineen lensi Ahmadinejadin koneessa Iraniin, sekä Hamasin Damaskoksen johtajat. Hassan Nasrallah piti Teheranissa merkittävän puheen, jonka Al-Jazeera TV-kanava nauhoitti, mutta päästää sen julkisuuteen vain huomattavaa korvausta vastaan, mistä neuvotellaan.
2. ASHARG AL-ALAWSAT lehden artikkelin mukaan Iran antaa Syyrialle 1 miljardi USD sotilasavustusta, jolla Syyria voi ostaa 400 pitkälle kehitettyä venäläistä T-72 tankkia, 18 venäläis-valmisteista Mig-31 suihkuhävittäjää, 8 Sukhoi hävittäjää, 8 Mikoyan helikopteria, sekä kiinalaisvalmisteisia mutta Iranissa paranneltuja C-801 ja -802 tutkaohjattuja ohjuksia. Sopimukseen kuuluu keskeisen käyttäjähenkilökunnan koulutus Iranissa.
Lisäksi Iran avustaa bio-kemiallisten tehtaitten rakentamisessa Syyriaan sekä antaa asiantuntija-apua Syyrian ydinteknologian kehittämiseksi. Iran tarjoaa myös omien tukikohtien sekä keskimatkan ohjustehtaitten rakentamista Syyrian alueelle. Sopimuksen mukaan Iran toimittaa Syyrialle Iranissa valmistettuja panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja (RPC).
SOPIMUSEHTOIHIN kuuluu, että Syyria lopettaa rauhankeskusteluhankkeet Israelin kanssa.
3. STRATEGISTEN ASIAIN MINISTERI Avigdor Lieberman vaatii kansallista hätätilahallitusta, jollainen Israelilla oli viimeksi 1984 tarvittavan vahvan hallituksen muodostamis-vaikeuksien vuoksi, selvitäkseen maata uhkaavasta vaarasta.
KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain (FADC) puheenjohtaja Tzahi Hanegbi sanoi Syyrian kokemattoman presidentin Bashir Assadin asettavan maansa alttiiksi tuntemattomille vaaroille antautuessaan sotilaalliseen yhteistyöhön Iranin kanssa, päinvastoin kuin hänen isänsä Hafez Assad, joka toimi varovaisesti luodaten maataan vaarallisten miinakenttien lomitse. Hanegbi pitää Irania vaarallisena sekä koko Lähi Idän alueelle että terveelle ja järjelliselle lännen hegemonialle.
FADC:n jäsen Arye Eldad (NU) sanoi Iranin ja Syyrian keskeisen sopimuksen muistuttavan sitä, minkä jotkut arabimaat solmivat ennen kuudenpäivän ja Jom Kippur sotia. ”Sopimus johtaa samanaikaiseen hyökkäykseen Israelia vastaan Gazasta, Länsirannalta, Libanonista, Syyriasta ja Iranista”, Eldad selvitti.
MK Daniel Katz (Likud) sanoi sopimuksen osoittavan, miten heikoksi ja helposti petettäväksi arabimaat arvioivat Olmertin hallitusta. Hän ihmetteli, kuinka monta kertaa Israel uskoo Assadin rauhantarjouksiin vain todetakseen, että rauhankyyhkyn sijasta hän osoittautuu käärmeeksi.
ÄÄRIVASEMMISTOA EDUSTAVA Jossi Beilin puolestaan näkee tämän osoittavan, miten tärkeää Israelille on aloittaa pikaiset rauhankeskustelut Syyrian kanssa.
PÄÄMINISTERIN kanslia epäilee lontoolaisen lehden tietojen todenperäisyyttä. Olmert kutsuu edelleen Syyriaa suoriin rauhankeskusteluihin ilman välittäjiä.
4. OLMERT VALMISTELEE Juudean ja Samarian sisäosien tyhjentämistä juutalaisista, vaikka hän välillä vakuuttaa, ettei asia ole ajankohtainen. Viimeksi puhuessaan maanviljelijöille Yisreelin laaksossa hän vakuutti kuulijoille, että Israel on pakotettu luopumaan Juudeasta ja Samariasta pysyäkseen juutalaisena maana. Tässä hän vetoaa demograafisiin laskelmiin, joiden on amerikkalaisten tutkijoitten toimesta todettu perustuvan virheellisiin tilastotietoihin ja ennakointiin. Vuonna 2005 Bennet Zimmerman, Roberta Seid ja Michael L Wise todistivat tutkimuksillaan, että juutalaisten osuus Jordanjoen ja Välimeren välillä pysyy vakuuttavasti kuudessa kymmenessä (60) prosentissa eikä osoita siirtymistä palestiinalaisten eduksi. He todistivat, että arabien lukumäärää ja lisääntymistä Juudeassa ja Samariassa oli suuresti liioiteltu noihin virheellisiin tietoihin perustuen. Israelin vasemmistolainen johto ei näytä pystyvän hyväksymään tätä tietoa, vaan perustaa edelleen poliittiset laskelmansa virheellisiin tietoihin.
MONET JUUTALAISTEN PYHÄT PAIKAT sijaitsevat Juudeassa ja Samariassa, kuten Hebron, Siilo, Betlehem, Beit El, Jerusalemin itäosat jne., ja Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten lukumäärä kasvaa 5.5 % vuodessa. Se on nyt yli 275 000 juutalaista asukasta.
PÄÄMINISTERIN KANSLIAN setlementtiasian osasto lopettaa juutalaisten yhteisöjen avustamisen Olmertin käskystä, ja keskittää varat Galileaan ja Negeviin. Tällä kuristus-toimenpiteellä Ariel Sharon aloitti Gazan juutalaisten karkottamisen.
(Demografiaa käsitellään Ruma Israelilainen II teoksessa, tilastoa setlementeistä Israel Valinkauhassa kakkososassa http:// www.israelupdate.achlak.net )
5. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS KORVAA Abbasin lopettamat oikeusistuimet Gazan kaistaleella islam-tyyppisillä lakikomiteoilla. Oikeusistuinten lopetettua toimintansa asukkaat ovat turvautuneet beduiiniperinteisiin heimojen välisiin keskusteluihin riitajuttujen sopimiseksi.
- HAMAS ENNUSTAA, että Tony Blairin toiminta välittäjänä Lähi Idässä tulee epäonnistumaan, koska hän sivuuttaa yhteydet Hamasin kanssa.
- JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II matkustaa Washingtoniin keskusteluihin presidentti Bushin kanssa rauhasta ja Palestiinan valtion synnyttämisestä.
- JUUTALAISET leviitat ja kohenit (papit) kokoontuivat viime viikolla Jerusalemiin ”perhekokoukseen”, kuten JP otsikoi. He kulkivat jalan Jerusalemin ikivanhoja kivikatuja pitkin Länsimuurille, jossa he riisuivat kenkänsä ja leeviläiset pesivät heidän kätensä ennen astumistaan papillisiin tehtäviin. Tämän jälkeen papit käänsivät selkänsä muurille ja rukousliinoihinsa verhoutuneina siunasivat kansaa ikivanhalla rukouksella: ”Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua; Herra valistakoon (kirkastakoon) kasvonsa sinulle ja olkoon sinulle armollinen; Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan.” (4.Ms.6:24)
- 50 GUSH KATIFISTA karkotettua perhettä ovat joutumassa uudelleen karkotetuiksi, nyt Karmiyian kibbutsista siksi, ettei hallitus ole maksanut heidän vuokraansa kibbutsille, kuten oli sovittu. Hallitus maksaa 450 USD kustakin perheestä kuukaudessa siitä, että he saavat asua kibbutsin parakeissa. Heille ei ole luvassa uusia asuntoja kahden vuoden venkoilusta huolimatta.
- IDF:N UPSEERI vältti täpärästi kuoleman ajettuaan vahingossa Balatan pakolaisleiriin Nablusin lähellä. Asukkaat huomasivat hänen tulonsa ja alkoivat tulittaa häntä kivääreillään. Kuin ihmeen kautta upseeri, joka oli uusi yksikössään, pääsi pakenemaan, mutta hän joutui 9 päivän arestiin.
- JUUTALAISET AKTIVISTIT ovat marssilla Homeshiin, tuhotun juutalaiskylän raunioille, aloittaakseen sen uudelleen rakentamisen, mitä IDF ja poliisi pyrkivät estämään. Poliisi pidätti 70 marssijaa, jotka lähetetään busseilla pois ja joita odottaa rikossyytökset. Marssivat ovat asettuneet läheisiin kaupunkeihin odottamaan lisäohjeita.
- IDF SURMASI 2 Hamasin jäsentä jotka lähestyivät Gazan alueen turva-aitaa. Aseitten lisäksi heillä oli kranaatteja.
- KORKEIMMAN OIKEUDEN naispresidentti valittaa, että Olmert tuhoaa oikeuden maineen uhotessaan, ettei hallitus aio alistua korkeimman oikeuden päätöksiin.
- SAUDIKUNINGAS Abdullah on luopunut esittämästään rauhansuunnitelmasta Israelin ja PA:n välille al-Qaidan uhkausten vuoksi.
- MARTIN SHERMAN ihmettelee Ynetin artikkelissaan ”Presidentti ja Profeetta”, miten Shimon Peresin mielipiteet ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana. Kolme vuosikymmentä siiten Peres esitti vertahyytäviä ennustuksia, mitä tapahtuu, jos Juudea, Samaria ja Gaza luovutetaan palestiinalaisille. Kuitenkin Peres oli Oslon sopimusten puuhamies ja tukija ja edelleen vaatii niiden toteuttamista. Sherman odottaa ainakin todellista anteeksipyyntöä presidentiltä Oslon sopimusten ja niiden jälkiseurauksena koettujen katastrofien vuoksi.
- UNIFIL ilmoittaa tutkineensa 90 % Hizbullahin tukikohdista ja bunkkereista Libanonin eteläosassa ja tuhonneensa niistä löytämiään aseita ja ohjuksia.
Toisten tietojen mukaan Hizbullah kokoaa aseitaan kyliin ja kauemmas rajasta,
joista UNIFIl ei niitä löydä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019