MAANANTAI 21.05.07
1. IDF TULEE iskemään myös terrorijärjestöjen poliittisiin johtajiin, päätti hallitus eilisessä viikkokokouksessaan. Olmert ja Livni eivät ole olleet ihastuneita tästä mahdollisuudesta, koska se edellyttää selityksiä maailman johtajille ja medialle, mutta he joutuivat taipumaan turvallisuus-virkailijoitten ja kansan vaatimuksiin. Varsinkin Sderotin asukkaat ovat sotajalalla. He marssivat eilen tärkeään tienristeykseen, jonka he sulkivat maaten tiellä ja polttaen autonrenkaita. KAUPUNGIN TEOLLISUUSLAITOSTEN johtajat aikovat järjestää mielenosoituslähetystön Jerusalemiin, että sanoma menisi paremmin perille. Eilen yksi Kassam-raketti osui ravintolaan Sderotin lähellä sytyttäen sen tuleen ja polttaen sen maan tasalle. Ravintola oli sunnuntaisin kiinni. Sen johtaja oli poistunut tiloista vain viisi minuuttia ennen raketin iskua.
PIAN HALLITUKSEN PÄÄTÖKSEN jälkeen IAF ampui raketin Hamasin saarnaajan, Hamasin sotilaallisen komentajan Ahmed Jabarin hengellisen mentorin, sheikki Halil al-Hayan taloon Gazassa. Sheikki ei ilmeisesti ollut itse paikalla, mutta seitsemän hänen perheensä jäsentä ja henkivartija saivat surmansa iskussa. IDF kieltää tarkoittaneensa iskua sheikin taloon, vaan miesryhmään, joka käveli kadulla. Isku taloon oli erehdys, kerrotaan IDF:n taholta. (Debkafile)
Jpostin artikkelin mukaan iskussa haavoittui lisäksi 13 ihmistä.
2. PALESTIINALAISET TERRORISTIT ampuivat 15 Kassam-rakettia eilen sunnuntaina Gazasta Israeliin, useimmat niistä Negeviin aukioille paikoille ilman tuhoja. Viime yön aikana terroristit ampuivat viisi rakettia lisää ja tänä maanantaiaamuna 10.00 mennessä neljä rakettia.
Hamasin edustajat kertovat, että se on kehittänyt uusia rakettimalleja, joissa on kaksoismoottorit ja joihin mahtuu enemmän räjähteitä. Niiden kantomatkaksi kerrotaan 23 km, minkä ansiosta niitä voidaan ampua Israelin puolelle mistä tahansa Gazan aluetta. Lyhyen kantomatkan Kassamit lentävät 4-6 km, ja niitä ammutaan Gazan pohjoisosasta, josta niillä yltää Sderotiin.
HALLITUKSEN PÄÄTÖS täsmäiskuista Hamasin poliittisia johtajia vastaan on voimassa myös Juudean ja Samarian alueilla, mikä saa terroriin osallisiksi havaitut Hamasin kansanedustajat ja virkailijat pakoilemaan sekä ilma- että maajoukkojen metsästystä.
PA:N SAARNAAJAT ovat avoimesti alkaneet ottaa kantaa Hamasin ja Fatahin välisiin tulitaisteluihin omalta poliittiselta sidonnaisuudeltaan lähtien. Tämä on aiheuttanut kiivaita yhteenottoja moskeijoissa nyrkein sekä sanasotaa onneksi kuitenkin ilman aseita. Tätä tapahtuu sekä Gazan alueella että Juudeassa ja Samariassa. Varsinkin Mahmoud Abbas ja häntä tukevat Fatahin jäsenet ovat joutuneet kiivaan arvostelun alaisiksi.
DAMASKOKSESSA Hamasin johtaja Khaled Mashaal joutui pakenemaan moskeijasta tilaisuuteen tulleiden syyttäessä häntä Hamasin ja Fatahin välisistä taisteluista.
Ainakin kahdessa moskeijassa Gazan alueella saarnaajat ovat joutuneet pakenemaan Fatahin kannattajien noustessa heitä vastaan heidän todettuaan, että taisteluissa kuolleet Fatahin kannattajat joutuvat suoraan helvettiin. Hamasin aseistetut joukot tulivat paikalle saaden kansan rauhoittumaan, mutta epävarma jännitys ryhmien välillä jatkuu.
3. VIIKONVAIHTEEKSI neuvoteltu tulitauko Fatahin ja Hamasin välillä näyttää suurimmaksi osaksi pitävän. Ryhmien edustajat kokoontuivat sunnuntaina Egyptin suurlähetystöön Gazassa vahvistaakseen sopimusta taistelujen lopettamiseksi. Hamas ilmoittaa, että 22 sen jäsentä on kuollut ja 80 haavoittunut viimeisen viikon aikana. Monet surmansa saanet oli teloitettu sen jälkeen, kun heidät oli pidätetty. Eräässä kuvasarjassa näytetään, miten Fatahin edustaja ampuu Hamasin miestä jalkaan saaden tämän kaatumaan maahan, minkä jälkeen hän ampuu maassa avuttomana makaavaa miestä lähietäisyydeltä suoraan päähän.
SYYTÖKSET ovat kuitenkin jatkuneet molemmin puolin. Hamasin jäsenet syyttävät, että PA:n turvallisuusjoukot toimivat yhdessä Israelin ja USA:n kanssa Hamasin eliminoimiseksi, kuten tapahtui Hamasille kuuluvan yliopiston tulituksen aikana. Hamasin jäsenet kutsuvat PA:n turvallisuusjoukkoja Lahad-armeijaksi Libanonin esimerkin mukaan, tai uusiksi ristiretkeläisiksi.
4. USA LUPAA Abbasille uskollisille joukoille lisää aseita ja ammuksia ja muita sotilaallisia tarvikkeita. ”Heidän tarvitsee vain pyytää, aseet ovat valmiina”, sanotaan USA:n taholta. Israelin hallitus ei liene vielä päättänyt, voiko se sallia aselähetysten viemisen Rafahin terminaalin kautta Fatahin joukoille. Jpostin pääkirjoituksessa varoitetaan antamasta lisää aseita palestiinalaisille, edes Abbasille uskollisille Force 17 ”presidentin henkivartijakaartille”, koska monet sen jäsenistä palvelevat vapaa-aikoinaan al-Aksan joukoissa ja lisäksi Hamas sanoo soluttaneensa jäseniään kaikkiin PA:n turvallisuusjoukkoihin, myös Force 17.
5. ISRAEL BEITEINUN johtaja Avigdor Lieberman teki hallitukselle uhkavaatimuksen luonteisen esityksen: Jos hallitus ei toimi päättäväisesti Hamasin terroristeja vastaan ja lopeta Kassam-rakettien ampumista, hänen puolueensa eroaa hallituksesta. Oliko Liebermanin vaatimus Arkadi Gaydamakin innoittama poliittinen veto vai todellinen huoli Sderotin ja muitten Gazan raja-asutusten asukkaitten turvallisuudesta, jäänee ilman vastausta. Monet tarkkailijat ovat kuitenkin alkaneet entistä tarkemmin seurata Gaydamakin toimia. He jopa vihjaavat, että Gaydamak ohjaa nyt hallitusta, antaa sille ohjelman, jota sen tulee noudattaa vasten tahtoaan.
GAYDAMAK lupasi 30 miljoonaa USD Sderotin julkisten rakennusten vahvistamiseksi Kassamin-kestäviksi ja rakentaa satoja asuintaloja kaupunkiin, joissa on huomioitu asukkaitten turvallisuus.
Tämä sai ministeri Meir Sheetritin kiivaaseen vastahyökkäykseen väittäen, että Sderotissa on tarpeeksi väestönsuojia ja että jokaisessa talossa tulee olla sellainen. Tässä ministeri tietenkin puhuu palturia. Yksityistalojen väestönsuojat eivät pysty majoittamaan suurta perhettä, julkisia väestönsuojia ole tarpeeksi eikä niitä ole varustettu suurta ihmismäärää varten.
6. KASSAM-RAKETTIEN ampuminen Israeliin jatkuu. Aamupäivän kuluessa ainakin neljä rakettia rekisteröitiin. Yksi niistä putosi silmähavaintojen mukaan Ashkelonin teollisuusalueelle, mutta vahingoista ei ole tietoa. Toiset putosivat lähelle Sderotin kaupunkia ja läheistä kibbutsia.
IDF on myös jatkanut iskujaan Gazan alueelle. Eilen ohjukset osuivat sähkönjakelukeskukseen pimentäen 50 000 asukkaan asunnot. Toinen ohjus tuhosi Kassam-rakettiverstaan.
TERRORISTIT ovat ampuneet ainakin 140 Kassam-rakettia ja 33 kranaattia Israelin puolelle Negeviin ja asutuskeskuksiin siellä viikon aikana.
KANSANEDUSTAJA Israel Hasson vaatii, että Kassam-rakettien aiheuttamia tuhoja korjataan Israelin keräämillä tulli- ym. tuloilla eikä siirretä niitä PA:n kassaan.
IDF:N EDUSTAJA kertoo, että sen operaatioissa on kuollut 13 palestiinalaista 24 tunnin aikana.
HAMAS UHKAA kaapata lisää israelilaisia siviilejä ja sotilaita sekä aloittaa itsemurha-iskut uudelleen, uusimpana aseena nais-terroristit. Nitzar Riyan, Hamasin poliittiselta osastolta, kehottaa palestiinalaisia taistelemaan Israelia vastaan, kunnes viimeinenkin juutalainen on poistunut Palestiinan alueelta. Palestiinalaiset ovat vaatineet, että Rolling Stone rock-yhtyeen tulee peruuttaa konserttinsa Tel Avivissa.
MAANANTAIN Kassam-rakettien miehistöt kuuluivat Islamic Jihadiin ja Palestiinan vastarintakomiteaan (PRC).
ISRAELIN TURVALLISUUSMIEHET ovat vaatineet, että Israel omaksuu samantapaisia metodeja, mitä palestiinalaiset käyttävät taisteluissaan. Sen mukaan IDF lähettäisi pieniä erikoisjoukkojen osastoja salaisiin operaatioihin. Ne pystyisivät eliminoimaan etsittyjä terroristeja ja tuhoamaan rakettiverstaita ja aiheuttamaan tuhoa PA:n infrastruktuurille pienin kustannuksin ja vahingoittamatta siviileille.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019