TORSTAI 24.05.07
1. HAMAS TARJOAA tulitaukoa Israelille, jos se lopettaa sotilasoperaationsa sekä Gazan että Juudean ja Samarian alueilla. Hamasin taipumisen kompromissiin lienee aiheuttanut Israelin hallituksen päätös ulottaa täsmäiskut myös terrorijärjestöjen poliittisiin johtajiin.
HAMAS OTTI UHKAUKSEN tosissaan. Se arkaili pitkään, ennen kuin sen johtajat uskalsivat osallistua eilen keskusteluihin Mahmoud Abbasin kanssa Gazassa, joissa pyrittiin lopettamaan Hamasin ja Fatahin väliset tulitaistelut. Pääministeri Ismail Haniyeh suostui tulemaan tilaisuuteen vasta aivan viime hetkellä eikä jordanialaisia lehtimiehin päästetty seuraamaan keskusteluja.
ISRAEL ilmoitti, ettei se suostu Hamasin esittämään tulitaukoon sen ehdoilla. IDF haluaa säilyttää liikkumisvapautensa ainakin Juudeassa ja Samariassa ja osittain myös Gazassa.
IDF LÄHETTI joukkojaan eilen Gazan alueelle Khan Yunisin kaupungin lähelle, jossa he tutkivat useita taloja ja pidättivät seitsemän palestiinalaista kuulusteluja varten, mutta vapauttivat heidät pian. Operaation tarkoituksena oli selvittää, mistä Kassam-raketteja ammutaan. Asukkaille jätettiin käsinkirjoitettuja lappuja, joissa uhattiin talon hajottamisella, jos sen alueelta ammutaan raketteja. IAF suoritti lentoja Gazan yllä tuhoten ns. ”toimenpidejoukon” käyttämän yksityistalon sekä pommittaen sen harjoitusaluetta. Kuusi palestiinalaista haavoittui näissä iskuissa.
TERRORISTIT AMPUIVAT keskiviikkona 11 Kassam-rakettia sekä kranaatteja Israelin puolelle. Tiistaina he ampuivat 9 Kassam-rakettia. Osa raketeista putosi lähelle Sderotia, osa Ashkelonia sekä muita juutalaisasutuksia, kuitenkin ilman ihmisvahinkoja.
EU:N ULKOASIOITTEN JOHTAJA Javier Solana sai puolustusministeri Amir Peretziltä ohjeita jatkaa PA:n boikottia. Peretz kertoi Solanalle, että on vaikea pidätellä armeijaa jatkuvan rakettitulen alla vastaamatta siihen mitenkään, ja että IDF:n kärsivällisyys alkaa loppua.
2. IDF ESTI terrori-iskun Gush Etzionin alueella Betlehemin lähellä pidättäen 20 terroristia, osa kuului Islamic Jihadiin. IDF:n tiedotteen mukaan heillä oli valmiit hyökkäyssuunnitelmat.
NABLUSIN ALUEELLA sotilaat ja turvallisuusjoukot pidättivät 33 Hamasin johtajaa, mukana kansanedustaja, opetusministeri ja Nablusin pormestari. IDF myöntää tehneensä pidätykset.
SYYRIASSA ASUVA Hamasin virkailija Muhammad Nazzal kertoi, että Hamas tekee tarvittavat varotoimet johtajiensa suojelemiseksi ”tältä veriseltä ja murhanhimoiselta sionistiselta yhteisöltä, joka haluaa murhata vaaleilla valitun pääministerin”. Hän uskoo että Khaled Mashaal on myös IDF:n teloitettavien listalla. Kansanedustaja Salah Bardaweel (Hamas) ilmaisi myös huolensa Haniyehin turvallisuudesta, koska ”meillä ei ole arabien eikä länsivaltojen turvatakuita hänestä”.
ABBAS JA HANIYEH päättivät muodostaa Fatahin ja Hamasin yhteisen joukko-osaston, jonka tehtävänä tulee olemaan varmistaa tulitauon pitävyys järjestöjen välillä. Molempien järjestöjen edustajat matkustavat pian Egyptin tiedustelujohtaja Omar Suleimanin pyynnöstä Kairoon viimeistelemään sopimusta ja etsimään keinoja, joilla taistelut voidaan estää tulevaisuudessa.
Abbas tapasi Gazassa myös Islamic Jihadin edustajia.
3. IRAN JATKAA uraanin rikastamista huolimatta YK:n alaisen IAEA:n varoituksista, kansainvälisestä painostuksesta ja osittaisesta kauppasaarrosta. IAEA:n johtaja Mohammed ELBaradei ilmaisi raportissaan järjestölle huolensa, että Iran näyttää ylittäneen aiemmin havaitun vaikeuden rikastamisprosessissa ja jatkaa nyt esteettä seuraavaan vaiheeseen. Iranilla on tiettävästi 1300 toimivaa sentrifugia ja on aikeissa lisätä niitä ainakin 1600:an lähiaikoina.
ElBaradein raportti saanee YK:n turvallisuusneuvoston jyrkentämään sanktioitaan asettamalla Iranille kolmannen boikotin.
ISRAEL on erittäin huolestunut siitä, että Iran systemaattisesti polkee YK:n päätöksiä.
WASHINGTONISSA epäillään, että Iranilla on salainen ydinohjelma, jota se on jatkanut viimeisen neljän vuoden ajan, jona IAEA on pyrkinyt valvomaan sen ydinohjelman toteutumista.
IAEA:n piirissä tunnustetaan, että sen mahdollisuudet saada tietoja Iranin tämän hetkisestä ydinsuunnitelman tasosta ovat pienentyneet kaiken aikaa.
MUUTAMAN EDELLISEN VIIKON AIKANA liikkuneitten tietojen mukaan Iranilla on nyt 1312 toimivaa sentrifugia Natanzissa, jotka pystyvät rikastamaan uraania 4.8 prosenttiin, joka on riittävä voimalakäyttöön. Toiset 328 sentrifugia on asennettu ja vielä toiset 328 sentrifugia asennettiin toukokuun 13. päivänä. Tämän mukaan Iranilla on nyt 1600 toimivaa sentrifugia, puolitoista vuotta sitten 40, kertoo YK:n virkailija. ”Tahti on merkittävä,” hän toteaa.
USA JATKAA suurta laivastonsa keskittämistä Persianlahdelle. Se tuo sinne paikalla olevan kahden lentotukialuksen ja niiden saattoalusten lisäksi yhdeksän uutta sota-alusta. USA ilmoittaa, että niiden tarkoituksena on suorittaa harjoituksia lahdella, mutta ei paljasta, onko niillä muita tehtäviä psykologisen pelottelun rinnalla. Iranin ohella Irakin tilanteen kärjistyminen ja lähestyminen lakipistettään USA:n valmistellessa irtautumista Irakista voi olla toinen syy laivaston keskitykseen.
4. UUTISOTSIKOITA
- KAKSI IDF:N sotilasta haavoittui lievästi Gush Katifin alueella Dugitin raunioilla palestiinalaisten ampumista luodeista.
- IDF pidätti terrorisolun Sikemin (Nablusin) lähellä. Solu suunnitteli itsemurhaiskua.
- ISRAEL OSTANEE kaasua BP:n yhtiöltä Gazan alueen rannikolta 4 miljardin USD arvosta. Summasta menee miljardi USD rojalteina PA:n kassaan.
- TERRORISTIT AMPUIVAT tänään kolme Kassamia Sderotiin, ei vahinkoja.
- GENEVEN suuri synagoga tuhoutui viime yön aikana tulipalossa. Se rakennettiin 1970-luvulla Malagnoun kaupunginosaan. Tiedot ovat alustavia.
- FATAHIN JOHTAJAN Maher Migdadin taloa tulitettiin myöhään eilen illalla pian sen jälkeen, kun tulitaukosopimus oli solmittu Fatahin ja Hamasin välillä. Migdad oli itse poissa talostaan. Fatah syyttää Hamasia iskusta.
- USA JA ISRAEL ovat yhdistämässä ohjuspuolustuksensa 2013 mennessä. Lyhyen matkan rakettien tuhoamiseen tarkoitettu vastaohjusjärjestelmä Davidin Linko valmistuu kahdessa vuodessa. (Debkafile)
- ISRAEL ANTOI luvan Abbasin henkivartiokaartille harjoitella Jerikon edustalla.
- JERUSALEMIN kaupunki kielsi Arkadi Gaydamakia pystyttämästä telttakylää Sderotin pakolaisille kaupunkiin. Se pystytetään torstaihin mennessä Tel Avivin Yarkonin puistoon 1200 asukasta varten. Myös Israelin hallitus on kuljettanut yli tuhat Sderotin asukasta pariksi päiväksi pois kaupungista hotelli- ym. majoitukseen Gaydamakin innoittamana.
- IAF ISKI OHJUKSILLAAN kolmeen rahanvaihtokojuun Gazassa haavoittaen kolmea ihmistä. Niiden kautta välitettiin varoja miljoonia USD Syyriasta ja Iranista. Neljäs isku osui autoon, jossa kaksi ihmistä haavoittui, mutta autoa ajaneet terroristit pääsivät pakenemaan ennen ohjuksen iskua.
- AMNESTY INTERNATIONAL syyttää Israelia ja Hizbullahia sotarikoksista Libanonin sota II:n aikana. Israelin mielestä raportti on vahvasti liioiteltu ja perustuu virheellisiin tietoihin ja arviointeihin.
- SDEROTIN KAUPUNKIIN rakennetaan väestönsuojia Kansainvälisen juutalais-kristillisen ystävyysseuran (IFCJ) lahjoittamalla 6 miljoonalla USD:lla.
Sderotissa on 58 väestönsuojaa, mutta ne eivät ole riittävät eivätkä sovellu
pitkäaikaiseen oleskeluun.
- ISRAELISSA ALKAA neljän kuukauden päästä shmita-vuosi, sapattivuosi, jonka
aikana maan tulee olla kesantona. Monet kibbutsit ja maanviljelijät ovat kiertäneet
tätä juutalaisen Lain määräystä myymällä maan tilapäisesti ulkopuoliselle.
Osa kuluttajista ja välittäjistä ei halua ostaa tuotteita tällaisilta tiloilta, ja niiden
määrän pelätään kasvavan, mikä aiheuttaa menetyksiä tuottajille. Edellisellä
kerralla näitä oli 15 % välittäjistä, mutta määrän uskotaan nousevan 25 %:in.
Sapattivuosi on joka seitsemäs vuosi. ( 3.Ms.25:1-7)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019