Monday, June 02, 2008

MAANANTAI 02.06.08
1. ISRAELIN viranomaiset sanovat olevansa yllättyneitä ruumiinosista, jotka Hizbullah palautti Hizbullahin hyväksi vakoilleen Nasim Nasserin (Nisr) vapauttamisen yhteydessä. Yllättyneitä siksi, että Nasser oli kärsinyt tuomionsa loppuun ja olisi vapautettu ilman Hizbullahin mediatemppuakin eikä se siten liittynyt asiaan.
Selitys lienee siinä, että Hizbullah hakee epätoivoisesti tapoja imagonsa nostamiseksi äskeisten Beirutin katutaistelujen jälkeen. Hizbullah halusi antaa Libanonin kansalle kuvan, että Nasser vapautettiin sen ponnistelujen ansiosta.
Viranomaiset sanovat, että laatikollinen ruumiinosia, jotka Hizbullah väitteiden mukaan kuuluvat viimeisessä Libanonin sodassa ruhjoutuneille IDF:n sotilaille, tutkitaan tarkasti, ja niiden alkuperän toteaminen kestää viikkoja.
Hizbullahin kaappaamien sotilaitten omaiset toivovat, että tämä johtaisi heidän vapauttamiseensa, mutta Libanonin kakkossodassa kaatuneitten sotilaitten omaiset sanovat olevansa enemmän shokissa kuin ilahtuneita ruumiinosien palauttamisesta. ”Se on kuin kaatuisi takaisin hautaan”, sanoi Rivana Tendler, jonka tytär sai surmansa sodassa, mutta hän ei ollut epäillyt ollenkaan, että hänen ruumiinsa ei olisi ollut kokonainen. (JP)
2. MAHMOUD ABBAS sanoo, että osapuolet ovat vielä kaukana sopimuksen saamisesta Israelin ja PA:n välisissä ”rauhankeskusteluissa”. Hän kertoi, että lähimpänä yhteisymmärrystä he ovat rajakysymyksissä, vaikka sielläkin on ratkaisemattomia kysymyksiä. Abbas haluaa, että sopimuksessa määritellään pakolaisten määrä, joitten Israel sallii palaavan maahan ”hyväntahdon eleenä”, mutta Olmert haluaa jättää asian hoidettavaksi tapaus kerrallaan inhimillisiin ja perhesyihin perustuen. Abbas viittasi territorioissa tapahtuvaan jatkuvaan kehitykseen, joka tekee vaikeaksi jatkaa neuvotteluja, tarkoittaen tällä Israelin äskettäin hyväksymiä rakennuslupia Jerusalemin uusissa lähiöissä, jotka PA:n tulkinnan mukaan kuuluvat neuvoteltaviin territorioihin, mutta jotka Israelin tulkinnan mukaan erillisinä ja olennaisesti Jerusalemiin kuuluvina eivät ole mukana neuvotteluissa.
ABBAS ANTOI tunnustusta Olmertille ja Livnille, että heidän kanssaan on syntynyt määrätty luottamus, joka puuttui Arafatin ja hänen vastapuolensa väliltä.
Israelilainen viranomainen valittaa, että palestiinalaiset jatkuvasti turvautuvat vanhoihin hokemiin ja poliittisiin lausumiin, mikä vaikeuttaa ilmapiiriä.
Olmert halusi tavata Abbasin vielä tänään ennen Yhdysvaltain matkaansa. (Haaretz)
3. OLMERT, BARAK JA LIVNI keskustelivat eilen saamastaan viimeisestä luonnoksesta tulitaukosopimukseksi, mutta he eivät löytäneet yhteistä linjaa voidakseen esitellä sitä turvallisuuskabinetille hyväksyttäväksi. Tarkkailijat uskovat sen johtuvan enemmän johtajien poliittisista erimielisyyksistä kuin erimielisyyksistä sopimuksen sisällöstä. He antoivat medialle vinkkejä, että sopimus tarvitsee lisätietoja Egyptiltä ennen hyväksymistä.
HE ILMOITTIVAT, ettei Amos Giladia lähetetä Kairoon tässä vaiheessa, vaan asia jätettiin pöydälle siksi, kun Olmert palaa Yhdysvalloista ensi viikolla. Silloin tulee vastaan aikapula, sillä sunnuntai 08.06. on shavuotin aattopäivä, mikä häiritsee asioitten käsittelyä.
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert haluaa antaa kansalle kuvan, että kaikki on järjestyksessä, ”hanskassa”, kuten Suomessa sanottaisiin. Hän syytti sekä Ehud Barakia että Tzipi Livniä, että heidän lausuntojaan ja toimiaan ohjaavat enemmän poliittiset kuin maan turvallisuutta koskevat tekijät.
OLMERT ei anna merkkiäkään siitä, että hän valmistuisi eroamaan, mitä sekä Barak että Livni ovat vaatineet. Olmert vakuuttaa, että hän jatkaa hallituksensa ohjaamista sekä tekee avainpäätöksiä diplomaattisissa, turvallisuutta koskevissa ja sosiaalis-taloudellisissa kysymyksissä normaaliin tapaan. Hän myöntää havainneensa sekä ulkoa että Kadiman sisältä tulevan paineen viimeisten päivien tapahtumien seurauksena, mutta kehotti Kadiman Jerusalem-päivän kunniaksi pidetyssä tilaisuudessa Ammunition Hill kukkulalla puolueen jäseniä pidättymään toimimasta paineen alaisena. Hän vakuutti, että Kadima tulee jatkamaan johtavana hallituspuolueena vielä useita vuosia.
Olmert heitti haasteen Labour-puolueelle todeten, ettei kukaan pysty sanelemaan omaa aikatauluaan Kadima-puolueelle.
OLMERT vakuutti antavansa selityksen aikanaan koskien hänen omia asioitaan, mikä tulee puhdistamaan hänen maineensa.
POLIITTISET VASTUSTAJAT syyttävät Olmertia, että hän vahingoittaa valtion etuja kieltäytymällä eroamasta, ja että tärkeitä päätöksiä ei pystytä tekemään Olmertin Yhdysvaltain matkan ja sitä seuraavan shavuot-viikon johdosta kahteen viikkoon. Olmertin olisi pitänyt peruuttaa USA:n matkansa, mutta siihen hän ei suostu. Erään tiedon mukaan Bushin kalenterissa ei ollut merkintää Olmertin tapaamisesta matkan aikana.
5. ”TEMPPELIVUORI on sataprosenttisesti muhamettilainen, ja Israelin toimet, jotka
uhkaavat pyhiä paikkoja, tulevat kohtaamaan 1.5 miljardin muhamettilaisen vastarinnan”, kertoo Mahmoud Abbasin henkilökuntapäällikkö Rafiq al-Husseini http://www.wolrdnetdaily.com mukaan . ”Jerusalem kuuluu muslimeille. Siunattu Al-Aksa moskeija ja Haram al-Sharif on sataprosenttisesti muhamettilainen. Israelilaiset pelaavat tulella uhatessaan Al-Aksaa kaivauksillaan, joita he tekevät,” hän uhkaa. Husseini viittaa kävelysiltaan, jota Israel rakentaa arkeologien tarkan valvonnan alaisena kaksi vuotta sitten hengenvaaralliseksi todetun ja puretun entisen rampin tilalle.
MUSLIMIEN viittaukset, että rakennustyöt jotenkin vaarantaisivat Al-Aksa moskeijan perustuksia, on täysin järjetön, sillä kysymys on muutaman pilarin perustuksista, joita rakennetaan kymmenien metrien päähän moskeijasta ja Länsimuurista.
”MIKÄ tahansa Jerusalemin vahingoittaminen tulee lopettamaan kaikki neuvottelut meidän ja Israelin välillä. Meidän tulee työskennellä vahvistaaksemme palestiinalaisten siteitä Jerusalemiin,” hän lisää. (WND)
6. RAUHANKESKUSTELUISSA”, joita Israelin ja PA:n tiimit ovat käyneet viime vuoden marraskuusta lähtien, kosketellaan PA:n pääneuvottelijan Ahmed Qureian ja Israelin pääneuvottelijan Tzipi Livnin mukaan kaikkia kysymyksiä, myös Jerusalemia. Hallituksen jatkuvuus lepää Shas-puolueen vaarnan varassa. Shas on uhannut useampaan kertaan, että heti kun Jerusalem nostetaan neuvottelupöydälle, Shas eroaa hallituksesta.
LIUKKAANA poliitikkona, joka usein liukastelee sallitun ja kielletyn rajamailla, pääministeri Ehud Olmert antoi sanansa Shasin puheenjohtaja Eli Yishaille, että Jerusalemista keskustellaan vasta aivan viimeiseksi, vasta sitten, kun kaikki muut asiat on sovittu. Tämä ilmiselvä totuuden kiertäminen Olmertin taholta tyydytti Yishaita, joten hallitusyhteistyö jatkuu. Tuntuu oudolta, miksi Olmert jatkaa neuvotteluja, jos niiden vakuutena toimiva hallitus kaatuu ennen sopimuksen aikaansaamista? Vai laskeeko Olmert, että hän kuitenkin lopulta löytää jonkin keinon hallituksensa jatkumisen turvaamiseksi? Hän voi tietenkin laskea Meretzin ja arabi-puolueitten tukeen, mutta tuntuisi aika oudolta, jos Israelin kohtalokysymykset ratkaistaan ”viidennen kolonnan” voimin, kuten joku kansanedustaja niitä kutsuu.
WND kertoo artikkelissaan, miten sen haastattelema Palestiinan päätuomari ja yksi vaikutusvaltaisimmista muslimioppineista (cleric) Taysir Tamimi vakuutti haastattelussa viime vuonna, ettei juutalaisten Temppeleitä koskaan ollut Temppelivuorella; Muhammed sitoi al-Burak ratsunsa Länsimuuriin, jonka jälkeen hän karautti sillä taivaaseen. Tamimi kertoo vakavalla naamalla ja vahvasti uskoen kaiken, että enkelit rakensivat al-Aksa moskeijan, ja että Abraham, Mooses ja Jeesus olivat muhamettilaisia.
Ristiriitaisuudet Koraanin sekä juutalaisten ja kristittyjen pyhien kirjojen välillä johtuvat hänen mukaansa siitä, että juutalaiset väärensivät alkuperäisen Raamatun (Toran), ja kristityt saivat virheelliset tietonsa sieltä. Muhammed sai Koraanin suoraan enkeli Gabrielilta, joten se on sanasta sanaan totta ja alkuperäinen Allahin ilmoitus, muslimit uskovat.
TAMIMI ei usko tietoihin, että juutalaiset arkeologit olisivat löytäneet todisteita ensimmäisestä ja toisesta juutalaisten Temppelistä. Hän tekee tyhjäksi arkeologiset löydöt, mitä on tehty Davidin kaupungin raunioista. Tamimi kertoo myös vahvasti uskoen, että enkelit rakensivat al-Aksan 40 vuotta sen jälkeen, kun al-Haram oli rakennettu. Tätä hän pitää täysin todistettuna.
SALOMO rakensi juutalaisten ensimmäisen Temppelin 10-vuosisadalla eKr. Babylonialaiset tuhosivat tämän 586 eKr. Juutalaisten toinen Temppeli rakennettiin 515 eKr. vaikeina aikoina. Kuningas Herodes rakennutti sen lähes kokonaan uudelleen, aloittaen työt n. 4 eKr. Se valmistui vain kolmisenkymmentä vuotta ennen tuhoutumistaan roomalaisten toimesta 70. Länsimuuri on osa Herodeksen Temppelikompleksia, sillä hän laajensi Temppelialuetta suuresti, jotta kaikki juhlavieraat mahtuisivat sinne suurina juhlapyhinä.
Kalliomoskeijan rakennettiin Abd al-Malikin toimesta 691. Hänen poikansa al-Walid rakennutti al-Aksa moskeijan 700-luvun alussa; se valmistui 705. Jerusalemia ei mainita Koraanissa kertaakaan, Vanhassa Testamentissa sen sijaan 656 kertaa.
6. UUTISOTSIKOITA
- Terroristi Samir Kuntar, joka 1979 surmasi 28-vuotiaan Dani Haranin, murskasi hänen 4-vuotiaan tyttärensä pään kalliota vasten ja surmasi kaksi paikalle tullutta poliisia saaden siitä 4 elinkautista Israelin tuomioistuimessa, on yhtenä ehdokkaana IDF:n sotilaitten vaihtokaupassa. Kuntar vakuuttaa kaipaavansa takaisin terrorismiin vapauduttuaan. 2-vuotias tytär tukehtui äitinsä sylissä. INN
- Arabit kivittivät bussia Hizmen luona, bussi vaurioitui, ei ihmisvahinkoja. Autoja kivitettiin Azoun luona iltapäivällä. - Gazan arabit tulittivat sotilaita Kissufimin luona sekä aamulla että iltapäivällä myös Sufassa ja Nahal Ozissa. (INN)

No comments: