Friday, June 06, 2008

PERJANTAI 06.06.08
1. ISRAEL ISKEE yksinään Iranin ydinlaitoksia vastaan? Spekulaatiot jatkuvat kiihkeinä, joskin aika tavalla kulissien takana. Olmertin ja Bushin keskusteluista ei ole päästetty julkisuuteen mitään oleellista, paitsi Bushin ja Olmertin vakuutukset, että Iran tulee pysäyttää tavalla tai toisella sen pyrkimyksissä rakentaa itselleen ydinase.
JP SPEKULOI eräässä artikkelissaan, että Bush tarkkailee presidenttiehdokkaitten mahdollisuuksia päästä hänen paikalleen, ja pyrkii sopeuttamaan oman päätöksensä Iranin suhteen sen mukaan. Hänen uskotaan katsovan, että jos John McCain on todennäköinen seuraaja, hän voi uskoa seuraajansa hoitavan Iranin, mutta jos Obama voittaa lokakuun vaalit, hän hoitaa asian itse vielä ennen virkakautensa loppua tammikuussa 2009. (JP)
2. JP:n artikkelin mukaan, jonka kirjoitti H L Krieger, USA harkitsee pisimmälle kehitetyn ja luultavasti maailman tehokkaimman hävittäjän myymistä Israelille. Tämä F-22 Raptor on vientikiellossa USA:sta, eikä sitä ole vielä kellään toisella maalla. Artikkelissa kuvitellaan, että jos Israel saisi vaikka 10 näitä 150 miljoonaa USD kukin maksavia koneita, ne voisivat toimia auran tavoin tuhoten Iranin ilmapuolustusjärjestelmät ja tehdä siten tietä F-15I ja F-16I pommittajakoneille, jotka olisivat varustettuina täsmäohjuksin ja ”bunker buster” pommeilla, jotka on suunniteltu syvällä maan ja betonin sisällä olevien kohteiden tuhoamiseksi.
KRIEGER kertoo artikkelissaan, että USA:n Talon ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Howard Bergman (Kal.dem.), joka on avainasemassa myyntikiellon purkamisessa, sanoo harkitsevansa vakavasti koneen myymistä Israelille. Hän kertoo, että äskettäin laadittu laki Israelin puolustusaseman vahvistamiseksi USA:n asemyynnissä antaa komitealle perusteet ottaa jämäkämpi asenne harkittaessa, millaista tukea Israel tarvitsee. Laki tarvitsee vielä senaatin vahvistuksen tullakseen voimaan. USA:n pelkona on ollut koneen pitkälle kehitetyn teknologian joutuminen vihollisen käsiin. (JP)
3. MAHMOUD ABBASIN uhkaukset aloittaa keskustelut Hamasin kanssa ”kansallisen yhtenäisyyden nimissä” on aiheuttanut kummastelevia reaktioita sekä Israelissa että varsinkin USA:ssa. Howard Berman arvioi, että jos tämä uhkaus on totta, USA:n tulee harkita uudelleen suunnitelmiaan avustaa palestiinalaisia. Hän pitää outona, että USA avustaisi hallitusta, johon kuuluisi järjestö, jonka USA on luokitellut terrorijärjestöksi. Tämä asettaisi kyseenalaiseksi koulutuksen, jota USA antaa PA:n turvallisuusjoukoille. ”Rahan antaminen hallitukselle jossa terrorijärjestö on osallisena, on aivan toista kuin antaa varoja PA:n hallitukselle, jota johtaa pääministeri Salaam Fayad Fatahista”, hän analysoi.
USA:N ulkoministeri Rice vaati tuoreeltaan selitystä Abbasilta. Tämä tiettävästi selitti, että aloitteen tarkoituksena on lopettaa kriisi Palestiinan sisällä. Abbasin varsinaisena tarkoituksena oli kuitenkin varoittaa ulkoministeri Ricea, että tämän tulee painostaa Israelia lopettamaan rakennustoimet Juudeassa ja Samariassa, tarkoittaen tällä Jerusalemia.
OLMERT ilmoitti heti ”rauhankeskustelujen” alkaessa, että keskustelut lopetetaan heti, jos Abbas aloittaa keskustelut Hamasin kanssa. (JP)
4. DEMOKRAATTIEN todennäköisin presidenttiehdokas Baruck Hussein Obama teki ensimmäisen hölmöilyn esittäessään AIPAC:n juhlayleisölle vakuuttavasti, että Jerusalem on Israelin ikuinen ja jakamaton pääkaupunki: ”Jerusalemin tulee pysyä Israelin pääkaupunkina ja sen täytyy pysyä jakamattomana”, hän julisti. Ehkä se on hänen todellinen vakaumuksensa, ehkä ei, mutta jotkut epäilevät politiikalla olevan osuutta tässä. Obama ei ole vielä presidentti ja hän tarvitsee vaikutusvaltaisten juutalaisten tukea. Joka tapauksessa arabit hyökkäsivät raivokkaasti tätä vastaan, eikä Mahmoud Abbas jäänyt siinä toiseksi. OBAMA HUOMASI virheensä ja teki toisen heti perään. Hänen kampanjansa neuvonantaja joutui torstaina selittämään: ”Jerusalem on lopullisen tilanteen kysymys, mikä tarkoittaa, että sen asemasta keskustellaan osapuolten välillä, ja osa ratkaisua, jonka kanssa kummankin osapuolen on elettävä.” hän selitti edelleen, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki, eikä sitä tulla jakamaan piikkilangalla ja tarkastusasemilla kahteen osaan kuten 1948-1967. Hän kieltäytyi tarkentamasta kysymystä, olisiko se myös Palestiinan valtion pääkaupunki.
USA:N vahvojen ja vaikutusvaltaisten juutalaisjärjestöjen johtajat sanovat, että Obaman alkuperäinen tunnustus oli ainutlaatuinen poliittinen lausunto, mutta että sen jälkeinen selittely saa heidät äärimmäisen pettyneiksi. Ortodoksiunionin juutalaisseurakuntien johtaja Nathan Diamand selitti, että ”jakamaton Jerusalem tarkoittaa, että Pyhä Kaupunki tulee säilymään yhtenäisenä Israelin hallinnossa, kuten se on ollut vuodesta 1967 lähtien”. (JP)
5. GAZAN TERRORISTIEN ampumat kolme kranaattia osuivat Gazan rajalla sijaitsevan kibbutsin Nir Or lipeillä sijaitsevaan Nirlan teollisuuslaitokseen. Maalitehtaaseen osui kaksi kranaattia, joitten aiheuttamaa hävitystä työntekijät menivät tarkistamaan. Kolmas kranaatti osui laitokseen miesten ollessa tutkimassa tuhoja. Iskussa 51-vuotias kolmen lapsen isä Amnon Rozenberg menehtyi ja neljä muuta työntekijää haavoittui, kaksi heistä vaikeasti.
Kibbutsissa on hälytysjärjestelmä, mutta se ei toimi kranaattien iskiessä. Rozenberg työskenteli kibbutsissa vuodesta 1982 lähtien ja oli aktiivisesti mukana rajavartioissa. Kibbutsi sijaitsee 25 km Sderotista etelään. Kranaatit ammuttiin entisen juutalaiskaupungin Gush Katifin raunioilta.
PERJANTAIAAMUNA IDF:n sotilas haavoittui ollessaan korjaamassa turva-aitaa Gazan rajalla. IAF:n ohjusiskussa lähellä Beit Lahiyaa haavoittui palestiinalaislähteiden mukaan 10 ihmistä. Eilen IAF iski ohjuksellaan rakettimiehistöön, mutta palestiinalaiset kertovat, että ohjus harhautui ja räjähti taloa vasten surmaten nuoren tytön. Tietoa ei ole vahvistettu. Palestiinalaisten antamat tiedot eivät ole luotettavia, joten vahvistus on paikallaan.
6. ISRAELIN JOHTO harkitsee taas ties kuinka monennen kerran, miten suhtautua tähän omituiseen Gazan sotaan. Johto ei neuvottele Hamasin kanssa, se sanoo, ja samaan aikaan neuvotteluja on käyty Egyptin välityksellä viikkokausia tulituksen lopettamiseksi. Siihen suostuminen on Israelille vaikeaa, koska se antaa Hamasille jonkinasteisen laillisuuden leiman ja mahdollisuuden kaikessa rauhassa rakentaa armeijaansa entistä ehommaksi.
TOINEN VAIHTOEHTO, JOTA Barak taas kerran vilauttelee: ”Operaatio Gazassa on entistä lähempänä”, ja jota hän toistelee mantran tavoin, näyttää olevan myös Olmertin ohjelmassa. Se tulisi aiheuttamaan uhreja molemmin puolin ja saamaan tukuttain tuomitsevia lausuntoja maailmalta, joita Hamasin välittämät kuvat ihmisuhreista tukisivat.
KOLMAS VAIHTOEHTO sisältyy Abbasin uhkaukseen aloittaa neuvottelut Hamasin kanssa ”kansallisen sovun saavuttamiseksi”. Abbas on jo muodostanut komitean valmistelemaan ”kansallista keskustelua” , jonka pohjana on Jemenin presidentti Ali Abdullan Salehin suunnitelma. Abbas tiettävästi tavannee Hamas-johtajan Khaled Mashaalin Damaskoksessa. Toinen merkki Hamasin ja Fatahin lähestymisestä on niiden väliset keskustelut Senegalissa Dakkarissa viikonlopun aikana. Abbas jätti äskeisestä lausunnostaan pois vaatimukset, että ehtona keskusteluille Hamasin tulee lopettaa vallankaappauksensa Gazassa.
7. MAHMOUD ABBAS:in äkilliseen haluun aloittaa keskustelut Hamasin kanssa on palestiinalaislähteiden mukaan vaikuttanut heidän kasvava pettymyksensä ”rauhankeskusteluihin” Israelin kanssa, jotka ”eivät johda mihinkään”. Abbas ottaa tässä valtavan harkitun riskin. Sopii vain kysyä, millaisia vakuuksia hänellä on tukijoilta, jotka ovat avanneet miljardien rahahanat laihojen vuosien jälkeen Annapolis-konferenssin ansiosta? Mitä tapahtuisi, jos hanat kierrettäisiin kiinni? USA:n vihjailut ovat oireellisia, joskaan eivät vielä konkreettisia, sillä USA:n ulkoministeriö on täynnä ”arabisteja”, arabeille myötämielisiä, jotka tuskin antavat asioitten ajautua umpikujaan.
TOISAALTA EU:n kanta on ilman tätäkin pehmentymässä, ja on oletettavissa, että siellä otettaisiin tällainen poliittinen ratkaisu hurraten vastaan. EU on ollut PA:n luotettavin tukija huolimatta toistuvista korruptiosyytöksistä ja ummistanut silmänsä niitä tutkineitten löytämistä laittomuuksista. Hamasin johto tervehtii ilolla Abbasin tarjousta.
EHKÄ ON aika Israelin hallituksen purkaa Gazan – ja ehkä jopa Juudean ja Samarian - turva-aita, kuten Calev Ben-David esittää JP:n artikkelinsa otsikossa.
Haluan tässä yhteydessä viitata Jeremian Sanaan ”pahoista naapureista”:
”Mutta sen jälkeen, kun Minä olen temmannut heidät pois, Minä jälleen armahdan heitä ja palautan heidät, itse kunkin perintöosaansa ja itse kunkin maahansa. Ja jos he oppivat Minun kansani tiet, niin että he vannovat Minun Nimeeni: ”Niin totta kuin Herra elää”, niin kuin he opettivat Minun kansaani vannomaan Baalin (Allahin) kautta, niin heidät rakennetaan Minun kansani keskeen. Mutta jos he eivät kuule, niin Minä tempaan pois ja hukutan sen kansan, sanoo Herra.” (Jer.12:14-17) Ajatus Palestiinan valtiosta on syytä tässä valossa unohtaa.
8. UUTISOTSIKOITA
- OLMERT harkitsee poliisin päätodistajan Morris Talanskyn ristikuulustelujen aikaistamista korjatakseen asemaansa, joka sai pahoja kolhuja Talanskyn todistuksesta. JP:n artikkelin mukaan Talanskya odottaa syyte hammaslääkärinsä pahoinpitelystä USA:ssa. Onko uutinen tosi vai tarkoitettu Talanskyn maineen mustaamiseksi, on toinen kysymys. INN:n mukaan Shula Zakenin pitämässä Olmertin päiväkirjassa mainitaan, että Olmert maksoi
23 000 USD syytettynä olevalle entiselle talousministeri Hitchsonille varoista,
joitten alkuperä on epäselvä.
- LABOUR-PUOLUE valmistautuu vaaleihin marraskuussa. Knessetin hajottamista tarkoittava Silvan Shalomin lakiesitys voi kuitenkin juuttua Knessetin valiokunnan puheenjohtajan David Talin (Kadima) jarrutukseen.

No comments: