TIISTAI 03.06.08
1. ”KERRON teille kaikessa islamin kansan yhtenäisyyden ja tietoisuuden nimessä, että
saatanalliset voimat tullaan pian tuhoamaan”, kertoi Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ryhmälle vieraita, jotka osallistuivat ajatollah Khomeinin kuoleman 19.vuosipäivän tilaisuuteen. ”Luvatun vapahtajan, ja hänen kumppaniensa kuten Jeesus Kristus, ilmestyessä tyrannius tullaan pian hävittämään maailmasta”, hän jatkoi.
Ahmadinejad uskoo vahvasti islamin shia-muslimien odottaman ”vapahtajan”, mahdin tuloon, mitä varten hän on tehnyt valmisteluja Iranissa. Hänen toinen aiheensa koski Israelin tuhoamista, josta hän selitti seuraavaa: ”Minun täytyy ilmoittaa, että sionistisen hallituksen 60 vuotta kestänyt kausi täynnä kansanmurhaa, ryöstöä, miehitystä ja petoksia on kuolemaisillaan ja tullaan pian hävittämään maan pinnalta.” Tämä on yksi hänen johtavista teemoistaan, joita hän on toistanut maailmalle elokuusta 2005 lähtien, jolloin hän voitti yllättäen Iranin presidentin vaalit.
AHMADINEJADIN ennustukset mahdin pikaisesta tulosta eivät välttämättä ole saaneet Iranin kansan enemmistön tukea, joille maan ajankohtaisten ongelmien ratkaiseminen on tärkeämpää. Tämä artikkeli on referaatti alla olevasta artikkelista, jonka välitti WND: http://www.breitbart.com/article.php?id=080602124328.f6eyi8y1&show_article=1
Lisää informaatiota aiheesta osoitteessa: http://israelupdate.achlak.net/?page_id=318
2. ISLAMILAISET web-sivut ovat levittäneet maailmalle tietoa, jonka ne sanovat perustuvan al-Qaidan antamiin ohjeisiin, että kaikkia islamin puolesta taistelevia ryhmiä kehotetaan hankkimaan ei-tavanomaisia aseita taistelussa USA:n mahdin tuhoamiseksi.
USA:n sisäisen turvallisuuden johtaja Michael Chertoff kertoi puhuessaan Oxford Union tilaisuudessa perjantaina, että USA on tietoinen al-Qaidan halusta hankkia sellaisia massatuhoaseita, mutta hänen mielestään suurempi uhka on kuitenkin tavanomaisin asein tehdyt hyökkäykset.
CHERTOFF myöntää, että al-Qaidalla on sellaiset tavoitteet, mutta massatuhoaseitten käyttömahdollisuudet ovat ainakin lyhyellä tähtäyksellä pienemmät kuin tavanomaisten.
Washingtonissa sijaitseva Site Intelligence Group, joka tarkkailee tällaisia web-sivuja, kertoo havainnoissaan, että militaristien web-sivuilla anonyymisti julkaistu 39 minuutin video kertoo, miten haavoittuva USA on ja suosittelee massatuhoaseitten hankkimista ja käyttämistä hyökkäyksissä USA:n kohteita vastaan. WND välitti alla olevan osoitteen.
JULKISUUDESSA on silloin tällöin esiintynyt tietoja, miten helppoa terrorijärjestön olisi asentaa massatuhokärjellä varustettu Katjusha- tai vastaava raketti tavalliseen kauppa-alukseen, kuljettaa se USA:n rannikolle ja laukaista se siellä kohti USA:n rannikkokaupunkia.
http://apnews.myway.com/article/20080531/D910HKQO0.html
3. USA:N ULKOMINISTERIÖ esitti kovaa kritiikkiä Israelin toimista ennen Olmertin Washingtonin vierailua, joka alkaa tänään.
”Israelin jatkuva Gazan kaistan saarto on virheellinen ja Hamasin vahingoittamisen sijasta se on päinvastoin tukenut sitä”, kertoo JP artikkelissaan, jonka kynäilivät yhteistoimin H L Krieger, T Lazaroff ja E Lefkovits maanantaina, referoidessaan USA:n ulkoministeriön lausuntoa. Kirjoittajat otaksuvat, että USA:n ulkoministeriö tulee myös kertomaan tyytymättömyytensä Israelin muihin toimiin Olmertin vierailun aikana.
Olmert tapaa kolmen päivän Washingtonin vierailunsa alussa presidentti Bushin, sekä puhuu juutalaisten ”painostusryhmän” AIPAC:in vuosittaisessa ohjelmakonferenssissa.
OLMERT KERTOI ennen astumistaan koneeseen, että aika lähenee, jolloin ”Israelin tulee tehdä päätökset koskien palestiinalaisten terroristien jatkuvaa rakettitulta Gazasta Israelin siviilikohteita vastaan”. Hän ei yksilöinyt, mitä päätös tulisi sisältämään, mutta mainitsi, että se tapahtuu tavalla tai toisella. Sopii vain toivoa, ettei tämä Olmertin lausunto ole yksi niistä katteettomista uhkauksista, joita Israelin johtomiehet ovat toistaneet vuodesta toiseen ilman tuloksia. Tämä on tuudittanut terrorijärjestötkin uskomaan, ettei Israelin hallitus uskalla antautua mihinkään tavanomaisia pistohyökkäyksiä suurempiin toimiin.
OLMERT puhui Ammunition Hill kukkulalla järjestetyssä Jerusalemin yhdistämisen kunniaksi järjestetyssä 41-vuotispäivän tilaisuudessa eilen illalla. Olmert sanoi ”sydämensä ja ajatustensa olevan Sderotin ja Gazaa ympäröivien juutalaisyhteisöjen asukkaitten mukana”.
4. USA:N ULKOMINISTERIÖN edustaja kertoi JP:n toimittajille, että ”Olmertin poliittinen asema on haasteellinen”, mutta sanoi uskovansa, että ”suuri kannattajajoukko Israelin sisällä tukee kahden valtion periaatetta”. Hän uskoi, että sitä koskeva sopimus on vielä mahdollista saada aikaan kuluvan vuoden aikana ja ennen Bushin virkakauden loppua tammikuussa ensi vuonna. ”Rauhanprosessi ei ole vain yhden miehen työtä”, hän selitti, mutta viittasi muihinkin ongelmiin, jotka mutkistavat tietä rauhaan.
ISRAELIN MEDIA spekuloi, että tämä matka Washingtoniin voi olla Olmertin viimeinen virallinen vierailu. TV-kanava 1 kertoi, että Olmert oli harkinnut matkan peruuttamista. Pääministerin kanslian puhemies Mark Regev kuitenkin huomautti, että heillä on paljon asioita hoidettavina Yhdysvalloissa, ja niitä tulee hoitaa. Yksi näistä asioista on Gazan saarto, josta Israel ei ole onnellinen, mutta jonka purkaminen edellyttäisi Hamasin tunnustamista. Se puolestaan on vaikeaa siksi, että Hamas ei suostu tunnustamaan Israelia ja ohjelmansa mukaisesti on antautunut Israelin tuhoamiseen. Regev mainitsi mahdollisuuden sijoittaa kansainvälisiä joukkoja Gazan ja Israelin väliselle rajalle, koska Fatah ei ole asemassa, jossa se voisi ottaa rintamavastuuta Hamasia vastaan. Egyptin neuvottelema tulitaukosopimus Israelin ja Hamasin välille on sekin ongelmallinen, koska se antaa Hamasille lähes vapaat kädet kiihdyttää aseistautumistaan ja joukkojensa kouluttamista Rafahin yhteyden avautuessa Egyptiin. Toinen vaihtoehto suuri sotilasoperaatio Gazassa on yhtä huono ja se tulisi vaatimaan suuria uhreja molemmin puolin. Olmertin asema on liian heikko siihen.
MUITA AIHEITA Olmertin ja Bushin keskusteluissa ovat Libanonin ja Syyrian tilanteet, joista Israelin ja Syyrian edustajien epäsuorat keskustelut ovat hämmentäneet USA:n johtajia.
IRANIN TILANNE lienee ilman muuta ohjelmassa. Jotkut uutistoimistot välittävät arvioita, että USA suunnittelee ilmaiskuja Iraniin lähiaikoina, mutta ne keskittyisivät Iranissa oleviin vallankumousarmeijan sotilaallisiin koulutusleireihin ja ammusvarastoihin, eivät ydinlaitoksia vastaan. Näillä leireillä koulutetaan pyssymiehiä taistelemaan Irakissa USA:n joukkoja vastaan. Iranin sotilaallinen johto kertoo maan olevan valmis torjumaan kaikki hyökkäykset sitä vastaan. Tämä voisi olla ensimmäinen kerta testata Venäjän toimittamat uudet it-aseet.
5. SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja Eli Yishai ilmoitti eilen olevansa valmis eroamaan hallituksesta vaikka huomenna, jos se ei suostu hyväksymään Shasin vaatimia lapsilisien korotuksia. Asia on tärkeä Shasille, sille lukuisat haredi-miehet ovat keskittyneet Toran, Talmudin ja pyhien kirjoitusten tutkimiseen ansiotyön asemesta, mikä pakottaa heidän vaimonsa huonosti palkattuihin ansiotöihin suuren lapsilauman elättämiseksi.
TALOUSMINISTERI Roni Bar-On kieltäytyy edes keskustelemasta lapsilisien korottamisesta. Tämä on ongelmallinen siksikin, että se hyödyttäisi varsinkin beduiiniperheitä, joissa mies on voinut hankkia itselleen neljä vaimoa, joista hänellä on jopa 40-60 lasta. Lisäksi mies pystyy siinä yhteiskunnassa eroamaan yksinkertaisesti yhdestä vaimostaan ja hankkimaan uuden ”lapsikoneen” tulojensa lisäämiseksi. Beduiinit ovat pian enemmistönä maan eteläosassa.
Toinen Shasin jäsen ei puolla hallituksen kaatamista, koska parempaa pääministeriehdokasta ei ole näköpiirissä. Olmertin uskottu Shaul Mofaz taivutteli Yishaita luopumaan aikeistaan.
Labourin puheenjohtaja Ehud Barak ei myöskään halua hallituksen kaatumista, mutta hän suosittelee Olmertin eroa ja itseään pääministeriksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Tarkkailijat havaitsivat, ettei Olmert eilisessä puheessaan maininnut Jerusalemin jakamattomuutta, vaikka hän muuten ihasteli Jerusalemin vapauttamista ”kyynelin ja verellä”. Olmert sen sijaan tukee Jerusalemin lähiöitten uusia rakennuskohteita, joista Pisgat Zeevin ja Har Homan 882 asuntoyksikköä hyväksyttiin eilen. Ministeri Boim sen sijaan ei hyväksynyt E-1 alueen rakennuskohteita alueen kiistanalaisuuden vuoksi. (JP)
- Olmert moitti Abbasia kirjeestä, jonka hän oli lähettänyt EU:n ja Euroopan valtioitten päämiehille vaatien heitä luopumaan läheisemmistä suhteista Israelin kanssa. Olmert sanoi, ettei Israel hyväksy tällaista. Abbas puolestaan valitti uusia rakennuskohteita Länsirannalla, joihin hän laskee kuuluviksi kaikki Israelin 1967 sodassa vapauttamat Jerusalemin lähiöt. (JP)
- Olmertin odotetaan pyytävän USA:lta rahoitusta Arrow-3 kehittelyn jouduttamiseksi siten, että se on käyttökunnossa vuoden kuluessa. Toinen kiireinen kehittelykohde on Iron Dome ohjusten torjuntajärjestelmä. Kolmanneksi Olmert pyytänee F-22 stealth hävittäjiä, jotka ovat USA:n vientikiellossa USA:n ulkopuolelle. Sitä pidetään maailman tehokkaimpana hävittäjäpommittajana sen tutkaa väistävien ominaisuuksien vuoksi. (JP)
- IDF:n sotilas haavoittui sala-ampujan luodeista Kissufim terminaalin lähellä armeijan toimiessa lähellä turva-aitaa. Myös raketteja ammuttiin aamun kuluessa Gazasta Israeliin, mutta vahingoista ei raportoitu. (Ynetnews)
- Hallitus antanee 8 700 falash-mura juutalaiselle luvan muuttaa Israeliin. (INN)
- Juutalaiset aikovat vaatia omistusoikeutta kahteen taloon Beit Esra alueella Hebronissa. Talot olivat hyljätyllä maalla, ja juutalaiset siirtolaiset käyttivät niitä 2000 intifadaan saakka, jolloin armeija poisti heidät. Alueen omistusoikeus on epäselvä, kuten lukuisissa kiinteissä Hebronissa, jossa asui runsaasti juutalaisia ennen heidän karkottamistaan massamurhien seurauksena mandaattivallan aikana. (Ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019