PERJANTAI 29.06.07
1. PRESIDENTTI KATSAV jättänee eroanomuksensa presidentin virasta Knessetin
puhemiehelle Dalia Itzikille tänään. Oikeuskansleri Menachem Mazuz pudotti raskaimmat Katsavia vastaan esitetyt syytökset raiskauksesta todettuaan, että pääsyyttäjän esittämät todistukset olivat joko yllytyksestä johtuen tekaistuja tai valheellisia. Alkuperäiset syytökset olisivat oikeuttaneet Katsavin tuomitsemisen enintään 10 vuodeksi vankeuteen. Nyt oikeuskansleri esittää ehdollista tuomiota ja korvausten maksamista yhteensä 50 000 NIS.
Asiaa käsitellään Jerusalemin piirioikeudessa ensi viikon alussa.
NÄHTÄVÄKSI JÄÄ, miten oikeus tulee suhtautumaan Katsavin syytösten saamaan käänteeseen. Reaktiot sekä syytösten esittäjiltä että vasemmiston taholta ovat rajuja, kuten myös vasemmiston hallitseman median sekä naisjärjestöjen edustajilta.
OIKEUSKANSLERIN EROA vaativat monet syyttäen häntä moraalisesta antautumisesta. Sivusta asiaa seuraten jää tunto, että oikeuskansleri Mazuz uskoi liiaksi poliisin keräämiä todisteita, jotka osoittautuivat ristiriitaisiksi, perustuen enemmän vihaan ja mustasukkaisuuteen kuin tosiasioihin.
KATSAVIN ASIANAJAJAT kertovat, että heidän oli käytettävä lähes väkivaltaa saadakseen päämiehensä tunnustamaan syyllisyytensä seksuaaliseen häirintään. Katsav itse on kaiken aikaa vakuuttanut syyttömyyttään.
ANSEL PFEFFER otaksuu, että Katsavin syytösten takana on Israelin poliittinen valtahierarkia, joka ei hyväksynyt joukkoonsa tunkeutunutta pyrkyriä, joka heidän mielestään vahingossa pudotti pois valtakunnan korkeimmalta paikalta sen oman ehdokkaan, Shimon Peresin.
ASIAA TULLAAN puimaan maassa vielä pitkään, ellei joku dramaattinen kehitys muuta tilannetta.
2. FATAH ON SISÄISESSÄ sekasorrossa ja keskinäisen syrjinnän repimä, kertoo Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Johtavia Fatahin virkailijoita erotetaan tai vaaditaan erotettaviksi, eikä tässä Mahmoud Abbaskaan ole selviytynyt ilman syytöksiä. Abbas erotti neuvonantajansa Hani al-Hassanin, koska tämä arvosteli Fatahin johtoa ja varsinkin Mohammed Dahlania Gazan kaistaleen menettämisestä Hamasille.
YHÄ USEAMMAT Fatahin virkailijat ovat uskaltaneet tuoda esille epäilyksensä Abbasin ja Fatahin nykyisen johdon kyvystä johtaa puoluetta nykyisessä kriisissä.
Al-Hassan joittenkin muitten ”vanhan kaartin” aktivistien tapaan ajattelevat, että kriisi Hamasin kanssa voidaan selvittää keskustelujen kautta. Abbas on hylännyt tämän petetyn rakastetun tavoin, jonka särjetty sydän vaatii hyvitystä. Abbas vaatii Hamasilta julkista anteeksipyyntöä.
ABBAS ON EROTTANUT seitsemän turvallisuusjoukkojen johtajaa. Viimeiseksi hän erotti kenraali Abu Nidal Maz´alin, yhden Force-17 ylimmistä johtajista. Abbas nimitti Fatahin edustajaksi Gazan alueelle Zakariya al-Aghan, mitä monet ovat avoimesti vastustaneet.
ABBAS on asettanut luottamuksensa Mohammed Dahlaniin, jolla on yhteyksiä moneen suuntaan. Hänen väitetään maksaneen palkat 2000 turvallisuusjoukkojen jäsenelle Gazassa käyttäen siihen USA:n lahjoittamia varoja. Abbas nimitti hänet neuvonantajakseen ja turvallisuusjoukkojen johtoon, vaikka parlamentin jäsenenä hän oli nimityksiin esteellinen, arvioi Toameh.
Nyt Toameh toteaa, että Dahlan jatkaa sekoittavaa peliään Länsirannalla Abbasin tuella.
3. ISRAEL VOI LOPETTAA terroristien takaa-ajon Länsirannalla. Abbas on vaatinut tätä viitaten 2005 Sharm el-Sheikissä Sharonin kanssa sovittuun keskinäiseen sopimukseen, että asia viimeistellään turvallisuusviranomaisten keskinäisissä keskusteluissa. Tämä ei koskaan toteutunut. Sopimuksen mukaan Israel pidättyisi jahtaamasta terroristeja, jotka antavat vakuutuksen pidättyä terrorismista. Asia otettiin esille uudelleen Sharm el-Sheikin äskeisessä huipputapaamisessa. Turvallisuusviranomaisten väliset keskustelut ovat vielä alkuasteellaan.
TOINEN KESKUSTELTAVA ASIA on PLO:n Jordaniassa toimivan al-Badr prikaatin siirtäminen järjestyksenvalvojaksi Juudeaan ja Samariaan. Egypti vastustaa esitystä.
KOLMAS KIIREELLINEN ASIA on tavaraliikenteen salliminen Israelin ja Gazan välillä Karni-terminaalin kautta, koska vain se pystyy käsittelemään satojen rekka-autojen liikenteen päivässä.
NELJÄNTENÄ asiana on Israelin keräämien vero- ym. maksujen tilittäminen PA:n kassaan. Varoja on kaikkiaan n. 600 miljoonaa USD, joista 200 miljoonaa pidätetään, kunnes oikeus on käsitellyt useat PA:ta vastaan tehdyt korvausvaatimukset. Noin 400 miljoonaa USD voitaisiin maksaa vaiheittain, mikäli sen toimittamiseksi luodaan sopiva maksujärjestelmä. Ainoa epäselvä kysymys on, onko moraalisesti oikein maksaa sekä Gazan että Länsirannan asukkailta kerätyt varat nykyiselle PA:n hallitukselle, joka edustaa vain Länsirantaa.
4. LIBANON ESTÄÄ lopullisen ratkaisun toteuttamista Ghajarin kylän tapauksessa Israelin pohjoisrajalla. YK suoritti Israelin ja Libanonin välisen rajan tarkistuksen, jonka mukaan rajalinja kulkee keskellä kylää. Sen pohjoisosassa asuvalla 400 perheellä on Israelin sininen henkilökortti.
ISRAEL JA UNIFIL saavuttivat Libanonin viranomaisten kanssa yhteisymmärryksen, jonka mukaan IDF vetää joukkonsa kylän pohjoisosasta, ja niiden tilalle tulevat UNIFIL:n joukot. Libanonin armeija asettuisi asemaan kylän ulkopuolelle. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun UNIFIL:n joukot olisivat asemissa libanonilaisen kylän keskustassa. Libanon vetäytyi kuitenkin arvaamatta pois sopimuksesta, ja tilanne on pysähtynyt.
UNIFIL on aloittanut Israelin ja Libanonin välisen rajalinjan merkitsemisen asettamalla maastoon 300 valko-sinistä tynnyriä. Rajalinja on merkitty karttaan, mutta ei koskaan maastoon. IDF toimii yhdessä UNIFIL:n ja Libanonin armeijan (LAF) kanssa projektin toteuttamiseksi. Tämä kuului UNIFIL:n uuden komentajan kenraalimajuri Claudio Garzianon lupauksiin ottaessaan UNIFIL:n päällikkyyden. Pientä kiistaa on odotettavissa, asetetaanko tynnyrit rajan etelä- vai pohjoispuolelle. Tällä voi olla merkitystä Hizbullahin tulkitessa asian omalla tavallaan.
5. IDF PÄÄTTI TÄNÄÄN keskiviikkona alkaneen operaationsa Nablusin kaupungissa Samariassa. Eilen kuusi IDF:n sotilasta haavoittui heitä kohti heitetyistä pommeista. Yksi sotilas haavoittui hengenvaarallisesti. Tänä aamuna sotilaat ampuivat al-Aksan pyssymiehen Balatan kaupunginosassa.
Sotilaat löysivät kaksi pommivarastoa, joissa oli seitsemän pommia valmiina käytettäviksi. He pidättivät 8 etsittyä tai epäiltyä palestiinalaista operaation aikana.
PA:n uusi pääministeri Salaam Fayad valitti, että IDF:n operaatio vaikeutti sen pyrkimyksiä lain ja järjestyksen vakauttamiseksi Länsirannalla.
6. BBC:N TOIMITTAJAN Alan Johnstonin kaapanneet terroristit esittävät, että he ovat valmiit vaihtamaan Johnstonin IDF:n sotilaaseen Gilad Shalitiin. Johnstonin kaappasi luultavasti Army on Islam niminen al-Qaidan Gazassa toimiva järjestö. Se haluaisi antaa BBC:n toimittajan Hamasille, joka voisi sitten toimittaa hänet Lontooseen sovittuaan asiasta BBC:n kanssa. Gilad Shalitin kaappaajista ei olla varmoja, mutta Hamas lienee osallinen kaappauksessa PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) joukkojen ja muutamien klaanien kanssa.
7. JERUSALEMIN MAISTRAATIN OIKEUS määräsi palestiinalaiset poistumaan rakennuksista Derech Hevron kadulla Jerusalemin eteläosassa. Kiista alkoi 15 vuotta sitten, kun Yitzhak Herskovitz osti maan 1972 armenialaiselta kristityltä, joka asui Los Angelesissa. Herskovitz sanoo silloin tutkineensa tarkoin omistusoikeuden ja hakeneensa kaupalle oikeuden vahvistuksen. Koska hän ei itse asunut paikalla ja kiinteistö jäi tyhjilleen, palestiinalainen perhe Betlehemistä muutti asumaan siihen. Perhe esitti maksamattoman velkakirjan, jonka perusteella sillä olisi oikeus asua kiinteistössä maksamatta vuokraa. Herskovitz vei asiapaperin grafologin tutkittavaksi, joka totesi sen väärennökseksi, jossa päivämäärät oli muutettu ja allekirjoittaja oli sama kuin sen laatija.
HERSKOVITZ pyysi poliisin apua laittomien asukkaiden poistamiseksi. Poliisi sanoo tarvitsevansa operaatioon useita poliisimiehiä, joitten palkat Herskovitz joutuu maksamaan. Koska on pelättävissä arabien mielenosoittajien saapuvan paikalle, Herskovitz kutsuu paikalle omia tuttaviaan ja sivullisia todistamaan tilannetta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019