TORSTAI 28.06.07
1. IDF KÄVÄISI GAZASSA keskiviikkona. Joukot tunkeutuivat tiistaiyönä alueelle etelästä Sufan rajanylityspaikan kautta sekä pohjoisesta Karni-terminaalin lähellä. Etelässä joukot levittäytyivät Khan Yunisin ulkolaidoille alkaen tutkia taloja terrorista epäiltyjen löytämiseksi. Karni-terminaalin lähellä joukot etsivät tunneleita, joita epäiltiin kaivetun terminaalin läheisyyteen, sekä tienvarsipommeja.
JOUKOT TUNKEUTUIVAT vain muutaman kilometrin Gazan alueelle, mutta sinne asettuneet Hamasin ja Islamic Jihadin joukot tekivät lujaa vastarintaa tulittaen sotilaita konekiväärein, kranaatein ja PT.-ohjuksin. Armeijan edustaja arvioi tämän osoittavan, että Hamas ja Jihad olivat valmistautuneet tekemään hyökkäyksen rajan yli Israelin puolelle. Karni-terminaalin lähellä yksi panssari sai osuman ohjuksesta haavoittaen kahta panssarijääkäriä.
KESKIVIIKON TAISTELUISSA sai 12 palestiinalaista surmansa ja arviolta 40 haavoittui.
IDF KIELTÄÄ, että Israelin Ilmavoimat olisivat ampuneet ohjuksen autoon, jossa Islamic Jihadin korkea-arvoinen aktivisti Kassam-rakettien ampuja ja valmistaja Raad Fanuna sai surmansa. Islamic Jihad antoi kuitenkin uhkauksen kostaa Israelin etsimän johtajansa kuolema.
IDF KIELTÄÄ myös palestiinalaisten syytöksen, että IDF:n panssaritykin ammus osui kotiin Gazan Sajayan kaupunginosassa surmaten neljä ihmistä, yksi heistä lapsi. IDF myöntää joukkojensa toimineen läheisellä alueella.
KESKIVIIKON AIKANA terroristit ampuivat kuusi Kassam-rakettia Sderotiin ja sen ympäristöön sekä kahdeksan kranaattia. Ne eivät aiheuttaneet ihmishenkien menetyksiä.
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas antoi hänelle jyrkkäsanaisen lausunnon IDF:n Gazan operaation johdosta. Siinä hän sanoi mm.:
”Israelin miehityksen tekemät rikokset Gazan kaistaleella täytyy tuomita jyrkästi. Tämä verinen kiihdyttäminen, jonka Israelin hallitus aloitti, on ilmeinen tulitaukorikkomus, ja tulee johtamaan kostotoimien ketjuun ja väkivallan jatkumiseen. Tämä hyökkäys tulee vain yksi päivä Sharm el-Sheikin huippukokouksen jälkeen ja asettaa kyseenalaiseksi, haluaako Israel kunnioittaa sopimusta ja lopettaa miehitys.”
ABBASIN NEUVONANTAJA Hani al-Hassan kertoo, että Hamas hyökkäsi Gazassa niitä Fatahin joukkoja vastaan, jotka toimivat yhteistyössä Israelin ja USA:n kanssa. Hänen lausuntonsa aiheutti vihaisia purkauksia Fatahin johtajissa, jotka vaativat Abbasia erottamaan Hassanin kaikista velvollisuuksistaan, mutta Abbas vapautti hänet vain neuvonantajan toimestaan. Abbas ja Fatah ovat pyrkineet kertomaan, että Hamasin hyökkäys oli isku demokratiaa vastaan. Hassanin lausunnon jälkeen Fatah tulitti hänen asuntoaan, mutta kukaan ei loukkaantunut.
3. VIISI IDF:N SOTILASTA haavoittui operoidessaan Nablusissa keskiviikkona. Yksi haavoittuneista oli upseeri, joka haavoittui joukkoja vastaan heitetystä pommista. Toinen pommi haavoitti neljää sotilasta, kolmea heistä vaikeasti.
AIKAISIN KESKIVIIKKONA sotilaat haavoittivat kolmea Islamic Jihadin pyssymiestä Burkinissa lähellä Jeniniä Samariassa. Heidät vietiin Haemek sairaalaan Afulassa ja Shin Bet saa heidät kuulusteltavikseen, kun heidän kuntonsa on parantunut.
4. ISRAELIN RADION ilmoituksen mukaan Jordaniassa sijaitseva al-Badr prikaati valmistautuu ylittämään Jordanjoen siirtyäkseen valvomaan palestiinalaisalueita Länsirannalla. Oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu suositteli tätä, mutta hallitus ei tiettävästi ole tehnyt päätöstä asiassa. PLO:n Al-Badr prikaati koostuu Jordaniassa koulutetuista siellä asuvista palestiinalaisista. Miten nämä joukot tulisivat suhtautumaan IDF:n sotilaisiin, on arvoitus.
5. EUROOPASSA VIERAILEVA Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja, strategisten asioitten ministeri Avigdor Lieberman haluaa Nato-joukkoja Gazan alueelle valvomaan järjestystä. Hän keskustelee yhteistyön laajentamista IDF:n ja Naton kanssa. Niiden tehtävänä olisi järjestyksen valvonnan ohella aseitten salakuljetuksen lopettaminen Siinailta Gazaan.
Lieberman keskusteli Naton apulaispääsihteeri Alessandro Minuto Rizzon kanssa Brysselissä. Keskusteluissa Lieberman esitti yhteistyötä ilmapuolustuksen, teknisen tutkimuksen ja kehittelyn sekä tiedusteluyhteistyön alueilla. Keskusteluissa sivutaan usein Israelin mahdollisuutta liittyä täysjäseneksi Natoon, mikä lienee kuitenkin ennenaikaista.
LIEBERMAN tapaa Euroopan matkansa aikana useita Euroopan poliittisia johtajia. Espanjassa hän keskusteli Espanjan entisen presidentin Jose Maria Aznarin kanssa. Keskusteluissa kosketeltiin Iranin tilannetta sekä Libanonia, jossa kolme espanjalaista UNIFIL:in sotilasta sai surmansa tienvarsipommista. Aznar kertoi, että Euroopan johtajilla on salainen toivomus, että Israel hoitaisi hankalan Iranin ydinasekiistan, koska se päästäisi heidät tekemästä epämukavia päätöksiä. Lieberman tapasi myös Euroopan ylikansallisen puolueen EPP (Euroopan kansanpuolue) johtajia. Lieberman harkitsee puolueensa liittämistä EPP:n jäseneksi.
6. HAMAS VAATII, että Israel avaisi Gazaan johtavat rajanylityspaikat. Hamas ilmoittaa samalla, että se tulee siinä tapauksessa lopettamaan kaikki hyökkäykset niitä vastaan. Israel on joutunut sulkemaan Gazan rajanylityspaikat yhden toisensa jälkeen niitä vastaan tehtyjen kranaatti-iskujen vuoksi. Lisäksi IDF pelkää terroristien kaivaneen tunneleita niiden alle, joista he voisivat tehdä yllätysiskuja terminaaleihin tai räjäyttää ne pommeilla. Olmertin hallitus suhtautuu esitykseen kielteisesti, koska se ei halua yhteyksiä Hamasin kanssa.
RAFAHIN TERMINAALISSA toimivat EU:n rajavalvojat ovat paenneet ja viettävät lomaa Ashkelonissa. He ovat ilmoittaneet, etteivät he palaa työpaikoilleen ennen kuin Abbasin Force-17 on asettunut terminaaliin, koska sopimuksen mukaan sen tulee huolehtia terminaalin turvallisuudesta. Hamas ilmoittaa, ettei sillä ole mitään tätä vastaan, mutta Abbas on loukkaantunut ja haluaa, että Hamas esittää julkisen anteeksipyynnön hyökkäyksistään Gazassa.
JORDANIASSA virallisella vierailulla oleva Saudi Arabian kuningas Abdullah syyttää Israelia, että Israelin tinkimätön rauhanpolitiikka on aiheuttanut kaaoksen Palestiinan Auktoriteetissa. Vierailu on ensimmäinen Saudikuninkaan vierailu Jordaniassa 25 vuoteen. Maitten välejä haittasi Jordanian puolueettomuuspolitiikka suhteessa Saddam Husseiniin. Saudit ja Hashemiitit kilpailivat aikoinaan Arabian hallinnosta, kunnes saudit voittivat kiistan englantilaisten tuella.
7. HEINÄKUUN 15. päivänä virallisesti virkakautensa lopettava presidentti Moshe Katsav on uutisten mukaan selviämässä häntä vastaan nostetuista naisten raiskaus ja ahdistelusyytöksistä sovittelusopimuksen perusteella ehdollisella vankeustuomiolla. Tieto tästä on päässyt vuotamaan julkisuuteen ennenaikaisesti, mutta se on jo herättänyt vihaisia vastalauseita lähinnä Meretzin ja naisasiajärjestöjen taholta. Oikeuskansleri Mazuzia syytetään moraalisesta pelkuruudesta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019