TIISTAI 30.05.06
1. ISRAEL UHKAA KOVEMMILLA ISKUILLA
Korkeat israelilaiset upseerit esittivät uhkauksia Libanonille ja Hizbullahille, että se tulee koventamaan iskujaan, jos raketti-iskut Israelin puolelle uusiutuvat. Galiean divisioonan komentaja kenraali Gal Hirsch kertoi toimittajille maanantaina taistelujen laimennettua toivovansa, että Hizbullah ymmärtää oikein Israelin sunnuntaina antaman vastauksen sen aloittamaan tulitukseen. Hetkellisestä rauhallisesta ajasta huolimatta IDF on varautunut siihen, että Hizbullah voi uusia hyökkäyksensä. Se on useiden kuukausien ajan etsinyt mahdollisuuksia kaapata israelilaisia sotilaita käyttääkseen heitä vaihtokaupassa Israelin kanssa.
YK:n Libanonissa olevan edustajan mukaan IDF oli uhannut ulottaa pommituslentonsa muihin kohteisiin ja aina Beirutiin saakka, jos raketti-iskut eivät lopu.
Hizbullahin Katjusha-iskujen uskottiin olevan kostoksi Islamic Jihadin komentajan kuolemaan pommi-iskussa hänen autoonsa Beirutissa edellisellä viikolla, mutta todennäköisempi syy oli IDF:n joukkojen vetäytymisen muistopäivä etelä Libanonista, vaikka Jihad ensin ilmoittikin olevansa iskujen takana.
2. BUDJETTIASIAA
Vuoden 2006 budjetti on edelleen pahasti hajallaan ja määräaika sen hyväksymiseksi Knessetissä lähenee uhkaavasti. Vaikka Labourin tulon hallitukseen piti olla vakuutuksena budjetin käsittelyn sujuvammasta käsittelystä, Labour on suurin jarru. Sen puheenjohtajaa Amir Peretziä syytetään siitä, ettei hän saa kaksi pahinta kapinallista yhteisten esitysten taakse. Maanantaina yksi paha este budjetin etenemiselle saatiin poistettua, kun hallitus päätti lisätä terveydenhoitobudjettiin 350 miljoonaa NIS. Olmert ilmoitti eilen, että tämä ongelma on nyt ratkaistu, mutta edellyttää, ettei uusia vaatimuksia esitetä ennen 2008 ja että Knessetin ulkopuolella mieltään osoittavat colon-syöpä potilaat lopettavat 16 päivää sitten aloittamansa nälkälakon. He vaativat, että heille elintärkeät Avastin ja Erbitux lääkkeet sisällytetään budjettiin, mistä ei kuitenkaan ole päätöstä. Erimielisyydet budjetin sisällöstä ovat pahasti häirinneet Kadiman ja Labourin välisiä suhteita, jotka eivät alun pitäenkään ole olleet ruusuiset Olmertin ja Peretzin välisestä arvovaltakiistasta johtuen.
3. ENGLANNIN OPETTAJIEN BOIKOTTI
Englannin opettajien järjestö (NATFHE), joka on Englannin laajin ammattijärjestö, päätti eilen kokouksessaan boikotoida Israelin akateemikkoja äänin 106-71, poissa 21 edustajaa.
Israelin Englannin lähettiläs Zvi Hewfetz totesi päätöksestä: ”Vuoropuhelun ja yhteiselämän edistämiseksi Lähi Idässä akateeminen boikotti edustaa äärimmäistä vastakohtaa. Ajamalla tällaista politiikkaa NATFHE eristää omat jäsenensä eikä Israelin akateemikkoja, jotka kuuluvat kansainvälisen yhteistoiminnan kärkiryhmään akateemisen tutkimuksen ja opetuksen alueella, mukaan lukien palestiinalaiset yliopistot ja instituutiot muualla arabimaailmassa.”
Boikotin epävirallisessa lausunnossa viitataan ”Israelin jatkuvaan apartheid-politiikkaan, mukaan lukien rakenteilla oleva erottelumuuri (exclusion wall) ja syrjivä opetuskäytäntö.”
NATFHE:n boikotti-päätös on saanut ankaraa kritiikkiä sekä Englannista, Israelista että kaikkialta maailmassa. Akateemiset eivät hyväksy tapaa yhdistää päivän politiikka ja akateeminen vapaus toisiinsa.
4. PA;N ULKOMINISTERI MALAYSIASSA
Sitoutumattomat maat pitävät kaksipäiväistä 114 maasta saapuneitten ulkoministerien ja virkailijoitten kokousta Malaysiassa maanantaista alkaen.
PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar huomasi vasta paikan päällä, että kokouksen isäntämaa oli kutsunut kokoukseen myös PLO:n ”ulkoministerin” Farouk Kaddoumin. Hamas ei tunnusta PLO:n edustavan koko palestiinalaista kansaa. Kaddoumi asuu Tunisiassa eikä halua tai uskalla muuttaa Gazaan.
Zahar ilmoitti tuohtuneena, ettei hän voi istua samassa kokouksessa PLO:n edustajan kanssa ja päätti boikotoida kokousta. Zaharin on syytäkin olla arka arvostamisestaan, sillä hän ei voi matkustaa esim. Gazasta Ramallahiin, ei Yhdysvaltoihin eikä Euroopan maihin.
Isäntämaan pääministeri Abdullah Ahmad Badawi on nolostunut syntyneestä kiistasta johtuen ja pyrkii vähättelemään sitä kertoen, että hänellä oli positiivinen tapaaminen Zaharin kanssa.
5. PALESTIINALAISET KÄYTTÄVÄT EGYPTILÄISIÄ TAPPAJIA
Egyptissä on meneillään oikeudenkäynti 13 miestä vastaan, joita syytetään Taba Hilton hotellissa ja Ras-a-Satan lomakylässä vuonna 2004 tapahtuneista pommi-iskuista, joissa sai surmansa 34 ihmistä, niiden mukana 11 israelilaista. Poliisiupseeri Ahmed Rushdi esitti syytekirjelmässään, että pommi-iskut olivat osa laajempaa kampanjaa israelilaisia ja USA:n Irakissa toimivia joukkoja vastaan. Syytetyt keskeyttivät useaan kertaan poliisiupseerin esityksen vannoen syyttömyyttään, ja eräs heistä näytti selkäänsä selittäen, että häntä oli kidutettu kuulustelujen yhteydessä.
Viime viikolla Egyptin hallitus kertoi, että Gazan palestiinalaiset olivat kustantaneet ja kouluttaneet Taban hyökkäyksiin osallistuneet, kuten myös Sharm e-Sheikin pommitukseen viime heinäkuussa ja Dahabin iskuihin viime kuussa. Näissä kuoli yhteensä 120 ihmistä.
Poliisiupseeri kutsui syytettyä palestiinalaista Yasser Ahmed Mohsinia ”vuorten hallitsijaksi”, joka oli saanut muut syytetyt taivuteltua osallistumaan hyökkäyksiin. He tapasivat toisensa Siinain pohjoisosassa Halal vuoristossa, jossa pyssymiehet ja salakuljettajat saavat toimia rauhassa.
Oikeudenkäynti 15 syytettyä vastaan alkoi viime vuoden heinäkuussa, kaksi syytettyä on vapaalla jalalla.
Ryhmä nimeltä Tawhid ja Jihad (monoteismi ja pyhä sota) otti vastuun Sharm e-Sheikin iskusta ja kertoi toimineensa al-Qaida johtajan Osama Bin Ladenin käskystä.
6. PA MINISTERIN AUTO PALOI
Hamasin virkailija syytti Fatahia vankiasiain ministerin Wasfi Kabahan auton polttamisesta sunnuntaina hänen kotinsa edessä Jeninissä, sekä aseellisesta hyökkäyksestä apulaisministeri Nasser Shaeria vastaan Tulkarmissa. Näissä ei ollut ihmisvahinkoja.
Gazan kaupungissa tuntemattomat pyssymiehet haavoittivat vakavasti liikenneministerin neuvonantajaa Taisir Salouhaa hänen kävellessään kadulla. Kabaha syytti israelilaisia agentteja autonsa polttamisesta, mutta ei suoraan syyttänyt siitä Fatahia. Häntä syytetään siitä, että hän maksaa Hamasin vangeille kuukausipalkkaa mutta ei Fatahin vangeille. Hamasin korkeat virkailijat joutuvat käyttämään omia autojaan tai julkisia liikennevälineitä rahapulan vuoksi.
Fatahin virkailijat ajavat PA:n ostamilla jeepeillään tai loistoautoillaan henkivartijoittensa kanssa, eikä heidän tarvitse alistua jonottamaan tai tarkastuksiin tiesuluilla VIP-korttiensa ansiosta.
Hamas suunnittelee oman TV-asemansa perustamista, koska yhteydenpito Gazasta Ramallahiin on vaikeaa tai mahdotonta Hamasin virkailijoille asetettujen matkustuskieltojen vuoksi.
Israelin sisäministeri Roni Bar-On antoi neljälle itä Jerusalemissa asuvalle PA:n kansanedustajalle kuukauden aikaa sanoutua irti terrorijärjestöstä tai he menettävät asumisoikeutensa Jerusalemissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021