TORSTAI 24.01.13


TORSTAI  24.01.13

1. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi tapasi USA:n kongressin jäsenten muodostaman delegaation Kairossa viime viikolla, kuten The CABLE raportoi. Lainlaatijoilla oli tärkeää kysyttävää mursilta koskien hänen aiempaa lausuntoaan vuodelta 2010 ja jokunen ajankohtainenkin. Senaattorien ryhmään kuului seitsemän senaattoria, joita johti senaattori John McCain.  Senaattorit halusivat presidentti Mursin kieltävän yli vuosikymmenen takaisen lausuntonsa, jotka hän esitti videoidussa tilaisuudessa. Videon tekstin käänsi MEMRI. (Middle East Media Research Institute, Lähi Idän Mediantutkimus Instituutti). 

SENAATTORI  Chris Coons, Delaware, kertoi The CABLE uutistoimistolle tapaamisen jälkeen, että kieltämisen asemesta Mursi yritti selitellä lausuntoaan todeten: ”Well, luulisin meidän kaikkien tiedostavan, että USA:n media teki tästä suuren numeron ja että USA:n media on tiettyjen voimien valvonnassa eivätkä ne suhtaudu minuun suosiollisesti.”
CABLE:n edustaja tiedusteli Coonsilta, tarkoittiko Mursi näillä ”valvovilla voimilla” nimenomaan juutalaisia, Coons sanoi, että senaattorit uskoivat hänen tarkoittaneen heitä, sillä se tuli selkeästi ilmi päätelleen senaattorien fyysisistä reaktioista, mitkä se vaikutti heissä mukaan lukien hänet itsensä.
COONS jatkoi selittäen, että tapaaminen kääntyi äkillisesti negatiiviseksi ja senaattorit pelkäsivät tapaamisen keskeytyvän siihen.

PRESIDENTTI Mursi yritti myöhemmin selittää lausuntoaan, jossa hän kutsui ”juutalaisia apinoitten ja sikojen jälkeläisiksi”, että lausunto oli otettu pois asiayhteydestään, kuten Mursin kanslian lausunnossa todettiin.
MURSI painotti keskustelussa, että hän pitää aina kiinni kannattamistaan periaatteista, joihin kuuluvat uskontojen kunnioitus, uskonvapaus ja uskonnon harjoittamisvapaus, varsinkin ”taivaallisten uskontojen”.
Toiseksi Mursi painotti, että on tehtävä ero juutalaisuuden ja niiden välillä, jotka harjoittavat väkivaltaisia toimia palestiinalaisia kohtaan.
MEMRI käänsi myös toisen videonauhan, jossa Mursi kehottaa arabeja kasvattamaan lapsiaan vihaamaan juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164518#.UQDJbWJHT-k

2. MAAILMAN mahtimaat P5+1 sanovat AFP:n mukaan toivovansa jatkaa neuvotteluja Iranin kanssa niin pian kuin suinkin ja olevansa joustava neuvottelupaikan suhteen. Iran ehdotti äskettäin neuvottelupaikaksi Kairoa, joka on halukas toimimaan isäntänä. EU:n edustaja kertoi kuitenkin, että Iran näyttää pyrkivän viivyttämään seuraava neuvottelukierrosta.
”Haluamme tulla neuvottelupöytään mahdollisimman pian voidaksemme saada konkreetista edistymistä käsitellessämme kansainvälisen yhteisön kantamaa huolta Iranin ydinohjelmasta”, kertoi EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton.

Ashtonin edustaja Michael Mann sanoi keskustelujen jatkuvan Teheranin kanssa toivoen voivansa sopia neuvotteluihin kuuluvista kysymyksistä, kuten neuvottelupaikka, voidakseen virittää neuvottelut pikaisesti. Aiemmin Iranin kabinetin istunnon jälkeen ISNA-uutistoimisto raportoi ulkoministeri Ali Akbar Salehin todenneen, että hallitus esittää ”Kairoa neuvottelujen paikaksi, johon egyptiläiset veljemme ovat suostuneet”. Ashtonin edustajan mukaan useita paikkoja on ehdotettu, eikä mitään niistä ole vastustettu, mutta Iran esittää aina uusia paikkoja ja uusia vaatimuksia.
Moskovan neuvotteluissa viime heinäkuussa P5+1 maat esittivät Irania pienentämään uraanin rikastamistaan sanktioitten vähentämistä vastaan, mutta Teheran kieltäytyi. Iranin pääneuvottelija Jaeed Salili sanoi tervehtivänsä neuvotteluja tyydytyksellä, mutta sanoi toivovansa, että ”länsimaat pidättyisivät toistamasta entisiä virheitään”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164521#.UQDTO2JHT-k

3. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov varoitti Israelia ja Yhdysvaltoja hyökkäämästä Iranin ydinlaitoksia vastaan kutsuen sitä ”hyvin vaaralliseksi ideaksi”, kuten RIA Novosti raportoi keskiviikkona.
LAVROV antoi lausuntonsa pian sen jälkeen, kun Israelin pääministeri totesi lausunnossaan äsken päättyneiden Knessetin vaalien jälkeen todettuaan voivansa  jatkaa pääministerinä, että yksi uuden koaliittion periaatteista tulee olemaan varmistaa, ettei Iran saa ydinasetta.
”Yritykset valmistella ja suorittaa iskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan on hyvin vaarallinen ajatus”, Lavrov totesi jatkaen: ”Toivomme, etteivät nämä ideat ja lausunnot toteudu.” Kosketellessaan P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja hän kehotti Irania kiirehtimään neuvottelujen valmisteluja. ”Iranilaiset sanovat haluavansa sopimuksen. Uskoisin heidän pystyvän toimimaan vähän nopeammin, kuin mitä ovat tehneet tähän saakka.”

IAEA:n tarkastajien ja Iranin välisissä keskusteluissa on käsitelty IAEA:n vaatimuksia päästä tarkastamaan paikkoja, joissa Iranin uskotaan testanneen ydinpommin vaikutuksia. Parchin tukikohta on yksi niistä epäilyttävistä kohteista, joita se haluaa päästä tutkimaan. Iran on suorittanut siellä maansiirto- ja vaihtotöitä, purkanut rakennuksia ja rakentanut uusia, joilla sen epäillään pyrkivän peittelemään jälkensä.
Lavrov vakuutti, että Venäjä tulee estämään kaikki sellaiset YK :n turvallisuusneuvoston päätökset, joita voidaan tulkita luvaksi sotilasiskujen suorittamiseksi Irania vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164519#.UQDZo2JHT-k

4. ISREALIN YK:n lähettiläs Ron Prosor totesi puheessaan YK:n turvallisuusneuvoston avajaisissa, että jos Ranskan ulkoministeri sanoo Malin muodostuvan islamilaiseksi valtioksi aivan Ranskan ovenpieleen, Gazaa voidaan kutsua Israelin olohuoneeksi. ”Älkää erehtykö: Ranskan periaatteellista asemaa tulee kommentoida. Pyydämme vain Ranskaa ja kaikkia maita, jotka tukevat sen periaatteellista asemaa tänään, tukemaan Israelia huomenna meidän taistellessamme islamilaista terrorismia rajoillamme.”

Pääministeri Netanyahu ilmaisi kannatuksensa Ranskalle sen koneitten iskiessä al-Qaidan kanssa suhteissa olevien terroristien kohteisiin Malin pohjoisosassa.
”Samaan aikaan, kun joillekin maille terrorismin uhka on tuhansien kilometrien päässä heidän kodeistaan, meille Israelissa kansainvälinen terrorismi läheisesti tuttu,” Netanyahu kertoi puhelimessa Ranskan presidentti Francois Hollandelle. ”Meillä se on vain muutaman sadan metrin päässä kodeistamme.”
PROSOR puuttui myös YK:n yleiskokouksen 29.11.2012 tekemään päätökseen, jolla se antoi PLO:lle Palestiinan ei-valtion tarkkailijajäsenen oikeuden äänin 138-9, 41 maan pidättyessä. YK:n kanslia on myös muuttanut Palestiinan Auktoriteetin nimen ”Palestiinan valtioksi”, jota se käyttää virallisissa lausunnoissaan ja dokumenteissaan. Prosor tähdeksi, ettei sellaista valtiota ole olemassa eikä YK:n yleiskokouksen päätös sitä perustanut.

TURVALLISUUSNEUVOSTON jäsenet ilmaisivat puheissaan vastustuksensa Israelin päätöksestä jatkaa rakentamista Juudeassa ja Samariassa ja varsinkin E-1 alueella, jolla Maale Adumimin kaupunki yhdistetään Jerusalemiin. Myös USA:n lähettiläs Susan Rice ilmaisi maansa tyytymättömyyden, vaikka ilmaisikin tukensa Prosorin puheelle. http://www.timesofisrael.com/israels-un-envoy-if-mali-is-on-frances-doorstep-gaza-is-in-our-living-room/
PLO:n ulkoministeri Riyad Maliki uhkasi Israelia, että jos se jatkaa suunnitelmiaan E-1                 alueen rakentamiseksi, asia alistetaan kansainvälisen rikosoikeuden tutkittavaksi, vaikka sen periaatteen mukaan vain valtioilla on sellainen oikeus eikä PLO ole valtio. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lupasi jalomielisesti neuvottelevansa minkä tahansa Israelin hallituksen kanssa, joka tunnustaa Palestiinan valtion 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164517#.UQDwxWJHT-k

5. ISRAELIN vaaleista 2013 tulen laatimaan erityisraportin, mutta muutama piirre niistä.
Likudin puheenjohtaja Benyamin Netanyahu teki joitain selviä virheitä, jotka johtivat puolueen edustajamäärän putoamisen 20:en. Liitto Israel Beitenun kanssa oli virhe, mitä vahvisti oikeuskansleri Weinsteinin juuri ennen vaaleja julkistama Avigdor Libermanin syyttäminen, mitä Naftali Bennett piti poliittisena ajojahtina ja sellaisena tuomittavana. Toinen virhe, jota kutsutaan ”typeräksi”, oli Habait Hayehudin vastainen kampanja, joka karkotti Likudin äänestäjiä Yesh Atidiin ja muihin puolueisiin. Kolmanneksi hän ei pystynyt näkemään, että kansa oli eniten kiinnostunut taloudellisista ja sosiaalisista kysymyksistä, ruuan ja asuntojen hinnoista, eikä Netanyahun perustelut maan turvallisuudesta ja Iranin uhasta tavoittanut kansaa. Myös hänen yksinvaltainen hallitustapansa herätti vastustusta. Tilastoista kiinnostuneille kerrottakoon: Äänestysvilkkaus oli 66.6 %; 19:ssa Knessetissä on 53 uutta  jäsentä, heistä 26 on ennätyksellisesti naisia; Seuraava hallitus on järjestyksessä no 33.
250 000 ääntä annettiin puolueille, jotka eivät ylittäneet 2 %:n vaalikynnystä.
Armeijan sotilaitten, vankien ja muiden äänten laskeminen  saataneen loppuun tänään. Ennakkotietojen mukaan Habait Hayehudi saa yhden paikan lisää, 12 kansanedustajaa.
Pääministeri Netanyahu on ollut yhteyksissä Shasin ja Yesh Atidin kanssa löytääkseen formulan, jolla puolueet saataisiin samaan hallitukseen. Yesh Atid vaatii haredi-kansaa osallistumaan työelämään, maksamaan veroja ja suorittamaan asevelvollisuutensa. Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef uhkaa, että jos noin vaaditaan, haredi-kansan tulee muuttaa pois maasta. Heidän syntyvyytensä on paljon suurempi kuin muun kansan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164517#.UQDwxWJHT-k, http://www.timesofisrael.com/kadima-waits-with-baited-breath-as-last-votes-counted/

6. UUTISOTSIKOITA
-          Knessetin nykyinen puhemies Reuven Rivlin pysynee toistaiseksi puhemiehenä, mutta aikoo erota myöhemmin ensi vuonna kilpaillakseen presidentin paikasta. http://www.timesofisrael.com/rivlin-reportedly-to-remain-knesset-speaker-for-now/
-          Yair Lapid, Yesh Atidin puheenjohtaja, sanoo kieltäytyneensä Livnin ja Yechimovichin houkutukseen liittyä Netanyahun vastaisen blokin muodostamiseksi. Lapid kannattaa Netanyahun jatkavan pääministerinä ja on vahvasti menossa hallitukseen. Häntä kaavaillaan varapääministeriksi ja ulkoministeriksi, puolustusministerin paikkaan kaavaillaan Yair Shamiria, Yitzhak Shamirin poikaa. http://www.timesofisrael.com/lapid-nixes-blocking-move-throws-weight-behind-netanyahu/
-          Valkoisen talon edustaja Jay Carney vakuutti median edustajille, ettei Israelin hallituksen koostumus vaikuta maiden välisiin suhteisiin, joiden väitetään olevan alimmillaan vuosikymmeniin.  http://www.timesofisrael.com/white-house-says-coalition-shape-wont-affect-ties/
-          Syyrian eteläosan kiihtyneet taistelut ovat aiheuttaneet pakolaisten massaryntäyksen Jordaniaan. Torstaista lähtien n. 20 000 pakolaista ylitti rajaviivan. Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh sanoo, että maahan on tullut 300 000 Syyrian pakolaista maaliskuusta 2011 lähtien. Torstain aikana tuli 6 200 pakolaista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=300720
-          Äänestyksen aikana raportoitiin n. 400 vaalirikettä, ja neljässä tapauksessa voidaan nostaa syytteet vaalirikoksesta. Äänestys sujui mukavan joustavasti, vaikka äänestys-järjestelmä on arkaainen ja kaipaisi täydellistä remonttia. Vihreät vaativat digitaaliseen järjestelmään siirtymistä, mikä USA:ssa sekoili jatkuvasti ja antaa entistä suuremman mahdollisuuden tulosten peukalointiin. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=300505


Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020