KESKIVIIKKO 23.01.12


KESKIVIIKKO 23.01.13

1. ISRAELIN KANSA on sanonut painavan sanansa, ja nyt pölyn alkaessa laskeutua aloitetaan vain tutkimaan, missä ollaan ja mihin suuntaan tästä mennään.
Lopulliset vaalitukokset näyttävät seuraavia lukuja:

Likutenu, Likudin ja Israel Beitenu liitto,  31 edustajaa
Yesh Atid, Yair Lapidin puolue                19                              
Labour, Työväenpuolue                          15                        
Habait Hayehudi, Juutalainen Koti          11
Shas, haredipuolue                                 11                    
United Tora Judaism, UTJ                        7
Hatnua, Tzipi Livnin puolue                      6
Meretz, entinen kommunistipuolue           6
United Arablist, Ta´al                                5
Hadash                                                     4
Balad                                                        3
Kadima                                                     2

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahulla on paljon selittämistä, miksi Likudin ja Israel Beitenun liitto romahti 11 kansanedustajan verran. Hän alkoi vaalitaistonsa loppumetreillä aavistaa tuntiessaan hengenahdistusta, ettei etukäteen luvattu automaattinen voitto olekaan synagogassa kuulutettu, ja alkoi osoittaa selviä paniikkioireita.
Poliittiset analyytikot ovat tarjoamassa syitä Likudin ja pääministerin tappioon selittäen, ettei Netanyhau osannut lukea kirjoitusta seinällä eli hän oli syrjinyt keskustan tarpeita ja tavallisen kansan toiveita keskittymällä esiintymään vahvana johtajana, joka tietää, mikä on parasta kansalle selvittämättä, mitä kansa haluaa. Kansa vastasi hänelle antamalla äänensä niille puolueille, joita he normaalisti eivät kannattaisi. Joidenkin oikeistoon lukeutuvien kerrotaan  protestiksi äänestäneen arabipuolueita tai Meretziä. Alla ynetnews.com laatima yhteenveto.
2. 19. KNESSETIN vaalitulokset aiheuttavat vakavan tutkistelun Israelin puoluekentässä, mikä toivottavasti johtaa myös vaaliuudistukseen, jota kipeästi kaivattaisiin. Vaalitaisteluun osallistui kaikkiaan 32 puoluetta, joista 12 ylitti vaalikynnyksen 2 %. Tämä aiheuttaa sen, että osa äänistä menee tavallaan hukkaan, koska niiden edustajat eivät pääse Knessetiin, jossa heillä olisi mahdollisuus laatia lakiesityksiä ja niiden kautta vaikuttaa maan kehitykseen. Toiseksi toimintakykyisen hallituksen muodostaminen on vaikeaa, elleivät puolueet pysty muodostamaan kansallista hallitusta, jossa mahdollisimman moni puolue olisi edustettuna.

OIKEISTON ja keskusta-vasemmiston välinen voimakeskitys osoittaa 60/60 tasapainoa, mikä antaa presidentti Shimon Peresille mahdollisuuden harkita, kumpi niistä parhaiten edustaisi hänen näkemystään kansan parhaaksi toimivan hallituksen muodostamiseksi. Tässä tarkkailussa on sovittava ensin ”parametreistä”, arvosteluperusteita, mikä kuuluu presidentin oikeuksiin. Viime vaalien jälkeen presidentti Peres antoi hallituksen muodostamisen Netanyahulle, vaikka perinteen mukaan se olisi pitänyt antaa Livnille, jonka johtama Kadima oli yhden kansanedustajan verran Likudia suurempi, mikä katkeroitti Livnin, mitä hän nyt haluaa kostaa pyrkien kaikin tavoin kaatamaan Netanyahun hallitusvallan.

TEMPPELIN harjalle on nostettu entinen TV-puheohjelmien juontaja Yair Lapid, jossa hän saavutti kannuksensa ja sai päättäväisyyttä ja luotettavuutta ilmentävät kasvonpiirteensä  iskostettua kansan tietoisuuteen. Häneltä puuttuu hallintokokemusta ja poliittisen pelin tuntemusta, kuten myös Labourin puheenjohtajalta Shelly Yechimovichiltä, mutta kansa antoi hänelle luottamuksensa osittain varmaan protestiksi Netanyahua vastaan. Lapid on ilmoittanut valmiutensa hallitukseen, mutta ehkä tarpeettomasti esittäen vaatimuksen, että hän odottaa myös jonkun toisen keskustapuolueen hyväksymistä hallitukseen. Lapidin muodostamaan laajaan koaliittioon kuuluu yhteisöaktivisteja, opettajia, etiopialaisia, Venäjältä muuttaneita, naisia ja rabbeja, mikä voi tuntua sekoittavalta, mutta jota he itse pitävät etuna.
Yesh Atid (On Tulevaisuus) puolue on pakko huomioida uutta hallitusta muodostettaessa, oli sen muodostaja sitten oikealta, keskustasta tai vasemmalta.
Tuloksista puuttuvat vielä sotilaitten antamat äänet, jotka voivat aiheuttaa pientä tarkistusta tuloksissa. Äänestysvilkkaus armeijassa oli 80 %, yleinen äänestysprosentti oli 66.6 %. Vaalit maksoivat yhteiskunnalle 1.1 miljardia NIS.

3. Vartiokierroksella ollut turvallisuus virkailija havaitsi savun nousevan läheisillä kukkuloilla ja hälytti palokunnan paikalle, jotka saivat ripeän toiminnan ansiosta vielä alkuvaiheillaan olleen tulen sammutettua Nerian juutalaiskylän lähellä Samariassa.
TAZPIT-uutistoimiston raportin mukaan kymmenkunta arabia tuli Nerian lähellä sijaitsevasta Mazran arabikylästä suunnistaen kohti Neria, Horesh ja Yaron kyliä Talmonim-blokin alueella Samariassa maanantaina iltapäivällä. He sytyttivät tulen neljään eri kohtaan, josta he uskoivat tulen pian leviävän tuulen kuljettamana laajalle alueelle, jonka sisällä oli myös arabien omistama oliivipuulehto. Heidän tarkoituksensa lienee ollut käyttää sen polttamista syyttääkseen juutalaisia arabien puiden tuhoamisesta, kuten he ovat tehneet ennenkin. Asukkaat kertoivat, että arabit pakenivat paikalta omaan kyläänsä sytytettyään tulen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164424#.UP-TBmJHT-k

Maanantai-iltana tuntematon ampuja ampui useita laukauksia kohti juutalaista Migdal Oz kibbutsia Gush Etzionin alueella. Kukaan ei haavoittunut. Turvallisuusjoukot löysivät läheltä tyhjän patruunakotelon. Tutkimukset aloitettiin ampujan löytämiseksi. Vain viikkoa aiemmin turvallisuusvirkailijat pidättivät kotitekoisella aseella aseistautuneen arabin, joka oli tulittanut sillä kibbutsia osumatta kehenkään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164434#.UP-WlmJHT-k

4. IDF testasi maanantaina Iron Dome, Teräskupu, edelleen kehitettyä versiota, jonka uusin patteristo jouduttiin ottamaan Tel Avivin suojaksi, vaikka kehitystyö oli vielä kesken.
Eilen suoritettu testaus osoitti patteriston toimivan hyvin. Puolustusministeriön ilmoituksen mukaan parannettu versio mahdollistaa entistä useamman kaupungin ottamiseksi suojelun kohteiksi. Testissä käytetty maaliohjus oli raskaampi kuin Fajr, jonka kantomatka on 75 km: Ministeriön ilmoituksen mukaan uusi torjuntaohjus on tarkempi ja toiminta-alue laajempi kuin edellisen ohjuksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164425#.UP-YDWJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Tiedot Gazan kaistan piirityksestä ovat yhä suuremmassa määrin osoittautuneet pelkäksi propagandaksi, sillä korkeita arabijohtajia vierailee siellä. Huomattavin heistä oli Qatarin Emiiri sheikki Hamid bin Khalifa al-Thani, joka vieraili Gazassa viime lokakuussa. Viimeisin korkean tason vierailija oli Malesian pääministerin Najib Razak, joka kävi tutustumassa alueeseen tiistaina 22.01.2013. AFP :n mukaan hän sanoi tukevansa Palestiinan Auktoriteettia ja kannattavansa yhteishallituksen muodostamista Fatahin ja Hamasin välillä. Pääministeri Razak matkusti Gazaan Egyptistä Rafahin terminaalin kautta. Hänen mukanaan oli maan ulkoministeri Anifah Aman ja muita merkittäviä malesialaisia virkailijoita. Häntä vastassa oli Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh. Razak sanoi tukevansa Palestiinan kansan taistelua ja ”vaikka Malesia on kaukana Gazasta, he kuuluvat samaan muslimikansaan, umma, jonka hyvinvointi koskee kaikkia muslimeja maailmassa”. Haniyeh viittasi Israelin parlamentin äänestykseen, jonka tuloksen hän pelkäsi tuovan Israeliin entistä äärioikeistolaisemman hallituksen. Hän vaati sen vastapainoksi ”arabi- ja muslimimaita laatimaan yhteisen strategian sionismin muodostaman kasvavan vaaran eliminoimiseksi”. PA:n puheenjohtaja Abbas julkaisi lausunnon, jossa hän sanoi hylkäävänsä ja tuomitsevansa Malesian pääministerin Gazan vierailun sanoen sen hajottavan Palestiinan kansan yhtenäisyyttä ja antavan väärän kuvan sen edustajista. Hamasin ilmoituksen mukaan Tunisian presidentti Morcef Marzouki vierailee kaistalla 9. helmikuuta. Operaatio ”Pilvenpatsas” aikana useita arabiulkoministereitä vieraili Gazassa, myöhemmin myös Egyptin ulkoministeri. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164483#.UP-aAGJHT-k
-          USA:n eroava puolustusministeri Leon Panetta sanoi, että USA:n täytyy pystyä taistelemaan al-Qaidan asettamaa uhkaa vastaan, sillä se on osoittanut kykynsä ja tahtonsa terrori-iskuihin, joista Algerian kaasulaitokseen tehty isku on osoituksena. Siinä sai surmansa 3 amerikkalaista ja 34 muuta panttivankia. ”Olen iloinen, että voimme pelastaa muutamia amerikkalaisia, mutta menetimme 3”, hän sanoi pienelle joukolle journalisteja maanantaina The Hill uutisten mukaan. Panetta sanoi USA:n edistyneen terroriryhmää vastaan Afganistanissa, Jemenissä, Somaliassa ja muualla, ja sanoi USA:n avustavan Ranskan joukkoja Malissa niiden pyrkiessä tunkemaan pois sinne pureutuneet al-Qaidan tunnuksen alla toimivat islamilaiset hyökkääjät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164453#.UP-gLmJHT-k
-          Algerian kaasulaitokseen tehdyn hyökkäyksen jäljiltä löydettiin kahden kanadalaisen ruumiit, mikä aiheuttaa vakavia kysymyksiä, missä määrin länsimaiset aktivistit ja militaristit ovat antautuneet taistelemaan terroristien riveissä. Heidän mukana olonsa vaikeuttaa heidän paljastamistaan, koska he hallitsevat länsimaiset kielet ja tavat ja pystyvät siten soluttautumaan yhteiskuntaan ilman epäilyksiä. Kanadalaisten uskotaan toimineen al-Qaidan joukkojen opastajina ja tiedotustehtävissä ulkomaailmaan.
-          Syyriassa jatkuvat taistelut ja maata vastaan asetetut sanktiot alkavat osoittaa maan talouden luisuvan kohti romahdusta. Infrastruktuurin tuhoutuminen ja teollisuuden pysähtyminen ovat aiheuttaneet nousevia vaikeuksia kansalaisille, jotka joutuvat tuntikausia jonottamaan bensiiniä autoihinsa tai talouskaasua lämmitykseen ja ruuan keittämiseen. Sähkökatkokset aiheuttavat puhelinyhteyksien ongelmien ohella kasvavaa suttumusta hallitusta vastaan, joka ei pysty huolehtimaan kansansa hyvinvoinnista. Lisäksi nousevat hinnat niistä välttämättömyystavaroista, joita on vielä saatavilla, kuristavat köyhtynyttä kansaa. Iran on pääasiassa toimittanut Syyrian arkipäivän tarvikkeita, mutta sen jatkuvuus on kyseenalaista. http://www.timesofisrael.com/as-fighting-rages-syrian-economy-faces-collapse/
-          Al-Qaidan kakkosmies Jemenissä Said Ali al-Shihri, joka vietti 6 vuotta Guantanamon vankileirillä, on uutisten mukaan saanut surmansa, kuten Al-Arabiya raportoi eilen. Hän haavoittui USA:n ja Jemenin armeijan hyökkäyksessä, mutta on epäselvää, miten hän kuoli. USA käyttää UAV-koneitaan hyökkäyksissä terrorijohtajien teloittamiseksi, koska se säästää amerikkalaisia sotilaita.  http://www.timesofisrael.com/leading-al-qaeda-operative-said-killed-in-yemen/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019