KESKIVIIKKO 07.11.07
1. OSLON SOTA, joka alkoi 2001, on terrorisoinut Gazan kaistaleeseen rajoittuvien juutalaisyhteisöjen 40 000 asukasta jatkuvalla Kassam-raketti ja kranaattitulella. Kaikkiaan yli
6 200 Kassam-rakettia on ammuttu Gazasta Israeliin tuon sodan aikana.
KULUNEEN KESÄN aikana terroristit ampuivat Gazasta 1500 Kassam-rakettia ja tuntemattoman määrän kranaatteja, joka on uusi ilmiö ja joita asukkaat kammoksuvat vielä enemmän.
Viimeisen kuukauden aikana yli 3000 Sderotin kaupungin asukasta on muuttanut turvallisemmille alueille. Sderotin kaupunki on kärsinyt pahiten terroristien raketti- ja kranaattitulesta. Kaupungin 24 000 asukkaasta 15-20 % arvioidaan muuttaneen pois kaupungista Oslon sodan johdosta.
ISRAELIN HALLITUS on luvannut huolehtia kaupungin asukkaitten turvallisuudesta, mutta vieläkään, useiden kuukausien jälkeen hallituksen päätöksestä koulujen ja lastentarhojen vahvistamiseksi sitä ei ole saatu toteutettua. Kevytrakenteisia, liikuteltavia betonisuojia on pystytetty katujen varsiin, mutta ne eivät anna täyttä suojaa eivätkä kelpaa pitempiaikaiseen oleskeluun. Pysyviä väestönsuojia ei ole tarpeeksi tai matka niihin on liian pitkä, jotta asukkaat ehtisivät niihin Red Dawn hälytyssireenin alkaessa soida. Aikaa on vain 15-20 sekuntia.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ asensi kaupungin bussipysäkeille uusia katoksia, joitten tuli suojella autoa odottavia raketti-iskuilta. Nyt havaittiin, että ne pirstoutuvat raketin iskusta moninkertaistaen raketin aiheuttaman sirpalevaaran. (JP; INN)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak siirsi IDF:n suunnitteleman ja armeijan korkeimman johdon hyväksymän suunnitelman laajasta iskusta Balatan pakolaisleiriin terroristien pidättämiseksi sekä aseiden ja räjähteiden etsimiseksi. Tämä siksi, ettei tällä häirittäisi Barakin ja PA:n pääministeri Salaam Fayadin neuvotteluja eikä Annapolis rauhankonferenssin valmisteluja.
PA:N POLIISIN lupaus suorittaa omia operaatioitaan pakolaisleirissä lienee myös vaikuttanut Barakin päätökseen. Joittenkin uutisten mukaan PA:n poliisi piirittäisi leiriä, mutta uutiselle ei ole saatu vahvistusta. Sen ensimmäinen isku leiriin epäonnistui surkeasti.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN ilmoituksen mukaan IDF:n operaatioita Nablusissa kuitenkin jatketaan kaiken aikaa, ja useita etsittyjä terrorismista epäiltyjä on pidätetty.
ISRAEL HALUAA välttää tilanteen, joka syntyi tammikuussa 2007 pääministeri Olmertin mennessä tapaamaan Egyptin presidentti Hosni Mubarakia. Silloin IDF joutui tulitaisteluun palestiinalaisten pyssymiesten kanssa, mikä vaati useita ihmisuhreja, joukossa siviilejä.
Mubarak osoitti rajun paheksumisensa ja lähes peruutti sovitun tapaamisen. (Ynet)
3. GILAD SHALIT, IDF:n sotilas, jonka Hamas ja PRC kaappasivat panttivangikseen, on ollut niiden käsissä tänään keskiviikkona 500 vuorokautta, eikä hänen vapauttamisestaan ole tällä hetkellä nähtävillä minkäänlaisia toiveita.
KANSAN VASTARINTAKOMITEOITTEN (PRC) edustaja Abu Mujahed kertoi eilen medialle, että järjestön parissa tiedostetaan kärsimykset, joita tilanne aiheuttaa sotilaan omaisille, mutta muistutti, että myös Israelin vankiloissa olevan 11 000 palestiinalaisvangin omaiset kärsivät. Hän totesi, että IDF voi unohtaa suunnitelmat Shalitin väkivaltaisesta vapauttamisesta.
MUJAHEDIN MUKAAN PRC ja sen ”sotilassiipi” Salah a-Din Prikaatit valmisti listan 1400 vangista, joita se vaati vapautettaviksi Shalitia vastaan. Hän kertoi, että 300 vankia tuli vapauttaa ensi vaiheessa, mutta Israel esitti listan vain 30 vangista. Lisäksi PRC vaatii kaikkien alaikäisten, naisten sekä sairaitten ja vanhojen vapauttamista välittömästi.
MUJAHED KERTOI, että Shalitin vapauttamisyritykset on toistaiseksi keskeytetty. Hän uhkasi, että hinta hänen vapauttamisekseen kasvaa kaiken aikaa. Hän arveli, että Israelin tuntema huolettomuus Shalitin vapauttamiseksi johtuu siitä, että se tiedostaa islamin huolehtivan hyvin vangeistaan ja jopa toimittavan heille heidän tarvitsemansa lääkintäavun. (Ynet)
ESITÄN TÄTEN kiitokseni ja tukeni Juhani Starczewskin aloittamalle rukouskampanjalle Gilad Shalitin ja kahden muun, Hizbullahin kaappaaman IDF:n sotilaan, Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin, pikaiseksi vapauttamiseksi. (Saksalaislehti kertoi Regevin ja Goldwasserin kuolleen, mutta sitä ei ole vahvistettu, eikä Hizbullah päästä Punaisen Ristin edustajaa toteamaan heidän tilaansa, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät.)
Rukouskampanjaan voi ilmoittautua osoitteessa: juhani.starczewski@elisanet.fi
4. JOUKKO ISRAELILAISIA RABBEJA, joita Ynet kutsuu artikkelissaan oikeistolaisiksi, lähetti alkuviikosta kovasanaisen kirjeen USA:n presidentti Bushille. He varoittavat Bushia rajuista kostotoimista, joita Kaikkivaltias tulee kohdistamaan Yhdysvaltoja vastaan, jos se toteuttaa Annapolis-konferenssin, jossa Jerusalem jaetaan ja Israelin maata Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa annetaan ympärileikkaamattomille.
RABBIEN JOUKOSSA on useita tunnettuja johtajia ja oppineita, kuten Meri Druckman, Dov Wolfa, Yekutiel Rap, Gedalia Axelrod, Kiryat Arban ja Hebronin päärabbi Dov Lior, sekä Shasin hengellisen johtajan, entisen päärabbin Ovadia Yosefin poika Yaakov Yosef.
KIRJEESSÄ VIITATAAN , miten hurrikaani Katriina iski Bahamasaariin 23. elokuuta 2005, jona päivänä 24 Gazan kaistaleen ja Samarian neljän juutalaiskylän asukkaitten karkotukset saatiin suoritetuksi, sekä jatkoi sieltä New Orleansiin jättäen satoja tuhansia asukkaita kodittomiksi, satoja kuolleita ja haavoittuneita ja aiheuttaen miljardien USD vahingot.
USA tuki tätä Ariel Sharonin suorittamaa juutalaisten karkotusta, kirjeessä todetaan.
Myös Kalifornian holtittomasti raivonneet tulipalot ovat Kaikkivaltiaan varoitus USA:n kansalle, siinä muistutetaan edelleen.
KIRJEESSÄ, jonka toimitti SOS-Israel järjestö, vedotaan presidentti Bushiin, joka sanoo uskovansa Raamattuun ja olevansa uudestisyntynyt kristitty, että hän ja Gondoleezza Rice pidättyvät tästä rauhanprosessista ja Annapolisin konferenssin järjestämisestä, joka tuo katastrofin Amerikkaan. Rabbit muistuttavat, ettei tuumaakaan Israelin maasta saa antaa pois.
Kirje päättyy vetoomukseen: ”Armahda itseäsi ja rakastettua Amerikkaa ja sen kansaa. Laske kätesi, jonka olet nostanut sotaan Luojaa vastaan. Auta Israelin kansaa taistelemaan ilman kompromisseja terroristeja vastaan, jotka hyökkäävät Israeliin.
Ja sitten, puhtaalla sydämellä, voit vilpittömästi rukoilla: ”Siunatkoon Jumala Amerikkaa.” (Ynet)
YNET muistuttaa uskolliseen vasemmistolaiseen tapaansa, että tämä SOS-järjestö antoi tunnustuspalkintoja niille sotilaille, jotka kieltäytyivät osallistumasta juutalaisten karkotuksiin. Israelissa kaikkia Oslon sopimusten myötä syntyneen vasemmiston ajaman ns. rauhanprosessin vastustajia kutsutaan automaattisesti oikeistolaisiksi ja rauhan vastustajiksi, ei isänmaallisiksi.
5. ISRAELIN KESKUSREKISTERITOIMISTO julkisti eilen tilastojaan syntyvyydestä Israelissa. Se mukaan juutalaisnaisten hedelmällisyysaste nousee ja arabien vastaavasti laskee.
Israelissa syntyi viime vuonna 148 170 lasta. Niistä 71 % juutalaisäidille; 23 % muslimiäidille; 3 % ilman uskontokuntaa; 2 % druuseille; 1 % kristityille (niistä 81 % arabeja).
TILASTON MUKAAN israelilaisnainen sai elinaikanaan km. 2.9 lasta (edellisvuonna 2,8). Keskimääräinen hedelmällisyys juutalaisnaisella oli 2.8 (edellisvuonna 2.7).
Musliminaisen hedelmällisyys oli 4.0, (vuonna 2000 se oli 4.7); kristityllä arabinaisella 2.2 lasta (vuonna 1996 se oli 2.7)
Suurin syntyvyys on haredi-kaupungeissa kuten Modi´in Illit (Kiryat Sefer) ja Betar Illit, joissa nainen sai km. 8 lasta; sekä beduiinikaupungeissa kuten Tel Sheva (6,8); Rahat ja Arara.
Pienin syntyvyys oli Arielissa (1.7), Kiyat Yam, Tirat Varmel, Kiryat Bialik ja Ylä-Nasaret.
LAPSIA SYNTYI 3 % enemmän kuin edellisvuonna. Poikalapsia vauvoista oli 51.3 %.
Vuonna 2006 juutalaisnaisen ensisynnytys tapahtui 26.8 vuoden iässä, 1.5 vuotta myöhemmin kuin 10 vuotta sitten. Vain 3 966 lasta syntyi naisille alle 20 vuotta. Yksineläviä naissynnyttäjiä oli
5 900 vuonna 2006. Aste oli 6.6 lasta tuhatta yksinelävää naista kohti, 10 vuotta aiemmin 4.3 lasta tuhatta yksinelävää naista kohti. 4.4 % syntyi naisille, joilla oli ollut useita raskauksia; 10 vuoden aikana kasvua on tapahtunut 12 %. Niissä syntyi 99 % kaksosista ja 3 % kolmosista (10 vuotta aiemmin 10 %).
SYNNYTYKSISTÄ 99.6 % tapahtuu sairaalassa, beduiiniyhteisöissä 3.6 % tapahtuu kotona. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- HAIM RAMON pitää pahana virheenä luopua sähkön ja öljyn toimitusten katkoksista Gazaan. (INN)
- IDF pidätti yön aikana 11 etsittyä terroristia Juudeassa ja Samariassa. (INN)
- YESHAN (Juudean ja Samarian) juutalaiskylät kasvavat ennätysvauhtia, huomioi äärivasemmistolainen Peace Now, kuristusvaatimuksista huolimatta. (INN)
- USA:N LÄÄKÄREITÄ on kaiken varalta pikakursseilla Israelissa opiskelemassa hätäapu- ja traumahoitoja, joilla aloilla Israelissa on runsaasti kokemusta. (INN)
- ITÄ-JERUSALEMIN asukkaat ovat rynnänneet joukolla Israelin sisäministeriöön hakemaan Israelin kansalaisuutta ennen heidän alueittensa odotettua luovutusta PA:lle. Hakijoitten suuri määrä on hämmästyttänyt virkailijoita. (Ynet)
- RICE esitti Israelille uhkavaatimuksen, että Syyrian saamiseksi mukaan Annapolisiin Syyrian vaatimus täytyy ottaa kokouksen ohjelmaan. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019