TIISTAI 06.11.07
1. HIZBULLAH järjesti järjestöä kannattavan libanonilaisen Al-Akhbar-lehden artikkelin mukaan tuhansia miehiä koskeneen kolmepäiväisen sotaharjoituksen, joka ulottui Litanijoesta aina Israelin rajan tuntumaan saakka. Aluetta valvovat 13 500 YK:n sekä 15 000 Libanonin armeijan sotilasta, joiden tehtävänä on estää Hizbullahin joukkojen tulo alueelle. Libanonin pääministeri Fuad Siniora vähätteli tietoja harjoituksista vakuutellen, ettei hänelle ole tullut vahvistusta enempää Hizbullahin kuin YK:n ja Libanonin armeijan taholta. Siniora selitti, että kysymys voi olla ”simulaatio-harjoituksesta tietokoneilla toimistotiloissa”.
HIZBULLAHIN virkailija kuitenkin vahvisti, että sotaharjoitukset pidettiin Litanijoen eteläpuolella ja niiden tarkoituksena oli ”varoittaa vihollista suorittamasta minkäänlaisia seikkailuja Libanonissa”.
Raportin mukaan, jonka YK:n edustaja kielsi vääräksi, Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah johti harjoituksia henkilökohtaisesti. YK:n edustaja kertoo, etteivät YK:n joukot havainneet mitään poikkeavaa valvomallaan alueella. Hizbullahin edustajan mukaan sen joukot harjoittelivat ilman sotilaspukuja ja aseita. Israel järjesti äskettäin omat sotaharjoituksensa lähellä rajaa. (JP; INN)
2. BEITAR JERUSALEMIN jalkapallo-ottelun yhteydessä järjestäjien vaatima minuutin hiljaisuus ennen ottelua pääministeri Yirzhak Rabinin murhan 12-vuotispäivän muistoksi sunnuntaina aiheutti äänekkäitä buuauksia ja ivahuutoja katsojien parissa.
Beitar jalkapalloklubin omistaja miljardööri Arkadi Gaidamak tuomitsi lausunnossaan katsojien käyttäytymisen kutsuen sitä epäkunnioittavaksi, mutta kritisoi samalla järjestäjiä todetessaan, ettei jalkapallo-ottelu ole oikea paikka järjestää hiljaisuutta Rabinin murhan muistoksi, mitä hän pitää poliittisena mielenosoituksena. Hän muistutti, että Beitar Jerusalem on perinteisesti poliittisesti oikeistoon liittyvä järjestö, mikä järjestäjien olisi tullut huomioida.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert, joka Jerusalemin pormestarina ollessaan liittyi läheisesti Beitar Jerusalemin toimintaan, tuomitsi katsojien käyttäytymisen jyrkin sanoin: ”Inhoan noita raakoja ja väkivaltaisia ihmisiä, jotka – ikäväkseni – edustivat suurta osaa katsojista. Haluan todeta selvästi, mitä vihaisimmin termein, että tämä käyttäytyminen – ei pienen ryhmän, jollaiseksi jotkut haluavat sen minimoida, vaan huomattavan, äänekkään vaikutusvaltaisen ja raivoavan ryhmän – oli ilkeä ja kestämätön.” Gaydamak, joka aikoo itsekin sukeltaa Israelin politiikkaan, syytti Olmertia ja muita tapauksen käyttämistä henkilökohtaisiin ja poliittisiin tarkoituksiin.
BEITAR JERUSALEMIN johto tuomitsi tapauksen sanoen olevansa häpeissään ja tulleensa loukatuksi, johon se uskoi järjestön kannattajien valtaosan yhtyvän. (JP)
ISRAELIN JALKAPALLOLIITTO uhkaa, että se puuttuu asiaan rankaisemalla Beitar Jerusalemia.
3. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice totesi PA:n johdon kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen, että hän on erittäin toiveikas. Hän lupasi Abbasille tekevänsä voitavansa kääriäkseen Israelin ja PA:n välisen sopimuksen kokoon Bushin toimikauden aikana. Hän kuitenkin tyrmäsi Abbasin vaatiman selkeän päivämäärän Palestiinan valtion perustamiseksi, mutta lupasi löytää ratkaisun pulmaan asettamalla päivämäärän, johon tähdätään.
RICE TOTESI puhuessaan journalisteille, että hän uskoi Olmertin kanssa pystyvänsä edistämään rauhanprosessia merkittävästi ennen tammikuuta 2009, jolloin Bushin virkakausi loppuu.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ilmoitti myös yhtyvänsä Olmertin kantaan, että on olemassa todellinen tilaisuus saavuttaa rauha, ja tätä tilaisuutta ei saa jättää käyttämättä.
PA:N JOHTOHENKILÖT, Saeb Erekat, Ahmed Qureia, Nabil Abu Rudeineh ja muut esittivät samaa toiveikkuutta todeten, että PA:n keskeiset kysymykset ja vaatimukset käsitellään Annapolis rauhankonferenssin jälkeen.
TARKKAILIJAT huomioivat, että tämä kolmen ”halvaantuneen ankan”, Bushin, Olmertin ja Abbasin, muodostama triumviraatti lepää nyt kolmen jalan varassa, joista jokainen jalka on kovin heikolla perustuksella. Kuten tunnettua, kolmijalka asettuu helpommin tasapainoon epätasaisella alustalla, mutta se romahtaa yhden murtuessa. Olmertin asema on ehkä heikoin. Häntä odottaa leikkaus eturauhasen kasvainten poistamiseksi - vaikka ironista kylläkin, se on samalla kasvattanut hänen kansansuosiotaan -; sekä Shas- että Israel Beiteinu-puolueet ovat uhanneet erota hallituksesta, jos Olmert suostuu jakamaan Jerusalemin ja keskustelemaan muista keskeisistä kysymyksistä Annapolis-konferenssissa; poliisin tutkimusosasto vaatii syytteiden nostamista Olmertia vastaan Leumi-pankin myyntiä koskevassa asiassa, ja lisäksi Winograd-komitea uhkaa lopulta julkistaa raporttinsa, joskin ilman henkilökohtaisia syytöksiä. Olmertin lupaus tutkia 2000 palestiinalaisvangin vapauttamisesta, mitä monet pitävät puolittaisena sitoumuksena, on herättänyt kiivaita vastalauseita. Olmertin liekanaru lyhenee. (JP)
4. ISRAELISSA VIERAILEVAT vaikutusvaltaiset USA:n kongressin edustajat kritisoivat Annapolis konferenssin valmisteluja, joita he pitävät riittämättöminä. Toisaalta he ihmettelevät, miten voi neuvotella rauhasta valtion kanssa, jonka johto edustaa vain toista puolta kansasta, viitaten tällä Gazan kaistaleen johtoon, joka vastustaa Abbasin rauhankeskusteluja Olmertin kanssa. Amerikkalaiset vieraat pitävät Jordaniaa vilpittömänä kumppanina, mutta sanovat Syyrian edustavan alueella rettelöitsijää, joka avoimesti tukee terrorijärjestöjä.
RE´UT INSTITUUTTI, joka esittelee toimintasuunnitelmaansa Sapir-opistossa Sderotissa tänään, ennakoi rauhankonferenssin epäonnistuvan. Instituutin edustajan mukaan Annapolis konferenssissa julkistetaan kaksi periaatejulistusta, toinen Olmertin ja toinen Abbasin esittämä, jotka ovat liian kaukana toisistaan yhteisymmärryksen löytämiseksi. (INN, Ynet)
www.debka.com esittelee artikkelissaan Abbasin vaatimukset, joita Israel ei voi hyväksyä:
1. Annapolis-julistus tunnustaa Israelin, mutta ei juutalaisena valtiona.
2. Palestiinan valtion rajat noudattavat 1949 aselepolinjoja pienin tarkistuksin, mutta puuttuva osa 100 %:sta tulee saada Israelin keskiosasta, ei Negevistä.
3. Temppelivuori tulee olla kaikilta osin PA:n hallinnassa, myös Länsimuuri.
4. Palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta ei edes keskustella.
5. Palestiinan valtion tulee olla täysin itsenäinen, myös vesi-, ilma- ja elektromagneettisten oikeuksien ja muitten maanalaisten luonnonvarojen suhteen.
6. Neuvottelut Annapolis konferenssin jälkeen tulee saada käydyksi ennen elokuuta 2008, jolloin valitaan USA:n presidenttivaalien puolue-ehdokkaat.
Debkafile toteaa, että tästä vaatimusryppäästä huolimatta Olmert on ”iloinen ja toiveikas” mennessään konferenssiin, koska ”ilman sitä Lähi Idän tilanne voi muuttua katastrofaaliseksi”.
5. PA:N UUDET poliisijoukot, ns. ”Daytonin sotilaat”, halusivat eilen esitellä taitojaan Ricen vieraillessa Ramallahissa tekemällä yllätysiskun Balatan pakolaisleiriin Nablusin lähellä. Leirin useat terrorijärjestöt, al-Aksa, Islamic Jihad, Hamas ja vastarintaryhmät, toimivat epävirallisina poliisijoukkoina. Daytonin sotilaat kohtasivat kuitenkin leirissä järjestetyn ansan, jossa heitä tulitettiin joka taholta. PA:n poliisit joutuivat peräytymään kiireesti vieden viisi haavoittunutta poliisia mukanaan. He joutuivat jättämään poliisiautonsa, jonka al-Aksa otti käyttöönsä.
Pakolaisleireissä asuvat terroristit ovat ilmoittaneet, etteivät he tule luopumaan aseistaan eivätkä Olmertin armahtamat etsityt terrorismista epäillyt suostu PA:n asettamiin liikkumis- ja aseenkantorajoituksiin. Asukkaat valittavat, että nuo terroristit terrorisoivat muita asukkaita, ryöstelevät ja pahoinpitelevät.
NABLUSIN ASUKKAAT valittavat, etteivät PA:n poliisit estä aseellisten jengien liikkeitä kaduilla, vaan asettuvat talojen katoille tarkastellen sieltä kaupungin elämää. Kenraali Andul L-Ali, PA:n turvallisuusjohtaja alueella, kertoo, että PA:n poliisi pidätti al-Aksan etsityn jäsenen, mutta al-Aksan uhattua rintamahyökkäyksellä poliisia vastaan joutui vapauttamaan hänet. Syyksi ilmoitettiin, että poliisi pidätti väärän miehen. Abbas kehottaa poliiseja pidättymään yhteenotoista.
PA:n poliisi toimii Nablusissa puoliyöhän saakka, jolloin IDF aloittaa omat operaationsa. Viime yön aikana IDF pidätti kaikkiaan 14 etsittyä Juudeassa ja Samariassa.
TERRORISTIT ampuivat kaksi Kassam-rakettia ja neljä kranaattia tiistaiaamuna Gazasta Israeliin. Ne eivät aiheuttaneet aineellisia eikä ihmisvahinkoja. (JP; Ynet; Debkafile)
6. ISRAELIN POLIISI pidätti kolme palestiinalaista Itä Jerusalemista, jotka suunnittelivat pormestari Uri Lupolianskyn murhaa. Toisena vaihtoehtona heillä oli terrori-isku Bershebassa. Vuoden 2006 lopussa Mamun Abu Tir houkutteli Abdullah Abu Tirin mukaan suunnittelemaansa terrorisoluun. He ottivat internetin kautta yhteyden Algerian Islamic Jihadin jäseneen Shahid al-Sraiya, joka antoi heille ohjeet pommien rakentamiseksi ja potentiaalisia iskukohteita. Syyskuussa 2007 Shraiya kehotti Mamun Tiria hankkimaan mikrolevyn kännykkäänsä, jonka välityksellä Abu Haritha Gazasta ottaa häneen yhteyttä. Al-Haritha pyysi Mamun Tiria ajamaan Jeniniin, josta hän saisi ”lahjan”, jonka Mamun arvasi olevan pommivyön. Hänet pidätettiin ennen matkaa sinne. Syytetyt vastasivat syytöksiin Jerusalemin alueoikeudessa. (INN)
7. HEPREALAINEN yliopisto kehitti yksinkertaisen tavan löytää pommi, joka on valmistettu urea nitraatista. Kysymys on kemikaalista, joka kohteeseen ruiskutettuna muuttaa sen helakan punaiseksi. Pienikin määrä ureanitraattia riittää. Tämä pommiaine on helposti hankittavissa, ja sitä on vaikea havaita perinteisin menetelmin. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021