PERJANTAI 09.11.07
1. APOCALYPTINEN NÄKYMÄ uhkaa maailmaa, jos Egypti ja Saudi Arabia toteuttavat päätöksensä aloittaa tai tehostaa ydinsuunnitelmiaan, toteaa strategisen suunnittelun ministeri Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) Jpostille antamassaan lausunnossa torstaina. Tämä uhka koskee Liebermanin mukaan sekä Israelia että koko maailmaa. Egyptin presidentti Hosni Mubarak ilmoitti vain viikko sitten, että Egypti aloittaa usean ydinreaktorin rakentamisen tulevan sähköntarpeensa tyydyttämiseksi. Keskiviikkona Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti, että hänen maansa on asentanut ja koekäyttänyt 3000 sentrifugia Natanzin ydinlaitokseen, ja että ne nyt rikastavat uraania teollisuuskäyttöön.
LIEBERMAN KEHOTTAA tekemään tosiasioista tarvittavat johtopäätökset ja muotoilemaan vaadittavat lausunnot ja kannanotot maailman valmistamiseksi tätä tulevaisuuden näkymää varten. Egyptillä on pieni Inshasin ydintutkimusreaktori.
PAHIN MAAILMAN turvallisuutta uhkaava potentiaalinen tilanne on kuitenkin kehittymässä Pakistanissa, jos maa ajautuu kaaokseen tai mahdolliseen sisällissotaan, jonka seurauksena se voi saada ääri-islamilaisen hallituksen. Vain pari päivää sitten uutiset kertoivat Pakistanin hallitusta vastaan taistelevien Talibanin ääriainesten voitoista maassa.
LIEBERMAN TOTEAA, että Pakistanilla on ohjuksia, ydinaseita ja se on osoittanut kykynsä käyttää niitä. Jos ne joutuvat ääriainesten, kuten Taliban ja al-Qaida, käsiin ja jos ääriainekset saavat Pakistanin hallinnon, terrorijärjestöillä on käytettävissään ydinaseet ja kuljetusvälineet, eivätkä ne kainostele tunnustaa, että niitä käytettäisiin Israelia vastaan.
LIEBERMAN hyökkää rajusti IAEA:n pääsihteeriä Elbaradeita vastaan, jota hän pitää pahimpana jarruna tehokkaiden painostuskeinojen asettamiseksi Iranin ydinasesuunnitelmia vastaan. Hän pitää ElBaradeita osana ongelmaa eikä sen ratkaisua ja lisää, että IAEA:n pääsihteeri pystynyt keskeyttämään Pohjois-Korean ydinsuunnitelmien etenemistä. Lieberman katsoo, että ElBaradei antaa jarrutuksellaan Iranille aikaa kehittää suunnitelmiensa täydentämistä. Israel sotilastiedustelun mukaan Iranin ydinase on valmis viimeistään 2009 aikana.
LIEBERMAN SUOSITTAA, että Israel toimii IAEA:n ulkopuolella yhdessä länsivaltojen sekä ”maltillisten arabimaitten”, Persianlahden maitten ja Saudi Arabian kanssa Iranin ongelman ratkaisemiseksi. Iranin kaupasta 70 % suuntautuu länsivaltoihin. (JP)
2. SAKSALAINEN PULLONKAULA otsikoi Jpost tämänaamuisen pääartikkelinsa. Kirjoitus
tukee Avigdor Liebermanin antamaa lausuntoa asiasta.
JPOST toteaa aiemman puolustusministeri Shaul Mofazin lausuntoon viitaten, että ”Iranin ydinsuunnitelma etenee kuin pikajuna. Diplomaattiset yritykset sen vauhdin hidastamiseksi ovat kuin hidas juna, ja jos me emme pysty ohjaamaan sitä pois raiteiltaan, olemme ydinaikakauden kynnyksellä, joka tulee täysin muuttamaan alueen todellisuuden”.
TÄHÄN TOSIASIAAN perustuen Mofaz ennustaa, että vuosi 2008 on kriittinen aika Iranin pysäyttämiseksi. Sotilastiedustelun suunnitteluosaston johtaja Yossi Baidatz riimitti oman ennustuksensa näin: ”Jos Iranin ydinsuunnitelma saa edetä ilman estoja, pahimman ennusteen mukaan Iranin ydinase on valmis vuonna 2009”. Tämä asettaa sotilaallisen väliintulon entistä ajankohtaisemmaksi, jos todella tehokkaita painostuskeinoja ei saada aikaan.
PRESIDENTTI BUSH on toistamiseen vaatinut Iranin pysäyttämistä, mutta Bush ei ole vielä tosissaan yrittänyt murtaa Pentagonin ja ulkoministeriönsä vastustusta voimatoimista. Tämä asettaa Israelin entistä potentiaalisemmin ”likaisen työn” suorittajaksi. Lontoolainen Times lehti kirjoitti äskettäin, että Pentagon on haluton sotilasiskuun Iranissa, mutta Israel toista maata. Lehti vihjailee, että maailma näyttää odottavan Israelin tekevän asialle jotain, vaikka se tulisikin kritisoimaan sitä jälkeen päin. Israelissa puolestaan nähdään, ettei Iranin uhka ole vain Israelin vaan koko maailman turvallisuutta koskeva, ja siksi se odottaa toisten valtioitten mukaantuloa.
ITALIA, ITÄVALTA, ESPANJA, SVEITSI JA SAKSA käyttävät edelleen huomattavia summia vientietuisuuksiin kaupankäynnin lisäämiseksi Iranin kanssa. Iran tuottaa 40 % öljynjalostus-tuotteistaan kahden hollantilaisen yhtiön kautta. EU:n asettama Iranin kauppasaarto aiheuttaisi todellisia ongelmia Iranille. USA:n hallituksen asettamat suorat kaupparajoitukset alkavat purra varsinkin pankkimaailmassa. Jpost toteaa artikkelissaan, että vaikka Ranska ja Englanti vaativat kovempia sanktioita Iranille, Saksa piiloutuu YK:n päätöslauselmien taakse, joita puolestaan jarruttavat Venäjä ja Kiina omien intressiensä vuoksi.
3. PALESTIINALAISET ovat alentaneet vaatimuksiaan Annapolis konferenssin päätöslauselman suhteen, kirjoittaa Mark Weiss JP:n artikkelissaan. He vaativat aiemmin, että lopulliset neuvottelut Israelin ja PA:n välillä tulee saada päätökseen 6 kuukauden sisällä konferenssin jälkeen. He ovat tähdänneet elokuuhun 2008, jolloin voitaisiin pitää uusi yhteiskonferenssi, jossa Palestiinan valtio perustettaisiin. Tästä vaatimuksesta he ovat alkaneet luopua havaitessaan USA:n vastustavan kannan kiinteälle aikataululle.
ISRAELIN JA PA:N ASETTAMAT neuvottelutiimit ovat tiettävästi päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että neuvottelut perustuvat ”tiekartan” ehdotuksiin.
ENSIMMÄISESSÄ VAIHEESSA Israel hajottaa ”laittomat” parakkikylät, keskeyttää juutalaiskylien rakentamisen Juudeassa ja Samariassa, purkaa tiesulut ja vetää joukkonsa pois palestiinalais-kaupungeista. PA puolestaan hajottaa terrorismin infrastruktuurin, pidättää terroristit, takavarikoi laittomat aseet, reformoi hallituksensa ja lopettaa kaiken Israelin ja juutalaisten vastaisen kiihotuksen PA:n mediassa ja instituutioissa, kuten lastentarhat, päiväkodit, koulut, opistot jne.
TOISESSA VAIHEESSA perustetaan tiekartan mukaan Palestiinan valtio tilapäisin rajoin, ja jatketaan ”luottamusta lisäävien toimien” toteuttamista molemmin puolin.
KOLMANNESSA VAIHEESSA perustetaan itsenäinen Palestiinan valtio lopullisin rajoin ja molemmat osapuolet antavat yhteisen julkilausuman vaatimusten ja vihollisuuksien lopettamisesta. Tämä vaihe edellyttäisi arabimaiden solmivan diplomaattisuhteet Israelin kanssa.
PALESTIINALAISET ovat vastustaneet Palestiinan valtion perustamista tilapäisin rajoin. He ovat myös vaatineet pitävää aikataulua, jonka puitteissa sopimusten laatiminen tapahtuisi.
EROTUOMARINA toimisi USA, mitä monet Israelissa pitävät vähintään arveluttavana, koska se asettaa Israelin alttiiksi jatkuville USA:n painostustoimille, mistä maalla on ikäviä kokemuksia.
PA:N NEUVOTTELIJAT ovat toistuvasti vaatineet, että myös saudisuunnitelma tulee huomioida kaikissa keskusteluissa ja Annapolis konferenssin loppulauselmassa.
3. UUTISOTSIKOITA
- KANSANEDUSTAJA Zevulun Orlev (NU,NRP) pyytää, että valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss aloittaa tutkimukset hallitusten toimista vakoilusta Israelin hyväksi USA:ssa elinkautiseen tuomitun Jonathan Pollardin vapauttamiseksi. Asiaa on Israelissa pyritty pitämään esillä ja vaadittu pääministereitä yli 22 vuotta kestäneen vankeusajan aikana ottamaan asia esille neuvotteluissaan USA:n presidenttien kanssa, mutta ilman tulosta. On myös esitetty vaatimus, että Annapolis konferenssin julkilausumassa puututtaisiin asiaan. Pollardin vaimo Eshter suhtautuu epäilevästi esitykseen tutkimuksista.
- USA:N apulaisulkoministeri Lähi Idän asioissa David Welch kieltää huhut, joitten mukaan USA suunnittelee Annapolis II konferenssia Syyriaa varten. Hän vakuuttaa, että nyt keskitytään Israelin ja PA:n välisiin asioihin.
- ISRAELISSA on noussut pelko, että YK:n alaiset UNIFIL-joukot Libanonissa vedetään asteittain pois. Tähän uskotaan vaikuttavan Euroopan maitten pelon rauhattomuuden kasvusta Libanonissa sekä Hizbullahin ja al-Qaidan Libanonissa olevien elementtien hyökkäilystä YK:n joukkoja vastaan. Vaikka Israelissa ei täysin luotetakaan YK:n joukkojen kykyyn täyttämään niille annettuja velvoitteita Libanonissa, niiden katsotaan kuitenkin hillitsevän läsnäolollaan Hizbullahin toimia. Hizbullah järjesti äskettäin kolmen päivän sotilaallisen ”kuivaharjoittelun” ilman asepukuja ja aseita, kuten asiasta kerrottiin, YK. joukkojen silmien edessä Libanonin eteläosassa Litanijoelta aivan Israelin rajan tuntumaan saakka.
- ARABIMAAT päättivät torstaina Damaskoksessa nelipäiväiset keskustelut, joitten aiheena oli Israelin vastaiset boikottitoimet. Keskustelujen päätökseksi esitettiin julkilausuma, jossa vaaditaan kovempia Israelin vastaisia saartotoimia. Niihin osallistui 14 arabimaata ja PA. Arabimaat esittivät huolensa siitä, että Israelilaiset yhtiöt ovat onnistuneet kiertämään saartoa ja päässeet joihinkin arabimaihin. Damaskoksen toimisto perustettiin 1951, sen toiminnan rahoittaa arabiliitto ja sen päämääränä on jäljittää yhtiöt, jotka käyvät kauppaa Israelissa.
- PA ON päästänyt julkisuuteen IDF:n sille toimittamia suunnitelmia suuresta operaatiosta Gazassa, jossa Philadelphia-käytävä Egyptin rajalla otetaan Israelin valvontaan. Operaatio alkaisi Annapolis-konferenssin jälkeen ja ulottuisi myöhemmin koko Gazaan kaistaleelle. Israel toivoo, että kansainväliset joukot voisivat sitten ottaa Gazan alueen valvontaansa. Ben-Eliezer tunnustaa, että Gazan evakuointi ja juutalaiskylien tuhoaminen siellä oli valtava virhe.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019