SUNNUNTAI 21.06.09
1. IRANIN KAAOS näyttää jatkuvan ja muuttuvan entistä verisemmäksi, mikäli sieltä tulleisiin uutisiin on uskomista. Aamun uutisten mukaan ainakin 19 ihmistä sai surmansa lauantain mielenosoituksissa. Epäviralliset lähteet sanovat CNN:n mukaan, että kuolleita on 150. Satoja mielenosoittajia on pidätetty ja sairaaloihin on kuljetettu pahoin haavoittuneita, joko raakalaismaisten pamputusten ja potkimisten tai luodinhaavojen seurauksena.
Ylin kaitsija Ali Khamenei varoitti perjantain rukoustilaisuudessa, että elleivät mielenosoitukset lopu, maa joutuu entistä pahempaan veren vuodatukseen ja kaaokseen. Hän on luvannut, että 10 % äänestyslipuista lasketaan uudelleen, mutta ei suostu uusiin vaaleihin.
Vaaleissa hallituksen ilmoituksen mukaan kakkostilan saanut presidenttiehdokas Mir Hossein Moussavi pyysi kannattajiaan pidättymään eilen mielenosoituksista, mutta muutamia tuhansia tulvi kuitenkin kaduille, joita lukumääräisesti ylivoimaiset poliisit (LEF) ja Islamilaisen Vallankumouskaartin (IRGC) vapaaehtoisjoukkojen (Basij) jäsenet hakkasivat käyttäen pamppujen lisäksi myös kyynelkaasua, pippuri-jauhoa, vesitykkejä ja jopa kuumaa vettä.
Islamilaisen Vallankumouskaartin pääasiallisin tehtävä on suojella hallitusta, mutta se on osallistunut sotaharjoituksiin armeijan kanssa Iranin ja Irakin välisestä sodasta lähtien. Armeija ja Islamilainen Vallankumouskaartin perusyksiköt (IRGC) ovat pysytelleet toistaiseksi sivussa mellakoista.
The Washington Institute for Near East Policy tutkija Michael Eisenstadt kertoo JP:n artikkelissaan, että maan sisäinen järjestys ja turvallisuus on pyritty turvaamaan monikerroksisena: Ensimmäisen linjan muodostaa LEF (poliisi), jota Basij tarvittaessa tukee.
Basij koostuu vapaaehtoisista, mukana jengejä ja epäsosiaalisia aineksia.
Seuraavan linjan muodostavat IRGC:n erikoisjoukot ja sen maavoimat. Armeija, jonka varsinainen tehtävä on maan rajojen puolustaminen, tulee mukaan viimeisenä varmistuksena.
Eisenstadt arvioi artikkelissaan, ettei Iran ole sisäisesti niin monoliittinen, kuin ulkopuolelta katsoen näyttää, vaan jännitystä esiintyy eri joukko-osastojen välillä. Tämä koettiin edellisen kerran 1999, jolloin IRGC:n komentajat lähettivät presidentti Khatamille viestin, jossa he uhkasivat vallankaappauksella, ellei Khatami saa maata nopeasti järjestykseen. Turvallisuusjoukot ja armeijan yksiköt osallistuivat silloin 1998-2000 välisenä aikana salaisesti poliittiseen tilanteeseen murhaten toisinajattelijoita ja uudistushaluisia asettuen näin Khatamia vastustavien konservatiivien (islamistien) tueksi. Presidentti Ahmadinejad tukeutuu näihin kovaa linjaa kannattavien armeijan johtajiin; hän itse on entinen IRGC:n jäsen, jolla on vahva puolueen veteraanien kannatus Iranin parlamentissa.
Eisenstadt arvioi, että mielenosoituksien hajottamisesta on vastannut pääasiassa IRGC:n vapaaehtoisjoukko Basij, jota poliisijoukot (LEJ) tukevat. Hän arvioi lisäksi, että asioitten eteneminen riippuu suuresti siitä, mitä joukkoja hallitus tulee käyttämään väkivaltaisuuksien lopulliseksi tukahduttamiseksi. Hän uskoo, että hallituksen joukot tulevat lopulta onnistumaan, mutta sisäinen keskustelu ja ehkä katkerakin valtataistelu tulee jatkumaan vielä kauan.
(Lähde: JP, Michael Eisenstadt, 21.06.09 )
2. IRANIN presidenttiehdokas Mir Hossein Moussavi kertoi julkisuudessa, että hän on valmis kuolemaan ajamiensa aatteiden puolesta. Häntä kannattavat mielenosoittajat vaativat hallituksen yksinvaltiuden lopettamista. Uutisten mukaan itsemurhapommittaja räjäytti pienen pommin lähellä moskeijaa, jossa ylin kaitsija Ali Khamenei piti perjantaisaarnaansa. Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen ja parin muun haavoittuneen.
Moussavi kertoi lisäksi kannattajilleen, että jos hänet pidätetään tai hän ”katoaa”, kannattajien tulee aloittaa yleislakko koko maassa. Tarkkailijat pelkäävät tämän osoittavan, että hänen henkensä on vaarassa. Katoaminen tarkoittanee sitä, että jotkut hämäräperäiset ainekset sieppaavat hänet ja murhaavat hänet jossain salaisessa paikassa.
Mielenosoittajat sytyttivät tulipaloja monin paikoin, mm. Ahmadinejadin toimistohuoneisto sytytettiin tuleen. Paikallaolijat ovat välittäneet kännyköillä ja digikameroilla otettuja kuvia kaduilta, joissa näytetään ihmisten juoksevan kaduilla pyrkien välttämään suoraa kontaktia turvallisuusjoukkojen kanssa, jotka ovat saartaneet heidät. Kuvia ja selostuksia on välitetty maan ulkopuolelle internetin kautta, mitä hallitus pyrkii kaikin tavoin estämään.
USA:n presidentti Barack Obama sanoo olevansa ”huolestunut” (concerned) tilanteesta Iranissa ja kehottaa hallitusta lopettamaan väkivallan siviilejä vastaan. Tämä on kovin mitään sanomaton lausunto demokratian tärkeimmältä puolustajalta, mutta sen sisällön lienee sanellut Obaman pyrkimys saada keskusteluyhteys Iranin muslimihallinnon kanssa. USA:n kongressi on selkeästi asettunut puolustamaan mielenosoittajia Iranissa, mutta Obama pyrkii poistamaan terävimpiä särmiä varoitellen, että Iranin johto vierittää syyn väkivaltaisuuksista USA:n harteille, ”kuten on jo tapahtumassa”. (JP)
3. JERUSALEM Postin teettämän gallupin mukaan viime viikolla vain 6 % israelilaisista katsoo, että presidentti Barack Obama on suosiollinen Israelille. Vielä toukokuun 17. päivänä tehdyn tiedustelun mukaan 31 % israelilaista sanoi Obaman suosivan Israelia; 14 % sanoi hänen suosivan palestiinalaisia ja 40 % sanoi hänen olevan puolueeton.
Viimeinen mielipidetiedustelu sai Likudin edustajat vaatimaan, että Obaman tulee muuttaa suhtautumistaan Israeliin. Tiedustelun mukaan 50 % vastanneista uskoo Obaman suosivan palestiinalaisia ja 36 % uskoi hänen olevan neutraali. Likudia edustava hallituksen ministeri sanoi, että vaikka Obaman tarkoituksena ei olisikaan olla Israelin vastainen, hänen tulisi muuttaa elekieltään, joka sanoo päinvastaista. Ministeri sanoo odottavansa, että Obama todistaa Israelin myönteisyytensä ja ystävyytensä Israelin kanssa.
KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin sanoi, että Amerikka on vielä paras ystävä mitä meillä on, mutta sanoi toivovansa näyttöjä, mitä Obama todella tarkoittaa. ”Hän ei ole Israel-myönteinen, se on selvää. Hän muuttaa Amerikan hallituksen asemaa ja suhtautumista. Mutta sittenkin Amerikka on paras ystävä, mitä meillä on,” Rivlin analysoi. Ministeri Herzog (Labour) uskoi Amerikan pysyvän Israelin ystävänä ja sanoi kielteisten arvioitten perustuvan väärinymmärrykseen. Oppositiojohtaja Tzipi Livni halusi nostaa esiin omaa itseään todeten, että jos Israelissa olisi hallitus, joka on huolestunut Israelin eduista, mitään ongelmaa ei olisi Israelin ja USA:n välisissä suhteissa. Hän tietenkin tarkoitti, että jos hän olisi pääministerinä, keskustelut PA:n kanssa etenisivät pikavauhtia ja Obama hehkuisi tyytyväisyyttä. Mereztin edustaja Haim Oron totesi valittaen, että kansa kokee näin, sillä ”Obaman hallitus edustaa Israelin intressejä parhaiten ja lopulta israelilaisetkin ymmärtävät tämän”. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Entinen NL:n toisinajattelija ja Siperian vanki Natan Sharansky on vahvin ehdokas Jewish Agengyn (JA) puheenjohtajaksi. Pääministeri Netanyahu asetti hänet ehdokkaakseen ja tukee häntä, millä voi olla ratkaiseva merkitys. Sharanskyn valintaa vastustavat vaikutusvaltaiset taloudelliset tukijat. Valintaa vastustetaan sillä, että JA käy parhaillaan prosessia, jolla sen organisaatiota ja hallintoa uudistetaan. (JP)
- Knessetissä alkanut tottelemattomuuskampanja taisi loppua siihen, että puhemies Reuven Rivlin suostui siirtämään toisen budjetin käsittelyyn liitetyn lakiesittelyn myöhemmäksi. Se on ns. Mofaz-laki, jonka mukaan 7 kansanedustajan siirtyminen puolueesta riittää heille myönnettyjen etujen siirtymisen. Varsinaisesti laki koskee Kadiman kapinallisia, joitten aktiivisin jäsen on Shaul Mofaz, ja jotka haluaisivat liittyä hallitukseen. (JP)
- Englannin konservatiivien johtaja David Cameron paljasti puhuessaan 400:lle puolueensa kansanedustajalle, lordeille, parlamenttiehdokkaille ja liike-elämän johtajille Israelin konservatiivisten ystävien vuosittaisessa rahankeräys konferenssissa Lontoossa torstaina tähän tapaan: ”Ensiksi, uskon tunne- pitoisesti Israelin oikeuteen elää rauhassa ja turvallisena, eikä vain traagisen historiansa vuoksi, eikä siksi, että puolue on vankkumattomasti tukenut Israelia vuosikymmenien aikana, vaan myös siksi, että se on jotain, jonka tunnen syvällä sisimmässäni.” Puhuessaan rauhanprosessista hän sanoi kannattavansa kahden valtion periaatetta. ”Israelin valtio, sen olemassaolo tunnustettu kaikkien ympäröivien arabivaltioitten taholta, ja Palestiinan valtio, jonka olemassaolon koko maailma tunnustaa. En kuitenkaan ole sinisilmäinen (starry-eyed) tässä, en usko rauhan tulevan yhdessä yössä, se tulee tarvitsemaan taivuttelua, antautumista ja kompromisseja kaikilta osapuolilta. Israelin johtajat ovat osoittaneet menneisyydessä, että he ovat valmiit ottamaan riskejä rauhan hyväksi.” Cameron luetteli Israelin johtajia Beginistä alkaen, jotka ovat näin tehneet päätyen Netanyahuun, joka näkee demografian vaarat, ellei pystytä varmistamaan Israelia juutalaisena valtiona. Hän totesi rakettitulen Gazasta sekoittaneen pahoin rauhanmahdollisuuksia, mutta lisäsi siihen setlementtien laajentumisen, mikä innostaa ääriaineksia vastatoimiin. Hän totesi, että tullakseen hyväksytyksi Hamasin tulee osoittaa rauhan-tahtonsa teoilla. Hän lupasi taistella antisemitismiä vastaan maassaan. (JP)
- ELA, maan uudelleenkäyttöorganisaatio, oli iloisesti yllättynyt, että sen sopima sopimus muovipullojen palauttamisesta supermarketeihin toi muutaman sadan tuhannen pullon asemesta 7.5 miljoonaa kappaletta. (JP)
- Israelin matkailijoitten kannattaisi harkita uutta äsken avattua patikkaretkeä Nasaretista Galileaan. Reitti kulkee useitten uskonnollisten ja historiallisten paikkojen ja myös arabikylien kautta Galileaan, yli vuorisaarnapaikan taakse. Reittiä mainostetaan nimellä ”Jesus Trail”, Jeesuksen reitti. Se on pituudeltaan 65 km, ja sen patikoimisen oletetaan kestävän neljä vuorokautta. Monet arabikylät ovat valmiit tarjoamaan yösijaa, myös ruokaa ja juomaa löytyy matkan varrelta. Jos joku ei jaksa kulkea koko reittiä, hän voi ottaa bussin matkan varrelta ja ajaa jonkun matkaosuuden ohittaen tai palata hotelliinsa. Järjestäjät vakuuttavat, että reitti on hyvin merkitty, mutta joitakin vaikea-kulkuisia rinteitä voi olla matkalla. (JP, Howard Schneider 21.06.09)
1. IRANIN KAAOS näyttää jatkuvan ja muuttuvan entistä verisemmäksi, mikäli sieltä tulleisiin uutisiin on uskomista. Aamun uutisten mukaan ainakin 19 ihmistä sai surmansa lauantain mielenosoituksissa. Epäviralliset lähteet sanovat CNN:n mukaan, että kuolleita on 150. Satoja mielenosoittajia on pidätetty ja sairaaloihin on kuljetettu pahoin haavoittuneita, joko raakalaismaisten pamputusten ja potkimisten tai luodinhaavojen seurauksena.
Ylin kaitsija Ali Khamenei varoitti perjantain rukoustilaisuudessa, että elleivät mielenosoitukset lopu, maa joutuu entistä pahempaan veren vuodatukseen ja kaaokseen. Hän on luvannut, että 10 % äänestyslipuista lasketaan uudelleen, mutta ei suostu uusiin vaaleihin.
Vaaleissa hallituksen ilmoituksen mukaan kakkostilan saanut presidenttiehdokas Mir Hossein Moussavi pyysi kannattajiaan pidättymään eilen mielenosoituksista, mutta muutamia tuhansia tulvi kuitenkin kaduille, joita lukumääräisesti ylivoimaiset poliisit (LEF) ja Islamilaisen Vallankumouskaartin (IRGC) vapaaehtoisjoukkojen (Basij) jäsenet hakkasivat käyttäen pamppujen lisäksi myös kyynelkaasua, pippuri-jauhoa, vesitykkejä ja jopa kuumaa vettä.
Islamilaisen Vallankumouskaartin pääasiallisin tehtävä on suojella hallitusta, mutta se on osallistunut sotaharjoituksiin armeijan kanssa Iranin ja Irakin välisestä sodasta lähtien. Armeija ja Islamilainen Vallankumouskaartin perusyksiköt (IRGC) ovat pysytelleet toistaiseksi sivussa mellakoista.
The Washington Institute for Near East Policy tutkija Michael Eisenstadt kertoo JP:n artikkelissaan, että maan sisäinen järjestys ja turvallisuus on pyritty turvaamaan monikerroksisena: Ensimmäisen linjan muodostaa LEF (poliisi), jota Basij tarvittaessa tukee.
Basij koostuu vapaaehtoisista, mukana jengejä ja epäsosiaalisia aineksia.
Seuraavan linjan muodostavat IRGC:n erikoisjoukot ja sen maavoimat. Armeija, jonka varsinainen tehtävä on maan rajojen puolustaminen, tulee mukaan viimeisenä varmistuksena.
Eisenstadt arvioi artikkelissaan, ettei Iran ole sisäisesti niin monoliittinen, kuin ulkopuolelta katsoen näyttää, vaan jännitystä esiintyy eri joukko-osastojen välillä. Tämä koettiin edellisen kerran 1999, jolloin IRGC:n komentajat lähettivät presidentti Khatamille viestin, jossa he uhkasivat vallankaappauksella, ellei Khatami saa maata nopeasti järjestykseen. Turvallisuusjoukot ja armeijan yksiköt osallistuivat silloin 1998-2000 välisenä aikana salaisesti poliittiseen tilanteeseen murhaten toisinajattelijoita ja uudistushaluisia asettuen näin Khatamia vastustavien konservatiivien (islamistien) tueksi. Presidentti Ahmadinejad tukeutuu näihin kovaa linjaa kannattavien armeijan johtajiin; hän itse on entinen IRGC:n jäsen, jolla on vahva puolueen veteraanien kannatus Iranin parlamentissa.
Eisenstadt arvioi, että mielenosoituksien hajottamisesta on vastannut pääasiassa IRGC:n vapaaehtoisjoukko Basij, jota poliisijoukot (LEJ) tukevat. Hän arvioi lisäksi, että asioitten eteneminen riippuu suuresti siitä, mitä joukkoja hallitus tulee käyttämään väkivaltaisuuksien lopulliseksi tukahduttamiseksi. Hän uskoo, että hallituksen joukot tulevat lopulta onnistumaan, mutta sisäinen keskustelu ja ehkä katkerakin valtataistelu tulee jatkumaan vielä kauan.
(Lähde: JP, Michael Eisenstadt, 21.06.09 )
2. IRANIN presidenttiehdokas Mir Hossein Moussavi kertoi julkisuudessa, että hän on valmis kuolemaan ajamiensa aatteiden puolesta. Häntä kannattavat mielenosoittajat vaativat hallituksen yksinvaltiuden lopettamista. Uutisten mukaan itsemurhapommittaja räjäytti pienen pommin lähellä moskeijaa, jossa ylin kaitsija Ali Khamenei piti perjantaisaarnaansa. Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen ja parin muun haavoittuneen.
Moussavi kertoi lisäksi kannattajilleen, että jos hänet pidätetään tai hän ”katoaa”, kannattajien tulee aloittaa yleislakko koko maassa. Tarkkailijat pelkäävät tämän osoittavan, että hänen henkensä on vaarassa. Katoaminen tarkoittanee sitä, että jotkut hämäräperäiset ainekset sieppaavat hänet ja murhaavat hänet jossain salaisessa paikassa.
Mielenosoittajat sytyttivät tulipaloja monin paikoin, mm. Ahmadinejadin toimistohuoneisto sytytettiin tuleen. Paikallaolijat ovat välittäneet kännyköillä ja digikameroilla otettuja kuvia kaduilta, joissa näytetään ihmisten juoksevan kaduilla pyrkien välttämään suoraa kontaktia turvallisuusjoukkojen kanssa, jotka ovat saartaneet heidät. Kuvia ja selostuksia on välitetty maan ulkopuolelle internetin kautta, mitä hallitus pyrkii kaikin tavoin estämään.
USA:n presidentti Barack Obama sanoo olevansa ”huolestunut” (concerned) tilanteesta Iranissa ja kehottaa hallitusta lopettamaan väkivallan siviilejä vastaan. Tämä on kovin mitään sanomaton lausunto demokratian tärkeimmältä puolustajalta, mutta sen sisällön lienee sanellut Obaman pyrkimys saada keskusteluyhteys Iranin muslimihallinnon kanssa. USA:n kongressi on selkeästi asettunut puolustamaan mielenosoittajia Iranissa, mutta Obama pyrkii poistamaan terävimpiä särmiä varoitellen, että Iranin johto vierittää syyn väkivaltaisuuksista USA:n harteille, ”kuten on jo tapahtumassa”. (JP)
3. JERUSALEM Postin teettämän gallupin mukaan viime viikolla vain 6 % israelilaisista katsoo, että presidentti Barack Obama on suosiollinen Israelille. Vielä toukokuun 17. päivänä tehdyn tiedustelun mukaan 31 % israelilaista sanoi Obaman suosivan Israelia; 14 % sanoi hänen suosivan palestiinalaisia ja 40 % sanoi hänen olevan puolueeton.
Viimeinen mielipidetiedustelu sai Likudin edustajat vaatimaan, että Obaman tulee muuttaa suhtautumistaan Israeliin. Tiedustelun mukaan 50 % vastanneista uskoo Obaman suosivan palestiinalaisia ja 36 % uskoi hänen olevan neutraali. Likudia edustava hallituksen ministeri sanoi, että vaikka Obaman tarkoituksena ei olisikaan olla Israelin vastainen, hänen tulisi muuttaa elekieltään, joka sanoo päinvastaista. Ministeri sanoo odottavansa, että Obama todistaa Israelin myönteisyytensä ja ystävyytensä Israelin kanssa.
KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin sanoi, että Amerikka on vielä paras ystävä mitä meillä on, mutta sanoi toivovansa näyttöjä, mitä Obama todella tarkoittaa. ”Hän ei ole Israel-myönteinen, se on selvää. Hän muuttaa Amerikan hallituksen asemaa ja suhtautumista. Mutta sittenkin Amerikka on paras ystävä, mitä meillä on,” Rivlin analysoi. Ministeri Herzog (Labour) uskoi Amerikan pysyvän Israelin ystävänä ja sanoi kielteisten arvioitten perustuvan väärinymmärrykseen. Oppositiojohtaja Tzipi Livni halusi nostaa esiin omaa itseään todeten, että jos Israelissa olisi hallitus, joka on huolestunut Israelin eduista, mitään ongelmaa ei olisi Israelin ja USA:n välisissä suhteissa. Hän tietenkin tarkoitti, että jos hän olisi pääministerinä, keskustelut PA:n kanssa etenisivät pikavauhtia ja Obama hehkuisi tyytyväisyyttä. Mereztin edustaja Haim Oron totesi valittaen, että kansa kokee näin, sillä ”Obaman hallitus edustaa Israelin intressejä parhaiten ja lopulta israelilaisetkin ymmärtävät tämän”. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Entinen NL:n toisinajattelija ja Siperian vanki Natan Sharansky on vahvin ehdokas Jewish Agengyn (JA) puheenjohtajaksi. Pääministeri Netanyahu asetti hänet ehdokkaakseen ja tukee häntä, millä voi olla ratkaiseva merkitys. Sharanskyn valintaa vastustavat vaikutusvaltaiset taloudelliset tukijat. Valintaa vastustetaan sillä, että JA käy parhaillaan prosessia, jolla sen organisaatiota ja hallintoa uudistetaan. (JP)
- Knessetissä alkanut tottelemattomuuskampanja taisi loppua siihen, että puhemies Reuven Rivlin suostui siirtämään toisen budjetin käsittelyyn liitetyn lakiesittelyn myöhemmäksi. Se on ns. Mofaz-laki, jonka mukaan 7 kansanedustajan siirtyminen puolueesta riittää heille myönnettyjen etujen siirtymisen. Varsinaisesti laki koskee Kadiman kapinallisia, joitten aktiivisin jäsen on Shaul Mofaz, ja jotka haluaisivat liittyä hallitukseen. (JP)
- Englannin konservatiivien johtaja David Cameron paljasti puhuessaan 400:lle puolueensa kansanedustajalle, lordeille, parlamenttiehdokkaille ja liike-elämän johtajille Israelin konservatiivisten ystävien vuosittaisessa rahankeräys konferenssissa Lontoossa torstaina tähän tapaan: ”Ensiksi, uskon tunne- pitoisesti Israelin oikeuteen elää rauhassa ja turvallisena, eikä vain traagisen historiansa vuoksi, eikä siksi, että puolue on vankkumattomasti tukenut Israelia vuosikymmenien aikana, vaan myös siksi, että se on jotain, jonka tunnen syvällä sisimmässäni.” Puhuessaan rauhanprosessista hän sanoi kannattavansa kahden valtion periaatetta. ”Israelin valtio, sen olemassaolo tunnustettu kaikkien ympäröivien arabivaltioitten taholta, ja Palestiinan valtio, jonka olemassaolon koko maailma tunnustaa. En kuitenkaan ole sinisilmäinen (starry-eyed) tässä, en usko rauhan tulevan yhdessä yössä, se tulee tarvitsemaan taivuttelua, antautumista ja kompromisseja kaikilta osapuolilta. Israelin johtajat ovat osoittaneet menneisyydessä, että he ovat valmiit ottamaan riskejä rauhan hyväksi.” Cameron luetteli Israelin johtajia Beginistä alkaen, jotka ovat näin tehneet päätyen Netanyahuun, joka näkee demografian vaarat, ellei pystytä varmistamaan Israelia juutalaisena valtiona. Hän totesi rakettitulen Gazasta sekoittaneen pahoin rauhanmahdollisuuksia, mutta lisäsi siihen setlementtien laajentumisen, mikä innostaa ääriaineksia vastatoimiin. Hän totesi, että tullakseen hyväksytyksi Hamasin tulee osoittaa rauhan-tahtonsa teoilla. Hän lupasi taistella antisemitismiä vastaan maassaan. (JP)
- ELA, maan uudelleenkäyttöorganisaatio, oli iloisesti yllättynyt, että sen sopima sopimus muovipullojen palauttamisesta supermarketeihin toi muutaman sadan tuhannen pullon asemesta 7.5 miljoonaa kappaletta. (JP)
- Israelin matkailijoitten kannattaisi harkita uutta äsken avattua patikkaretkeä Nasaretista Galileaan. Reitti kulkee useitten uskonnollisten ja historiallisten paikkojen ja myös arabikylien kautta Galileaan, yli vuorisaarnapaikan taakse. Reittiä mainostetaan nimellä ”Jesus Trail”, Jeesuksen reitti. Se on pituudeltaan 65 km, ja sen patikoimisen oletetaan kestävän neljä vuorokautta. Monet arabikylät ovat valmiit tarjoamaan yösijaa, myös ruokaa ja juomaa löytyy matkan varrelta. Jos joku ei jaksa kulkea koko reittiä, hän voi ottaa bussin matkan varrelta ja ajaa jonkun matkaosuuden ohittaen tai palata hotelliinsa. Järjestäjät vakuuttavat, että reitti on hyvin merkitty, mutta joitakin vaikea-kulkuisia rinteitä voi olla matkalla. (JP, Howard Schneider 21.06.09)
Comments