TIISTAI 04.12.07
1. IRAN KESKEYTTI ydinpommisuunnitelmiensa toteuttamisen jo 2003 edellisen presidentin aikana, joka ole ”maltillisempi” kuin nykyinen Mahmoud Ahmadinejad. Tämän uutispommin julkisti USA:n hallitus maanantai-iltana, joka perustaa lausuntonsa USA:n 16 tiedustelujärjestön raportteihin. USA informoi asiasta Israelin johtoa Annapolis konferenssin yhteydessä.
Uutisen mukaan Iran keskeytti ydinpommin rakentamisen kansainvälisestä painostuksesta johtuen, mutta on jatkanut uraanin rikastamista siviilitarkoituksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että Iranilla oli suunnitelma pommin rakentamiseksi ennen 2003, minkä se julkisuudessa kielsi.
USA:N kansallinen turvallisuusneuvonantaja Stephen Hadley kertoi, että Iran voi saada ydinpomminsa rakennettua 2010-2015 aikana, mutta sillä ei ole kiireellisyysasemaa. Tämä myös hänen mukaansa merkitsee sitä, että sotilaallisen voiman käyttö Irania vastaan on otettu pois pöydältä ja että USA haluaa ratkoa asiaa Iranin kanssa taloudellisin pakottein. Kiina ja USA ovat tiettävästi löytäneet yhteisen pohjan uusiksi pakotteiksi Irania vastaan.
IRANIN uusi neuvottelija ydinasioissa Saeed Jalili kertoi tavattuaan EU:n ulkomaanasiain johtajan Javier Solanan Lontoossa lauantaina, että kaikki aiemmat ehdotukset ja sopimukset EU:n ja edellisen neuvottelijan Larijanin kanssa ovat mitättömiä ja että nyt jatketaan keskusteluja lähtien nollatilanteesta. Jalili kutsui keskusteluja EU:n kanssa ”tuhoisiksi”, Ranskan edustaja kutsui tilannetta ”tuhoksi”.
ISRAELIN virallisen kannan mukaan Iran voi saada ydinpomminsa valmiiksi 2008-2010, ja Olmert on tiettävästi välittänyt tämän USA:n hallitukselle. (JP, Debkafile, Ynet)
2. www.debka.com kiinnittää huomionsa siihen lämpimään vastaanottoon, minkä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sai saavuttuaan maanantaina Gulf Yhteistoimintaneuvoston (GCC) kokoukseen Omain pääkaupunkiin Dohaan. Debkafile kertoo, että Iranin presidentti Ahmadinejad, joka oli ensimmäistä kertaa kutsuttu GCC:n kokoukseen, kulki ”käsi kädessä” Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin kanssa. Tämä uutisen mukaan tehokkaasti romuttaa USA:n ja Israelin ajaman politiikan arabivaltioitten jakamiseksi ”maltillisiin” ja militaristisiin.
IRAN TARJOAA Persianlahden arabimaille taloudellista ja sotilaallista liittoa, jonka ei tarvitse turvautua ulkopuolisten tuleen. Lisäksi Iran tarjoaa alueen ydintutkijoitten kouluttamista Iranissa.
3. USA:N PAINOSTUKSESTA johtuen Intia keskeytti Israelin rakentaman satelliitin laukaisun avaruuteen syyskuussa. Satelliitti oli jo valmiiksi asennettuna satelliitin kärkeen, kun vaatimus laukaisun siirtämisestä saatiin. USA ei ole ilmoittanut, miksi se ei halunnut, että Israelin alle 300 kg painoinen satelliitti ilmestyy taivaalle. Tämän satelliitin ominaisuudet ovat ylivoimaiset verrattuna kesäkuussa laukaistuun Israelin satelliittiin Ofek-7. Uusi TecSar satelliitti on IAI:n (Israelin ilmailualan teollisuuden) valmistama. Sillä on ensimmäisenä israelilaisena satelliittina Synthetic Aperture Radar (SAR) ominaisuudet, jonka ansiosta sen kamera pystyy ottamaan kuvia kohteistaan kaikissa sääolosuhteissa. Intialainen lehti Daily News and Analysis vihjaa, että USA:n tarkoituksena on estää Intiaa saamasta voimakasta sotilaallista ohjelmaa. Aiemmin tänä vuonna USA vastusti Intian suunnitelmia kehittää 5000 km:n kantomatkan ohjuksia ja esitti, että 800 km:n kantomatkan ohjuskapasiteetti on Intialle riittävä.
ISRAELILLA on avaruudessa Ofek-7 lisäksi Eros B sekä Amos 1 ja 2 (tietoliikennesatelliitteja). Toukokuussa 2002 Israel laukaisi avaruuteen Ofek-5 tiedustelusatelliitin. Amos 3 laukaistaan avaruuteen lähikuukausina. (JP, Ynet)
4. PA:N MINISTERI Saleh Nazal, joka hoitaa pidätettyjen ja vapautettujen pidätettyjen asioita PA:n hallituksessa, kertoi IMRA:n (Puolueeton tutkimus ja analyysijärjestö) edustajalle, että PA vaatii kaikki Israelin joko ennen neuvotteluja tai niiden aikana pidättämät ja vankiloissa tuomioitaan kärsivät Israelin vastaiseen terrorismiin syyllistyneet vapautettaviksi. Hän selvensi kantaansa vastatessaan haastattelijan kysymykseen, että myös kaikki Annapolis konferenssin ja rauhansopimuksen välisenä aikana pidätetyt ja tuomitut tulee vapauttaa.
NAZAL SANOI, että kaikki israelilaisia vastaan toimineet arabit ovat taistelleet ”miehitystä” vastaan, eikä heidän suorittamiaan veritekoja voida siten pitää terrorismina. ”Israelilaiset pidättävät arabeja, rakentavat setlementtejä ja rakentavat turva-aitaa. Haastattelija katsoo asioita vain yhdeltä suunnalta, ei molemmilta”, hän analysoi.
IMRAN JOHTAJA tri Aron Lerner varoittaa, että tämä asennoituminen on otettava vakavasti, koska se antaa terroristeille avoimen valtakirjan israelilaisten murhiin ilman vastuuta. Hän viittaa Ido Zoldanin murhaan päivää ennen Annapolis konferenssia, jonka suorittajat olivat PA:n poliiseja ja joitten johtajan PA:n poliisi otti ”turvasäilöön” Israelin pidätyksen pelossa. Israelin poliisi julkisti murhaan syyllistyneitten PA:n poliisien pidättämisen kaksi viikkoa sen jälkeen, ettei se häiritsisi Annapolis konferenssia. Asiasta raportoinut www.israelnationalnews.com kertoo, että Israelin media asetti Ido Zoltanin murhaa koskevan uutisen näkymättömästi sisäsivulle. Tämä lienee sitä Israelin viranomaisten ja median harjoittamaa ”etrog”-politiikkaa, jolla ”rauhanprosessin” kannattajia ja ajajia varjellaan kuten juutalaisten pääsiäissitruunaa (etrog).
ISRAELIN EILEN vapauttamat 429 palestiinalaisvankia olivat Abbasin johtaman Fatahin jäseniä.
He kaikki olivat syyllistyneet Israelin vastaisiin toimiin, mutta heidät luokiteltiin niihin, joilla ei ollut verta käsissään, eli eivät olleet onnistuneet murhaamaan ketään. (INN)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak alkaa valmistella omalta puoleltaan Juudean ja
Samarian juutalaisten karkottamista. Taitavan sotapäällikön tavoin hän suunnittelee koukkausta sivusta ”vihollisen” (setlereitten) asemia vastaan. Tässä tarkoituksessa hän esittää ”setlereitten” houkuttelemista heille tarjottavaa rahasummaa (lahjontaa) vastaan luopumaan kodeistaan ja liikeyrityksistään vapaaehtoisesti ja siirtymään jonnekin muualle. Yli kolme vuotta on kulunut siitä, kun Gazan ”setlereille” luvattiin samaa. Valtaosa niistä, jotka suostuivat muuttamaan Gazasta vapaaehtoisesti, odottavat vieläkin luvattuja korvauksia ja uutta asuinpaikkaa, puhumattakaan niistä, jotka poliisin ja armeijan toimesta riistettiin kodeistaan ja vietiin tuntemattomaan paikkaan.
BARAK yrittää lahjoa ”maltillisina” pidettäviä Juudeassa ja Samariassa asuvia juutalaisia ja varsinkin heidän johtajiaan ja vaikutusvaltaisia henkilöitä. Kun turva-aitaa suunniteltiin ja vielä rakennettiin, vakuutettiin, ettei se ole poliittinen vaan turvallisuusaita. Nyt kuitenkin poliitikkojen lausunnoista voi päätellä, että aidan takana ovat ensisijaisesti karkotettavien listalla.
PRIKAATIKENRAALI Avichai Ronzki, joka toimii armeijassa hengellisten asioitten johtajana, analysoi JP:n artikkelissa, että kaikkien ”setlementtien” pitäminen on täysin oikeutettua
Halachan, juutalaisen oikeuskäsityksen, mukaan. ”Juutalaisen elämän arvo on aina korkeampi kuin siihen verrattava palestiinalaisten kärsimys”. Gazan karkotusten yhteydessä pahin kansaa riistävä kysymys oli Israelin Puolustusvoimien (IDF) osallistuminen karkotuksiin.
RONZKI asuu Itamarissa Samariassa. (JP)
6. KRISTILLINEN YHTEISÖ on vaarassa hävitä kokonaan PA:n hallitsemilla alueilla, kertoi Justus Reid Weiner, kansainvälisen ihmisoikeuksien asianajaja, Jerusalemin yleisten asian keskuksessa maanantaina. ”Palestiinalaisten alueilla asuvien kristittyjen arabien ongelmat kohtaavat lähes täydellisen hiljaisuuden kansainvälisen yhteisön, ihmisoikeusaktivistien ja vapaitten järjestöjen (NGO) taholta”, Weiner valittaa.
WEINER SELITTÄÄ, että kristittyjä arabeja kohdannut kiireinen ihmisoikeuksien kriisi on seurausta muslimien häirinnästä ja painostuksesta. Hän ennustaa, että elleivät hallitukset ja järjestöt puutu korjaamaan tilannetta esim. tarjoamalla työpaikkoja, 15 vuoden jälkeen alueella ei ole palestiinalaisten alueilla toimivia eläviä kristillisiä yhteisöjä. Vain muutamat länsimaiset kristityt ja korkeat kirkonjohtajat ovat jäljellä palestiinalaisten alueilla.
WEINER toteaa sen surullisen tosiasian, että paikallisten kirkkojen johtajat ovat taipuneet muslimien painostuksen alla ja antavat muslimeja tukevia lausuntoja tuomiten Israelia kaikista heitä kohtaavista ongelmista. Palestiinalaisten jatkuvan väkivallan ja sitä seuraavien Israelin vastatoimien sekä alueen huononevan taloudellinen tilanteen ja palestiinalaisten painostuksen vuoksi valtaosa kristityistä on pakotettu etsimään vapaampia olosuhteita ulkomailta.
GAZASSA, Juudean ja Samarian asukkaista puoli vuosisataa sitten 15 % oli kristittyjä, nyt vajaat 1,5 %. Kaikkein surkein tilanne on Betlehemin kristittyjen parissa. Ennen Oslon sopimusta 1993 kaupungin asukasluvusta valtaosa oli kristittyjä. Nyt heitä on alle 20 % 30 000 asukkaan kaupungissa, ja heidän lukumääränsä pienenee kaiken aikaa. (Lähde: JP, Etgar Lefkovitz)
6. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS kumoaa Punaisen Ristin edustajan lausunnon, jonka mukaan se on lieventämässä kovaa kantaansa Gilad Shalitin asiassa. Punaisen Ristin edustaja kertoi, että Hamas oli suostunut välittämään Shalitin vanhempien kirjeen pojalleen.
- 83 % HEPREAA PUHUVISTA israelilaisista sytyttää kynttilät Hanukka-aikana. Vain 2 % ilmoitti, etteivät he kunnioita millään tavoin Hanukkaa. 68 % ei-uskonnollisista sytyttää kynttilän joka ilta 8 päivän aikana, 91 % uskonnollisista tekee sen. 40 % ilmoittaa muistavansa Hanukkaa juutalaisten voittona hellenismistä, 35 % pitää sitä perhetapahtumana.
- PALESTIINALAISET kivittivät israelilaista autoa Kfar Atzurinissa lähellä Nablusia. Kukaan ei loukkaantunut kivityksessä.
- KENRAALI Yakov Amidror arvioi, että jos Jerusalemin itäosa luovutetaan PA:lle, siellä asuvat Israelin henkilökortilla varustetut muuttavat länteen, koska he eivät voi tulla toimeen PA:n alueella.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021