MAANANTAI 03.12.07
1. PA:N POLIISIT murhasivat viime viikolla Ido Zoldanin, 29 Shavei Shomronista, paljasti
Israelin poliisi eilen. Israelin poliisit pidättivät yhdessä Shin Betin kanssa saamansa vihjeen perusteella Kfar Kadumin kylästä Daper Barhamin ja Abdullah Barahmin, molemmat 22-vuotiaita. Murhasolun johtaja Fadi Jama, myös PA:n poliisi, on PA:n poliisin ”turvasäilössä”. Miehet tunnustivat tekonsa ja ojensivat pidättäjille aseensa, joita he sanoivat käyttäneensä murhaansa. Shin Betin edustaja kertoo kuin lieventävänä asianhaarana, etteivät aseet olleet Israelin luovuttamia. Miehet kertoivat, että he odottivat Ido Zoltanin auton saapumista, ajoivat sen viereen ja tulittivat hänen autoaan. Zoltan menetti autonsa hallinnan, ja menehtyi vammoihinsa.
Ido Zoltan murhattiin maanantai-iltana, päivää ennen Annapolis konferenssin alkamista.
POLIISI VIHJAA, että Israelin tulee harkita uudelleen suhtautumistaan PA:n poliisiin, jota USA kouluttaa Jerikossa ja jota se myös aseistaa Israelin suostumuksella. Olmert on tiettävästi viivyttänyt päätöstään sallia PA:n haluamien panssariautojen luovuttamista PA:n poliisille.
EILEN valmistui 45 naisen muodostama ja USA:n kouluttama poliisiosasto Jerikossa. Perinteinen muslimiyhteisö ei suinkaan katsele suosillisesti naispoliiseja. Heitä käytetään liikenneratsioissa, kotietsinnöissä sekä naisten turvallisuustarkastuksissa vankiloissa ja valtion laitoksissa.
PA:n siviilipoliisin 18 700 miehen vahvuudesta ennen Gazan irtaantumista naispoliiseja oli viitisensataa. Tämän hetkistä naispoliisien lukumäärää ei PA:n poliisin edustaja tiennyt. (JP)
2. HAMAS KESKEYTTI PA:n hallituksen määräämän väestönlaskennan Gazan alueella todeten, ettei tällainen operaatio voi palvella pelkästään yhtä osapuolta, sillä Hamas tarvitsee sen tuloksia omissa suunnitelmissaan. Palestiinalaisten väestönlaskennalla on kansainvälistä mielenkiintoa, sillä heidän lukumäärästään on suuresti eriäviä tietoja. Amerikkalaisten suorittamien väestöntutkijoitten mukaan palestiinalaisten lukumäärän arvioinneissa on käytetty vanhentuneita väestöennusteita, koska luotettavia tilastotietoja ei ole ollut käytettävissä.
VÄESTÖNLASKENNAN maksavat pääasiassa kansainväliset järjestöt ja valtiot, PA maksaa siitä 20 %. Laskennan kustannukset arvioidaan olevan 8.6 miljoonaa USD. Siihen on palkattu 5000 työntekijää, joista 2000 toimii Gazassa.
Länsirannan ja Gazan kaistan yhteisen väestömäärän arvioidaan olevan 3.9 miljoonaa, mutta USA:n tutkijoitten suorittamien tutkimusten perusteella heitä on n. 2.4 miljoonaa. Israelin arabien määrä on 19 % Israelin 7.2 miljoonan asukasmäärästä. (JP)
3. TURVALLISUUSVIRKAILIJAT harkitsevat Gazaa ympäröivälle turvallisuusaidalle israelilaisen Rosh Ha ´ainissa sijaitsevan Sonic Lynx yhtiön kehittämän maanalaisen sensorijärjestelmän asentamista. Sensorit pystyvät erottamaan aitaa lähestyvän ihmisen, eläimen tai auton seismisten ja akustisten vaihtelujen perusteella. Järjestelmä on asennettu useisiin pankkeihin Etelä Amerikassa sekä kaasu- ja öljyjohtojen yhteyteen Kauko Idässä ja Brasiliassa kuten myös Israelin kemian laitosten ympärille. Sen asentamisesta USA:n eteläosan kansainvälisten lentokenttien ympärille neuvotellaan.
JÄRJESTELMÄN sensorit maan sisään piilotettuina pystyvät havaitsemaan liikkeet 200 metrin säteellä. Sonic Lynx yhtiö tarjoaa IDF:lle kannettavaa sensorijärjestelmää, jota voitaisiin käyttää eristetyissä tukikohdissa vihollisen alueella operaation aikana. Sen tiedot välittyvät johtoja pitkin, joten niitä ei pääse häiritsemään elektronisesti. Sensorit antavat hälytyksen 20 sekuntia ennen kriittiselle alueelle tunkeutumista, missä ajassa sotilaat ehtivät valmistautua puolustukseen.
TERRORISTIEN yritykset päästä Gazan kaista turva-aidan läpi ovat huomattavasti lisääntyneet viime päivinä. Pari viikkoa sitten IDF pystyi estämään tällaisen yrityksen. Elokuussa kaksi asein ja käsikranaatein aseistettua terroristia pääsi kiipeämään sillä kohtaa olevan betonimuurin yli ja hyökkäsi lähellä sijaitsevaan IDF:n tukikohtaan. (JP)
4. NELJÄ SOTILASTA, yksi heistä nainen, haavoittui sunnuntai-iltana terroristien Gazasta ampumista kranaateista, joista yksi osui Nahal Oz kibbutsin lähellä sijaitsevan IDF:n tukikohdan sairasosastoon. Heidät vietiin sairaalahoitoon Barzilain sairaalaan Ashkelonissa ja Sorokan sairaalaan Bershebassa. Kranaatit sytyttivät sairasosaston tuleen, mikä pystyttiin sammuttamaan. Rakennus vaurioitui pahoin kranaatin osumasta.
TERRORISTIT ampuivat parikymmentä kranaattia ja kolme Kassam-rakettia sunnuntain aikana Gazasta Israelin puolelle. Kahdeksan kranaattia osui IDF:n tukikohtaan.
AIKAISIN maanantain vastaisena yönä IDF surmasi viisi terroristia Gazassa, Kaksi heistä surmattiin heidän valmistautuessaan laukaisemaan kranaatteja. Toisessa tapauksessa sotilaat havaitsivat kolmen terroristin lähestyvän turva-aitaa Sarayeejah-alueella ja ampuivat heidät.
PALESTIINALAINEN avasi tulen pistoolilla Kalandian tarkastuspisteessä Jerusalemin pohjoispuolella. Hän ehti laukaista kaksi kertaa sotilaita kohti osumatta, mutta sirpaleet haavoittivat yhtä lähellä ollutta palestiinalaista. Mies pidätettiin ja vietiin kuulusteltavaksi.
5. OLMERTIN LUPAAMIEN Abbasin aseman vahvistamiseksi vapautettavien terroristien kuljettaminen paikalle, jossa heidät päästetään irti, alkoi aamulla. Israelin vasemmistolaiset kansanedustajat vierailivat eilen vankilassa, jossa heitä pidettiin ja jossa Marwan Barghouti kärsii viittä elinkautistaan + 40 vuotta. Myös libanonilainen Samir Kuntar kärsii siellä elinkautistaan raakalaismaisesta israelilaisen Hanan perheen murhasta 1979. Hän valitti, ettei osastolla ole yleistä puhelinta, johon Nadia Hilou (Labour) totesi, että onhan se kamalaa, kun Rabinin murhasta tuomitun Yigal Amirin osastolla on yleisöpuhelin käytettävissä ympäri vuorokauden.
KUNTAR ON ollut yhtenä ehdokkaana Hizbullahin kaappaamien Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin vaihtamiseksi, mitä ei pidetä mahdollisena.
BARGHOUTIA puolestaan monet pitävät potentiaalisena PA:n johtajana Abbasin jälkeen. Hän seuraa poliittisen tilanteen kehitystä kaiken aikaa soitellen kännykällään ja ottaen vastaan vieraita melkein kuin vapaudessa, mutta ilman pelkoa IDF:n hyökkäyksestä. Barghouti uskoo, että Israelin ja PA:n välinen konflikti on lähellä ratkeamista. (JP, INN)
6. RAMALLAHISSA levitetään lentolehtisiä, joissa syytetään, että PA:n pääministeri Fayad ja hänen hallituksensa ministerit ovat pettureita. Lentolehtisissä oli al-Aksan allekirjoitus, mutta sen johtajat sanoutuivat irti niistä. PA:n poliisi, joka aloitti asian tutkimisen, on kuitenkin lähes varma. että al-Aksan jäseniä on lentolehtisten takana. Eräs otaksuma on se, että Fatahin ja Hamasin lähiaikoina Kairossa alkamat yhteysneuvottelut olisivat aiheuttaneet lentolehtisten levittämisen. PA:n poliisi suhtautuu asiaan vakavasti ja on lisännyt turvallisuusjärjestelyjä sekä Fayadin että Abbasin lähellä, jota lentolehtisissä myöskin uhataan. Tunteet ovat vielä kuumana viime viikolla PA:n poliisin kovakouraisten otteiden vuoksi hajottaessaan Annapolis konferenssia vastustavien mielenosoitukset useissa PA:n kaupungeissa. Niissä yksi kuoli ja tusinoittain haavoittui.
KAKSI TÄRKEÄÄ Fatahin johtaja, Jibril Rajoub ja Hatek Khader kritisoivat sekä Fayadia että Abbasia siitä, ettei PA:n hallitusta ole vielä uudistettu, sillä se valittiin toimenpidevaltuuksilla eikä voi jatkaa loputtomiin. Toiset pelkäävät Fayadin suosion kasvun vaarantavan Abbasin aseman.
Abbasin oli tarkoitus olla tänään Ramallahissa ottamassa vastaan Olmertin vapauttamat vangit. Hän matkusteli useissa maissa ennen paluutaan Annapolisista.
Abbas esittää PA:n tukimaille 5.5 miljardin Euron tukivaatimuksen kolmen vuoden ajaksi. Palestiinalaiset ovat oppineet, ettei kannata olla turhan vaatimaton. Ehkäpä entiset palatsit alkavat jo olla rapistuneita, joten uusia tarvitaan. (Haaretz)
7. UUTISOTSIKOITA
- TEMPPELIPALVELUKSISSA tarvittava ylipapin kultainen kruunu on valmistunut, ilmoittaa Temppeli-instituutti, joka valmistaa Temppelin varusteita.
- KAIKKI yhdeksän perhettä, jotka asuivat Pekinin druusikylässä, ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Viimeinen, Hollannista muuttanut De Jungin perhe, lähti kylästä sen jälkeen, kun druusit polttivat heidän autonsa. Ruth ja Abel Jung muuttivat Israeliin vain neljä kuukautta sitten ja asettuivat Pekiniin, koska se on lähellä heidän poikaansa. He harkitsevat nyt muuttoa takaisin Hollantiin. Vain Margalit Zinati, yksinelävä vanhus, jää muistoksi juutalaisista asukkaista.
- ISRAELIN viranomaiset ihmettelevät, mikä on suomalaisten 15-vuotiaitten opiskelijoitten menestyksen salaisuus. He olivat OECD:n Pisa-testissä ensimmäisinä keskimääräisellä tuloksella 563 pistettä 57 maata käsittävässä tutkimuksessa. Israelin 15-vuotiaat saivat 454 pistettä sijaluvulla 39. Sever Plocker arvelee, että salaisuus piilee opettajien saamissa palkoissa ja heitä arvostetaan.
Kysymys on ajankohtainen, sillä yläasteen opettajat ovat edelleen lakossa. Yksinkertaisin selitys on tietenkin se, että suomalaiset ovat eteviä. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020