MAANANTAI 20.09.10

1. EDELLINEN pääministeri Ehud Olmert kertoi eilen otteita pian julkistettavasta kirjastaan Geneva Initiave järjestämässä tilaisuudessa Tel Avivin Eretz Israel museossa. Hän paljasti puheessaan muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista ei aiemmin tiedetty mitään. Varsinkin hänen rauhanprosessia koskevat yksityiskohtaiset paljastuksensa olivat uusia.
OLMERT sanoi, että presidentti George Bush lupasi ottaa 100 000 palestiinalaispakolaista Yhdysvaltoihin, jos rauhansuunnitelma toteutuu. Samalla hän selitti, ettei yksikään maailman johtajista vaatinut, että Israelin tulisi sallia kaikkien pakolaisten paluu. Hän myös väitti olleensa ensimmäinen Israelin pääministeri, joka ilmaisi sympatiansa palestiinalaisten ongelmiin. Hän sanoi olleensa valmis hyväksymään rajoitetun määrän pakolaisia saudi-suunnitelman pohjalta, ilmaisematta lukuja.
Jerusalemista Olmert sanoi, että hän antoi Abbasille yksityiskohtaisen kartan yksittäisiä taloja, teitä ja tunneleita myöten.

OLMERT antoi muutamia vinkkejä Netanyahulle, miten neuvotteluja pitäisi hoitaa. Hän sanoi, että ensimmäiseksi on selvitettävä viisi keskeistä ongelmaa, sillä kun niistä on sovittu, muut kysymykset ratkeavat itsestään. ”Jos joku kuvittelee, että voidaan käsitellä vesikysymys ennen rajoja, voi olla varma, ettei koskaan päästä käsittelemään rajoja.” Hän oletti palestiinalaisten nyt pahoittelevan sitä, etteivät he hyväksyneet hänen edullista tarjoustaan. Hänellä ei ollut kovin positiivinen kuva tavasta, millä Netanyahu käy neuvotteluja. Hän kehotti Netanyahua miettimään, miten hän käyttää noin mahtavaan asemaan päästyään aikansa parhaalla tavalla. ”Täytyy olla uskollinen totuudelle, johon uskot. Tätä vastuuta ei voi hylätä poliittisten harkintojen perusteella.”

RAKENNUSKIELLOSTA Juudeassa ja Samariassa hän kehui, etteivät enempää USA:n kuin PA:kaan hallitukset hyväksyneet rakentamista siellä hänen aikanaan, mutta ne antoivat sen jatkua eikä se häirinnyt rauhankeskusteluja Israelin ja PA:n välillä.
Olmert sanoi, ettei hän usko Obaman politiikan Israelin suhteen poikkeavan suuresti siitä, mitä se oli Bushin aikana, jota pidettiin Israelin ystävänä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=188601

2. SANASOTA Olmertin ja Barakin välillä kiihtyi viikonvaihteen aikana, kun otteita
Olmertin kirjasta julkistettiin. Olmert syyttää niissä Barakia, että tämä esti sotilaallisia turvallisuus-operaatioita poliittisin perustein.
Olmert väitti myös Barakin pyytäneen päästä Kadiman vaalilistalle vaikkapa keskinkertaisella paikallakin. Barak kiistää koskaan tällaista tapahtuneen. Olmert sanoo, ettei hän voinut olla kirjoittamatta kirjaansa käsittelemättä Kadimaa ja ketkä siihen pyrkivät. Toiseksi hän sanoi harkinneensa, kirjoittaako ongelmapaikat pehmentäen vai niin, miten todellisuudessa tapahtui. Hän sanoo valinneensa jälkimmäisen tavan. Siten hän kertoo, miten ne, jotka eivät päässeet Kadiman listoille alkoivat kutsua sitä ”pakolaisten puolueeksi”.

Turvallisuuskysymyksistä Olmert sanoo, että hänen oli pakko kertoa, kuka pyrki toteuttamaan uskaliaita operaatioita, ja kuka pyrki niitä estämään. Yksi tällainen oli väitetty Syyrian ydinreaktorin tuhoaminen 2007, mitä Israel ei virallisesti ole koskaan tunnustanut tehneensä. Olmert syytti Barakia myös siitä, että tämä vähätteli hänen vaatimiaan turvallisuustakeita palestiinalaisilta. Tästä hän päättelee, ettei puolustusministerin pääasiallisena päämääränä ole turvata Israelin turvallisuutta, vaikka hän kyynisesti vastasi myöntävästi esitettyyn kysymykseen.

OLMERT kertoo perjantaina Yediot Aharonot paljastamissaan otteissa ennen kirjan julkaisemista, että Barak oli puolustusministerinä pettymys. Hän on pakonomainen puhuja, loukkaava, töykeä ja raaka, eikä omaa päätöksentekotaitoa. Hän kertoo Barakin tehneen arkaluoteisista asioista esityksiä, jotka olivat vastuuttomia, ja että hän nukahteli kokousten aikana. Barak olisi halunnut puolustusministeriksi Amir Peretzin sijaan.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak vastaili osaan syytöksiä Washingtonin matkansa aikana. Hän kutsui Olmertin syytöksiä pateettisiksi, jotka eivät ansaitse vastausta. Hän sanoi, että se oli Kadima, joka pyysi häntä vaalilistalleen, mutta sopimusta ei saatu aikaan.
Amir Peretz, joka toimi puolustusministeri Libanonin kakkossodan aikana, sanoo Olmertin syytösten vahvistavan sen, mitä Barakista tiedetään Labour-puolueessa. ”Hän ei edes äänestänyt Labour-puoluetta eikä siten ole kelvollinen puoluejohtajaksi.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139702

3. NETANYAHUN runnoma 10-kuukauden moratorium Juudeassa ja Samariassa päättyy sunnuntaina keskiyöllä 26.09., tai sitten 30.09. jolloin Barak allekirjoitti ”septetin” päätöksen. USA jatkaa painostustaan kiellon jatkamiseksi, mutta Netanyahu sanoo vakaasti, ettei kieltoa jatketa. Kulissien takana hän jatkaa kuitenkin neuvotteluja PA:n johdon kanssa löytääkseen jonkun formulan, jolla ongelma ratkaistaan kummankaan kärsimättä tappiota. Netanyahun nimittämä pääneuvottelija matkustanee Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa PA:n pääneuvottelija Erekatin maanantaina.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on myös Washingtonissa, jossa hän tapaa ulkoministeri Hillary Clintonin, puolustusministeri Robert Gatesin, Obaman neuvonantajan James Jonesin sekä toisen neuvonantajan Dennis Rossin. Juutalaisyhteisöjen edustajat Juudeassa ja Samariassa ovat huolestuneita, että Barak voi sopia jostain Washingtonissa, jonka hän sitten esittelee septetin kokouksessa päätettynä asiana.
Presidentti Shimon Peres on myös Yhdysvalloissa, jossa hän tavannee Mahmoud Abbasin konferenssissa, jonka järjestäjänä on Bill Clinton. Rakennuskielto tullee siinä esiin.
Netanyahu ei suostu paljastamaan, mitä hän on puhunut tai sopinut Abbasin kanssa ”asian arkaluoteisuuden vuoksi”, eikä kertomaan seuraavasta siirrostaan.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman esittää kaksi asiaa, joista tulee sopia rauhan-keskusteluissa: Israelin arabien asema on sekin selvitettävä keskustelujen yhteydessä. Liberman on huolissaan Israelin arabien lojaalisuudesta, kuten arabikansanedustajien osallistuminen Gazan merisaarron särkemiseksi tarkoitettuihin laivasaattueisiin osoittaa. Toiseksi hän haluaa, että keskustellaan väestönsiirroista ja maavaihdoista periaatteella ”maa-alueen ja väestön siirrot”. Lieberman haluaa rakentamisen osittaista jatkumista; siten 2000 asuntoyksikön rakentaminen, jotka on muodollisesti hyväksytty ja vahvistettu, voitaisiin aloittaa välittömästi rakennuskiellon loputtua.
Shasin puheenjohtaja Eli Yishai kannattaa rakentamisen jatkamista. Labourin Avishay Braverman haluaa keskittyä tärkeämpiin kysymyksiin eikä jatkaa moratoriumia. (JP)

4. PA vahvisti aiemmin hyväksytyn käytännön, jonka mukaan maan myyminen juutalaiselle tai israelilaiselle on rikos, josta seuraa kuolemantuomio. Tätä koskeva laki on perua Jordanian hallinnon ajalta, joka määrää kuolemantuomion. Palestiinalainen oikeus käsitteli asiaa erään myynnin yhteydessä päätyen ratkaisuun, että kysymyksessä on vähäinen rikos. PA:n pääsyyttäjä tarttui oikeuden päätökseen valittaen asiasta korkeampaan oikeuteen. Hänen vetoomuksensa hyväksyttiin. Täten maan myyminen israelilaiselle tai juutalaiselle on kuolemalla rangaistava rikos. Tätä perustellaan siten, että tällä pyritään estämään juutalaisten yhteisöjen laajentuminen Juudeassa ja Samariassa. Israel mainitaan tässä yhteydessä ”viholliseksi”, jonka avustaminen on kardinaalirikos. PA laati myöhemmin Jordanian laista oman versionsa nimellä ”Omaisuuslaki ulkomaalaisille” (Property Law for Foreigners”). Siinä kuvataan maan myyminen ”miehittäjälle” kansalliseksi valtionpetokseksi. Virallisesti kuolemantuomioita ei ole pantu toimeen, mutta puskaoikeudet ovat murhanneet lukuisia epäiltyjä, joista harvat ovat nousseet julkisuuteen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=188604

5. HAMAS jatkaa Gazan kaistan puhdistamista lännen hapatuksista soveltaen sharia-lakia käytännössä. Tutuiksi ovat tulleet käsi kädessä rantahietikolla kulkevat pariskunnat, joilta vaaditaan todiste, että he ovat aviopari tai kihloissa. Muuten tulee vaikeuksia. Hyökkäykset länsityylisiin kahviloihin ja ravintoloihin ovat samoin tunnettuja. Ratsia ovat tavallisesti rajuja, niissä tuhotaan omaisuutta ja poltetaan tilat, että sanoma menisi paremmin perille.
Hamasin pyssymiehet kävivät tarkastamassa Gazan vesipuiston, jossa he löysivät miesten ja naisten istuskelevan vesipiippujaan imeskellen, mikä sotii yleistä islamin moraalia vastaan. Hamas käski puiston suljettavaksi. Asia ei kuitenkaan jäänyt siihen. Sunnuntaina tuntemattomat pyssymiehet, 25 kaikkiaan, tunkeutui vesipuistoon, joka oli yksi suosituimmista ajanviete-paikoista Gazassa, sitoivat ja pahoinpitelivät puiston kaksi vartijaa ja sytyttivät koko kompleksin tuleen. Myös YK:n kesäleirialueita on poltettu Hamasin toimesta.
VESIPUISTON johtaja entinen ministeri vuoden 2006 vaalien jälkeen muodostetussa PA:n hallituksessa, Ala al-Araj sanoi, että Hamas sulki laitoksen kaksi viikkoa sitten.
Hän sanoi, ettei kukaan loukkaantunut viimeisessä hyökkäyksessä, mutta laitos tuhoutui. Mikään ryhmä ei ole ottanut vastuuta teosta, mutta hallitus aloitti tutkimukset asiassa. Kaksi ihmisoikeusjärjestöä ovat myös tuominneet hyökkäyksen. Silminnäkijät kertoivat hyökkääjien ajaneen paikalle nelivetoisilla autoilla toisten ryhmien sytyttäessä tulee kaksi rakennusta ja beduiiniteltan ja niissä olleet 300 vesipiippua (nargilas). (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Maailmassa on asennettu n. 700 keinotekoista sydäntä ihmisiin, mutta niiden akku täytyy säännöllisesti ladata alavatsan kautta vyön alla pidettävällä laturilla. Seuraava kehitysvaihe on, että laturin johdot sijoitetaan rinnan korkeudelle. Israelissa on asennettu yksi 115 000 USD maksava laite. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/Health/Article.aspx?id=188603
- Armeija maajoukoista kehitetään entistäkin tuhoisampia. Niille annetaan tarkka-ammuntakiväärit, joilla ulottuu kilometrin päähän ja jotka voidaan varustaa yötähtäimillä. Kivääri on US yhtiön H-S Precision valmistama raskas taktinen ase. Jokainen pataljoona saa Polaris joka maaston autoja (ATV), joilla voidaan kuljettaa varusteita vihollislinjojen taakse. Se kuljettaa 700 kg takakontissa ja ainakin yhden haavoittuneen. Maksiminopeus on 80 km/t. Myös oma miehittämätön tiedustelukone kuuluu tulevaisuuden varusteisiin, sekä erilaiset räjähdyspanokset ovien ja porttien avaamiseen. (JP)
- Egypti lisää turvallisuusjärjestelyjään Siinailla, jonne israelilaiset lomanviettäjät tungeksivat vaarasta välittämättä. Egypti pidätti Hamasin turvallisuusjohtaja Muhammad Dubabishin Kairon lentokentällä. Omaiset sanovat hänen olleen palamassa pyhiinvaellusmatkalta Mekkasta. Hän vastaa Hamasin turvallisuus-joukkojen toimista Gazassa. Hamas lähetti huonosti verhottuja uhkauksia Egyptille pidätyksen johdosta. (JP)
- Israel on lisännyt 40 miljoonaa USD mainostuskustannuksiin turistien houkuttelemiseksi varsinkin USA:sta, Venäjältä, Saksasta, Ranskasta ja Skandinavian maista. Mainoksissa esitetään Pyhää Maata Jerusalem keskuksenaan. Turismiministeriön mukaan 2.2 miljoonaa turistia saapui tammikuun ja elokuun välisenä aikana, Pohjois-Amerikasta 480 000; 330 000 Venäjältä; 200 000 Ranskasta; 133 000 Saksasta; 120 000 Englannista; 105 000 Italiasta; 86 000 Puolasta; 52 000 Ukrainasta ja 30 000 Etelä-Koreasta. (JP)
- Arkeologit kaivoivat Tel Dor alueelta lähellä Zichron Yaacovia sinettisormuksen, mikä todistaa, että paikalla asui hellenistisellä ajalla hyvin toimeentulevia ihmisiä. Sinetissä on Apollo-jumalan kasvokuva. Sen uskotaan olevan neljänneltä vuosisadalta eKr. (JP) http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Entertainment/Article.aspx?id=188626
- Puolustusministeri Ehud Barak sai lupauksia, että USA toimittaa Israelille uusia risteily-ohjuksia ja buster-bunker pommeja, jotka tunkeutuvat syvälle maaperään. Toimituksia kiirehti Venäjän asetoimitukset Syyrialle. Israel haluaisi F-22 koneita, mutta niitä USA ei halua antaa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3956902,00.html
- Hamas kertoo ilmoittaneensa USA:lle, että se hyväksyy Israelin 1967 aselepolinjoilla, ja pyytää samalla, että USA poistaa vetonsa sovinnosta Fatahin kanssa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hamas-we-told-u-s-we-would-accept-palestinian-state-along-1967-borders-1.314765
- Shasin hengellinen johtaja rabbi Ovadiya Yosef, joka täytti 90 vuotta, sanoo kironneensa Abbasin siksi, että hän lopetti rakentamisen Jerusalemissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139704
- Hizbullah valmistautuu vallankaappaukseen Beirutissa Syyrian luvalla. Tämä toteutetaan, mikäli Hizbullahin korkeat johtajat todetaan syyllisiksi Rafik Haririn murhaan. Hizbullah keskittää pyssymiehiään Beirutiin ja sen läheisyyteen, kertoo Debkafile. Syyria ja Iran eivät usko, että Israel puuttuu tilanteeseen. http://www.debka.com/article/9032/
- Heprealaisen Yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden molekyylin, joka muistuttaa Davidin tähteä. Sen sovelluksina uskotaan olevan diabeteksen diagnoosissa sekä auringonvalon edullisemmassa käytössä veden hajottamiseksi hydraateiksi.
http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/ScienceAndEnvironment/Article.aspx?id=188576

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019