TORSTAI 15.06.06
1. OLMERT EUROOPASSA
Olmertin omasta ilmeestä ja puheista päätellen hänen Euroopan kiertueensa on yhtä juhlaa, jota JPostin kommentoijat uskollisesti korostavat, vaikka kotiin tuomisten säkki on edelleenkin tyhjä. Olmert on tehnyt kaikkensa saadakseen isäntänsä ymmärtämään ja tukemaan hänen realignment, eli karkotus-suunnitelmaansa, mutta ei Blair enempää kuin Chirac´kaan suostuneet edes mainitsemaan lausunnossaan hänen ”ideaansa”, kuten presidentti Bush sitä nimitti. Keskusteltuaan Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazyn kanssa, Olmert ilmoitti innoissaan, ”ettei Chirac vastustanut hänen ideaansa, mikä on merkkinä siitä, ettei mikään voi pysäyttää sen toteuttamista, toivottavasti neuvotellen, muuten ilman sitä.”
Tavatessaan presidentti Ciracin tämän palatsin ulkopuolella, jonne Chirac tuli häntä tervehtimään, Olmert ylisti Ciracia ”maailman suurimpana anti-semitismin vastaisena taistelijana.” Chirac puolestaan totesi, että valitessaan Olmertin Israelin kansa osoitti sillä haluavansa rauhaa ja turvallisuutta, ja että rauhanteon aika on tullut. Keskusteluissa ei tiettävästi kosketeltu Gazassa vierailun aikana tapahtuneita verisiä räjähdyksiä eikä Olmert puuttunut tyttärensä Danan osallistumiseen IDF:n vastaiseen mielenosoitukseen. Olmert puolusti kiväärien toimittamista Abbasin henkivartioille lisäten, että Egypti ja Jordania eivät vastustaneet hänen päätöstään tukea näin Abbasia. Olmert sanoi tekevänsä kaikkensa, että Temppelivuori säilyy Israelin täydellisessä omistuksessa, mutta Olmert on tiettävästi valmis jakamaan Jerusalemin.
2. IDF EI SYYLLINEN
IDF:n Gazan hiekkarannalla tapahtunutta räjähdystä tutkineen komitean johtaja kenraalimajuri Meir Klifi on vakuuttunut, ettei Israel ollut traagisen räjähdyksen takana. Klifi esitteli tutkimustensa tuloksia puolustusministeri Amir Peretzille tiistai-iltana. Tutkimusten tuloksia ovat kritisoineet sekä ihmisoikeuksien puolustajat Gazassa että YK:n pääsihteeri Kofi Annan, joka piti outona, että hiekkarannalla olisi ollut pommi. Annan antoi lausuntonsa lehtimiehille ennen IDF:n raportin valmistumista, mitä diplomaatit Jerusalemissa pitävät ”varsin outona”, mitä sanoja Annan käytti pommeista hiekkarannalla. Israelin lähettiläs YK:ssa Danny Gillerman keskusteli tapauksesta Annanin kanssa ja tuli siihen johtopäätökseen, ettei Annan edellisestä lupauksestaan huolimatta lähetä YK:n omaa tutkijaa paikalle, koska ”edelliset kokemukset sellaisen tutkimuksen suorittamisesta eivät toteutuneet”, viitaten tällä väitettyyn massamurhaan Jeninissä 2002.
3. PYSÄYTÄ KASSAMIT TAI MUUTEN
Israelin johtajat ovat tulleet kuuluisiksi antamalla tällaisia uhkauksia Arafatin ajoista lähtien ja siihen ovat syyllistyneet kukin johtaja vuorollaan. Nyt oli puolustusministeri Amir Peretzin vuoro. Hän uhkaili keskiviikkona, että jos Hamas ei lopeta Kassamien ampumista, ”se tulee kohtaamaan IDF:n vihan”. Peretz puhui Knessetin täysistunnossa. Hän kertoi, että hän suosii pidättäytymistä olla kiihdyttämättä jännitystä, mutta ettei pidättäytyminen ole IDF:n strategia, sitä osoitetaan vain tilapäisesti, hän kuvaili.
Sderotin asukkaat ovat jatkaneet mielenosoituksiaan pystyttäen mielenosoitusteltan Peretzin Sderotin talon edustalle, ja jotkut heistä aloittivat syömälakon neljä päivää sitten painostaakseen armeijaa ja hallitusta toimimaan päättävämmin Kassam-rakettien pysäyttämiseksi. Vajaan neljän kilometrin päässä Beit Hanousta sijaitsevaan 20 000 asukkaan Sderotin kaupunkiin on ammuttu yli 70 Kassamia viimeisen 5 päivän aikana.
Peretz kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle keskiviikkona, että hän on lähettänyt uhkauksensa Hamasin johdolle eri kanavia pitkin. Hän tarkoittanee tällä sitä, että Hamasin korkein johto on vaarassa joutua täsmäiskujen kohteiksi, ellei muutosta tapahdu. Peretz käytti tilannearviossaan sanontaa: ”Varastoikaa Kassam-rakettinne varastohuoneisiinne” ja lisäsi, että IDF tietää niiden sijainnin. Hän totesi, että Hamas oli liittynyt Islamic Jihadiin vasta pari päivää sitten, minkä johdosta Kassamit ovat entistä tarkempia.
Sderotin asukkaat pitävät Peretzin lausuntoa rauhallisemmasta ajasta keskiviikkona valheellisina, koska vain vähän aiemmin Kassam putosi kaupungin laidalle. Lapset eivät uskalla mennä kouluihinsa, jotka ovat olleet suljettuina useita päiviä, ja heidän evakuoimistaan muualle on vaadittu. IDF ilmoittaa saaneensa valmiiksi suunnitelmansa Sderotin koulujen kattojen vahvistamiseksi Kassamin-kestäviksi, mikä on toiveajattelua.
Asukkaat eivät voi ymmärtää, että pääministeri Olmert käyttää kaiken energiansa juutalaisten karkottamiseen Juudean ja Samarian sydänalueilta, eikä näe, mitä vahinkoa tämä myöntyvyys- ja tappiomieliala saa aikaan Israelin henkiseen kykyyn puolustaa itseään, ja miten se vahvistaa Israelin ulkopuolisia vihollisia, jotka varustautuvat sotaan sitä vastaan, uskossaan merkkejä Israelin henkisestä lamaantumisesta.
4. GUSH ETZIONIN TURVA-AITA
Korkeimmalle oikeudelle on esitetty kahdeksan valitusta Gush Etzionin aidan paikasta. Gush Etzionin piirineuvosto esitti niistä kaksi, kaksi esitti Gush Etzionin alueen koulu ja neljä palestiinalaiset asukkaat. Muita turva-aidan paikkaa vastaan annettuja valituksia on tehty alueilla Modiin Illit, Dar Qaddis, Jaba ja Sussia, sekä valituksia jo pystytetylle osalle aitaa länteen Tzofitin kibbutsista. Valtion edustajien mukaan aidan paikka on paras mahdollinen kompromissi, jossa on pyritty huomioimaan sekä asukkaitten mahdollisuudet päästä mailleen että Israelin turvallisuusvaatimukset. Gush Etzionia ympäröivän turva-aidan pituus on 55 km ja se sisältää 65 000 dunamin alueen, jossa asuu 45 000 juutalaista kymmenessä yhteisössä, mukana 30 000 haredi-yhteisön Betar Illitissä ja 18 000 kylissään asuvaa palestiinalaista.
Gush Etzonin aluetta on käsitelty yhtenäisenä kokonaisuutena sekä siksi, että yhteisöt ovat kiinteästi liittyneet toisiinsa että siksi, että ne sijaitsevat lähellä Jerusalemia. Tämän johdosta niitä toisiinsa yhdistävät sekä Jerusalemiin johtava tie 60 on suojattu muurein, kuten tie 367, joka yhdistää Betar Illitin muuhun osaan Israelia. Gush Etzionin aluetta ei pidetä ”suljettuna sotilasalueena”, kuten muita liittymiskohdissa sijaitsevia yhteisöjä, minkä johdosta palestiinalaiset muualta Länsirannalta ja Gush Etzionin palestiinalaiset voivat päästä alueelle ilman erityistä lupaa sekä kuljettaa kauppatavaroita sinne ja sieltä kuorma-autoissa. Vaikka turva-aitaa ei rakenneta Gush Etzonin länsipuolelle, siihen rakennetaan este pitkin vihreää linjaa ja palestiinalaiset tarvitsevat luvan tullakseen Israelin puolelle. Ylityspaikka El-Haderissa on auki 24 tuntia vuorokaudessa.
5. GAZAN ALUEEN KARKOTETUT
Sharonin hallituksen asettaman evakuointihallituksen (Sela) johtaja Jonathan Bassi esitteli eilen Gazan alueelta evakuoitujen tilannetta Knessetin talousvaliokunnalle, Hän kertoi, että 40 % Gazasta poistetuista liikeyrityksistä on saanut kunnollisen korvauksen. Hän väitti, ettei kukaan ole kieltäytynyt korvauksista, mutta alle yksi viidestä korvauksiin oikeutetuista on hakenut niitä. Vaatimuksia tuli 1878, joista 1145 sai täydellisen korvauksen, 675 kolme neljäsosaa ja 70 on saanut vain etumaksun, 10 kuukautta evakuoinnin jälkeen.
Maatalousyrityksistä korvauksia ovat hakeneet vain 77, vaikka sen alan yrityksiä tiedetään olleen yli 400.
Evakuointihallinnon johtaja Bassi syrjäytyy kuukauden lopussa, ja hänen paikkansa ottaa pääministerin kanslian pääsihteeri Tzvia Shimon. Evakuoidut ovat kritisoineet hallitusta kärkevästi koskien asuntoja, työllisyyttä, koulutusta ja mitä suurimmassa määrin nuorten juurettomuutta ja heidän henkisen ja moraalisen selkärankansa murtamisesta. Gazan alueilla ei ollut huumeita, rikollisuus oli lähes olematonta ja nuoret olivat aloitteellisia ja innostuneita. Nyt monet ovat kokeneet henkisen romahduksen, jotkut ovat sortuneet huumeisiin, jotkut ovat karanneet kotoaan tai tehneet itsemurhan.
Kuitenkin pääministeri Olmert katsoo, että jos Sharon sai ”kunnian sädekehän” 8000 asukkaan karkottamisesta, hänen tulee saada kymmenkertainen sädekehä karkottaessaan kymmenkertaisen määrän juutalaisia Juudean ja Samarian sydänmailta. Tulevatko heidän ongelmansa myös olemaan kymmenkertaiset siihen, mitä Gazan karkotetut ovat kokeneet?

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019