SUNNUNTAI 11.06.06

1. VERINEN VIIKONVAIHDE

Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, että Israel käy pienoissotaa palestiinalaisten kanssa, tämä viikonvaihde antanee kouriintuntuvan esimerkin siitä, mikä tilanne todella on tällä rintamalla.

- Torstai-iltana IAF:n koneet tuhosivat PRC:n (kansan vastarintakomitean) koulutusleirin, jonka se oli rakentanut entisen juutalaiskylän Slav raunioille, surmaten neljä palestiinalaista, yksi heistä Israelin eniten etsitty terrorismista syytetty Abu Samhadana. IDF:n mukaan miehet harjoittelivat terrori-iskua Israelia vastaan, kun hyökkäys lopetti harjoitukset.

- Perjantaina klo 15.00 IDF:n sotilaat havaitsivat Kassam-miehistön valmistautuvan ampumaan rakettiaan Gazan alueen pohjoisosassa. IAF:n kone ampui ohjuksen heitä kohti surmaten kolme ja haavoittaen neljää muuta.

- Perjantaina 17.00 seitsemän palestiinalaista sai surmansa Gazan rannikolla Beit Lahiyasta pohjoiseen. He olivat leiriytyneet hiekkarannalle telttoineen. Kuusi heistä kuului samaan Ghalian perheeseen, josta kuolivat mm. isä, hänen toinen vaimonsa, vauva-ikäinen poika ja 18-kuukauden ikäinen tyttö. Räjähdyksessä haavoittui yli 30 ihmistä. Räjähdyksen aiheutti joko IDF:n tykistön harhautunut ammus tai suunnastaan eksynyt Kassam-raketti. IDF tutkii asiaa.

- Perjantaina 17.20 IDF:n sotilaat havaitsivat Kassam-miehistön olevan matkalla ampumaan rakettinsa Negeviin. IAF:n koneet ampuivat ohjuksen heitä kohti surmaten kaksi Hamasin jäsentä, jotka IDF:n mukaan olivat viime viikolla ampuneet raketit Sderotiin.

- Perjantaina klo 18.15 Dan Halutz lopetti kaikki tykistöiskut Gazan alueelle tutkimusten ajaksi.

- Lauantaina klo 10.00 Hamas alkoi levittää Gazan alueella lentolehtisiä, joissa se sanoo irti aloittamansa tulenlopettamisen ja vannoo aloittavansa ”maanjäristykset sionistisissa kaupungeissa” uudelleen. PA:n pääministeri Haniyeh sanoo adoptoivansa Huda Ghalian, 12, jonka perhe koki raskaita menetyksiä Gazan hiekkarannan räjähdyksessä.

- Lauantaina Mahmoud Abbas julistaa pitävänsä kansanäänestyksen ns. vankien-suunnitelmasta 26. heinäkuuta 2006 kello 7.00 – 18.00 välillä. Siinä kysytään vain yksi kysymys: ”Hyväksytkö vankien kansallisen sovintodokumentin?” PA:n virkailijat vahvistavat, että tarkoituksena on Hamasin hallituksen kaataminen.

- Hamasin johto tuomitsee kansanäänestyksen ja vaatii palestiinalaisia pidättymään äänestyksestä, koska se on laiton. Se kutsuu Abbasia petturiksi, ja sanoo, että ”se päivä on uusi onnettomuus, nagba, palestiinalaisten historiassa.”

- Israelin vankiloissa elinkautisiaan kärsivät suunnitelman laatijat sanoutuivat irti suunnitelmastaan, koska ”se oli tarkoitettu yhdistämään palestiinalaisia eikä hajottamaan.”

- Lauantaina Hamasin pyssymiehet tulittivat kenraali Rashid Abu Shabakin autosaattuetta Gazan kaupungissa haavoittaen kolmea henkivartijaa, yhtä hengenvaarallisesti. PA:n estävän turvallisuuspalvelun johtajaa Shabakia vastaan tehtiin pommi-isku yritys pari viikkoa sitten. Viime viikolla Hamasin pyssymiehet ampuivat kolme rakettia Shabakin päämajaan Gazassa.

- Hamas-johtaja Damaskoksessa, Khaled Mashaal, antoi kaikille palestiinalaisryhmille julkilausuman, jossa hän kehottaa ”unohtamaan erimielisyydet, kokoamaan voimat sionistista hyökkäystä vastaan ja aloittamaan intifada uudelleen.”

- Israelin puolustusministeri Amir Peretz kehotti palestiinalaisia lopettamaan Kassam-rakettiensa ampumisen Israeliin, koska Israelin täytyy asukkaittensa puolustamiseksi vastata niihin entistä tehokkaammin.

- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas syytti Israelia kansanmurhasta ja verisestä massamurhasta siviilejä vastaan todeten, että ”Israel suorittaa suurimpia inhimillisen kansanmurhan rikoksia palestiinalaisia vastaan.”

- Fatahin alajärjestö al-Aksa ilmoitti aloittavansa itsemurhaiskut uudelleen, kaappaavansa sotilaita sekä hyökkäävänsä sotilaita ja siviilejä vastaan Juudeassa ja Samariassa. .

2. IDF:N VASTAINEN MIELENOSOITUS

Gazan hiekkarannikoilla sattunut onneton räjähdys sai aikaan mielenosoituksen järjestämisen IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutzin Tel Avivin asunnon lähellä lauantai-iltana. Mielenosoituksen järjestivät mm. Gush Shalom, Yesh Gvul ja turva-aidan vastaiset anarkistit.

Tilaisuutta kuvaavat TV-toimittajat havaitsivat mielenosoittajien joukossa pääministeri Ehud Olmertin vasemmistolaisista aatteistaan tunnetun tyttären Danan, joka huomattuaan tulleensa kuvaajien tähtäimiin peitti kasvonsa ja pian sen jälkeen pakeni paikalta. Mielenosoituksen järjestäjät julkistivat lentolehtisen, jossa ne toteavat ”Israelin hallituksen olevan kiinnostunut hukuttamaan meidät kaikki väkivallan ja veren mereen.”

Likudin edustajat julkistivat oman arvionsa tapahtumasta todeten mm. ”On outoa, että pääministeri tytär osallistui tämän kaltaiseen mielenosoitukseen, joka aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa Israelille.”

3. UUTISOTSIKOITA

- Sharonin luotetuimpia neuvonantajia vuodesta 2001 ja Olmertin hallituksen ulkomaisen lehdistön avustaja Ra´anan Gissin tungetaan Olmertin kanslian toimesta ulos.

- Hamasin johto kieltää julkaisseensa lausuman, jossa se suree Zarqawin kuolemaa. Hamas syyttää Reutersin uutistoimistoa toimimisesta Fatahin hyväksi julkistaessaan lausunnon, jonka tekijäksi Palestinian Informationcenterin ( Palestiinan tiedotuskeskuksen) mukaan osoittautui Tayeb Abdel Rahim, yksi Mahmoud Abbasin tärkeimmistä neuvonantajista. Hamasin lähteiden mukaan se oli laadittu tahallisesti vahingoittamaan Hamasin entisestään huonoa mainetta.

- USA:n kongressi vahvisti äänin 312-97 lain, jolla lopetetaan USA:n Saudi Arabialle myöntämä vuosittainen avustus 420 miljoonaa USD. Varat oli tarkoitettu luokkahuoneiden rakentamiseksi ja opetuksen tarpeisiin. Avustus on ollut varmaan lajissaan yksi oudoimmista, koska sillä on avustettu maata, joka itse käyttää miljardeja USD opetus- ja kulttirakennusten rakentamiseksi ympäri maailmaa islamin levittämisoperaatioissaan. Joku edustaja puolusti avustusta selittäen, että sen lopettaminen vaikuttaa negatiivisesti saudien haluun taistella terrorismia vastaan. Toisten mukaan lain tarkoituksena on symbolisesti osoittaa USA:n tyytymättömyys saudien haluttomuudesta taistella kiihotusta ja suvaitsemattomuutta vastaan arabimaailmassa.

- Kongressi myönsi Israelilla 2.46 miljardin USD avustuksen, josta 2.3 miljardia on tarkoitettu sotilaalliseksi avustukseksi ja 120 miljoonaa taloudelliseksi avustukseksi. 40 miljoonaa USD on tarkoitettu pakolaisten sijoittamiseksi Israeliin.

- USA rakentaa ohjusten torjunta-asemia ja myöntää lisää varoja torjuntajärjestelmien kehittämiseksi. Yksi torjunta-asema on tarkoitus rakentaa Puolaan Venäjän vastustuksesta huolimatta. USA joutuu myös suunnittelemaan koko torjuntajärjestelmänsä uudelleen, koska aiempi oli rakennettu Pohjois-Koreasta tulevaa uhkaa vastaan, mutta nyt Iran on ajankohtaisempi uhka. USA:n ohjustentorjuntajärjestö (MDA) pyytää kongressilta 77 miljoonan USD lisämäärärahan Arrow-torjuntajärjestelmän uusimiseksi ja uuden Arrow-4 järjestelmän kehittämiseksi, jolla tulee olemaan paremmat sieppausominaisuudet. Israel perustaa ohjustentorjuntansa Arrow-järjestelmän varaan, mutta USA tarvitsee mannertenvälisiä ohjuksia vastaan kaksinkertaisen torjuntajärjestelmän, josta ensimmäinen vaihe sijoitetaan Eurooppaan (maahan sijoitettu keskimatkan puolustusjärjestelmä), ja toinen vaihe USA:n mantereella Kaliforniassa ja Kanadassa. Ensimmäisen vaiheen torjuntaa pidetään hätätoimenpiteenä, koska sen laitteita ei ole täysin testattu. Niitä suunnitellaan Euroopan lisäksi muihin ystävällisiin maihin, kuten ehkä Afganistaniin.

- Hollanti on yksi Euroopan maita, jossa holokaustin kieltäminen ei ole rikos. Tämä puute aiotaan nyt korjata äskettäisen tapahtuman johdosta. Israelista Hollantiin muuttaneen juutalaisperheen 11-vuotias tytär sai koulussa luokkatovereiltaan huomautuksia: ”Onpa vahinko, ettei Hitler ehtinyt tehdä hommaansa loppuun.” Uuden lain mukaan holokaustin kieltäminen, sen ylistäminen tai sillä toisen halventaminen ovat rangaistavia rikoksia.

- Englantilainen Guardian-lehti julkaisi metropolitanin poliisin tekemän tutkimuksen, jossa todetaan muslimiupseerien muita todennäköisemmin olevan alttiita korruptiolle perheensä, laajennetun perheen tai muslimiyhteisön painostuksesta johtuen. Tutkimuksessa mainitaan erityisesti Pakistanista maahan muuttaneet upseerit. Raportin mukaan pakistanilaiseen ”käteiskulttuuriin” kuuluu perheenjäsenen tai sukulaisen auttaminen.

Muslimiupseerien järjestön puheenjohtaja, ylitarkastaja Dal Bahu pitää tutkimusta rasistisena ja ihmettelee, minkälaisia tuntemuksia se herättää poliisin uusissa palkkalaisissa.

- Marylandin islamilainen ryhmä vaatii muslimivapaapäivien sisällyttämistä koulun kalenteriin tai

juutalaisten juhlapäivien pudottamista pois. The Towson Times-lehti kertoo Baltimoren muslimien taistelleen kolme vuotta saadakseen kaksi muslimien juhlapäivää, Id al-Fitr ja Id al-Adha, sisälletyiksi koulun kalenteriin, jolloin niistä tulisi vapaapäiviä. Koulun edustajan mukaan juutalaisten juhlapäivien sisällyttäminen koulun kalenteriin tehtiin taloudellisista syistä, koska siten vältyttiin palkkaamasta ylimääräisiä opettajia juutalaisille oppilaille.

- Torstai-iltana poliisin kolmen vuoden ajan jahtaama tunnettu rikollinen ja karjavaras, 25-vuotiaan miehen Idnasta, nähtiin ajavan Sde Davidista varastamallaan autolla. Poliisi yhdessä IDF:n tiedustelujoukkojen ja helikopterin avustamana saivat miehen piiritettyä ja aiempien kokemusten opastamina varmistettua, ettei mies tällä kertaa päässyt piirityksen läpi ajamalla tiesulun läpi poliisiautoja ruhjoen. Lopulta mies yritti pakoon jalkaisin, mutta hänet saatiin kiinni. Mies oli erikostunut varastelemaan maatiloilta karjaa ja välineistöä.



4. HUOMAUTUS LUKIJOILLE

Edellä esitetystä voisi saada kuvitelman, että Israel on vaarallinen maa vierailla. Näin ei ole asianlaita; levottomuudet tapahtuvat vain palestiinalaisalueiden liepeillä tai sisällä, muuten maa on täysin turvallinen. Käsittelen asiaa toisessa raportissa. – Mahdolliset katkot toimituksissa johtuvat internet-ongelmista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019