SUNNUNTAI 04.02.07
ISRAEL VAKOILEE EGYPTISSÄ, väittävät Egyptin turvallisuusjoukot, jotka syyttivät neljää miestä, joukossa kolmea israelilaista, vakoilusta Israelin hyväksi. Israelilaiset olivat tavanneet Muhammad al-Attarin, 26-vuoriaan Al-Azhar-yliopiston entisen opiskelijan, Turkissa 2001, luovuttaneet hänelle 65 000 USD ja antaneet hänelle tehtäväksi koota tietoja Turkissa ja Kanadassa asuvista egyptiläisistä. Al-Attar vangittiin tammikuun alussa. Syytetyt israelilaiset asuvat Kanadassa ja Turkissa, kahdella heistä on myös Turkin kansalaisuus. Israelin viranomaiset kertovat olevansa tietämättömiä asiasta.
AMERIKKALAINEN TIEDUSTELUJÄRJESTÖ STRATFOR (Strategic Forecasting inc.) väittää, että Israelin tiedustelujärjestö Mossad on surmannut yhden Iranin johtavista ydintutkijoista Afganistanissa. Afganistanilainen elektromagnetismin asiantuntija Ardeshire Hassanpour työskenteli Iranin ydintutkimuslaitoksessa. Hänen kuolinsyykseen ilmoitetaan kaasumyrkytys.
IDF VARUSTAUTUU mahdollisuuteen, että Gazan väkivaltaisuudet leviävät Juudeaan ja Samariaan. Yhtenä vaihtoehtona, jota IDF tutkii, on vuonna 2002 Samariassa toteutetun Defensive Shield-operaation kaltaisen operaation suorittaminen Gazan alueella, jolla voitaisiin eliminoida tai ainakin vähentää Hamasin pelätty väkivallan levittäminen Juudeaan ja Samariaan ja itsemurhaiskujen aloittaminen uudelleen. Hamas syyttää Israelia siitä, että se toimii aktiivisesti Hamasin johtaman hallituksen kaatamiseksi ja avustaa Fatahin aseistamisessa ja kouluttamisessa ja tukee sitä rahallisesti USA:n ohella.
TEMPPELIVUOREN ALUE suljettiin ei-muslimeilta ja alle 45-vuotiailta muslimimiehiltä sunnuntaina, mutta kaikenikäiset naiset sallitaan vuorelle. Rajoitus annettiin sen jälkeen, kun muslimisaarnaaja oli syyttänyt, että Israel kaivaa al-Aksan alapuolella rakentaessaan uutta ramppia Temppelivuorelle Mughrabi-portin kautta.
Insinöörit kielsivät nykyisen portaan käyttämisen, koska se on vaarassa romahtaa.
Muslimisaarnaajat kiihottavat aika ajoin muslimien mieliä syyttämällä, että Israel aikoo tuhota al-Aksa-moskeijan heittämällä syytöksen: Al-Aksa on vaarassa.
KVARTETTI kertoo julkaisemassaan raportissa, että kvartetti huomioi kriittisen tarpeen palestiinalaisten ja Israelin välisen konfliktin lopettamiseksi, mutta jätti pois aiemmissa raporteissa olleet huomiot, että se olisi syy Lähi Idän ongelmiin ja estäisi niiden ratkaisemisen. Sanamuodot ovat tärkeitä diplomaattisissa lausunnoissa, koska suunnan muutokset ilmaistaan niissä koodimuodossa, jonka tarkoitusta ulkopuoliset pyrkivät analysoimaan. Tämän vuoksi käännös voi antaa virheellisen kuvan todellisesta tarkoituksesta.
PALESTIINALAISET ovat myös havainneet tämän pienoisen uuden tuulenhäivän, jonka he epäilevät ounastelevan uutta suhtautumista palestiinalaisten ongelmiin ja ennen kaikkea sen saamiin avustuksiin. He pelkäävät vuosikymmenen ajan uskollisesti rahaa työntäneitten maitten kääntävän selkänsä palestiinalaisille. Tämä olisi katastrofi Palestiinan Auktoriteetin budjetille, joka suurimmaksi osaksi perustuu avustuksiin.
Jotkut palestiinalaiset johtajat ovat alkaneet toistaa ulkopuolisten huomioita, etteivät palestiinalaiset ansaitse omaa valtiota. Monet palestiinalaiset liikemiehet ovat turvallisuutensa vuoksi muuttaneet ulkomaille, jotkut heistä Jordaniaan.
HAMASIN johtomiehet Juudeassa ja Samariassa ovat menneet maan alle peläten al-Aksan toteuttavan uhkauksensa aloittaa kohdistetut teloitukset heitä vastaan.
PA:N RAHOITTAMA päivälehti Al-Hayat Al-Jadeeda, ilmoittaa toimittaja Hafez Barghoutin kirjoittamassa artikkelissa, että keskinäiset taistelut ovat pilaamassa heidän maineensa ulkomailla. ”Kymmenet miljoonat ihmiset pitävät meitä arvottomina gangstereina ilman arvoja”, hän valittaa ja osoittaa sanansa Fatahille ja Hamasille, ”Pitäkää Gaza ja tehkää siitä Muslimiveljeskunnan (Hamasin johtama) valtio. Pitäkää Länsiranta, ja tehkää siitä oma (Fatahin johtama) valtionne, teille ja kaikille Abuille. Emme enää hyväksy lähettämiänne surmaajia ja teloittajia.”
HAMAS TOTEUTTAA käytännössä sitä, mitä Al-Jadeedan toimittaja esittää. Hamasin pyssymiehet valtasivat useita Fatahin alaisia turvallisuusasemia viikonvaihteen aikana ja väkivalta on jatkunut Abbasin ja Mashaalin välisestä puhelimessa sopimasta tulitauosta huolimatta. Joitakin Fatahin tukikohtia tuhottiin kokonaan, toisia sytytettiin tuleen. Hamasin pyssymiehet kaappasivat dokumentteja ja toimistovälineistöä.
Erään tiedon mukaan tusinoittain Fatahin turvallisuusmiehiä on loikannut Hamasin riveihin, minkä Fatah kieltää. Torstaista lähtien ainakin 25 palestiinalaista on kuollut ja lähes 300 haavoittunut taisteluissa. Uhrien joukossa on ainakin neljä lasta ja kaksi naista.
SATOJEN FATAHIN pyssymiesten hyökkäys Gazan Islamilaiseen yliopistoon aiheutti virkailijan alustavan arvion mukaan ainakin 15 miljoonan USD vahingot. Yliopiston kirjasto, useita saleja ja useita laboratorioita tuhoutui. Molemmat osapuolet ovat jatkaneet keskinäisiä syytöksiään hyökkäyksen johdosta. Ilmeisesti uutinen iranilaisten pidättämisestä hyökkäyksen yhteydessä oli Fatahin muotoilema uutisankka.
KOSTOKSI Hamasin pyssymiehet sytyttivät Fatahille myönteisen Al-Quds ylipiston tuleen ja ampuivat kranaatteja Al-Azhar yliopistoon Gazassa. Ne eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja. Eräässä PA:n Abbasille uskollisten turvallisuusmiesten tukikohtaan tehdyssä iskussa 15 Fatahin Force 17 jäsentä sai surmansa, toisessa hyökkäyksessä Gazan alueen pohjoisosan turvallisuuspäällikkö sai surmansa.
Fatah puolestaan miehitti Hamasin alaisen maatalousministeriön ja tulitti raketeilla sekä tiedotus- ja teknologianministeriön tiloja Gazassa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja puolustusministeri Amir Peretz ovat edelleen nenäkkäin, viimeiseksi Israelin uudesta lyhyen matkan ohjusten torjuntajärjestelmästä, joksi Peretz oli valinnut Rafaelin kehittämän järjestelmän. Olmertin kanslia väittää, että Peretzin suosio Rafaelille johtuu siitä, että hän sai lukuisia yhtiön työntekijöitä kirjoittautumaan hänen kannattajikseen lähestyviä Labourin puheenjohtajavaaleja varten.
Kenraalimajuri Gabi Ashkenazin valinta IDF:n päälliköksi sen sijaan saanee hallituksen vahvistuksen tänään.
SAKSAN VALTIOKANSLERI Angela Markel on vierailulla Egyptissä tarkoituksenaan antaa vauhtia täysin jumiutuneille rauhanneuvotteluille. Egyptin presidentti Hosni Mubarak tähdensi Fatahin ja Hamasin välisen sovinnon tärkeyttä, mutta totesi, että avain rauhanneuvotteluille on Gilad Shalitin vapauttaminen. Erään tiedon mukaan Fatah hyökkäsi Islamilaiselle yliopistolle siksi, että Gilad Shalitia uskottiin säilytettävän vankina sen kellaritiloissa.
Merkel katsoi, että on vaikea kuvitella palestiinalaisten neuvottelevan Israelin kanssa rauhasta niin kauan, kuin sen omat järjestöt sotivat keskenään. Merkel matkustaa Egyptistä Saudi Arabiaan, Emiirikuntiin ja Kuwaitiin.
EGYPTI KERTOO, että se on keskeyttänyt aseitten kuljetukset Gazan alueelle. Rajajoukot paljastivat lauantaina löytäneensä salakuljettajien asekätkön, joka oli haudattu hiekan alle. Lauantaina rajavartijat sanovat estäneensä kahden tavarakontin viemisen rajan yli Gazaan. Niissä oli raketti- ja käsikranaatteja.
HIZBULLAJOHTAJA sheikki Hassan Nasrallah tunnusti puheessaan viikonvaiheessa, että Libanonin sota II alkoi järjestön puutteellisista tiedustelutiedoista johtuen. Hän ei ollut uskonut Israelin heinäkuussa aloittaman sodan kehittyvän niin laajaksi, vaikka odottikin IDF:n vastaiskua.
NASRALLAH TUNNUSTI avoimesti, että Iran avustaa järjestöä rahallisesti, kouluttamalla ja aseilla, mikä motivoituu uskonnollisella huolenpidolla ja etnisellä solidaarisuudella. ”Ja tämä apu siivilöityy Syyrian kautta, kuten jokainen tietää.” Hän sanoi järjestönsä hyväksyvän avustuksia mistä tahansa arabimaasta, myös Egyptistä ja Saudi Arabiasta. Hän syyttää Libanonin hallitusta, jonka kaatamiseksi hän on aloittanut jatkuvat mielenosoitukset, siitä, ettei se ollut saanut vapautettua Israelin vangitsemia libanonilaisia eikä Israelin miehittämää Libanonin aluetta.
HAMAS JA FATAH ovat tuoreitten uutisten mukaan yhdistämässä voimansa ja perustaneet yhteisen ”sotilaallisen päämajan” Gazan alueelle tarkoituksena lopettaa keskinäiset taistelut.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021