PERJANTAI 09.02.07
FATAH JA HAMAS pääsivät eilen sopimukseen yhteishallituksen muodostamiseksi. Täkynä toimi Saudi Arabian lupaus lahjoittaa uudelle hallitukselle miljardi USD ilman ehtoja. Tämä naula veti hyvin. Saudien perusteena ei suinkaan ole äkkiä leimahtanut rakkaus palestiinalaisiin vaan kylmät tosiasiat: Saudit ovat suuressa vaarassa joutua shia-muslimien jyrän alle, jota al-Qaida on jo pohjustellut tekemällä useita terrori-iskuja kuningaskunnan sisällä, useat niistä tähdätty maalle elintärkeää öljyteollisuutta vastaan. Tarjoamalla rahaa runsaasti yli sen, mitä Iran tarjosi, saudit uskovat voivansa pienentää Iranin vaikutusta Gazassa. Toisaalta Saudit pystyvät tällä painostamaan länsivaltoja ja ennen muuta Yhdysvaltoja avaamaan rahahanansa, jotka ovat olleet tiukassa umpisolmussa Hamasin johtaman hallituksen ajan.
SOPIMUS EI vielä julkistamattomien tietojen mukaan vaadi uutta hallitusta hyväksymään kvartetin asettamaa kolmea ehtoa, sen sanamuoto kertoo vain, että yhteishallitus toteaa tai ”kunnioittaa” niitä, mutta ei virallisesti tunnusta niitä sitoviksi. Shimon Peres on jo ehtinyt tuomita sopimusluonnoksen, mutta Olmert odottaa lisätietoja, mikä tarkoittaa sitä, että hän ei suoralta kädeltä hylkää sitä. Olmertin outo myönnytys-politiikka ilman vastavuoroisuutta on hämmästyttänyt ja tekee sitä edelleen.
PALESTIINALAISET ovat jo ehtineet vaatia, että EU:n tulee hyväksyä yhteishallitus ja poistaa asettamansa boikotti, jotta jo myönnetyt sadat miljoonat USD alkaisivat virrata. Pääministeri Ismail Haniyehin pääneuvonantaja Ahmed Yousef puki vaateensa sanoiksi: ”Arvostamme erittäin suuresti Saudi Arabian pelaamaa roolia palestiinalaisten asiassa. He pelaavat johtavaa roolia amerikkalaisten ja eurooppalaisten painostamiseksi palauttaa niiden taloudellinen apu palestiinalaisille ja aloittaa työskentely Hamasin johtaman hallituksen kanssa.”
SOPIMUSLUONNOKSEN MUKAAN Hamas tulee olemaan johtavassa asemassa uudessa hallituksessa. Se tulee saamaan yhdeksän ministerinpaikkaa, mukana pääministerin palli, mutta joutuu luopumaan tärkeistä ministeriöistä. Fatah saa kuusi ministeriötä, neljä ministeriötä varataan muille palestiinalaisryhmille.
ISMAIL HANIYEH tulee jatkamaan uuden hallituksen pääministerinä ja hänen varamiehensä on Fatahin jäsen, ehkä Muhammad Dahlan. Ulkoministeriö annetaan puolueettomalle, ehkä Ziad Abu Amrille, talousministerin paikan saa Salaam Fayad. Sisäministeriksi kaavaillaan entistä PLO:n sotilastuomioistuimen johtajaa Hamoudeh Jarwania.
TURVALLISUUSJOUKOT tultaisiin kokoamaan uudelleen siten, että Hamasin perustamat ”toimintajoukot” sulautetaan yleisiin turvallisuusjoukkoihin. Abbas yritti äskettäin julistaa ne laittomiksi, mutta ilman tulosta.
JPOSTIN KOLUMNISTI Herb Keinon arvioi aamun analyysissaan, että Abbasin suurin huoli yhteishallituksen muodostamiseksi oli sisällissodan välttäminen, joka uhkasi puhjeta täyteen voimaansa. Tämän välttämiseksi hän on valmis melkein mihin tahansa, jolla verenvuodatus saadaan loppumaan, vaikka se tarkoittaisikin epävarmuutta Israelin ja länsivaltojen hyväksymisestä. Keinon arvelee, että USA, Englanti ja Saksa, jolla on EU:n siirtyvä puheenjohtajuus, eivät ole valmiit luopumaan kolmesta vaatimuksestaan, mutta se voi olla toiveajattelua ilman perusteita, sillä toisensuuntaisia lausuntoja on esitetty muutamien poliitikkojen suulla. KVARTETIN PIIRISSÄ Venäjä on heikoin linkki, jonka etujen mukaista on myötäillä arabien tahtoa, vaikkapa vain hämmentääkseen länsivaltojen johtajia, joitten kanssa sillä on kana kynittävänä.
SOPIMUSLUONNOKSEN sananvääntö suoritetaan käyttäen arabitermejä, joilla pystytään vihjaamaan päätöksen todelliseen tarkoitukseen sanomatta sitä suoraan. Tämä antaa mahdollisuuden venkoilla eri tilanteissa viittaamalla sopimuksen epämääräisyyteen.
TULITAUKO (tahdia tai hudna) halutaan ulottaa myös Juudean ja Samarian alueille. Länsivaltain tarkkailijat katsovat suurena saavutuksena sen, että sopimus antaa Abbasille oikeuden neuvotella Israelin kanssa Palestiinan valtiosta sekä pakolaiskysymyksestä. Tämän tekee mahdolliseksi se, että Hamas ensimmäisen kerran edes ”kunnioittaa” PLO:n ja YK:n tekemiä päätöksiä.
HERMOSTUNUT RAUHA palautui Israelin ja Libanonin rajalle äkillisen tulituksen jälkeen. Libanon syyttää, että IDF:n joukot tulivat Libanonin puolelle rajaa, mutta YK:n tarkkailijat kiistävät tämän. Koska todellinen uhka rajan takana on Hizbullah eikä Libanonin armeija (LAF), IDF on lisännyt valmiuttaan raja-alueella. Israelin arvion mukaan kaikki osapuolet ovat hyväksyneet sen, että LAF teki virheen aloittaessaan tulittaa IDF:n sotilaita. Israel on myös tehnyt selväksi, että se aikoo jatkossakin partioida raja-aidan ja rajalinjan välisellä kapealla suikaleella pommien etsimiseksi. Israelin hallitus ja puolustusministeriö eivät halua jatkaa asian enempää vatvomista, jota pidetään vähäpätöisenä rajakahakkana.
LIBANONIN sotilaat löysivät eilen Beirutin läheltä kuorma-auton, joka oli täynnä Hizbullahille tarkoitettuja aseita. Hizbullah esitti kiivaan vastalauseen auton takavarikoimisesta ja vaatii sen vapauttamista.
YK VAATII ARABIMAITA osallistumaan suuremmalla osuudella UNRWA:n kustannuksiin. Länsivallat maksavat niistä 95 %, arabimaat vain 3 %, loput tulee yksityisistä lähteistä. 1980-luvulla arabit maksoivat 8 % kustannuksista, mutta se on pienentynyt vuosi vuodelta. UNRWA:n edustaja Peter Ford esitti huomionsa keskiviikkona Bahrainin pääkaupungissa Manamassa. Hän kertoi, että Kuwait lahjoitti varoja 1.5 miljoonaa USD, Saudi Arabia 1.2 miljoonaa, kun Ruotsi maksoi 41 miljoonaa, Englanti 27 miljoonaa ja Tanska 12 miljoonaa USD. Bahrain antoi rahaa 30 000 ja Libanon 10 000 USD.
USA:n osuus UNRWA:n budjetista on 137 miljoonaa USD. UNRWA:n budjettivaje vuonna 2006 oli 117 miljoonaa USD 345 miljoonan USD sitoumuksista.
JERUSALEMIN POLIISI varautuu väkivaltaisiin mielenosoituksiin Temppelivuorella tänään palestiinalaisten rukouspäivänä al-Aksa moskeijassa. Ainakin 2000 poliisia on varattu kaiken varalta Temppelivuoren ja Itä Jerusalemin alueille. Vähentääkseen jännitystä Israel harkitsee jatkuvaa ajan tasalla olevan videokuvauksen järjestämistä kaivausalueelta, mutta arabilähteet tuomitsivat sen tuoreeltaan naurettavana.
Israelin arabit järjestivät eilen muslimiliikkeen järjestämän noin sadan hengen mielenosoituskulkueen kaivauspaikalle. Mukana oli sheikki Raed Salah, joka pysytteli hänelle asetetun 150 metrin rajoituksen päässä kaivauspaikalta. Tänään odotetaan Israelin arabien mielenosoituksia pohjoisessa.
YK:N ALAISEN UNESCO:n edustaja kehotti Israelia siirtämään kaivauksia vähemmän jännittyneeseen ajankohtaan. Egyptin presidentti Hosni Mubarak kutsui Israelin Kairon lähettilään antamaan selityksen kaivauksista ja antaakseen hänelle Egyptin virallisen vastalauseen.
PÄÄMINISTERI BEN GURION totesi aikoinaan Temppelivuoresta, että se kuuluu näissä oloissa muslimeille ja juutalaisille Länsimuuri. Vuoden 1967 sodan jälkeen, kun arabimaat olivat polvillaan Israelin yllättävän ylivoimaisen voiton jälkeen viiden arabimaan armeijoista, sillä olisi ollut kultainen tilaisuus järjestää Temppelivuoren kohtalo Israelia tyydyttävällä tavalla. Silloinen sotasankari Moshe Dayan, joka vietti aikaansa eniten jo muinaisaarteiden keräämiseen ja naistenmetsästykseen, kuten pahat kielet lauloivat, suositteli kuitenkin, että arabimaitten hyvittelemiseksi Temppelivuori annettaisiin edelleen muslimien hallintaan. Tämän mukaisesti muslimisäätiö wakf vastaa alueen päivärutiinista ja Israel sen valvonnasta ja järjestyksen säilymisestä alueella. Ensimmäisestä intifadasta lähtien Israel ei ole pystynyt huolehtimaan alueen valvonnasta, ei edes arkeologisesta valvonnasta wakfin suorittamilla suurrakennustyömailla.
IRANIN KORKEIN VALVOJA (SUPREME QUIDE) ajatollah Ali Khamenei uhkaa Yhdysvaltoja, että jos se hyökkää Iraniin, se tulee iskemään amerikkalaisiin kohteisiin kaikkialla maailmassa. USA on koonnut Persianlahdelle ennen näkemättömän laivasto-osaston, jota johtaa kaksi suurta lentotukialusta lukuisine saattoaluksineen ja tuhansine merisotilaineen. Bushin edustajat tyynnyttelevät tunteita vakuutellen, ettei USA aio hyökätä Iraniin. Iran on pitänyt useita suuria sotaharjoituksia, joissa se kokeilee uusinta asearsenaaliaan. Viimeksi se kokeili Venäjän toimittamia it-ohjuksia ja muita huippunopeita ohjuksia, joiden Iran sanoo voivan upottaa suuria merialuksia.
SAUDI ARABIA JA PERSIANLAHDEN öljyrikkaat maat pelkäävät, että mahdollinen Iranin vastainen operaatio voisi saada Iranin pommittamaan niiden öljylähteitä ohjuksillaan ja lentokoneillaan.
PALESTIINALAISET ampuivat eilen neljä Kassam-rakettia Israeliin Gazan alueelta ja tänä aamuna yhden. Ne eivät aiheuttaneet paljon vahinkoa, mutta niiden psykologinen vaikutus on suuri alueen asukkaisiin.
Eilen yksi raketti putosi Ashkelonin ulkolaidalle lähelle arkaa teollisuusaluetta.
Jotkut puhuvat jo tosissaan 100 000 ihmisen evakuoimisesta vaara-alueelta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019