MAANANTAI 12.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 17. päivä, maaoperaation 9. päivä.
IDF ei ole vielä aloittanut suunnittelemaansa jatko-operaation laajentamista Gazassa. Se on tehnyt pieniä pistohyökkäyksiä määrättyihin kohteisiin kuin pitääkseen Hamasin taistelijat hereillä. IDF:n sotilailla on se etuoikeutettu asema, että he voivat kutsua sekä ilmavoimien että tykistön tuen kohdatessaan kiivaan vastustuksen, mitä Hamasilla ei ole käytössään. Hamas yritti osua salakuljettamillaan ilmatorjunta-aseilla IAF:n koneisiin, mutta onnistumatta. Aseet oli asennettu auton lavalle, josta ammunta tapahtui. Tällaisilla autoilla on vaara joutua IAF:n ohjusten kohteeksi, koska IAF valvoo Gazan ilmatilaa suvereenisesti sekä helikoptereillaan että ohjaamattomilla pienkoneillaan (UAV). IDF alkoi siirtää myös reserviläisiä Gazan rintamalle. Heitä tultaneen ainakin ensi tilassa käyttämään huoltotoimissa sekä valmistelemaan IDF:n suunnittelemaan puskurivyöhykettä Gazan puolelle turva-aitaa, jota IDF:n partiot voivat käyttää tulevaisuudessa valvoessaan, ettei terrorijärjestöt ole tuoneet lähelle aitaa rakettialustojaan tai tienvarsipommeja. (JP)
2. IDF:N SOTILAAT ovat hämmästyneet siitä, miten laajasti Hamas on varautunut IDF:n sotilaitten tuloon asuinalueilleen. Eräällä 150 asunnon alueella 30 asuntoa oli miinoitettu. IDF:n sotilaat olivat majoittuneet yöksi erääseen tyhjään kouluun, joka oli eläintarhan vieressä. Vasta aamulla havaittiin, että sekä koulu että eläintarha oli miinoitettu, kuten paikalta otetut TV-kuvat osoittivat. Ihmeen kautta pommit eivät olleet lauenneet. Usein asuntojen sisäänkäyntien ulkopuolelle on asennettu ihmisen kokoisia nukkeja, jotka on vaatetettu joka IDF:n sotilaan tai Hamasin taistelijan asuun. Nukkeen on asennettu pommi, joka laukeaa sotilaan pyrkiessä sisälle asuntoon tai tulittaessa nukkea. Myös useimmat koulut ja klinikat on miinoitettu. (JP)
3. SUOMESSA on kirjoitettu näyttävästi Suomen kirkon ulkomaanavun tukemasta SPR:n klinikasta Gazassa, jonka IDF uutisen mukaan tuhosi joko ohjuksella tai raketilla, kumpaakin vaihtoehtoa tarjotaan, varoittaen kuitenkin ensin. Uutisen todenperäisyyttä on lähes mahdoton tarkistaa, koska journalisteja ei päästetä Gazan taistelualueille, joten uutiset perustuvat Hamasin tai sairaaloiden ja koulujen ulkomaisten työntekijöitten raportteihin, jotka eivät ole turhan tarkkoja tietojen todellisuudesta. Uutinen kertoi, että kolme muuta Kirkon ulkomaanavun klinikkaa on suljettu. Miksihän niitä pidetään suljettuina silloin, kun niitä eniten tarvittaisiin? Uutisen maininta, etteivät avustuksia kuljettavat rekat pääse Gazaan, on virheellinen, sillä IDF pitää Kerem Shalomin terminaalia auki joka päivä 13.00 – 16.00 välillä. Kymmeniä rekkoja pääsee sen kautta päivittäin Gazaan, eilen 91 rekka-autoa. Kerem Shalomin terminaalin kapasiteetti on rajoitettu, minkä vuoksi IDF suunnittelee avata myös Erezin terminaalin Gazan pohjoisosassa. Erez, Kissufim ja Karni terminaalit suljettiin, koska ne ovat lähellä sotatoimialueita ja vaarassa joutua tulituksen kohteiksi.
4. SOTILAALLISEN operaation odotellessa seuraavaa siirtoa huomio on kiintynyt diplomaattiseen kädenvääntöön Kairossa, joka on saanut päivittäin uusia osanottajia. Toivon mukaan ”soppa ei kuitenkaan huonone sen mukaan, kun uusia kokkeja osallistuu keittämiseen”. Iran on antanut ohjeet Damaskoksessa toimivalle Hamasin ulkoasioitten toimistolle, ”ettei Hamasin tule suostua mihinkään Egyptin tarjoamaan tulitaukoon, vaan taistelua on jatkettava viimeiseen Gazalaiseen saakka”, kuten sanonta kuuluu. Egypti ilmoitti eilen, ettei se tule sallimaan ulkomaisia joukkoja Egyptin maaperällä Siinailla. Se lienee saanut tarpeeksi niistä joukoista, jotka jo on sijoitettu El Arishiin. Mutta Hamas on ilmoittanut yhtä vakuuttavasti, ettei se salli ulkomaisia joukkoja Gazan maaperällä. Viimeiseksi Turkki tuli eilen Kairoon esitellen samalla oman ratkaisumallinsa ongelmaan. Turkin mallissa Gazan ja Siinain väliselle rajalle sijoitetaan sotilaallinen valvontaosasto varmistamaan, että salakuljetus rajan ali tai yli loppuu. Israelin viranomainen kertoo, ettei Israel vastusta ulkomaisten joukkojen sijoittamista Gazan puolelle Egyptin ja Siinain rajaa, mitä Hamas ei hyväksy.(JP)
5. EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman on monen tulen välissä yrittäessään seuloa päivittäin lisääntyviä esityksiä Gazan tulitauon saamiseksi. Huomio kiinnittyy siihen, että kaikissa esityksissä edellytetään tai hyväksytään tosiasia, että Hamasin hallinta Gazassa jatkuu, eli sen hallituksen kaatamista ei edes IDF pidä tässä vaiheessa päämääränä. Tämä on ollut pääministeri Olmertin ajatus alusta pitäen siitä lähtien, kun hän päivää ennen operaatio Cast Lead alkamista rukoili melkein polvillaan, että Gazan asukkaat estäisivät rakettien ampumisen Israeliin, ettei IDF:n tarvitse mennä Gazaan hoitamaan homma. Tämän hetken uutisten mukaan Olmert haluaa jatkaa operaatiota, kun Barak ja Livni haluavat lopettaa sen peläten sen entisestään vaikeuttavan maan ulkopoliittista asemaa. Hamasin ongelmana näyttää nyt olevan sen ulkomaantoimiston johtaja Damaskoksessa eli Khlaed Mashaal, joka joko omasta aloitteestaan tai hyvien kamujensa Nasrallahin ja Ahmadinejadin yllytyksestä vaatii taistelujen jatkamista Gazassa, kunnes on saatu näyttävä voitto vihollisesta. Miten todellinen hänen haaveensa tai arvionsa sitten onkin, on toinen asia, mutta hän selittää, että IDF:n ilmoittamat tappioluvut sotilaitten kaatumisesta ja haavoittumisesta ovat alimitoitettuja. David Horovitz, JP:n päätoimittaja, joka on alkanut verestää journalistisia lahjojaan, arvioi kolumnissaan, että Hamasin Gazan johto on melkein epätoivoinen odottaessaan tulitaukoa, millaista tahansa, sillä sen menetykset ovat suuret, joukot alkavat karkailla koteihinsa, osa niistä joutuu IDF:n vangeiksi, ja Gazan kaupungin sotilaskomentaja Amir Mansi joutui omakätisesti laukomaan raketteja vain joutuakseen IAF:n ohjuksen surmattavaksi lauantaina. Sodi siinä sitten, kun ei ole miehiä ja komentajatkin menehtyvät. Horovitz kertoo tietoihinsa nojautuen, että yhä useampi gazalainen kääntyy Hamasin vastustajaksi todetessaan, että se rakensi bunkkereita ja tunneleita johtajilleen, mutta kansalle ei yhtään pommisuojaa, ja että Hamas kaappaa avustustarvikkeita, sekä ruoka- että lääkintätarvikkeita, omiin tarpeisiinsa kansan nähdessä nälkää ja kylmää.
TILANNE Gazassa, miten paha se yksityisen kansalaisen kannalta lieneekään, ei ole estänyt Hamasia jatkamasta siviilikohteitten pommittamista Kassam- ja Grad-raketeillaan, mistä koulun tuhoaminen Sderotissa ja lastentarhan romuttaminen Ashkelonissa ovat todisteina. Gazasta ammuttujen rakettien määrä päivää kohti mitattuna on todella pienentynyt, mutta ne raketit, joita sieltä ammutaan, ovat yhtä tuhoisia ja tappavia kuin ennenkin. Horovitz toteaa kuitenkin, että tärkeintä Israelin kannalta on saada kunnolla mietitty sopimus, jolla tuli lopetetaan, eikä sellaista kuin se, jolla Libanonin kakkossota lopetettiin tai sellaista kuin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1860, jolla Israelia nöyryytettiin. Ja pahinta vielä, kummassakin epäonnistuneessa lauselmassa ulkoministeri Tzipi Livni on ollut niitä laatimassa, Kadiman puheenjohtaja, joka haaveilee joskus johtavansa maata. (JP)
6. GRAD-RAKETTI putosi maanantaiaamuna Kiryat Gatin eteläpuolelle. Eräs kaupunkilainen kertoo, että se oli ensimmäinen kerta, kun hän kuuli raketin aiheuttaman kumean paukauksen 20 – 30 sekuntia sen jälkeen, kun hälytyssireeni alkoi soida. Raketti putosi asutuksen ulkopuolelle eikä aiheuttanut aineellisia tai ihmisvahinkoja. Kaupunki sijaitsee vähän alle 20 km Gazan turva-aidasta luoteeseen.
Raketteja putosi myös Eshkolin ja Shaar Hanegevin alueille, tuhoista ei raportoida.
SUNNUNTAIAAMUNA raketti putosi Beershevassa Chabad-järjestön ylläpitämän koulun pihalle. Tapaus sattui 07.30 aikaan, jolloin piha on tavallisesti täynnä opiskelijoita, heidän vanhempiaan ja busseja, kertoi Chabad-järjestön koulun johtaja lisäten, että ”varmasti rebbe Menachem Mendel Schneerson varjeli heitä”. Chabad-järjestössä uskotaan, että sen muutama vuosi sitten kuollut hengellinen johtaja Schneerson on messias, joka tulee takaisin Israeliin. Häntä varten on rakennettu monikerroksinen punainen tiilitalo Tel Avivin lähelle. Monet koulut Beershevassa avasivat ovensa eilen rakettiuhasta huolimatta. Yksi raketti hajotti lastentarhan Ashdodissa ja Sderotissa raketti oli lähellä tuhota koulurakennuksen.
Terroristit ampuivat sunnuntain aikana 24 rakettia Israeliin.
Debkafile kertoo, että Hamasin johtajat ovat alkaneet etsiä turvapaikkaa Siinailta Beduiiniheimojen parista. Israelin viranomaiset väittävät, että Hamasin johtajia on Gazan Shifa-sairaalan maanalaisissa tiloissa, joissa he liikkuvat hoitajiksi ja lääkäreiksi pukeutuneina. He tietävät olevansa siellä turvassa, koska IAF ei pommita sairaaloita.(INN)
7. GAZAN TERRORISTIEN tuhoaman omaisuuden korvausanomuksia on jätetty 1 120 operaatio Cast Lead alusta alkaen. 28 perhettä asuu hotellissa, koska heidän kotinsa tuhoutuivat raketti-iskuissa. 891 anomusta on jätetty verotoimistoille rakennuksille aiheutuneista vahingoista ja 192 tuhoutuneista autoista, kertovat verovirkailijat sunnuntaina.
Viimeisen 16 päivän aikana 28 perhettä on menettänyt kotinsa ja siirretty hotellimajoitukseen. Ashkelonin kaupunki kärsi suurimmat vahingot, sieltä on 296 anomusta, Ashdod on seuraavana 270 anomusta; Sderotista 211; Beershebasta 22; Netivotista 36; Ofakimista 18, Gederasta 16 ja Gazan viereisistä yhteisöistä 251 anomusta. 37 anomuksista koskee tuhon aiheuttamisesta maataloustiloille. Verovirkailijat uskovat, että 180 anomusta tulee lisää. He olettavat, että omaisuustuhoissa asukkaat voivat korjata vauriot itse ja saada korvauksen omaisuusverosta (arnona) rakennusliikkeen kautta. 28 perhettä, joiden talot tuhoutuivat korjauskelvottomiksi, siirrettiin hotelleihin Beershebassa, Tamat Ganissa, Tel Avivissa ja Netaniyassa. 17 kerrostaloasuntoa sai suoran osuman raketista, ja näitä asuntoja vartioidaan.
(ynetnews) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3654143,00.html
8. UUTISOTSIKOITA
- Egypti sunnittelee vesikanavaa Gazan ja Siinain väliselle Philadelhia-käytävälle.
- Syytösten mukaan IDF käyttää Gazassa fosforipommeja. IDF sanoo noudattavansa tarkoin kansainvälisiä sääntöjä. (JP)
- USA:n ulkoministerin virkailija Norman Olsen syyttää, että ulkoministeri Rice avusti Fatahia runsaasti sen vaalityössä, joka kuitenkin nosti Hamasin valtaan. Olsen, 28 vuotta ulkoministeriössä palvellut, sanoo, ettei Hamas halunnut vaaleja, ne olivat Ricen idea. Olsen johtaa rauhanjärjestöä nimeltä Monitor.
Olsen esittää kovaa kritiikkiä Fatahia vastaan, jota hän kutsuu jengiksi, ja kertoo, että lopulta Hamas otti vallan Gazassa ja sai järjestyksen aikaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129370
- Hamasin edustajat lähtivät Kairosta ilman tulitaukosopimusta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019