SUNNUNTAI 11.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 16-päivä, maaoperaation 8. päivä.
IDF levitti viikonvaihteen aikana kymmeniä tuhansia lentolehtisiä Gazaan ilmoittaen, että operaation tahti tulee kuumenemaan, ja kehotti siinä asukkaita pysyttelemään poissa Hamasin tukikohdista tai ase- ja rakettivarastoista. Lehtisissä selitettiin, ettei IDF:n operaatio ole osoitettu Gazan asukkaita vaan Hamasia ja terroristeja vastaan.
IDF:n johdon taholta selitetään, että poliittisen johdon tulee tehdä nopeita päätöksiä, sillä muuten armeija menettää aloitteensa ja saavuttamansa etuudet, ja tulee olemaan helppo saalis Hamasin elpyneille joukoille ja sala-ampujille. Olmert on vakuutellut, että operaatiota tullaan jatkamaan, kunnes asetetut tavoitteet on saavutettu, mutta päätöstä operaation jakamiseksi uudella ponnella ei ole tehty. Tässä näyttää toistuvan Libanonin kakkossodan taktiikka, jossa päätöstä maajoukkojen hyökkäyksestä vitkuteltiin, ja kun se lopulta tehtiin, se toteutettiin YK:n turvallisuusneuvoston tulitaukosopimuksen ollessa jo periaatteessa sovittu. Sen johdosta kiireellä ja ilman suunnitelmaa toteutettu operaatio oli tarpeeton ja verinen.(JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERIÖN edustajana turvallisuus- ja diplomaattisosaston johtaja Amos Gilad matkustanee Kairoon seuraamaan Egyptin tekemän tulitaukosopimuksen toteutumista. Kairossa ovat myös Hamasin edustajat sekä Gazasta että Damaskoksesta, sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas. Kuten tunnettua, Abbasin virkakausi päättyi virallisesti 10. tammikuutta 2009, eikä Hamas tunnusta hänen arvovaltaansa tämän jälkeen. TIEDOT Kairon neuvotteluista ovat antaneet vihjeitä, että sopimus olisi lähellä hyväksymistä sekä PA:n että Hamasin taholta. Abbas on esittänyt vaatimuksia, että sen poliisien tulee saada valvoa Rafahin terminaalia Egyptin ja Gazan rajalla, mutta vasta sitten, kun PA ja Hamas ovat sopineet keskinäiset riitansa. Hän vaatii, ettei kansainvälisiä joukkoja sijoiteta Egyptin ja Gazan rajalle ja että terminaaliin sijoitettavat kansainväliset joukot tulee majoittaa Gazaan, eikä Egyptin puolelle. Hän myös vihjaili journalisteille keskusteltuaan Mubarakin kanssa, että myöhemmin Hamasin poliisit voivat osallistua Rafahin terminaaliliikenteen valvontaan. Abbasin mielestä kansainvälisiä joukkoja tarvitaan Gazassa suojelemaan Gazan asukkaita ulkoista hyökkäystä vastaan.
ABBAS ESITTI vaatimuksen Hamasille, että se hyväksyisi Egyptin laatiman sopimus-luonnoksen ilman viivytyksiä, koska aikaa ei ole paljon. Se toteuttaisi samalla YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen 1860 välittömästä tulitauosta, hän arvioi. Abbas viittasi uhrilukujen kasvamiseen lisäten, että suurin osa uhreista on naisia ja lapsia, mikä on karkea valhe. ”Useimmat uhreista ovat lapsia ja viattomia siviilejä”, hän vakuutti. (JP)
3. HAMASIN ehdoton vaatimus on ollut, että ennen sopimusta IDF:n tulee vetää joukkonsa Gazasta ja avata kaikki ulosmenotiet. Egyptin tiedetään painostavan Hamasia rajusti, jotta se hyväksyisi kansainvälisiä joukkoja Gazaan lisäten, ettei Egypti koskaan avaa Rafahin terminaalia, elleivät PA:n joukot ole valvomassa sen kautta kulkevaa liikennettä. Hamasin edustaja sanoi vielä lauantaina, että kansainvälisiä joukkoja Gazassa pidettäisiin miehitysjoukkoina, joitten tarkoituksena on varmistaa Gazan hallinto uudelleen Fatahille. Abbasin edustaja Rafik Husseini arvioi, että Hamas on lieventänyt kantaansa, ilmeisesti siksi, että sen tilanne Gazassa alkaa olla toivoton. Hamas on menettänyt yli 500 miestään kaatuneina, ja varsinkin nuoret taistelijat ovat luopumassa taisteluista ja menevät koteihinsa.
HUSSEINI kertoi, että PA suunnittelee syyttävänsä Israelia kansainvälisessä oikeudessa sotarikoksista. Hän ilmoitti, että Abbas aikoo pysyä virassaan, kunnes puheenjohtajan ja parlamenttivaalit on pidetty samaan aikaan. Säännön mukaan se tapahtuu tammikuussa 2010, mutta Hamas vastustaa tätä tulkintaa ehdottomasti. (JP)
4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hamasin Gazan edustajat Jemal Abu
Hashem, Salah Bardaweel ja Heiman Ta´a, jotka olivat saaneet luvan matkustaa Kairoon, sekä Hamasin Damaskoksen edustajat Imad al-Alami ja Muhammad Nasser, olivat valmiit aloittamaan keskustelut Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin kanssa, kun Hamasin poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal ilmoitti Damaskoksesta, että Hamasin tulee jatkaa taisteluja, kunnes IDF vetää joukkonsa Gazasta ja avaa kaikki Gazan ulosmenotiet. Myös Rafahin terminaali tulee avata, hän vaatii. Puhuessaan Damaskoksen TV:ssä lauantaina Mashaal hylkäsi ehdotuksen kansainvälisistä joukoista Gazassa miehitysjoukkoina. Hän vakuutti, ettei Hamas koskaan suostu sen asevoimien rajoittamiseen, mikä on suora poikkeama YK:n turvallisuus-neuvoston päätöksestä, jonka mukaan laiton aseitten salakuljetus tulee lopettaa. Hän vaati arabimaitten huippukokousta välittömästi koolle, mitä Egypti vastustaa. Hamas ilmoitti eilen ampuneensa ohjuksen Palmachim- kaupungin
lähistölle, jossa sijaitsee IAF:n sotilaslentokenttä ja asevarikkoja, mahdollisesti myös oletettuja ydinaseita on varastoitu sinne. Alue Tel Nof on 27 km Tel Avivista etelään.
Debkafile arvioi Israelin johdolta saamiinsa tietoihin perustuen, että Mashaal on voinut saada Iranin ja Hizbullahin vakuutuksen viime hetken avustusoperaatiosta estää Hamasin täydellinen romahtaminen, mikä olisi suuri propaganda tappio ja kasvojen menetys Iranille.
Debkafile arvioi, että Hamasin miestappiot, noin 550 miestä, ovat pahoin romuttaneet sen taistelutahtoa ja –kykyä, ja että varsinkin nuoret taistelijat ovat jättäneet asetunneliensa ja bunkkeriensa puolustamisen jättäen Gazan kaupungin lähes puolustuskyvyttömäksi, mikä koskee myös Rafahin kaupunkia etelässä. Debkafile toteaa, että Hamasin poliittinen ja suurelta osin myös sotilaallinen johto on mennyt maanalaisiin bunkkereihin IAF:n ilmaiskujen pelossa, mutta että taistelijat ja rakettien ampujat ovat alttiina tulla tuhotuiksi.
IDF:n taholta kuitenkin vakuutetaan, ettei Hamas ole vielä suinkaan menettänyt iskukykyään. Lauantaina 12 IDF:n sotilasta haavoittui, joskin lievästi, taisteluissa Hamasin kanssa. Siksi IDF:n johto haluaa jatkaa operaatiota, ennen kuin Hamas saa joukkonsa, joista 3 500 miestä edustaa sen ydinjoukkoja, uudelleen organisoitua ja ryhmitettyä. Hamas on miinoittanut yksityisasuntoja, asettanut niihin asevarastoja ja piilopaikkoja sala-ampujille. IDF:n taholta vakuutetaan, että operaation ainoa tarkoitus on saada 8 vuotta kestänyt rakettien ampuminen ja siviiliasukkaitten terrorisointi Gazan läheisyydessä loppumaan. (Debkafile)
5. RAKETTITULI pohjoisesta Libanonin puolelta taisi päättyä niihin kolmeen, jotka ammuttiin viime viikon lopulla. Libanonin sanoo pidättäneensä 7 ihmistä epäiltyinä rakettien ampumiseen, mihin Hizbullah ilmoitti olevansa syytön, ja ettei se halua mennä mukaan Gazan taisteluihin tässä vaiheessa. Tämä voi muuttua, jos Iran niin käskee.
GAZAN terroristien ampumien rakettien määrä on laskenut torstain 40:stä lauantain 20:en. Eilen kaksi Grad-rakettia osui kerrostaloihin runnellen niitä pahoin ja haavoittaen lievästi neljää ihmistä. Davidin Punaisen Kilven (MDA) edustaja kertoi, että 23 rakettia putosi eilen Israelin puolelle turva-aitaa. Ashkelonissa haavoittui yksi keskinkertaisesti ja kaksi lievästi, hän kertoi. Toinen raketeista Ashkelonissa osui kerrostaloasuntoon, mutta kukaan ei ollut paikalla, koska asuntoa saneerataan; toinen kerrostalon viereen.
19 ihmistä hoidettiin Ashkelonissa lauantaina shokin vuoksi. Koulut päätettiin pitää suljettuina, vaikka opiskelijoitten tuli valmistautua ylioppilas-kirjoituksiin.
Muualla etelässä kouluja avataan kokeiluluonteisesti, mutta vain siellä, missä opetusta voidaan antaa pommisuojissa tai jos koulurakennukset on vahvistettu raketteja vastaan.
HAMASIN vastaus YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan oli jatkaa rakettien ampumista Israeliin. Hamas ilmoitti, ettei päätös sisällä sen vaatimuksia eikä siten sido Hamasia millään tavoin. (JP)
6. IDF:N JOUKOT ovat tunkeutuneet Gazan kaupungin sisälle, jossa kiivaiden taistelujen sanotaan olevan meneillään. Palestiinalaisten tappioiksi ilmoitetaan 10 kaatunutta. IDF:n joukot tunkeutuivat Gazaan sen lounaispuolelta. Hamasin ja Jihadin joukot kertovat järjestäneensä väijytyksen IDF:n joukoille Sheikh Ahjileen lähiössä. Silminnäkijöitten mukaan palestiinalaiset tulittivat eteneviä IDF:n joukkoja panssariohjuksilla ja kranaateilla. Sotilaat vastasivat niihin tankkien tykkitulella ja ilmahyökkäyksillä. IAF teki 60 ilmaiskua lauantain aikana tuhoten yhden auton rantatiellä sekä iski myös moskeijaan Rafahissa. Hamas on varastoinut aseita ja rakettejaan moskeijoihin, asuntoihin ja kouluihin. Moskeijaa käytettiin harjoitusalueen tukikohtana ja Hamasin aktivistien kokouspaikkana.
HAMASIN terveysministeri ilmoittaa, että taisteluissa on kuollut 846 ihmistä. Israelilaisia on menehtynyt 13, niistä sotilaita 10 ja raketti-iskuissa kolme siviiliä.
HAMASIN politbyroon johtaja Moussa Abu Marzouk kertoi Al-Hayat lehden toimittajalle sunnuntaina, ettei Hamas ole enää kiinnostunut Gilad Shalitin hyvinvoinnista, eikä sanonut tietävänsä, onko tämä haavoittunut tai ei. Hamasin ja PRC:n kommandoyksikkö sieppasi Shalitin kesäkuussa 2006 Kerem Shalomin lähellä sijaitsevasta tukikohdasta. Hamas ei ole päästänyt kansainvälisiä edustajia tapaamaan Shalitia, kuten yleiset säännöt edellyttävät. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä, onko hän edes elossa. (ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- Raketteja on pudonnut Israeliin pitkin aamua. Kaksi Gradia putosi 7.20 aikaan aamulla lasten ollessa matkalla kouluihin saaden 7 ihmistä shokkiin. 7200 oppilasta 11. ja 12. tasolta jatkavat opintojaan pommisuojissa. Yksi talo ja auto kärsivät vahinkoja raketti-iskussa. (ynet)
- Bush kieltäytyi myymästä Israelille tehokkaita täsmäpommeja ja kielsi IAF:n koneitten ylilennot Irakin ilmatilassa jota USA hallitsee tehden siten tyhjäksi Israelin suunnitelmat iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan.(ynet)
- Monin paikoin maailmalla on järjestetty mielenosoituksia puolesta ja vastaan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/159052
- Hallitus päätti viikkokokouksessaan jatkaa Gazan operaatiota. (ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019