PERJANTAI 16.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 21. päivä, maaoperaation 13. päivä.
Keskustelut tulitauon saamiseksi ovat edistyneet suotuisasti Kairossa. Tällä hetkellä uskotaan, että sopimus voidaan runnoa kasaan seuraavan 72 tunnin kuluessa. Tulitauko on suunniteltu kahden viikon mittaiseksi, jonka aikana sovitaan ainakin vuoden tai pitemmän ajan pituisesta aselevosta.
72 tunnin aikana pitäisi sopia ainakin seuraavista asioista: IDF:n joukkojen vetämisestä Gazasta ja sen aikataulusta; ulkomaisten valvontajoukkojen määrästä, sijainnista ja kansallisuudesta; salakuljetuksen loppumisen valvonnasta, joka tulee vahvasti lepäämään Egyptin harteilla käyttäen USA:sta ja Saksasta saatuja mekaanisia laitteita; Rafahin terminaaliliikenteen valvonta elvytetään uudelleen 2005 sovitun sopimuksen mukaisesti huomioiden siihen tehtävät välttämättömät muutokset, Israel saanee pitää valvonta-kameroitaan Rafahissa, jotka välittävät kuvat suoraan Kerem Shalomin valvonta-asemalle; Terminaalin valvonta annettaneen Abbasin johtamille PA:n poliiseille, mutta Hamas voi osallistua valvontaan omine poliiseineen, joitten sijoitus ja tehtäväjako on sovittava. Israel on esittänyt vaatimuksia, että aseitten valmistaminen Gazassa on lopetettava. Israelin ja Gazan välisten terminaalien avaaminen ja niiden kautta tapahtuvan liikenteen valvonta on myös sovittava yhdessä Gilad Shalitin vapauttamisen kanssa, kuten Israel vaatii.
ASELEPOA on suunniteltu vuoden mittaiseksi, mutta tiedot kertovat mahdollisuudesta myös pitempään aselepoon, mikäli tilanne sen sallii. (JP)
2. ISRAELIN minikabinetti keskusteli eilen illalla viiden tunnin ajan Gazan tilanteen seuraavasta vaiheesta ja mahdollisesta tulitauosta. Tilaisuuteen osallistuivat pääministeri Ehud Olmert, puolustusministeri Ehud Barak ja ulkoministeri Tzipi Livni. Asiantuntijoina tilaisuudessa olivat IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi sekä Shin Betin johtaja Yuval Diskin. Puolustusministeriön edustaja tulitaukokeskusteluissa Amos Gilad palasi eilen Kairosta antaakseen raportin johtokolmikolle Olmert, Barak ja Livni, mutta hän matkusti aamulla takaisin Kairoon seuraamaan keskustelujen edistymistä. Minikabinetin oli tarkoitus kokoontua tänään aamupäivällä päättämään asioista, mutta kokousta siirrettiin siksi, kun Amos Gilad palaa Kairosta kertomaan tilanteen kehittymisestä.
OLMERT esittää keskusteluissa kovanaamaa. Hän kertoi eilisen tapaamisen jälkeen, ettei hän halua aikamäärää tulitauolle. Hän kertoi, että hän haluaa terrorin loppuvan ja estää Hamasin uudelleen aseistautumisen, eikä hän halua, että se tehdään tiukan aikataulun tai kansainvälisen painostuksen alaisena. Hän sanoi, ettei hän ole liikarasittunut ja että taistelut Gazassa jatkuvat, kunnes toisin päätetään. Olmert sanoi myös, että Israel vaatii entistä pitävämmät vakuudet salakuljetuksen loppumisesta Egyptin kautta Siinaille ja sieltä Gazaan. Ulkoministeri Livnin tehtävänä on solmia sitä koskeva sopimus USA:n nykyisen hallituksen kanssa Washingtonin matkansa aikana. Barak ja Livni vakuuttivat kannattavansa Olmertin esittämiä vaatimuksia. Johtokolmikko esitti Livnin kannattamana, että Israel tulee pidättämään itsellään oikeuden puuttua tilanteeseen katsomallaan ajalla, jos vastapuoli ei täytä sille asetettuja velvoitteita. Israelin ehdot muistuttavat antautumissopimusta, mikä voi olla vaikea Hamasin tunnustaa ja hyväksyä, mutta vaihtoehtona on sen murskaaminen. (ynetnews, JP)
3. YK ALOITTI eilen 118 sitoutumattoman jäsenmaan vaatimuksesta erikoisistunnon, jossa on tarkoitus käsitellä Gazan tilannetta. Tilaisuus alkoi eilen ja se jatkunee perjantain aikana. YK:n yleiskokouksen istunnossa tehdyt päätökset ovat luonteeltaan suosittelevia eivätkä sido jäsenmaita, mutta niillä on suuri merkitys yleisen mielipiteen kannalta.
”Gaza palaa. Se on muutettu palavaksi helvetiksi”, sanoi yleiskokouksen presidentti nicaraqualainen, poliitikoksi muuttunut entinen katolinen pappi Miguel d´Escoto Brockmann.
”Gazan hyökkäyksessä vallitsevat kansainvälisen lain rikkomukset on hyvin dokumentoitu: kollektiivinen rangaistus, suhteeton sotilaallisen voiman käyttö, hyökkäykset siviilikohteisiin mukaan lukien kodit, moskeijat, yliopistot, koulut”, hän raportoi istunnon aluksi.
YK:n apulaispääsihteeri Asha Rose-Migiro kertoi 192 YK:n jäsenmaan edustajalle, että YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon, joka on vierailulla Israelissa, esitti voimakkaan ja ”raivokkaan” vastalauseen IDF:n tulittaessa tykeillään YK:n UNRWA:n toimipistettä Gazassa sytyttäen sen varaston tuleen, jossa säilytettiin välttämättömiä avustustarvikkeita, ja vaati välitöntä tutkimusta asiasta. Hän jatkoi selittäen, että IDF sytytti tuleen sairaalan siipirakennuksen sekä tulitti kansainvälisen ja paikallisen median toimipistettä Gazassa haavoittaen kahta valokuvaajaa. Puhuja toisensa jälkeen syytti Israelia näistä ja muista ”rikoksista”. D´Escoto ihmetteli, miksi Israel jatkaa hyökkäystään useita päiviä YK:n turvallisuusneuvoston vaatiman välittömän tulitaukopäätöksen jälkeen.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert valitti YK:n rakennuksen tulitusta, mutta kertoi samalla, että rakennuksista tulitettiin IDF:n joukkoja, jotka vastasivat tuleen. Samaa vakuutti myös puolustusministeri Ehud Barak esittäessään oman anteeksipyyntönsä Ban ki-Moonille.
4. YK:N TÄYSISTUNNON presidentti d´Escoto muistutti mieleen, että on outoa, että Israel, jonka koko syntyminen valtioksi oli seurausta YK:n suosiollisesta päätöksestä 1948, on jatkuvassa kapinatilanteessa YK:n esittämien päätöslauselmien suhteen, mistä hänen mukaansa on todisteena Olmertin lausunto, ettei Israel aio noudattaa päätöslauselmaa 1860 eikä katso olevansa sidottu ulkopuolisten tekemiin päätökseen sitä koskevissa asioissa.
Malesian YK:n lähettiläs Hamidon Ali vaati, että esitetyssä päätöslauselmassa tulee vaatia tulitaukoa, IDF:n joukkojen vetämistä Gazasta, Israelin ylläpitämän Gazan saarron lopettamista ja humanitäärisen avun sallimista sitä tarvitseville ihmisille. ”On myös vaadittava kansainvälisen tribunaalin asettamista tutkimaan ja rankaisemaan niitä, jotka ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja ihmisoikeuksien rikkomiseen. Lisäksi on asetettava sanktioita, mikäli YK:n vaatimuksiin ei suostuta.”
ISRAEL on tiiviisti mukana neuvotteluissa tulitauon saamiseksi sekä pitkäaikaisen aselevon solmimiseksi Hamasin kanssa kansainvälisen valvonnan alaisena.
Operaatio Cast Lead alusta lähtien 27.12.08 ainakin 1072 palestiinalaista on saanut surmansa, mukana 355 lasta, ja lisäksi yli 5 000 ihmistä on haavoittunut Hamasin Gazan terveysministeriön antamien tietojen mukaan.
PA:n YK:n edustaja Ryad Mansour vaati ”puolueettoman kansainvälisen tutkimuksen aloittamista Israelin tekemistä sotarikoksista ja systemaattisista kansainvälisen lain rikkomuksista, kaikki puolustuskyvyttömiä Gazan asukkaita kohtaan”, kuten hän sanoi.
NÄITÄ RAPORTTEJA tarkastellessa huomio kiintyy siihen, ettei niissä ollenkaan puututa siihen, miksi IDF lähetti joukkonsa Gazaan, ikään kuin se olisi tapahtunut pelkästä halusta vahingoittaa ”rauhassa eläviä, aseistautumattomia Gazan asukkaita”. Kukaan ei näytä muistuttavan, että Israel on 8 vuoden ajan kärsinyt jatkuvasta terrorista siviiliasukkaita kohtaan Gazan rajan tuntumassa, mitä nuo ”rauhaarakastavat, puolustuskyvyttömät ja aseettomat Gazan asukkaat” ovat harjoittaneet ampuessaan 10 000 rakettia ja kranaattia kivääritulitusten ohessa israelilaisia siviilikohteisiin. (ynetnews)
5. Eilen torstaina terroristit ampuivat 25 rakettia Gazasta Israeliin. Yksi iski omakotitalon patioon Sderotissa, hävittäen taloa pahoin, mutta asukkaat olivat ehtineet juosta talonsa suojahuoneeseen säilyen vahingoittumattomia. Eshkolin alueneuvoston ja Gederan alueelle putosi myös raketteja aamupäivällä, mutta vahingot olivat vähäisiä.
Beershebaan putosi kaksi Grad-rakettia, joiden kärkiosaan on sijoitettu metallikuulia.
43-vuotias äiti ajoi 7-vuotiaan poikansa kanssa Beersheban kadulla hälytyssireenin alkaessa soida. Hän pysäytti autonsa ja meni poikansa kanssa makaamaan kadun pintaan, kuten ohjeet suosittelevat. Grad-raketti räjähti aivan heidän vierellään, ja vaikka äiti pyrki suojelemaan poikaansa, sirpale osui tämän päähän tunkeutuen kallon sisään. Äiti sai pysäytettyä ohiajavan auton, joka vei heidät Sorokan sairaalaan n. 17.00 tienoilla. Pian tämän jälkeen IAF tuhosi raketin ampuneen miehistön Gazassa. Lääkärit työskentelivät kuumeisesti voidakseen pelastaa pojan, Uriel Elazarov, hengen, joka on jatkuvassa vaarassa. MDA:n edustaja sanoo, että pojan äiti Angela Elazarov toimi oikein pysäyttäessään auton ja mennessä makuulle kadun pintaan, koska metallikuulat ja sirpaleet vahingoittavat pahemmin autossa olevia. Iskussa haavoittui lisäksi 6 muuta ihmistä (tiedot ristiriitaisia). (JP)
6. TAISTELUT Gazassa jatkuivat eilen hellittämättä. IDF kertoo surmanneensa 60 Hamasin taistelijaa. Yksi tärkeimmistä kohteista oli Hamasin sisäministeri Said Siam, joka vastasi myös Ismail Haniyehin ja Mahmoud Zaharin henkilökohtaisesta turvallisuudesta. Häntä pidettiin Hamasin puolustusministerinä, sillä hän valvoi sen kaikkia turvallisuus- ja muita aseellisia joukkoja. Hän oli mukana hallituksessa, jonka Abbas nimitti 2006, mutta hän riitaantui Fatahin turvallisuusjohtajien kanssa Gazassa, jotka raportoivat Ramallahiin eivätkä noudattaneet hänen ohjeitaan. Siksi Siam paetusti omat turvallisuusjoukkonsa Gazaan. Joukko kasvoi 12 000:en mieheen, ja raportoi suoraan hänelle. Hän erosi virastaan Fatahin ja Hamasin perustaessa yhteishallituksen, mutta palasi siihen hallituksen hajaantuessa. Hän oli avainasemassa Hamasin kaapatessa vallan Gazassa kesällä 2007.
Iskussa, joka surmasi Siamin, kuoli izzadin al-Qassamin komentaja Mahmoud Wafta, sekä kolme Mahmoud Zaharin henkivartijaa. Isku osoittaa, että IDF on soluttautunut Hamasin johtoon. IDF:n tykistön iskut mediakeskukseen, jossa oli Reutersin, BBC:n ja al-Arabiyan toimistot, YK:n varastoon sekä sairaalan siipeen ja kahta YK:n ajoneuvoa vastaan olivat valitettavia vahinkoja, joita Barak pyyteli anteeksi. IAF teki eilen 35 ilmaiskua Gazaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Fatah on aloittanut oman sotansa Hamasia vastaan Länsirannalla. PA:n turvallisuusjoukot kiittelevät hyvää yhteistoimintaansa IDF:n kanssa pidättäessään Hamasin jäseniä ja tehdessään ratsioita sen laitoksiin.
- Puolueet sopivat vaalitaistelun keskeyttämisestä sodan ajaksi, mutta se ei estänyt Kadimaa hyökkäämään rajusti Nethayahua vastaan Venäjän lehdistössä syyttäen häntä sodasta annettujen tietojen väärinkäyttämisestä.
- Hedelmien kasvattajat ilmoittavat ulkomaisten tilausten peruutuksista ja viivytyksistä Gazan sodan seurauksena. (ynetnews)
- CIA ilmoittaa, että Iran tekee pian päätöksen ydinaseen valmistamisesta.
- 62 % kansasta kannattaa Gazan sotaa; 26 haluaa tulitauon. Olmertin kannatus on noussut 49 %, Barakin kannatus 43 %, Livnin 22 %. Likudin kannatus on 28 paikkaa; Kadiman 21; Labourin ja Israel Beiteinun kummankin 15; Shas 10, UTJ 7; Meretz 5; Juutalainen Koti 3; NU 3; Vihreät 3; United Arablist 4; Hadash 3, Balad 3. (JP)
1. OPERAATIO CAST LEAD, 21. päivä, maaoperaation 13. päivä.
Keskustelut tulitauon saamiseksi ovat edistyneet suotuisasti Kairossa. Tällä hetkellä uskotaan, että sopimus voidaan runnoa kasaan seuraavan 72 tunnin kuluessa. Tulitauko on suunniteltu kahden viikon mittaiseksi, jonka aikana sovitaan ainakin vuoden tai pitemmän ajan pituisesta aselevosta.
72 tunnin aikana pitäisi sopia ainakin seuraavista asioista: IDF:n joukkojen vetämisestä Gazasta ja sen aikataulusta; ulkomaisten valvontajoukkojen määrästä, sijainnista ja kansallisuudesta; salakuljetuksen loppumisen valvonnasta, joka tulee vahvasti lepäämään Egyptin harteilla käyttäen USA:sta ja Saksasta saatuja mekaanisia laitteita; Rafahin terminaaliliikenteen valvonta elvytetään uudelleen 2005 sovitun sopimuksen mukaisesti huomioiden siihen tehtävät välttämättömät muutokset, Israel saanee pitää valvonta-kameroitaan Rafahissa, jotka välittävät kuvat suoraan Kerem Shalomin valvonta-asemalle; Terminaalin valvonta annettaneen Abbasin johtamille PA:n poliiseille, mutta Hamas voi osallistua valvontaan omine poliiseineen, joitten sijoitus ja tehtäväjako on sovittava. Israel on esittänyt vaatimuksia, että aseitten valmistaminen Gazassa on lopetettava. Israelin ja Gazan välisten terminaalien avaaminen ja niiden kautta tapahtuvan liikenteen valvonta on myös sovittava yhdessä Gilad Shalitin vapauttamisen kanssa, kuten Israel vaatii.
ASELEPOA on suunniteltu vuoden mittaiseksi, mutta tiedot kertovat mahdollisuudesta myös pitempään aselepoon, mikäli tilanne sen sallii. (JP)
2. ISRAELIN minikabinetti keskusteli eilen illalla viiden tunnin ajan Gazan tilanteen seuraavasta vaiheesta ja mahdollisesta tulitauosta. Tilaisuuteen osallistuivat pääministeri Ehud Olmert, puolustusministeri Ehud Barak ja ulkoministeri Tzipi Livni. Asiantuntijoina tilaisuudessa olivat IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi sekä Shin Betin johtaja Yuval Diskin. Puolustusministeriön edustaja tulitaukokeskusteluissa Amos Gilad palasi eilen Kairosta antaakseen raportin johtokolmikolle Olmert, Barak ja Livni, mutta hän matkusti aamulla takaisin Kairoon seuraamaan keskustelujen edistymistä. Minikabinetin oli tarkoitus kokoontua tänään aamupäivällä päättämään asioista, mutta kokousta siirrettiin siksi, kun Amos Gilad palaa Kairosta kertomaan tilanteen kehittymisestä.
OLMERT esittää keskusteluissa kovanaamaa. Hän kertoi eilisen tapaamisen jälkeen, ettei hän halua aikamäärää tulitauolle. Hän kertoi, että hän haluaa terrorin loppuvan ja estää Hamasin uudelleen aseistautumisen, eikä hän halua, että se tehdään tiukan aikataulun tai kansainvälisen painostuksen alaisena. Hän sanoi, ettei hän ole liikarasittunut ja että taistelut Gazassa jatkuvat, kunnes toisin päätetään. Olmert sanoi myös, että Israel vaatii entistä pitävämmät vakuudet salakuljetuksen loppumisesta Egyptin kautta Siinaille ja sieltä Gazaan. Ulkoministeri Livnin tehtävänä on solmia sitä koskeva sopimus USA:n nykyisen hallituksen kanssa Washingtonin matkansa aikana. Barak ja Livni vakuuttivat kannattavansa Olmertin esittämiä vaatimuksia. Johtokolmikko esitti Livnin kannattamana, että Israel tulee pidättämään itsellään oikeuden puuttua tilanteeseen katsomallaan ajalla, jos vastapuoli ei täytä sille asetettuja velvoitteita. Israelin ehdot muistuttavat antautumissopimusta, mikä voi olla vaikea Hamasin tunnustaa ja hyväksyä, mutta vaihtoehtona on sen murskaaminen. (ynetnews, JP)
3. YK ALOITTI eilen 118 sitoutumattoman jäsenmaan vaatimuksesta erikoisistunnon, jossa on tarkoitus käsitellä Gazan tilannetta. Tilaisuus alkoi eilen ja se jatkunee perjantain aikana. YK:n yleiskokouksen istunnossa tehdyt päätökset ovat luonteeltaan suosittelevia eivätkä sido jäsenmaita, mutta niillä on suuri merkitys yleisen mielipiteen kannalta.
”Gaza palaa. Se on muutettu palavaksi helvetiksi”, sanoi yleiskokouksen presidentti nicaraqualainen, poliitikoksi muuttunut entinen katolinen pappi Miguel d´Escoto Brockmann.
”Gazan hyökkäyksessä vallitsevat kansainvälisen lain rikkomukset on hyvin dokumentoitu: kollektiivinen rangaistus, suhteeton sotilaallisen voiman käyttö, hyökkäykset siviilikohteisiin mukaan lukien kodit, moskeijat, yliopistot, koulut”, hän raportoi istunnon aluksi.
YK:n apulaispääsihteeri Asha Rose-Migiro kertoi 192 YK:n jäsenmaan edustajalle, että YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon, joka on vierailulla Israelissa, esitti voimakkaan ja ”raivokkaan” vastalauseen IDF:n tulittaessa tykeillään YK:n UNRWA:n toimipistettä Gazassa sytyttäen sen varaston tuleen, jossa säilytettiin välttämättömiä avustustarvikkeita, ja vaati välitöntä tutkimusta asiasta. Hän jatkoi selittäen, että IDF sytytti tuleen sairaalan siipirakennuksen sekä tulitti kansainvälisen ja paikallisen median toimipistettä Gazassa haavoittaen kahta valokuvaajaa. Puhuja toisensa jälkeen syytti Israelia näistä ja muista ”rikoksista”. D´Escoto ihmetteli, miksi Israel jatkaa hyökkäystään useita päiviä YK:n turvallisuusneuvoston vaatiman välittömän tulitaukopäätöksen jälkeen.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert valitti YK:n rakennuksen tulitusta, mutta kertoi samalla, että rakennuksista tulitettiin IDF:n joukkoja, jotka vastasivat tuleen. Samaa vakuutti myös puolustusministeri Ehud Barak esittäessään oman anteeksipyyntönsä Ban ki-Moonille.
4. YK:N TÄYSISTUNNON presidentti d´Escoto muistutti mieleen, että on outoa, että Israel, jonka koko syntyminen valtioksi oli seurausta YK:n suosiollisesta päätöksestä 1948, on jatkuvassa kapinatilanteessa YK:n esittämien päätöslauselmien suhteen, mistä hänen mukaansa on todisteena Olmertin lausunto, ettei Israel aio noudattaa päätöslauselmaa 1860 eikä katso olevansa sidottu ulkopuolisten tekemiin päätökseen sitä koskevissa asioissa.
Malesian YK:n lähettiläs Hamidon Ali vaati, että esitetyssä päätöslauselmassa tulee vaatia tulitaukoa, IDF:n joukkojen vetämistä Gazasta, Israelin ylläpitämän Gazan saarron lopettamista ja humanitäärisen avun sallimista sitä tarvitseville ihmisille. ”On myös vaadittava kansainvälisen tribunaalin asettamista tutkimaan ja rankaisemaan niitä, jotka ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja ihmisoikeuksien rikkomiseen. Lisäksi on asetettava sanktioita, mikäli YK:n vaatimuksiin ei suostuta.”
ISRAEL on tiiviisti mukana neuvotteluissa tulitauon saamiseksi sekä pitkäaikaisen aselevon solmimiseksi Hamasin kanssa kansainvälisen valvonnan alaisena.
Operaatio Cast Lead alusta lähtien 27.12.08 ainakin 1072 palestiinalaista on saanut surmansa, mukana 355 lasta, ja lisäksi yli 5 000 ihmistä on haavoittunut Hamasin Gazan terveysministeriön antamien tietojen mukaan.
PA:n YK:n edustaja Ryad Mansour vaati ”puolueettoman kansainvälisen tutkimuksen aloittamista Israelin tekemistä sotarikoksista ja systemaattisista kansainvälisen lain rikkomuksista, kaikki puolustuskyvyttömiä Gazan asukkaita kohtaan”, kuten hän sanoi.
NÄITÄ RAPORTTEJA tarkastellessa huomio kiintyy siihen, ettei niissä ollenkaan puututa siihen, miksi IDF lähetti joukkonsa Gazaan, ikään kuin se olisi tapahtunut pelkästä halusta vahingoittaa ”rauhassa eläviä, aseistautumattomia Gazan asukkaita”. Kukaan ei näytä muistuttavan, että Israel on 8 vuoden ajan kärsinyt jatkuvasta terrorista siviiliasukkaita kohtaan Gazan rajan tuntumassa, mitä nuo ”rauhaarakastavat, puolustuskyvyttömät ja aseettomat Gazan asukkaat” ovat harjoittaneet ampuessaan 10 000 rakettia ja kranaattia kivääritulitusten ohessa israelilaisia siviilikohteisiin. (ynetnews)
5. Eilen torstaina terroristit ampuivat 25 rakettia Gazasta Israeliin. Yksi iski omakotitalon patioon Sderotissa, hävittäen taloa pahoin, mutta asukkaat olivat ehtineet juosta talonsa suojahuoneeseen säilyen vahingoittumattomia. Eshkolin alueneuvoston ja Gederan alueelle putosi myös raketteja aamupäivällä, mutta vahingot olivat vähäisiä.
Beershebaan putosi kaksi Grad-rakettia, joiden kärkiosaan on sijoitettu metallikuulia.
43-vuotias äiti ajoi 7-vuotiaan poikansa kanssa Beersheban kadulla hälytyssireenin alkaessa soida. Hän pysäytti autonsa ja meni poikansa kanssa makaamaan kadun pintaan, kuten ohjeet suosittelevat. Grad-raketti räjähti aivan heidän vierellään, ja vaikka äiti pyrki suojelemaan poikaansa, sirpale osui tämän päähän tunkeutuen kallon sisään. Äiti sai pysäytettyä ohiajavan auton, joka vei heidät Sorokan sairaalaan n. 17.00 tienoilla. Pian tämän jälkeen IAF tuhosi raketin ampuneen miehistön Gazassa. Lääkärit työskentelivät kuumeisesti voidakseen pelastaa pojan, Uriel Elazarov, hengen, joka on jatkuvassa vaarassa. MDA:n edustaja sanoo, että pojan äiti Angela Elazarov toimi oikein pysäyttäessään auton ja mennessä makuulle kadun pintaan, koska metallikuulat ja sirpaleet vahingoittavat pahemmin autossa olevia. Iskussa haavoittui lisäksi 6 muuta ihmistä (tiedot ristiriitaisia). (JP)
6. TAISTELUT Gazassa jatkuivat eilen hellittämättä. IDF kertoo surmanneensa 60 Hamasin taistelijaa. Yksi tärkeimmistä kohteista oli Hamasin sisäministeri Said Siam, joka vastasi myös Ismail Haniyehin ja Mahmoud Zaharin henkilökohtaisesta turvallisuudesta. Häntä pidettiin Hamasin puolustusministerinä, sillä hän valvoi sen kaikkia turvallisuus- ja muita aseellisia joukkoja. Hän oli mukana hallituksessa, jonka Abbas nimitti 2006, mutta hän riitaantui Fatahin turvallisuusjohtajien kanssa Gazassa, jotka raportoivat Ramallahiin eivätkä noudattaneet hänen ohjeitaan. Siksi Siam paetusti omat turvallisuusjoukkonsa Gazaan. Joukko kasvoi 12 000:en mieheen, ja raportoi suoraan hänelle. Hän erosi virastaan Fatahin ja Hamasin perustaessa yhteishallituksen, mutta palasi siihen hallituksen hajaantuessa. Hän oli avainasemassa Hamasin kaapatessa vallan Gazassa kesällä 2007.
Iskussa, joka surmasi Siamin, kuoli izzadin al-Qassamin komentaja Mahmoud Wafta, sekä kolme Mahmoud Zaharin henkivartijaa. Isku osoittaa, että IDF on soluttautunut Hamasin johtoon. IDF:n tykistön iskut mediakeskukseen, jossa oli Reutersin, BBC:n ja al-Arabiyan toimistot, YK:n varastoon sekä sairaalan siipeen ja kahta YK:n ajoneuvoa vastaan olivat valitettavia vahinkoja, joita Barak pyyteli anteeksi. IAF teki eilen 35 ilmaiskua Gazaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Fatah on aloittanut oman sotansa Hamasia vastaan Länsirannalla. PA:n turvallisuusjoukot kiittelevät hyvää yhteistoimintaansa IDF:n kanssa pidättäessään Hamasin jäseniä ja tehdessään ratsioita sen laitoksiin.
- Puolueet sopivat vaalitaistelun keskeyttämisestä sodan ajaksi, mutta se ei estänyt Kadimaa hyökkäämään rajusti Nethayahua vastaan Venäjän lehdistössä syyttäen häntä sodasta annettujen tietojen väärinkäyttämisestä.
- Hedelmien kasvattajat ilmoittavat ulkomaisten tilausten peruutuksista ja viivytyksistä Gazan sodan seurauksena. (ynetnews)
- CIA ilmoittaa, että Iran tekee pian päätöksen ydinaseen valmistamisesta.
- 62 % kansasta kannattaa Gazan sotaa; 26 haluaa tulitauon. Olmertin kannatus on noussut 49 %, Barakin kannatus 43 %, Livnin 22 %. Likudin kannatus on 28 paikkaa; Kadiman 21; Labourin ja Israel Beiteinun kummankin 15; Shas 10, UTJ 7; Meretz 5; Juutalainen Koti 3; NU 3; Vihreät 3; United Arablist 4; Hadash 3, Balad 3. (JP)
Comments