PERJANTAI 25.05.12


PERJANTAI 25.05.12

1. P5+1 neuvottelut, joihin kohdistettiin suuria odotuksia ja toiveita molemmilta puolilta pöytää, eivät pystyneet saamaan mitään sopimusta aikaan, vaikka tarkkailijat ehdottavatkin pientä edistystä tapahtuneen. Iranin edustajien kanta osoitti pettymystä ”länsimaitten tukahduttavasta asenteesta, mikä teki yhteisymmärryksen löytymisen mahdottomaksi”. Ehkä edistystä osoittaa se, että keskusteluja päätettiin jatkaa kesäkuun puolivälissä, tällä kertaa Moskovassa. Ehdolla oli myös Geneve, mutta Venäjä haluaa toimia isäntänä.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton vakuutti, että USA:n asettamat Iranin vastaiset pakotteet pysyvät voimassa ainakin siihen saakka, kunnes sopimus on allekirjoitettu.

Bagdadin neuvottelujen epäonnistuminen hälytti USA:n ulkoministeriön varmistamaan, ettei Israel te tästä hätiköityjä päätöksiä ja iske omin voimin Iranin ydinlaitoksiin.
Varmistaakseen Netanyahun pysymisen ruodussa ja oikeassa marssitahdissa USA:n apulaisulkoministeri poliittisissa asioissa Wendy Sherman lähetettiin kiireesti Jerusalemiin ”vakuuttaakseen USA:n horjumattoman tuen Israelin turvallisuudelle”, kuten ulkoministeriön lausunnossa todettiin, mutta ilman viittausta Bagdadin epäonneen.

LÄNSIMAAT vaativat, että Iran keskeyttää uraanin rikastamisen ennen sanktioitten poistamista, mutta Iran vaatii, että sanktiot täytyy poistaa ensin. Tämä osoittanee joko täydellisen uskottavuuden puutteen kummaltakin osapuolelta, tai kysymys on sittenkin vain diplomaattisesta kilvoittelusta sanoilla vaarallisista asioista, jossa panoksena voi olla joko rauha tai sotilaallinen konflikti Lähi Idässä arvaamattomine seurauksineen.
Iranin johto pyrkii vakuuttamaan, että sen ydinteollisuus palvelee pelkästään rauhanomaisia päämääriä, sähkövoiman tuottamiseksi sekä maan nopeasti kasvavan teollisuuden tarpeisiin että ihmisten talouksien käyttöön, missä on esiintynyt toistuvia sähkövoiman vajauksia.

USA:n korkea virkailija totesi kaksipäiväisten neuvottelujen tuloksena, että Iran vaatii länsimaita hyväksymään Iranin oikeuden rikastaa uraania. Virkailija totesi, että kovennettujen sanktioitten tarkoituksena on pehmittää Teheranin kantaa ennen Moskovan neuvotteluja. USA halua siksi pitää voimassa senaatin hyväksymät kovennetut sanktiot, mikä vaatii vielä Obaman allekirjoituksen. Teheranin vaatimuslistalla on, että EU peruuttaa heinäkuun 1. päiväksi suunnittelemansa uudet sanktiot ennen Moskovan neuvotteluja. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271376

2. ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak pyrki viikon ajan selvittämään USA:n johtajille, mikä Israelin minimivaatimukset edellyttävät Iranilta. Hän tapasi ulkoministeri Hillary Clintonin sekä tämän turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Tom Donilon, mutta saamatta kummaltakaan ymmärtävää suhtautumista Israelin näkökantaan, kuten Debkafile raportoi.
USA:n puolustusministeri Leon Panetta sanoi tavatessaan Barakin, että presidentti Obama on hylännyt Israelin esittämät minimivaatimukset Iranille. Lievittääkseen tilannetta Panetta ilmoitti 70 miljoonan USD lisätuesta Israelille, sekä sotilastarvikkeiden ja aseiden toimituksista Irakista ja Afganistanista vapautuvista varastoistaan.
Ulkoministeri Clinton totesi Barakin pyyntöön vaikuttaa Obaman päätökseen hylätä Israelin minimivaatimukset Iranille, että se on Obaman muuttumaton henkilökohtainen päätös.

PALATTUAAN kotiin viikon kestäneeltä USA:n vierailultaan Barak antoi lausuntoja, joilla hän pyrki selvittämään Israelin asenteen siten, ettei sanoma jää kenellekään jää epäselväksi.
” Ei ole tarpeen kertoa meille, mitä me teemme eikä meillä ole tarvetta paniikkiin. Israel on hyvin, hyvin vahva, mutta me tiedämme, että iranilaiset ovat tunnettuja shakin pelaajia ja he haluavat saada ydinaseita. Meidän asenteemme ei ole muuttunut. Maailman tulee varmistaa, ettei Iranista tule ydinvalta. Kaikki optiot ovat edelleen pöydällä”, sanotaan Barakin hepreankielisessä lausunnossa, jonka hänen kansliansa käänsi englanniksi. 

3. ISRAELIN viranomaiset vahvistavat Syyriasta tulleet tiedot, että presidentti Assadin sisaren kanssa naimisissa oleva Asser Shawkat ja viisi muuta korkeaa viranomaista yritettiin teloittaa myrkyttämällä heidän ruokansa. Myrkyttämisen suoritti Assadin henkivartija, joka autettiin pakenemaan Turkkiin. Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) Al-Sahaba pataljoona oli israelilaisen tiedon mukaan teloitusyrityksen suunnittelija. Shawkatin lisäksi kohteena olivat puolustus-ministeri Daoud Rajha; Sisäministeri Mohammed al-Shaar; varapresidentin neuvonantaja Hassan Turkmani, kansallisen turvallisuuden komentaja Hisham Bakhtiar sekä Mohammed Said Bakhtian, Baath-puolueen kansallinen sihteeri.
ISRAELIN esittämän version mukaan kukaan ei kuollut, sillä heidät vietiin kiireesti sairaalaan, jossa heille annettiin vastalääke.
Syyrian hallitus kielsi teloitushuhut. Vahvistaakseen, että he ovat elossa, al-Shaar antoi haastattelun TV:lle toimistostaan, ja Turkmani soitti myös TV-studioon vahvistaen elävänsä. Muitten myrkytysyritykseen joutuneiden kohtalosta ei ole tietoa.
Israelin taholta vakuutetaan, että myrkytysyritys todella tapahtui, mikä osoittaa kapinallisten päässeen tunkeutumaan presidentti Assadin lähipiiriin saakka.

4. ISRAELIN Puolustusvoimat, IDF, työskentelee Iron Dome ohjustentorjuntajärjestelmän kehittäjän ja valmistajan Rafael Teollisuuden kanssa kahdella rintamalla voidakseen parantaa puolustuskykyä. Rafael pyrkii kehittämään ohjusjärjestelmän kantokykyä siten, että sen nykyistä 4- 70 km:n kantomatkaa pidennettäisiin, mikä vähentäisi tarvittavien ohjus-patteristojen määrää. Iron Dome operatiivinen patteristo koostuu pienoistutka-asemasta, joka pystyy seuraamaan useita kohteita samanaikaisesti. Se pystyy laskemaan lähestyvän vihamielisen ohjuksen lentorajan ja iskukohteen, aktivoiden torjuntaohjuksen vain, jos lähestyvä ohjus voi osua tärkeään kohteeseen. Patteristossa on kolme Tamir torjunta-ohjuksen laukaisualustaa, kussakin 20 ohjusta. Torjunnassa laukaistaan tavallisesti 2 ohjusta, joista kukin maksaa 50 000 – 100 000 USD.

Puolustusministeriön virkailija toteaa, että mikäli uusi parannettu versio pystyy vähentämään torjuntaohjusten määrää, saavutettu ansio on merkittävä.
IAF:n toimintaperiaatteita on myös tarkoitus kehittää teknisen kehityksen mukaisesti. Torjuntaohjusten kehittyessä entistä tarkemmiksi ja niiden kantomatkan kasvaessa IAF:n koneitten lentoreitit ja koneisiin asennettavat turvallisuusjärjestelmät tulee kehittää tarpeen mukaan. Ensimmäinen puolustus on vihollisen tutkaohjuksen eliminoiminen, toisena on lähestyvän ohjuksen aktiivinen torjunta vastaohjuksella.
USA:ssa suunnitellaan laserin käyttöä torjuntaan, mutta laitteiden koko ja niiden tarvitsema hetkellinen korkea sähkövirran tarve ovat asettaneet vakavia esteitä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=271420

5. UUTISOTSIKOITA
-          ”Israelin tykistö joutuu kohtaamaan samoja haasteita, mitä havaitaan Irakissa”, sanoi tykistön komentaja prikaatinkenraali David Suisa. ”IDF:n käyttämä tulivoima ymmärretään nykyisin maailmalla entistä paremmin Irakin opetusten valossa”, hän selvensi. Hän puhui IDF:n isännöimässä ”tulivoima konferenssissa”. Suisa totesi, että armeija joutuu yhä useammin operoimaan asutussa tai moneen tarkoitukseen käytettävässä ympäristössä, mikä asettaa entistä suuremmat vaatimukset käytettäville aseille ja niiden tulivoimalle. Esimerkkinä tästä ovat ammukset, jotka ohjautuvat kohteen siirtymisen mukaan tai jotka etsivät kohteensa kesken lennon ammukseen sijoitetun pienoistutkan mukaan. Israel joutuu kohtaamaan näitä haasteita Gazassa lähes päivittäin ja Libanonissa ajoittaisesti. Siksi on tärkeää verrata kokemuksia ja tietoja kansainvälisellä tasolla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156195#.T783NzJHTFw
-          IDF:n apulaiskomentaja Dan Naveh totesi, että Hizbullahin ohjusvarasto on 10-kertainen verrattuna siihen, mitä sillä oli Libanonin kakkossodan aikana, ja Syyrialla on satoja erittäin tarkkoja ja kauas kantavia ohjuksia. Omien siviiliuhrien minimoimiseksi IDF tulee sen vuoksi iskemään kaikin käytettävissä olevin voimin saadakseen sodan päättymään mahdollisimman pian. ”Emme tule ampumaan testi-laukaisua, vaan iskemme mahdollisimman suurella tulivoimalla täsmäaseita käyttäen, joilla pyrimme eliminoimaan vihollisen ohjus- ja tykistöpatteristot. Tämä on vaatinut vallankumouksen tiedustelussa; enää emme hanki tietoja vihollisesta yleensä, vaan haarukoimaan sen iskukohteet. Täten tarvitsemme ajantasotietoa esim. ohjusten sijoittamisesta asuntoihin tai ohjuksilla varustetun kuorma-auton sijainnin”. Toisena vaatimuksena Naveh mainitsi kommunikaation kehittämisen siten, että maajoukkojen yksiköiden komentajat ovat jatkuvassa yhteydessä eri aselajien komentajien ja IAF:n koneitten lentäjien kanssa välittäen heille elävää kuvaa taistelutilanteesta. Täten maajoukkueen komentaja voi ohjata helikopterin iskuja haluamaansa kohteeseen. Sotilaalliset operaatiot teknistyvät siten, että suurelta osin niitä ohjataan valvonta-keskuksista käsin erilaisten robottien suorittaessa operaatiot. Niitä lähetetään sekä ilmatilaan, maan päälle että merelle lähettäen jatkuvaa kuvaa valvontakeskukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156195#.T783NzJHTFw
-          Yael tiedusteluyksikkö ja insinöörijoukkojen erillistehtäviin koulutetut eliittiyksiköt harjoittelivat Israelin oloissa harvinaista operaatiota vuolaan virran ylittämiseksi erikoiskoulutetun vihollisen kiivaan tulituksen alla. Harjoitus suoritettiin Jordanjoella Machanaim lähellä, kertoo IDF:n Web-sivu Florit Shoichet. Joukkojen komentajille esiteltiin useita siltamalleja, yksi IDF:n kehittämä, sekä muoviveneitä sekä ylitystä köysien avulla jalkaväen sotilaitten auttamiseksi. Harjoituksiin kuului myös sotilaan pelastaminen jouduttuaan vuolaan virran viemäksi. Yksi siltamalli on maajoukoille tarkoitettu, joka pitenee useita metrejä ja mahdollistaa nopean ylityksen. Myös panssareille kehitettyä Trophy suojausjärjestelmää testattiin harjoituksissa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156196#.T78-2DJHTFw
-          IDF kehittää yhdessä teollisuuden kanssa pienois-Iron Dome järjestelmää, jota sotilaat voivat käyttää lähetettyä vihollisohjusta vastaan rintamalinjojen takana. Järjestelmän esitteli maajoukkojen komentaja kenraalimajuri Shlomo Turgeman. Paitsi että se antaa sotilaille aseen vihollisen ohjusten torjuntaan, sen ansiosta saadaan välitön tieto, mistä vihollinen tulittaa, ja aktivoida eliminoimistoimet. Tämän kaiken tulee tapahtua muutaman sekunnin aikana ennen tilanteen muutosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156191#.T79CFjJHTFw
-          Juutalaisten shavuot (viikot) alkaa lauantai-iltana ja jatkuu vapaapäivinä sunnuntain ja maanantain. Tämä on aika, jolloin juutalainen kansa toi Temppeliin ensihedelmän, Hag Habikkurim. Historiallisesti sitä vietetään Toran antamisen juhlana. Shavuot on toinen kolmesta tärkeimmästä juhlasta, ensimmäinen on Pessah, kolmas sukkot, joina juutalaisten miesten edellytettiin matkustavan Temppeliin. Shavuotin aikana luetaan Ruthin kirjaa, joka halusi liittyä juutalaiseen kansaan, vaikka oli moabilainen nainen. Juutalaiset laskevat omer-laskennan 49 päivää pessahista päivään ennen shavuotia. Shavuotin aikana ei saa tehdä työtä. Ruokaan käytetään mielellään maitotuotteita, vapaa-aika käytetään Toran tutkimiseen ja rukoukseen, joskin nykyisin suositellaan retkiä luontoon ja paikkoihin, joissa ei ole ennen käynyt. http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/holidayc.html




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021