KESKIVIIKKO 23.05.12


keskiviikko 23.05.12

1. IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano tuli eilen kameroitten eteen neuvotteluistaan Iranin johtavien ydinvirkailijoitten kanssa kasvot loistaen leveää hymyä kuin Naantalin aurinko lapsuusajan margariinilaatikoitten kyljessä. Hän ilmoitti läpimurrosta neuvotteluissa vakuuttaen, että Iran on luvannut avata kahden avainlaitoksena pidetyn Parchin ja Fordon ovet hänen johtamansa järjestön tarkastajille. Parchin on armeijan tukikohta, jossa havaittiin suuri metalli-lieriö, jota epäillään käytetyn ydinpommin vaikutusten testaamiseen. Satelliittikuvissa on havaittu epätavallista liikehdintää sen ympärillä, joiden uskotaan tarkoittavan, että Iran yrittää poistaa kaikki merkit uraanista tukikohdan alueella.
Fordow Qomin kaupungin lähellä on kallion sisään louhittu maan-alainen laitos, jonne Iran sanoo siirtävänsä uraania rikastavat sentri-fugansa sekä lisäävänsä niiden lukumäärää uudenmallisilla, entistä nopeammilla moottoreilla.

AMANO arvioi voivansa pian allekirjoittaa virallisen dokumentin sopimuksesta Iranin kanssa.
USA:n ulkoministeriö antoi varovaisen lausunnon kiitelleen edistymistä neuvotteluissa, mutta kertoi samalla jatkavansa tilanteen seuraamista epäluullisena lukuisten edellisten epäonnistumisten jälkeen.
ISRAELISSA ilmaistaan samanlainen epäluulo, etteivät Teheranin keskustelut sittenkään johtaneet todelliseen läpimurtoon. ”Iran on osoittanut epäluotettavuutensa, epärehellisyytensä – todistaen, ettei totuus ole sen vahvoja puolia – ja siksi me olemme epäluuloisia kaiken aikaa ja haluamme tutkia sopimusta, jota muotoillaan,” totesi Matan Vilnai puolustusministeriöstä. Vilnai vakuutti, että sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus on edelleen pöydällä.

P5+1 maat tavannevat Iranin neuvottelijat tänään Bagdadissa Irakissa, joissa Amanon keskustelut ovat neuvottelujen pohjana. Iran on neljän vuoden ajan kieltäytynyt antamasta lupaa IAEA:n tarkastajille käydä Parchin tukikohdassa lähellä Teherania.
Läntinen virkailija IAEA:n toimistossa Viinissä sanoi, että he pysyvät epäluuloisina kunnes sopimus on allekirjoitettu, ja pysyvät epäluuloisina, kunnes se on käytännössä toteutettu.
BAGDADIN neuvottelut ovat tämän hetken tärkein diplomaattinen tapahtuma, joilla voidaan välttää Lähi Idän sota arvaamattoman tuhoisine seurauksineen.
IRANIN parlamentin puhemies Ali Larijani, jolla on läheiset suhteet Ali Khamenein kanssa, varoitti länsimaita pelaamasta poliittista peliä Iranin kustannuksella perustaen vääriin olettamuksiin, että Iran haluaa ydinpommin uhkaillakseen naapureitaan ja saavuttaakseen johtavan aseman Lähi Idässä. ”Tämä ei voi jatkua tällaisena. Voimme varmasti löytää ratkaisun (ongelmaan), jos he haluavat sitä”, hän totesi PRESS TV:n toimittajalle.

ENSIMMÄINEN soraääni tässä rauhattomien mieltä rahoittavassa melodiassa on Iranin vaatimus Iranin taloutta tukahduttavien pakotteiden poistaminen vastapainona sen myöntyvyydelle. Länsimaitten epäluuloisuus estää kuitenkin tämän toteutumisen aivan lähiaikoina, ennen kuin nähdään, miten Iran toimii käytännössä.
Myöskin säätilaa hallitsevat voimat ovat esittäneet vastalauseensa Bagdadin neuvotteluille kehittämällä voimakkaat hiekkamyrskyt, jotka sulkivat Bagdadin lentokentän eilen ja joiden arvioidaan kestävän perjantaihin saakka. Tukahduttava pöly ja hieno hiekka estivät lennot Jordaniasta ja Yhdistyneistä Emiirikunnista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271010,

2. puolustusministeri Ehud Barak esitti Israelin virallisen epäluuloisen kannan läpimurtoon Iranin kanssa käydyissä keskusteluissa Teheranissa. Hän esitti Israelin hallituksen äärimmäistä epäluuloa sopimuksen historiallisuudesta. Viranomaiset toteavat, että Teheranin keskusteluilla Iran halusi pehmentää länsimaitten kovaa linjaa ja jos mahdollista, yrittää hajottaa yhtenäistä rintamaa. ”Iran näyttää pyrkivän solmimaan teknisen sopimuksen voidakseen synnyttää vaikutelman ikään kuin olisi pystytty poistamaan joitain esteitä ennen Bagdadin neuvotteluja ja siirtää pakotteiden koventamista. Iran pettää länsimaita antaessaan vaikutelman, että se on valmis sopimaan ydinsuunnitelmansa toteuttamisesta,” Barak sanoi.
Toinen Israelin korkea viranomainen totesi, että ”Israelilla on rikas historiallinen kokemus, jossa olemme havainneet Iranin pysyvän kaavan pettäessään IAEA:n johtoa rutiininomaisesti”.
Hän viittasi Pohjois-Korean kanssa solmittuun samantapaiseen sopimukseen vain voidakseen todeta, että se testasi pian sen jälkeen kahta atomipommia.
BARAK toisti Israelin vaatimuksen Iranille lopettaa uraanin rikastaminen 20 %:n tasoon ja luovuttaa ulkomaille kaikki siihen tasoon rikastamansa uraanierä. Israel haluaa, että Fordon uraanilaitos suljetaan kokonaan, ja Iranin sallitaan rikastaa uraania vain ydinvoimalansa tarvittava 3.5 – 5 %:n tasoon rikastettua määrä sekä pieni määrä isotooppeja.
Valkoisen Talon entinen neuvonantaja Dennis Ross sanoi olevan positiivista, että Iran on suostunut keskustelemaan ydinteollisuudestaan ja tehnyt joustoa ilmentäviä eleitä.
Hän edustaa USA:n hallituksen varovaista kantaa, jossa presidentti Obaman salaiset yhteydet Iranin korkeimman johtajan Ali Khamenein kanssa näyttelevät oman osansa. Obama on selvästi sotilaallista ratkaisua vastaan, joskin USA on vahvistanut läsnäoloaan Persianlahdella ehkä pääasiassa siksi, että jos Israel iskee Iraniin, USA vedetään mukaan vastoin tahtoaan.

OSOITUKSEKSI kyvystään rikastaa uraania ydinvoimalaansa varten Iranista ilmoitettiin, että ensimmäinen omissa sentrifugeissa rikastettu uraanierä on toimitettu Bushehrin ydinvoimalle.
Ydinvoimala käyttää 3-5 – 5 %:n tasoon rikastettua uraania polttoainesauvoissaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271058

3. KORKEA delegaatio rabbiinisesta kongressista rauhan hyväksi (Rabbinical Congress for Peace, RCP) tapasi eilen EU:n lähettilään Israelissa Andrew Standley voidakseen välittää hänelle Toran antaman näyn Israelin maasta. He tekivät selväksi ilman epäilyksiä vedoten valtaosaan rabbeja Israelissa ja ulkomailla, että Israelin maan luovuttaminen ulkopuolisille on ehdottomasta vastoin Toran määräyksiä, ei tuumaakaan luvatusta maasta saa antaa arabeille. Rabbit viittasivat halachan juutalaiseen lakikoodin lukuun 329, joka määrittelee, että elämän pyhittäminen ylittää kaikki muut näkökohdat, ja maan luovuttaminen on osoittanut yhä uudestaan, että se johtaa väkivaltaan, verenvuodatukseen ja levottomuuksiin.
”Rabbeina me olemme antautuneet rauhan asialle ja toteutamme sitä, mutta aitoa ja kestävää rauhaa, ei sellaista joka räjähtää kasvoillemme pikemmin kuin muste on ehtinyt kuivua sopimuspaperissa.”

RCP:n pääsihteeri rabbi Avrohom Shmuel Lewin kysyi lähettiläältä, kuinka kauan EU aikoo jatkaa hyödytöntä käytäntöään tukien ”rauha territoriota vastaan” periaatetta, vaikka käytäntö on osoittanut yhä uudelleen, että sitä kuvaisi paremmin sanonta ”territorio terroria vastaan”? Hän viittasi EU:n vaatimukseen, että Israelin tulee vetäytyä 1967 sotaa edeltäneille linjoille. ”Me teimme niin Gazassa. Ja mitä saimme siitä? 10 000 rakettia. Haluatteko, että sama tapahtuu Juudeassa ja Samariassa?”
Rabbi Shlomo Rosenfeldt Jordaninlaakson Shadmot Meholan yhteisöstä painotti, että EU-maat edustavat juuri niitä Euroopan maita, jotka ovat vastuussa holokaustista, ja siksi niiden tulee vastata Israelin turvallisuudesta. ”Se mitä tänään tapahtuu, on holokaustin jatkoa. Juutalainen kansa on taas tehty syntipukiksi siksi, ettei ole rauhaa, ja samaan aikaan palestiinalaiset terroristit ja murhaajat kuvaillaan viattomiksi rauhan etsijöiksi. Haluan tehdä täysin selväksi, että EU:n tuki palestiinalaisten vaatimuksille on holokaustin jatkoa”.

RABBI Avraham Shreiber Kfar Daromin yhteisöstä Gush Katifista, joka karkotettiin Gazasta 2005, totesi, että ennen karkotusta Gazan juutalaiset ja arabit asuivat rauhallisina rinnakkain. Hän kertoi, että vihannekset ja hedelmät, joita siellä kasvatettiin, olivat parhaita maassa, ja arabit oppivat kasvattamaan niitä myös hyötyen niiden ja maanviljelyksen tarjoamista työpaikoista. ”Vieläkin meille soitetaan Gazasta valittaen, että tilanne Gazassa on juutalaisten karkotuksen jälkeen vaikeutunut arabeille ja pyytävät meitä tulemaan takaisin”.

Lähettiläs Standley kuunteli kohteliaasti rabbien todistuksia kiittäen saamastaan informaatiosta, mutta aloittaen sitten palestiinalaisten kehittämän propagandan vakiolauseen, että ”kansainvälisen lain mukaan Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa”. Hän tunnusti, että ”Toran määräykset sitovat juutalaisia, mutta eivät eurooppalaisia (kristittyjä?)”.
Surettaa taas kerran, ettei rabbien joukossa ollut yhtään henkilöä, joka olisi voinut nousta Standleyn valheellista todistusta vastaan, jonka mukaan ”Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa, ja että kansainvälinen laki ja Geneven konventio estävät juutalaisia muuttamasta miehitetyille alueille”, jollaisina EU pitää Juudeaa ja Samariaa. Hän kielsi todisteet, että EU olisi Israelin vastainen, vaan vakuutti, että EU vastaa osaltaan Israelin turvallisuudesta.
Tulee mieleen Jeesuksen sana fariseuksille, jotka kysyivät: ”Olemmeko mekin sokeita”, johon Hän vastasi: ”Jos te olisitte sokeita, ei teillä olisi syntiä. Nyt te sanotte me näemme, ja siksi teidän syntinne pysyy”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156110#.T7yTPzJHTFw

4. UUTISOTSIKOITA
-          Arkeologit löysivät Betlehemistä muinaisen todisteen, joka osoittaa Betlehemin olleen osa Juudean kuningaskuntaa ensimmäisen Temppelin aikana. Löytö tehtiin viisi päivää ennen shavuot-juhlallisuuksia, joiden aikana luetaan Ruthin kirjaa, jossa mainitaan Betlehem. Puolen tuuman suuruinen poltetusta savesta tehty sinetti löydettiin Davidin kaupungin kaivausten yhteydessä. Tällaisia sinettejä käytettiin dokumenttien sinetöimiseksi, joita voitiin avata vain viranomaisten läsnä ollessa. Sinetissä on kolme riviä: Bishvat; Bat Lechem; (Lemel)ekh. Sinetissä kerrotaan, että lähetys oli lähetetty Betlehemistä Juudean kuninkaalle Jerusalemissa seitsemäntenä hallitusvuonna. Kaivauksia johtava Eli Shukrun sanoo, ettei ole selvää, oliko Juudean hallitsijana silloin Hesekiel, Manasse ja Joosia. Sineteillä merkittiin tavaroitten verotus Juudeassa kahdeksannen ja seitsemännen vuosisadan välisenä aikana eKr. Arkeologit väittävät, että tämä on ensimmäinen Raamatun ulkopuolinen todiste siitä, että Betlehem kuului Juudean kuningaskuntaan. Samuelin kirjan mukaan David voideltiin Israelin kuninkaaksi Betlehemissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156124#.T7yidTJHTFw
-          Toronton kansalainen mutta Jerusalemissa asuva juutalainen koki eilen elämänsä kauheimman hetken ajaessaan vaimonsa kanssa Scopusvuorella vuosittaisen pyhiinvaellus-matkansa aikana Öljyvuoren hautausmaalle. Ajaessaan arabikoulun ohi koulun oppilaat hyökkäsivät hänen autonsa kimppuun rusikoiden sitä pahoin kivenlohkareillaan, särkien sen lasit ja pyrkien raastamaan heidät ulos autosta. Ephraim Silverberg ajoi autollaan A-Tur arabikylän kautta ottamatta huomioon, että sillä reitillä tapahtuu jatkuvasti juutalaisautojen kivityksiä. Jerusalemin asukkaana hänen olisi pitänyt olla tietoinen tästä, mutta ehkä hän luotti onneensa. Hän oli kuitenkin lukinnut auton ovet ja piti kännykkää auki. Poliisi avasi lähettyville uuden poliisiaseman, mutta poliisin toiminta rajoittuu jälkisiivoukseen, he eivät osallistu ennalta ehkäisevään toimintaan partioidakseen kaduilla. Jerusalemin poliisin toiminta on muutenkin outoa Jerusalemin itäosien arabilähiöissä. Mahtavan Israelin poliisi pelkää mennä Jerusalemin itäosiin muuten kuin armeijan sotilaitten suojassa. Silverberg totesi, että armeijan palvelus auttoi pysymään rauhallisena ja kaasutella pois heti, kun liikenneruuhka hellitti kivittäjien seuratessa. Paikalle tullut poliisi pidätti yhden kivittäjistä, jonka hän tunnisti, lukien hänen oikeutensa ja kutsui pojan vanhemmat paikalle, koska hän on alaikäinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156081#.T7ymOjJHTFw
-          EU:n ulkoministeriö julisti eilen julkilausuman, joka hämmästyttää Israelia, sillä siinä EU näyttää antavan täyden tukensa juutalaisten kivittäjille. Julkilausumassa arvosteltiin Israelin oikeuden nostamaa syytettä PA:n arabille Bassem Tamim siitä, että hän johtaa ja suunnittelee arabien mielenosoituksia IDF:n sotilaita vastaan. AFP:n artikkelin mukaan hänet nähtiin talon katolta ohjaavan kivittäjiä. Hänet pidätettiin 24. maaliskuuta 2011 syytettynä kiihotuksesta ja mielenosoitusten järjestämisestä Nabil Saleh arabikylän lähellä, jossa järjestetään jatkuvia mielenosoituksia, joihin arabien lisäksi osallistuu Israelin äärivasemmistolaisia ja ulkomaisia  anarkisteja. EU on osallistunut oikeuskäsittelyyn, jossa viitattiin juutalaisyhteisön väitettyyn laajennukseen arabien omistamalle maalle, mitä vastaan arabit protestoivat. Sivusta katsoen EU puuttuu tässä Israelin sisäisiin asioihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156117#.T7yqRzJHTFw



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019