TIISTAI 29.11.11

1. EGYPTIN parlamentin alahuoneen kaksipäiväisten ja kolmivaiheisten vaalien ensimmäinen päivä näyttää menneen suurin piirtein hyväksyttävästi, vaikka paikalliset NGO-järjestöt sanovatkin rekisteröineensä 400 vaalirikettä, ja joillakin vaalipaikoilla lähinnä Muslimiveljes-kunnan Freedom and Justice (Vapaus ja oikeus) puolueen jäsenet järjestivät häirintäyrityksiä. Armeija oli vahvasti valvomassa vaalien häiriötöntä sujumista, vaikka joillakin paikoilla valitettiin vaalivirkailijoiden ylimalkaista suhtautumista äänestäjien rekisteröimiseen. Joku lehti kertoo tapauksista, joissa on äänestetty kuolleiden henkilöitten nimissä.

EGYPTIN 80-miljoonaisesta kansasta 17 miljoonalla on oikeus äänestää näissä vaaleissa. Tarkkailijat huomioivat kansan muslimienemmistön vaatimusten mukaan naisten ja miesten jonottavan vaalipaikalle pääsyä eri jonoissa.
Egyptin kansasta n. 10 % on koptikristittyjä, jotka viimeisten kuukausien aikana ovat joutuneet toistuvien hyökkäysten kohteiksi, jotka kohdistuvat sekä yksityisiin henkilöihin että seurakuntien kokoontumisia ja niiden kirkkoja ja muita rakennuksia vastaan. Tämän tendenssin pelätään pahenevan, mikäli islamistit voittavat selvän enemmistön vaaleissa.
Muslimiveljeskunnan pääsihteeri Mohamed Saad Katatni selvitti sunnuntaina puolueensa filosofista kantaa Al-Jazeeran englanninkielisen osaston toimittajalle tähän tapaan: ”Jos haluat tietää puolueemme johtavat periaatteet, ne perustuvat Koranin sharia-lakiin, ja se on kirjoitettuna perustuslakiimme. Puolueemme ei ole uskonnollinen vaan yleispuolue, joka haluaa modernin ja demokraattisen valtion, mutta islamilaisella korostuksella”.

RUNSAAN vaali-innostuksen ja äänestysprosentin katsotaan antavan näille ensimmäisille vapaille ja rehellisille vaaleille laillisuuden leiman, mitä Mubarakin aikaiset vaalit eivät nauttineet. Vaalien henkilövalintojen tuloksia nähdään aikaisintaan keskiviikkona. Täytevaalit pidetään viides joulukuuta, mutta vaiheittaisen vaalijärjestelmän viimeinen vaihe päättyy tammikuun 11. päivänä ensi vuonna, jonka jälkeen saadaan vaalien lopulliset tulokset.
Raporteista päätellen kaikki kansalaiset eivät ole saaneet selville, keitä Tahrir-aukiolle kokoontuneet nuoret ja vanhemmatkin ihmiset ovat ja mitä he haluavat. Eräs vanhempi mieshenkilö kiteytti näkemyksensä mielestäni hyvin todeten, että ”he ovat niitä henkilöitä, joiden ansiosta minäkin pääsin äänestämään ensi kertaa elämässäni”.
Pääministeriehdokas ylimenokauden hallituksen johtoon valittuna tapasi perjantaina korkean sotilasneuvoston (SCAF) edustajia neuvotellen ”neuvoa-antavan siviilikomitean” perustamisesta hänen johtamansa hallituksen tueksi, jonka jäsenet julkistetaan torstaina. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247350

2. LIBANONISTA ammuttiin aikaisin tiistaiaamuna ainakin kolme 122 mm:n Katjusha-rakettia, jotka aiheuttivat jonkin verran aineellisia vahinkoja, mutta ei henkilövahinkoja. Poliisit etsivät oletetun neljännen raketin putoamispaikkaa.
Rakettien ampujat eivät tämän hetken tietojen mukaan kuuluneet Hizbullahin miehistöön. Hizbullah on ollut esimerkillisen hiljaa viimeisten viikkojen aikana, ehkä siksi, että se odottelee Syyrian tilanteen selviämistä, mikä voi aiheuttaa suuria muutoksia sen strategiseen suunnitteluun.
Toiseksi YK:n asettama tribunaali STL odottaa edelleen Hizbullahin neljän johtomiehiin kuuluvan henkilön pidättämistä ja tuomista oikeuden eteen. Kolmanneksi selittämättömät räjähdykset sen asevarikoissa ovat antaneet sille aiheen olettaa, että CIA ja Mossad ovat saaneet solutettua agenttejaan sen sisäpiiriin. Neljänneksi Hizbullahin tärkein tukija ja aseistaja Iran on joutunut entistä tiukempaan kansainväliseen valvontaan ja kovennettuihin sanktioihin, mitkä voivat vähentää sen edellytyksiä Hizbullahin tukemiseen.
Viidenneksi Syyrian rannikon edustalle kokoontuvien suurvaltojen USA:n ja Venäjän laivastoyksiköitten läsnäolo on nostattanut mahdollisuuksia suurestakin kansainvälisestä konfliktista, johon arabimaat ja varsinkin Gulf-maat voisivat joutua mukaan. Gulf-maat haluavat Syyrian julistamista lentokieltoon.

ISRAELIN tykistö vastasi tuoreeltaan Libanonista Israelin puolelle ammuttuihin raketteihin tulittamalla muutamia ennalta valittuja kohteita pohjoisen rajan takana.
Israel on aiemmin varoittanut, että se pitää Libanonin hallitusta vastuullisena minkä tahansa ryhmittymän suorittamiin rajaloukkauksiin, ja kohdistaa vastaiskunsa Libanonin puolelle kohteisiin, jotka antavat vakavan vihjeen seurauksista, ellei Libanonin hallitus estä niitä.
IDF:n korkea johto on joka tapauksessa korkeassa hälytysvalmiudessa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=247355

Daniel Nisman tarkastelee artikkelissaan Hizbullahin tilannetta päätyen tulokseen, että Hizbullah toimii varsin järkevästi pidättyessään kiihdyttämästä tilannetta Israelin rintamalla avustaakseen pääavustajaansa Syyriaa mutta täysin itsekkäistä motiiveista. Vaikka Hibullahin ja Iranin vapaaehtoisia taistelee Assadin joukoissa mielenosoitusten taltuttamiseksi, Nasrallah katselee kylmien tosiasioitten ennustavan Assadin hallituksen kaatumista, ja siksi hän odottaa sivusta seuraten sunni-kapinallisten odotettavissa olevaa voittoa voidakseen solmia liiton Syyrian tulevien sunni-hallitsijoiden kanssa. Hizbullah voisi helposti kiihdyttää tilannetta Israelin rajalla sodaksi, jonka verukkeena se voisi pitää aluevaatimuksiaan Israelin puolella rajaa sekä Israelin kehittämiä kaasukenttiä Välimerellä lähellä Libanonin vesirajaa.
Kylmät tosiasiat kuitenkin ohjaavat tämän karismaattisen johtajan toimia uskonnollisen kiihkon pitämiseksi aisoissa. Nasrallahia pidetään harvinaisena muslimijohtajana siksi, että hän yleensä puhuu totta ja pitää lupauksensa.
http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=238632

3. PÄÄMNISTERI Benyamin Netanyahu on aloittanut oman vaalikampanjansa, ei valtiollisista vaan Likudin keskuskomitean vaaleista, jotka on tarkoitus pitää 31.01.2012. Arviolta 100 000 Likudin jäsenkortin omaavalla ja vaaliehdot täyttävällä likudilaisella on oikeus äänestää silloin komiteasta, jonka periaatteessa tulisi ohjailla puolueen käyttäytymistä hallituksessa, jossa sillä on johtava rooli. Oppositio on varsinkin puuttunut toistuvasti Netanyahun tendenssiin pyrkiä dominoivaan asemaan Israelissa, mikä käytännössä tarkoittaa yksinvaltiutta.
Netanyahu on aiemminkin tylysti torjunut toisinajattelijat puolueen johdosta ja näyttää nyt toistavan tämän epädemokraattisen toimintansa.

NETANYAHU valittiin puolueensa johtoon ja sen kautta nostettiin pääministeriksi Likudin puolueohjelman puitteissa valvoakseen sille tärkeitä ja merkittäviä maailmankatselmuksellisia ja ideologisia perinteitä, johon kuuluu voimakas isänmaallisuus ja oikeudentaju.
Pääministerin kohdalla näyttää toteutuneen tosiasia, minkä Ariel Sharon totesi noustuaan opposition pallilta pääministerin korkeaselkäiseen pehmustettuun tuoliin, että ”asiat näyttävät sieltä käsin katsottuina erilaisilta kuin oppositiossa istuen”.

Vaikka Netanyahu ei ole missään selkeästi määritellyt poliittista ohjelmaansa ja suhtautumistaan keskeisimpiin kysymyksiin, kuten rauhanprosessiin ja suhteisiin palestiinalaisia ja Palestiinan Auktoriteettia kohtaa, hänen odotettiin ja oletettiin seuraavan äänestäjiensä toiveita ja puolueensa periaatteita. Tämän voidaan tietenkin katsoa olevan viisautta, antaahan se määrättyä liikkumavaraa, eikä sitoudu mihinkään päättömiin lupauksiin, mutta toisaalta se antaa kuvan opportunistista, johon ei kukaan voi täysin luottaa, ja joka mielikuva näyttää ohjaavan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin torjuvaa suhtautumista Netahyahua kohtaan kieltäytyen tapaamasta häntä ulkoisesta painostuksesta huolimatta.

Netanyahu totesi puolueensa Knessetin ryhmäkokouksessa maanantaina, että hänen päämääränään on rajoittaa Likudin oikeistolaisten ja varsinkin sen territorioissa (Juudeassa ja Samariassa) asuvia jäseniä saamasta liikaa valtaa. Hän selittää vaaran olevan siinä, että ne voivat rajoittaa hänen rauhansuunnitelmiaan ja estävän niiden toteuttamisen käytännössä. Tämän suunnitelmansa toteuttamiseksi hän kutsuu Likudin keskuskomitean kokoon kahden viikon kuluessa. Hän sanoi esittävänsä keskuskomitealle Likudin maakunnissa toimivien toimikuntien jäsenmäärän nostamista 30 %, jolla tempulla Juudean ja Samarian edustajien vaikutusvaltaa voitaisiin vähentää. Hän väitti, että komiteajäsenten lukumäärää nostettiin keinotekoisesti vaalien jälkeen perustuen Likudia äänestäneitten lukumäärään, ja hän sanoo nyt haluavansa korjata tämän virheen. Muualla maassa jäsenmäärä perustuu jäsenrekisteriin.

SILVAN SHALOM ja Michael Eitan kyselivät, miksi asia on tärkeä Netanyahulle saamatta tyhjentävää vastausta, mutta hän halunnee tällä varmistaa, ettei Likud nouse vastaan hänen Juudeaa ja Samariaa koskevien suunnitelmiensa toteuttamisessa, mihin sisältynee suurten ihmisjoukkojen massasiirto sovitun rajan länsipuolelle. Netanyahun toimi muistuttaa sitä, millä hän rusensi Likudin sisällä nousseen Manhigut Yehudit (Juutalainen johtajisto) vaikutuksen. Uusi keskuskomitea voi kolmen kuukauden sisällä muuttaa säännöt yksinkertaisella enemmistöllä kahden kolmasosan asemesta.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=247365
4. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Netanyahu kehotti hallituksensa ministereitä hillitsemään aikomiaan menoja perustuen vaatimuksessaan OECD:n ennustukseen, jossa se alensi puoli vuotta sitten antamansa 4.7 %:n ennusteen 2.5 %:iin. Hän viittasi tässä maailman talouden epävarmuuteen ja heilahteluihin romahduksesta mitättömiin nousu-ennusteisiin ensi vuonna. Toinen argumentti pääministerillä oli maan sisällä nousseet sosiaaliset vaatimukset elintaso-rajan alimmilla rajoilla elävien ihmisten olosuhteitten korjaamiseksi. Kolmas argumentti on varmaan maan rajoilla nouseva poliittinen epävarmuus ja sotilaallisen uhkan kasvu, jossa Iranin aiheuttama uhka on kiireisin ja tuhoisin, mutta myös sen etäpesäkkeet Hizbullah ja Hamas sekä Muslimi-veljeskunnan nouseva valta Pohjois-Afrikan maissa sekä Syyriassa, Libanonissa ja Jordaniassa. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=247308
- Iranissa jatkuvat mystiset räjähdysonnettomuudet, joitten alkuperä on tuntematon. Viimeinen suuri räjähdys tapahtui Iranin ydinteollisuuden tärkeässä keskuksessa Isfahanissa maanantaina. Isfahanin laitos on kytketty Natanzin uraanin rikastus-laitoksen toimintaan. Marraskuun 12. päivänä tapahtui samoin valtava räjähdys, silloin Bid Kanehin kaupungissa surmaten 17 Iranin johtavaa tiedemiestä, heidän mukanaan ballististen ohjusten ohjusteollisuuden johtaja kenraali Hassan Moghaddam. Iran syytti tästä räjähdyksestä Mossadia. Amerikkalaisen ISIS laitoksen julkistaman satelliittikuvan perusteella räjähdys aiheutti valtavaa tuhoa kaikissa laitoksen rakennuksissa. MEHR-uutistoimisto kertoi Isfahamin räjähdyksestä, mutta virallisesti Iran kieltää sen tapahtuneen tai vähättelee sitä ja uutinen peruttiin. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=247356
- Knessetissä perustettiin uusi painostusryhmä, joka haluaa kuolemantuomioitten ottamista käyttöön raakalaismaisissa murhatapauksissa, joista esimerkkinä on ajankohtainen Fogelin perheen viiden jäsenen, molempien vanhempien ja kolmen pienen lapsen murha. Murhaajat tuomittiin useaan elinkautiseen, mutta koska vankienvaihdossa heidät voidaan vapauttaa muutaman vuoden vankilatuomion jälkeen, tämä pyritään estämään teloittamalla pahimmat rikolliset. Kuin suolan ripottamista avoimeen haavaan oli Fogelin perheen murhaajien täysin katumaton ja hymyilevän tyytyväinen ilme oikeudenkäynnin aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150205#.TtSeXVb3vO0
- Libanonin armeija tunnustaa, että yksi raketti ammuttiin Israelin puolelle, mutta sen ampujasta ei ole tietoa. Hizbullah ei ole kommentoinut asiaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150206#.TtSfslb3vO0
- Tyyron lähellä viime viikolla sattunutta räjähdystä Hizbullahin asevarikolla ei ehkä tapahtunut ollenkaan, vaan uutinen oli peukaloitu, kertoo TV-10. Hizbullah ei päästänyt ketään ulkopuolisia tarkastamaan asiaa. Alue kuuluu UNIFIL:n valvomaan alueeseen, jossa Hizbullahilla ei pitäisi olla lupaa omistaa aseita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150200#.TtSgNlb3vO0
- YK:n ihmisoikeusneuvosto antoi harvinaisen tulkinnan, jossa se syyttää Syyriaa ihmisoikeusloukkauksista aseettomia siviilejä vastaan. Yli puoli vuotta kului veristä julistamatonta sisällissotaa Syyriassa ja yli 2 500 kuollutta ja useita tuhansia haavoittuneita, ennen kuin neuvosto havaitsi mitään outoa Syyriassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150204#.TtShF1b3vO0
- Arabiterroristit kivittivät lasipulloilla Samarian halki kulkevalla valtatiellä ajavaa juutalaisautoilijaa Arielin lähellä Samariassa. Yacov Hamawi uskoi ensin renkaan räjähtäneen kuullessaan voimakkaan räjähdyksen ajaessaan valtatiellä, mutta kotiin tultuaan hän havaitsi lasinsirpaleista, että lasipullo aiheutti räjähdysäänen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150196#.TtSh6Fb3vO0
- Israelin hallitus hyväksyi 118 uuden asuintalon rakentamisen Shilon juutalaisyhteisöön Samariassa entisen 195 pysyvän asuintalon ja muutaman siirrettävän lisäksi. Peace Now on vaatinut talojen purkamista, kuten se tekee kaikkia vähänkin epävarmoja rakennuskohteita vastaan Juudeassa ja Samariassa, joissa kasvu on edelleen 10 %:n vuosiluokkaa asukasmäärän kasvaessa nopeasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150190#.TtSi-1b3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019