KESKIVIIKKO 30.11.11

1. EGYPTIN vaalien toinenkin päivä sujui suhteellisen rauhallisesti, mutta Kairon Tahrir-aukion lähellä syntyi väkivaltaisia yhteenottoja, joissa 80 ihmistä haavoittui, 27 heistä joutui sairaalahoitoon. Väkivaltaisuudet alkoivat rauhallisella mielenosoituksella kaduilla, mutta tuntemattoman joukon pyrkiessä aukiolle rauhattomuudet alkoivat. Mubarakia vastaan käytyjen mielenosoitusten aikana hänen kannattajiaan kutsuttiin nimellä ”thugs” (roisto, murhaaja), jota kutsumanimeä presidenttiehdokas ElBaradei käytti kuvaillessaan väkivaltaisuuksia aloittaneista eilen sattuneiden mielenosoitusten yhteydessä. Kivien ohella silminnäkijät kertoivat heidän käyttäneen polttopulloja ja myös ampuma-aseita.

ARMEIJAN korkean neuvoston valtaa vastustavien mielenosoitukset ovat kestäneet 11 päivää. Niiden aikana 42 ihmistä sai surmansa ja yli 2000 haavoittui. He vaativat sotilasneuvostoa luovuttamaan vallan vaalien jälkeisen ylimenokauden ajaksi siviilihallitukselle, mihin armeijan johto ei ole suostunut. Se katsoo velvollisuudekseen varmistaa järjestyksen säilyttämisen maassa, mikä ilman sitä voisi kehittyä yleiseksi anarkiaksi. Neuvoston asettama hallitus kuitenkin joutui eroamaan, ja uutta hallitusta kootaan; ministerilista julkistetaan huomenna.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247526
ÄÄNESTYSAKTIIVISUUS on ollut huomattava, sen arvioidaan nousseen yli 70 prosentin.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247410

EGYPTIN vaalien kolmivaiheisuus lienee useimmille tuntematon. Al-Jazeera julkaisi web-sivullaan erinomaisen englanninkielisen selityksen Egyptin vaalitavoista, linkki on alla.
http://www.aljazeera.com/indepth/interactive/2011/11/20111121104852168402.html

Sen mukaan kolmivaiheisuus tarkoittaa sitä, että vaalit järjestetään alueittain kolmessa vaiheessa; alue no1. Kafr el-Sheihk, Port Said, Dalmetta ja Kairo 28.11., alue no 2: Sharqya ja Manouflya 14.12. ja alue 3: Daqahlya, Qallounlya ja Gharblya 03.01.2012.
PARLAMENTIN ALAHUONEEN (kansanedustuston) 498 edustajaa viideksi vuodeksi valitaan näin, 10 edustajaa nimetään ilman vaalia.
Kukin äänestäjä valitsee vaalilipustaan puolueen ja edustajan.
YLÄHUONEEN (shura-neuvosto) vaalit pidetään 29.01.2011, 14.02.2011 ja 04.03.2011.
PRESIDENTIN vaalit pidetään maaliskuussa 2011, päivää ei ole kerrottu.
Ehdokkaita on kaikkiaan 6 700. Heistä valitaan puoluelistoilta 332 edustajaa, enemmistön perusteella 166 edustajaa äänestystulosten mukaan.
Al Jazeeran artikkelissa selvitetään lisäksi Egyptin hallintojärjestelmää.

2. LIBANONISTA eilen Israeliin ammutut neljä Katjusha-rakettia ampui luultavasti kansainväliseen jihadiin kuuluva al-Qaidan valvoma ryhmä, mutta se varmaan sai luvan tai kehotuksen siihen Hizbullahilta, joka valvoo Libanonin sotilastoimia maan etelärajalla. Libanonin armeija vahvisti myöhemmin, että neljä rakettia oli ammuttu 2 km:n päässä rajasta sijaitsevien Alta Shaab ja Rumayash kylien väliseltä alueelta kahden maissa aamuyöstä.

RAKETIT eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja, mutta yksi raketeista osui teknisesti valvottuun kanatarharakennukseen aiheuttaen pahaa jälkeä. Se sytytti tuleen tarhan vieressä sijainneen öljysäilön, joka roihusi pitkin aamuyötä.
IDF vastasi raketteihin iskemällä tykistöllä valittuihin kohteisiin Libanonissa.
IDF:n oman arvionsa mukaan Hizbullah ei ollut tämänkertaisen raketti-iskun takana. IDF teki valituksen siitä YK:n UNIFIL-joukoille Libanonissa, jonka tehtäviin kuuluu valvoa, etteivät yksityiset järjestöt kuten Hizbullah tai al-Qaida tuo omia aseitaan alueelle. YK sanoi aloittavansa tutkimukset asiasta ja kehotti osapuolia itsehillintään.

ISRAELISSA analyytikot ja kolumnistit pyrkivät arvailemaan, mikä oli raketti-iskun tarkoituksena. Se sattui pian sen jälkeen, kun Iranissa tapahtui räjähdys Isfahanissa, mutta oliko näillä yhteyttä, on arvoitus. Jotkut kolumnistit arvioivat, että se voi olla Teheranin lähettämä viesti ja varoitus, mitä tulee tapahtumaan Israelissa, jos Irania vastaan hyökätään.
Galilean asukkaat kyselevät ihmeissään, miksi IDF oli kääntänyt ennakkovaroitus-järjestelmän pois päältä, jonka vuoksi mitään varoitusta iskusta ei saatu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150240#.TtXNNFb3vO0
3. YK:n korkea johtajisto osoitti taas kerran, että sen sympatia on avoimesti palestiinalaisten puolella huomioimatta Israelin näkökohtia maan turvallisuudesta ja kansallisista arvoista.
YK vietti eilen 29.11. palestiinalaisten solidaarisuuspäivää, joka on samalla YK:n Palestiinan vuoden 1947 jakosuunnitelman vuosipäivä. Kuten tunnettua, Israelille annettiin siinä vain kapea suikale Välimeren rannalla ja pieniä räiskäleitä sieltä täältä, ja joka oli sellaisenaan täysin puolustuskelvoton ja hallinnollisesti mahdoton. Arabimaat ja palestiinalaiset hylkäsivät suunnitelman ilman keskusteluja, vaikka juutalaiset hyväksyivät sen pitkin hampain. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas välillä viittaa tähän suunnitelmaan vaatimuksissaan.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi solidaarisuuspäivän tilaisuudessa, että Palestiinan valtio, joka olisi pitänyt perustaa jo kauan sitten, tulee perustaa rajoille, jotka noudattavat 1949 aselepolinjoja, ja Jerusalemin tulee toimia Israelin ja Palestiinan jaettuna pääkaupunkina.
Tämä tarkoittaa sitä, että puolueettomana pidetty ja tarkoitettu YK ottaa virallisesti yksipuolisen asenteen palestiinalaisten eduksi pääsihteerinsä johdolla.

Pääsihteeri kiitteli PA:n pääministerin Salaam Fayadin saavutuksia mainitsematta sanallakaan hänen hallituksena ministereitten keskuudessa paljastuneisiin korruptio-tapauksiin eikä siihen, että se perustaa budjettinsa ja virkamiestensä ylläpidon pääasiassa ulkomaiseen tukeen ja että sen talous heiluu vararikon partaalla. Päinvastoin Ban ki-Moon totesi puheessaan, että PA on kaikin tavoin kykenevä hallitsemaan itsenäistä valtiota.
Pääsihteeri kehotti Israelia ja PA:ta palaamaan suoriin neuvotteluihin, ja syytti Israelia, että sen jatkuva rakentaminen Juudeassa, Samariassa ja Jerusalemin itäosissa muodostaa suurimman esteen rauhanprosessin edistymiselle.
Tilaisuudessa puhui myös YK:n asettama huomioitsija, juutalaissyntyinen Richard Falk, jonka toimenkuvaan kuuluu ”raportoida palestiinalaisten ihmisoikeustilanteesta miehitetyissä palestiinalaisissa territorioissa”, missä jo todetaan YK:n näkemys tilanteesta, totesi myrkylliseen tapaansa ”Israelin harjoittavan etnistä puhdistusta pakottaen palestiinalaiset muuttamaan pois maastaan”. Falk vaati, että on korkea aika saada tämä loppumaan.
Kansainvälisen lain ja terminologian mukaan Israelin vapauttama Juudea ja Samaria Jordanian miehityksestä, sekä Gazan kaista Egyptin ja Golanin ylänkö Syyrian miehityksestä ei ole omien alueittensa miehittämistä vaan vapauttamista, mikä näyttää kokonaan sekoittuneen YK:n ja maailman kansojen mielikuvissa ja teoissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150230#.TtXNeVb3vO0

ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor puhui myös eilen todeten, että YK on kehittynyt tiettyjen valtioitten ja PA:n automaattiseksi äänestyskoneeksi, kumileimasimeksi ilman omaa tahtoa ja tosiasioitten mukaista asioista päättämistä. Tästä esimerkkinä on YK :n viettämä vuosittainen palestiinalaisten solidaarisuuspäivä samana päivänä, jona se 64 vuotta sitten esitti täysin puolueellisen ja tosiasioista piittaamattoman päätöslauselman, jonka arabit hylkäsivät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150244#.TtXawFb3vO0

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti eilen Palestiinan solidaarisuuspäivän kunniaksi kirjoittamassaan puheessa, jonka luki PLO:n YK:n tarkkailija Riyad Mansour, että hän uudistaa hakemuksensa Palestiinan valtiosta YK:n päätöksellä vakuuttaen samalla, että hän on valmis palaamaan neuvottelupöytään, jos Israel suostuu hänen ennakkoehtoihinsa, joista palaaminen 1949 aselepolinjoille on ensimmäinen.
Abbas kirjoitti AP:n raportin mukaan, että YK :n päätöslauselman vuodelta 1947 mukaan palestiinalaisilla on oikeus omaan valtioon Israelin rinnalla. Hän lisäsi puheessaan, ettei hän pyri kiistämään Israelin vaan sen rakennustoimien laillisuuden Juudeassa ja Samariassa.
PA jätti PLO:n nimissä hakemuksen valtiosta YK:n turvallisuusneuvostolle, mutta neuvoston nuopean suhtautumisen ja pääasiassa USA:n vastustuksen vuoksi, asia jätettiin pöydälle.
PA muutti sitten hakemuksensa YK:n täysistuntoon täysjäsenen oikeudesta, joka on kesken, sekä haki UNESCO:n jäsenyyttä, jonka se mielihyvin ”kumileimasi” .
Samaan aikaan Islanti tunnusti Palestiinan itsenäiseksi valtioksi 1949 rajoin äänin 38-63. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150241#.TtXcS1b3vO0
Pääministeri Netanyahu on näkevinään, että PA on luopunut valtiohakemuksestaan ja harkitsee tilittää sen pussiin Israelin keräämät 100 miljoonaa USD vero- ym. saatavia.

5. UUTISOTSIKOITA
- Mossadin entinen johtaja Meir Dagan sanoo perusteensa uuden järjestön, jonka tavoitteena on Israelin poliittisen rintaman ja varsinkin hallituksen toiminnan uudelleen järjestely, jota hän pitää ”naurettavana”. Hän aikoo koota miljoonan ihmisen allekirjoituksen ja esittää suunnitelmansa maan johdolle. Hän syyttää kolmea hallituksen jäsentä, Netanyahua, Barakia ja Steinitzia yrityksistä hänen vaientamisekseen, kuten tapahtui hänen esittäessään eriävän mielipiteensä Iranin ydinaseen valmistumisesta. Dagan kritisoi Barakin lausuntoa, että Iranin ydinaseen uhka on välitön ja tunnustusta, että jos hän olisi iranilainen, hänkin haluasi pommin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150231#.TtXgF1b3vO0
- Kiryat Shmonan entinen pormestari Prosper Azran sanoo, että Israelin hallitus uhraa pohjoisen asukkaansa Molokille. Hän ennusti, että tiistain vastaisena yönä ammutut raketit olivat vasta alkua pommitukselle, ensimmäinen 2009 jälkeen. Hän syytti hallitusta ja puolustusministeriötä, että ne ovat luopuneet pelottelutaktiikasta ja antautuneet myönnytyspolitiikkansa toteuttajiksi. Azran väitti, että hallitukset ovat kiinnostuneet vain maan vauraan keskiosan turvallisuudesta, mutta jättävät milloin etelän, milloin pohjoisen alueitten asukkaat alttiiksi Molokin hyökkäyksille. Hän saa hyvää tukea siitä, että uudet ohjusten torjuntayksiköt on asennettu maan keskiosiin ja että tiistain raketti-iskujen aikana pohjoisen varoitusjärjestelmä oli suljettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150234#.TtXhpVb3vO0
- Kansanedustaja Aryeh Eldad sanoi, ettei Knessetin ulko- ja puolustusasian valiokunta uskaltanut keskustella hänen esityksestään pitäen sitä liian arkaluonteisena. Eldad toisti aiemmin esittämänsä teesit, että Jordania on Palestiina ja sen pakolaishallitus. Hän ennusti, että ”arabikevät” on tulossa Jordaniaan, eikä sen monarkiaa pelasta mikään kohtalolta, joka kaatoi monen Pohjois-Afrikan maan yksinvaltiaat. Eldad saa hyvää tukea havainnoilta, että Irakista ja Syyriasta Jordaniaan paenneet Muslimi-veljeskunnan ja al-Qaidan kannattajat muodostavat luonnollisen painostusryhmän ja voivat halutessaan järkyttää lopullisesti Jordanian herkkää tasapinoa ajaen hashemiittien kuninkuuden maanpakoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150224#.TtXjc1b3vO0
- PA:n talousministeri Abu Lindeh joutui kiinni korruptiosta ja joutuu oikeuteen vastaamaan rikoksistaan 12. joulukuuta. Hän luonnollisesti kiistää syyllisyytensä, mutta myös toinen Salaam Fayadin hallituksen ministeri joutui kiinni aiemmin.
TV-kanava 2 kertoi lähetyksessään jo heinäkuun 7. 2011, että PA:n hallitus Mahmoud
Abbasia myöten on korviaan myöten sotkeutunut korruptioon, vaikka Abbas on vielä
välttänyt julkisen arvostelun. Uutinen kertoi, että tammikuussa 2011 asetettu komitea
käsittelee kahdeksaakymmentä korruptiosyytös tapausta ja on jo löytänyt 5 miljoonaa
USD. Tarkkailijat kuitenkin arvioivat, että se on vain pisara ämpärin uurteessa.
Kanava-10 kertoi edellisenä vuonna, että Abbas on siirtänyt miljoonia USD PA:n
Kairon ja Ammanin tileiltä omille tileilleen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145521#.TtXme1b3vO1
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150232#.TtXomVb3vO1
- IDF:n panssari kaksi harhalaukausta osuivat vain muutaman kymmenen metrin päähän paikasta, jossa sotilasosasto seurasi harjoitusta, heidän joukossaan IDF:n maan keskiosan komentaja kenraalimajuri Avi Mizrah ja maavoimien komentaja Sami Turgeman. Kukaan ei haavoittunut tilanteessa, mutta IDF:n komentaja Benny Gantz määräsi harjoitukset keskeytettäviksi ja tutkimusten aloitettaviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150247#.TtXo4Fb3vO0
- Virtuaalimatka Jerusalemin maratoniin valmistautumista varten tarjotaan online. Maraton juostaan 16.maaliskuuta 2012. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150227#.TtXqaVb3vO0
- Englannin pääministeri David Cameron varoittaa Irania seurauksista sen antaessa mielenosoittajien vallata brittien Teheranin lähetystön ja konsulaatin varastaen niistä salaisia dokumentteja. Poliisin nähtiin avustavan mielensoittajia lähetystö-rakennuksen korkean teräs aidan yli. Englanti sulki Teheranin lähetystönsä http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150242#.TtXq_Vb3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019