PERJANTAI 02.12.11

1. EGYPTIN vaaleissa, joiden ääntenlaskenta on viivästynyt tuntemattomasta syystä, islamia kannattavat puolueet näyttävät saavan ehdottoman enemmistön, kertovat ennakkotiedot. Suurin islam-puolue, Muslimiveljeskunnan Vapaus ja Oikeuspuolue (FJP), saanee n. 40 % äänistä, mutta toisten arvioiden mukaan äänimäärä voi nousta 50:en %:in tai jopa sen yli. Tämän ohella salafi-puolueiden arvioidaan saavan 25 % äänistä, mitä tarkkailijat pitävät yllättävänä, sillä niiden puolueohjelma vaatii tiukkaa sharia-lain noudattamista. USA:ssa toimiva Century Foundation järjestön analyytikko Michael Wahid Hanna toteaa, että ”salafistit ovat todellisia uusia poliittisia voimia. He eivät ohjaa tai hallitse maata, mutta heillä on todellista vaikutusvaltaa,” kuten Oren Kessler toteaa Reutersin ja JP:n artikkelissaan.

SALAFI puolueet, jotka perustettiin vasta tämän vuoden alussa Mubarakin hallituksen kaaduttua, vaatii sharia-lakia lainsäädännön perustaksi sekä islamin perusteita rahansiirtoihin, jossa koron vaatiminen oin kielletty. Sen ohjelmaan kuuluu myös sukupuolten täydellinen erottaminen julkisissa tilaisuuksissa sekä kaiken islamin periaatteiden vastaisen musiikin esittämisen kieltäminen. Suurimman salafi-puolueen Al-Nour (Valo) edustaja Youssry Hamad arvioi puolueensa saavan 20 % äänistä, mitä hän pitää hyvänä saavutuksena.

JP:n artikkelissa arvioidaan myös tulevan hallituksen muodostamismahdollisuuksia.
FJP tulee tietenkin johtamaan hallitusneuvotteluja, mutta ”se tarvitsee tuekseen muiden ja jos mahdollista kaikkien puolueiden tuen, sillä Egyptin ongelmat ovat liian suuret yhden puolueen ratkaistaviksi”, kuten Al-Nouren edustaja arvioi. Toisaalta tarkkailijat toteavat, että Al-Nouren ohjelmalla varustettu puolue voisi aiheuttaa hallitsemattoman taakan hallitukselle.
FJP-puolueen nuorisokomitean johtaja Ali Khafaqi arvioi, puolueen ohjelman mukaan sen tärkein tehtävä on korruption kitkeminen pois ja talouden elvyttäminen, ja koska turismi muodostaa tärkeän osan talouden rakenteista, tuntuu hullulta kieltää alkoholin käyttö ja pakottaa naiset pukeutumaan islamin vaatimiin pukuihin pääliinoineen. Egyptin väkiluvuksi arvioidaan 82 miljoonaa, josta noin 10 % kuuluu kopti-kristittyihin.
Essam Sharafin johtama hallitus hoitaa maan asioita, kunnes uusi hallitus on muodostettu, mutta viisi presidentti-ehdokasta ovat kieltäytyneet tulemasta mukaan pääministeriksi valitun Kamal al-Ganzourin johtamaan hallitukseen.

EGYPTIN liberaalipuolueet tunnustavat pettymyksensä vaalien ennakkotuloksiin. Varsinkin Kairon alueen menestys kohtalaisena ei tyydytä niitä. Liberaaliryhmittymiä johtaa Egyptian Block, vasemmistoliberaali liittoutuma, johon kuuluu Free Egyptian puolue, jossa Kopti-kristityt muodostavat enemmistön ja jota johtaa tiedonsiirtomagnaatti Naquib Sawiris.
Century Foundationin analyytikko Hanna toteaa, että mielenkiintoinen asia on nähdä, putoaako Free Egyptian puolue kolmanneksi suurimmaksi salafistien jälkeen, mikä olisi sille suuri symbolinen tappio. Hanna toteaa, että Kairon Tahrir-aukiolla mieltään osoittaneet nuoret olivat sittenkin pieni vähemmistöjoukko ilman organisoitua johtoa, kuten on usein nähty ilmiö vallankumouksen alussa, mutta sulautuvat organisoituihin massoihin liikkeen edetessä.

Hanna toteaa edelleen, että Kopti-kristityt ovat syystäkin huolissaan, sillä tuleeko Muslimi-veljeskunta lunastamaan lupauksensa lännessä levitettyihin tietoihin maltillisesta puolueesta, ja - Salafi-puolueitten saaman kannatuksen vuoksi - voiko se toteuttaa niitä?
Islamia kannattavien puolueitten saama suuri kannatus herättää kristityissä suurta huolta, miten heidän elämänsä tulee muotoutumaan ja miten painostaviksi niiden vaatimukset tulevat kehittymään tilanteessa, jossa niillä on ehdoton vallankäyttö.
Salafismi on herätysliike (revival movement, ”salaf” tarkoittaa edellinen tai esi-isä), jonka juuret ovat 19. vuosisadalta. Muslimiveljeskunnan juuret ovat salafismissa, vaikka salafi-oppineet syyttävät sen poikenneen oikeaoppisesta teologiasta. Salafi-filosofia levisi Saudi Arabiaan, jonka Wahhabi-liike toteuttaa sen periaatteita.

ISRAELIN kannalta kohtalonomaisuus riippuu siitä, tuleeko Egyptiä hallitsemaan Israel-suhteisiin vihamielisesti mutta sittenkin pragmaattisesti toimiva Muslimiveljeskunta, vai Salafisti-puolueet, jotka vaativat rauhansopimuksen mitätöimistä ja diplomaattisuhteiden katkaisemista Israelin kanssa.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247840, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=247841
2. ISRAELISSA arvaillaan, mitä tehdä Iranin kanssa. Puolustusministeri Ehud Barak toppuuttelee toistamiseen, ettei vielä ole aika iskeä, ei ihan, mutta ohjelmassa on. Edellinen Mossadin johtaja Meir Dagan on tullut voimalla julkisuuteen varoitellen, että se olisi selvä itsemurha Israelille, sillä maa tuhoutuisi suurelta osin sen seurauksena. Hän viittaa paitsi Iranin omiin ohjuksiin, sen käskystä toimiviin Syyriaan, Hizbullahiin ja Hamasiin, joilla olisi siten yhteensä 150 000 ohjusta ja rakettia, joilla pystyttäisiin eliminoimaan Israelin puolustus-järjestelmät ja tuhoamaan lähes koko maa pohjoista etelään. Dagan kritisoi Barakin ennusteita, että sellainen sota voisi surmata korkeintaan 500 ihmistä, todeten, että tuho tulisi olemaan valtavasti suurempi. Barak perusteli ennustettaan sillä että jos ihmiset suojautuvat ja pysyvät kodeissaan, ohjusten tuhovaikutus pienenee oleellisesti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150306#.TtiGRlb3vO0

HAARETZ kertoo web-sivullaan, että Meir Dagan on paitsi antanut haastatteluja TV-ohjelmiin, muodostanut työyhteyden Shin Betin entisen johtajan Yuval Diskinin ja IDF:n edellisen komentajan Gabi Ashkenazin kanssa voidakseen yhdessä vastustaa ”kaksikon” Netanyahun ja Barakin muodostaman akselin politiikkaa, jota Dagan pitää vaarallisena. haaretz.com web-sivun mukaan Dagan on keskustellut valtiontarkastajan Michal Lindenstraussin kanssa pyrkien saamaan hänetkin kiinnostumaan kysymyksestä. Näillä kolmella miehellä on kana kynittävänä Netanyahun kanssa, sillä tämä ei suostunut jatkamaan heidän virkakauttaan vuodella, kuten on ollut tapana. Israelin kannalta olisi onnetonta, jos henkilökohtainen kauna ohjaisi heidän toimiaan tilanteessa, jossa ratkaistaan juutalaisen kansan säilyminen hengissä.
Dagan sanoo olevansa hyvin huolestunut Barakin antamien lausuntojen johdosta, joiden hän uskoo edustavan myös Netanyahun kantaa.
Daganin ansiot Mossadin johdossa tunnustetaan ja tiedetään maan rajojen ulkopuolellakin, ja siksi hänen mielipiteitään kuunnellaan, eikä hän kaihda sanoa mielipiteitään suoraan.
Dagan varoittaa, että iskut Irania vastaan tulisivat kaiken todennäköisyyden kukaan tempaamaan mukaan sekä Syyrian että Hizbullahin ja Hamasin, eikä sanonut uskaltavansa edes esittää sellaisen sodan uhrimääriä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/former-mossad-chief-briefed-comptroller-about-iran-strike-plans-1.399061

3. PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia, jonka virallinen toimikausi päättyi jo vuosia sitten, pidetään länsimaissa maltillisena palestiinalaisjohtajana, jonka kanssa voidaan neuvotella rauhasta. Viimeksi Israelin oppositiojohtaja Tzipi Livni totesi tavattuaan Abbasin Kadima-puolueensa edustajien kanssa Ammanissa, että Abbas on luotettava rauhankumppani.
Tämä kaunis ja kaunisteltu kuva himmenee kuitenkin oleellisesti tarkasteltaessa PA:n maailmalla kulkevien edustajien lausuntoja kuvitellen, ettei tieto niistä päädy Israeliin.

PA:n Intiassa toimiva lähettiläs Adli Sadeq kirjoitti PA:n viralliseen päivälehteen Al-Hayat Al-Jadida lähettämässään artikkelissa, jonka lehti julkaisi 26. marraskuuta, tähän tapaan: ”Fatah ei arvosta Israelia yhtään enempää kuin Hamas tekee, eikä PA eikä Fatah koskaan tunnusta Israelin oikeutta olla olemassa.” Artikkelin käänsi arabiasta PMW, Palestiinan Mediatarkkailu. Sadeq totesi israelilaisten lankeavan siihen yleiseen kuvitelmaan, joka tuudittaa heidät siihen väärään uskoon, että Fatah hyväksyy heidät ja tunnustaa heidän oikeutensa, ja että vain Hamas halveksii heitä, ei hyväksy heitä ja pyrkii tuhoamaan heidät.
Sadeq pitää Israelin vaatimuksia outoina ja ennen kuulumattomina ristiriitoja soviteltaessa vaatiessaan, että palestiinalaisten tulee hyväksyä heidän oikeutensa ikuisesti.
Sadeqin mukaan Fatah tunnustaa Israelin teoriassa, ei fyysisenä yhteisönä, ”eikä ole kahta palestiinalaista, jotka eivät tunnustaisi sitä, mutta että tämä johtuu vain palestiinalaisten tämänhetkisestä heikkoudesta, epätasapainosta PA:n ja Israelin voimien välillä”, hän selittää.

ARTIKKELISSA viitataan siihen, miten Abbas sanoo länsimaisille lehdille vastustavansa katujen ja aukioiden nimeämistä terroristien kuten Mughrabi-nimiin, mutta kertoessaan saman asian Al-Hayat Al-Jadida lehdelle hän pyörtää sanansa todeten, että totta kai hän nimeää aukioita kansallisten sankarien kuten Mughrabin nimeen, sillä muuten hän toimisi maansa kansallista historiaa vastaan, eikä hän sitä halua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150323#.TtiL21b3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- EU lisäsi Iranin vastaisiin boikottiin omat vaatimuksensa, joilla esitetään sanktioita 180 iranilaista julkisuuden henkilöä vastaan, sekä öljyn ostoboikottia Iranista.
- EU:n virkailijat keskustelivat asiasta Brysselissä torstaina. Kaikki EU:n jäsenmaat, kuten Kreikka, eivät ole samaa mieltä Iranin öljyntoimitusten keskeyttämisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150331#.TtiSFVb3vO0
- Syyrian presidentin Assad Verisen jatkaessa kansalaistensa surmaamista - eilen 24 surmattua siviiliä – sen tärkeimmäksi diplomaattiseksi tukijaksi maailmalla noussut Venäjä ilmoittaa sopineensa Syyrian kanssa uusista asetoimituksista arvoltaan 300 miljoonaa USD. Toimituksiin kuuluu ääntä nopeampia, merimaaleja vastaan tarkoitettuja risteilyohjuksia, joita on artikkelin mukaan jo toimitettu. Samaan aikaan kerrotaan arabiliiton lisänneen sanktioita Syyrian johtohenkilöitä vastaan, heidän mukanaan Syyrian tasavaltalaiskaartin komentaja Maher al-Assad. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150327#.TtiTBlb3vO0
- Yeshiva-opiskelija sai surmansa asuinparakin palossa perjantain vastaisen yönä Mitzpe Jerichossa. Kaksi muuta opiskelijaa kärsi lievistä savumyrkytyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150333#.TtiU9Vb3vO0
- EU:n edustaja Israelissa David Kriss kieltää, että EU rahoittaisi Peace Now NGO-järjestöä, kuten Israelissa väitettiin. Pääministeri Netanyahu jäädytti lakiesityksen, jolla NGO-järjestöjen rahoitusta valvottaisiin ja estettäisiin niiden ulkomaitten rahoittaminen, mutta hän lupaa esittää lain parannetussa muodossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150326#.TtiVlFb3vO0
- 12TribesFilms on yritys, jonka tarkoituksena on levittää tietoutta Israelista ja varsinkin juutalaisen kansan yhteyksiä esi-isiensä maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149419#.TtiW6lb3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019