TIISTAI 15.04.08
1. IRANIN ARMEIJAN APULAISKOMENTAJA Mohammed Reza Ashtiani uhkasi tänään tiistaina, että jos Israel tai USA hyökkäävät Islamilaista Tasavaltaa vastaan, Israel tullaan hävittämään universumista. Israelin puolustusviranomaiset ottavat tämän uhkauksen todesta, sillä näitä uhkauksia on annettu toistamiseen. USA:n viranomaiset ovat varmoja, että jos Iran iskee ohjuksillaan Tel Aviviin, Israel tulee tekemään vastaiskun joko Teheraniin tai Damaskokseen.
ISRAEL ON pyytänyt USA:lta yhteyden saamista sen ennalta varoitusjärjestelmään BMEWS, jonne Israelilla on ollut yhteys kaksi kertaa aiemmin: 1991 Persianlahden sodan aikana, jolloin Israel pelkäsi Saddam Husseinin ohjusiskua, joka toteutui, sekä 1993 USA:n hyökätessä Irakiin.
USA:n BMEWS järjestelmällä on keskus USA:n Thulen lentotukikohdassa Grönlannissa, Clear lentotukikohdassa Alaskassa sekä Brittien Fylingdales tutka-asemalla, Yorkshire Englannissa. BMEWS varoitusjärjestelmä pystyy havainnoimaan ohjuksen valmistamisen laukaisua varten ja juuri ennen kuin se ammutaan liikkeelle. Tämä antaa USA:n tai Israelin ohjuspattereille aikaa valmistautua torjuntaan.
USA:N viranomaiset toteavat, että Iran voisi laukausta ohjuksensa joko vastaiskuna USA:n hyökkäykselle sen vallankumouskaartin tukikohtiin, Israelin hyökkäykseen Hizbullahia, Irania tai Syyriaa vastaan, tai se voisi lähettää ohjuksensa Israeliin ennakkoiskuna perustuen luotettaviin tiedustelutietoihin, joiden mukaan Israel valmistautuu iskemään noita kohteita vastaan.
(lähde: www.debka.com)
2. ISRAELIN HALLITUSVIRANOMAISET alkavat valmistautua siihen, että Hizbullahin kaappaamat kaksi IDF:n sotilasta Ehud Goldwasser ja Eldad Regev eivät ole enää elossa. He ovat tulleet tähän päätelmään siitä, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah vihjailee pitävänsä Israelin sotilaan ruumista tai ruumiinosia. Puolustusviranomaiset pitäytyvät omissa arvioissaan vakaumuksessa, että he ovat vielä hengissä ja jatkaa ponnistelujaan heidän vapauttamisekseen lähtien tältä pohjalta. Hizbullah ei ole antanut lupaa Punaisen Ristin edustajille vieraille heidän luonaan varmistaakseen, että heitä kohdellaan inhimillisesti ja kansainvälisten sääntöjen mukaan. USA kävi aikoinaan vuosikaudet kauppaa Hizbullahin kanssa luullen, että sen panttivangiksi kaappaama amerikkalainen upseeri oli elossa, vaikka hän oli kuollut liian rajujen kuulustelukidutusten seurauksena.
NASRALLAH ilmoitti ensimmäisen kerran puheessaan syyskuussa 2006, että hänellä on lähes kokonainen IDF:n sotilaan ruumis sekä ruumiinosia toisista sotilaista Libanonin sodan ajalta.
MAANANTAINA Libanonilainen lehti an-Nahar kertoi artikkelissaan, ettei Israel ole enää kiinnostunut sotilaittensa vapauttamisesta, koska se ilmoittaa heidän kuolleen. Lehti perusti tietonsa Israel-myönteiseen organisaatioon USA:ssa, joka kertoo, että Hizbullahin sotilaista vaatima hinta on liian suuri. Israelin perinteenä on ollut, että sotilaat pelastetaan kaikissa olosuhteissa, eikä kaatuneita sotilaita jätetä vihollisen käsiin. Tämä periaate on jostain syystä hälventynyt kansan tietoisuudesta viimeisten hallitusten aikana. (JP)
3. USA:N ENTINEN presidentti Jimmy Carter vaati eilen, että on ehdottoman tärkeää saada Hamas ja Syyria mukaan - kuten hän sanoi – ”unelmoituun ja rukoiltuun alueen rauhansopimukseen”. Hän sanoi tämän puhuessaan The Merkerin junailemassa konferenssissa Tel Avivin Airport-cityssä. Carter vaati, että hänen maansa hallituksen tulee puhua suoraan Iranin johdon kanssa. Hän valitti sitä, että hänen elämäntyönsä tärkein vaihe 30 vuotta sitten, josta hän sai Nobelin rauhanpalkinnon, on edelleen toteuttamatta sekä tälle maalle että rauha ja oikeudenmukaisuus ympäröiville yhteisöille.
Carter pyrki selittämään maanantaina, että hänen Lähi Idän matkansa on tarkoitettu tietojen keräämiseksi keskuksensa tarpeita varten.
ISRAELIN KORKEIN JOHTO, Olmert, Livni ja Barak, kieltäytyivät tapaamasta häntä väittäen syyksi aikataulukiireet, mitä Carter itse ei usko eikä kai kukaan muukaan. Carter selitti, että haluaa puhua eri järjestöjen kanssa, myös sellaisten joiden kanssa yhteys voidaan kokea vastakohtaiseksi. Hän viittaa puheissaan usein kokemuksiinsa, joita hänellä tosin on, mutta joita hän voi tulkita toisin, kuin olisi sopivaa ja oikeudenmukaista. Hän pyrkii osoittamaan juutalais-myönteisyytensä viittaamalla, että hän sai 25 000 juutalaista vapautettua Neuvostoliitosta, ja että hän pani alulle holokaust-museon rakentamisen Yhdysvaltoihin. (JP)
4. ”SEURAAVA SOTA Israelin kanssa tulee olemaan hyökkäyssota ja sitä tullaan sotimaan Israelin takapihalla , ihmisten kodeissa ja setlementeissä”, uhoaa nimeltä mainitsematon Hizbullahin virkailija libanonilaisessa Al-Hakika lehden raportissa, jonka julkisti myös Iranin uutistoimisto Fars sunnuntaina.
HIZBULLAHIN VIRKAILIJA kertoo raportissa, etteivät Hizbullahin taistelijat ole tyytyväisiä puolustussotaan, jota he kävivät IDF:n sotilaita vastaan Libanonin kakkossodassa. Siksi he aikovat käydä seuraavan sodan Israelin kanssa hyökkäävänä osapuolena. Hän varoo sanojaan, ettei niitä voitaisi tulkita hyökkäyksen suunnittelemiseksi, jonka Hizbullah aloittaisi, vaan ”pyhät taistelijat” tulevat esiintymään vastustajan linjojen takana eikä vain etulinjassa, ja tämä rintamalinja tulee olemaan Palestiinan sisällä, ensimmäisen kerran sitten 1948 sodan, tämä Hizbullahin virkailija toteaa.
TÄMÄ NIMETÖN Hizbullahin virkailija kertoi myös komentaja Imaad Mughniyehin salamurhasta. Hän kertoi, että Mughniyeh tapasi libanonilaisia Hizbullahin kansanedustajia Sufassa Damaskoksessa. Pommi-iskun tapahduttua kansanedustajat kiirehtivät ulos ja todettuaan tilanteen soittivat heti Nasrallahille, joka kehotti heitä tuomaan Mughniyehin ruumiin suoraan Beirutiin ilmoittamatta asiasta kenellekään. Vasta kun ruumis oli tuotu Beirutiin, Nasrallah soitti Syyrian presidentti Bashir Assadille kertoen tilanteesta. Assad kehotti Nasrallahia pysymään vaiti tapahtuneesta, mutta Nasrallah vastasi tähän, ettei Hizbullah pysy vaiti ”marttyyriensä” kuolemasta riippumatta heidän arvoasteestaan. Virkailija arvioi, että Assad oli häpeissään siitä, ettei Syyria pystynyt turvaamaan hänen henkeään, vaan hänet surmattiin yksinkertaisella tavalla.
HIZBULLAHIN taistelijoitten eteläisen lohkon komentaja sheikki Nabil Kaouk vahvisti omalta osaltaan nimettömän virkailijan mielipiteet todeten, että Libanonin vastarintaliike pystyi kehittämään sotilaallista voimaansa taistelussaan Israelin kanssa ja lupasi, että Hizbullah tulee vahvistamaan voimaansa huolimatta Libanonin sisäisestä taistelusta ja useista kriiseistä.
Hän totesi huomionaan Israelin viiden vuorokauden kotirintaman harjoituksista, että ne osoittivat useita aukkoja ja valmistautumattomuutta sotaan sotilasrintamalla kuten myös kotirintamalla. Hän sanoi, että tämä antaa aiheen juhlintaan vastarintajoukoissa ja -kansoissa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- OLMERT on huolissaan Gil-eläkeläisten puolueen oireista hajota kahteen leiriin, koska se vaarantaa hänen hallituksensa heiveröisen tuen. Osa puolueen jäsenistä harkitsi perustaa oman puolueen, mutta katsovat järkevämmäksi liittyä johonkin suurempaan puolueeseen. Olmert pyrki rauhoittelemaan puolueen seitsemää kansanedustajaa, kertoen heille, mitä kaikkia etuisuuksia hänen hallituksensa oli antanut puolueen kannattajille, joista osa on eläkeläisiä, mutta osa tyytymättömiä nuoria, jotka esittivät tällä vastalauseensa vanhoille puolueille.
- HAPPAMEN MYYNTI juutalaisten pääsiäisen (pessah) aikana kiihottaa tunteita edelleen. Knessetin puhemies Dalia Yitzik totesi omana arvionaan, ettei ratkaisu siitä, milloin hapanta leipää saa myydä ja milloin, kuulu oikeusistuimelle vaan kansaedustuslaitokselle. Tuomari Tamar Bar-Asher-Zapanin tulkinta, ettei hapanta saa olemassa olevan lain mukaan myydä mutta sitä ei saa mainostaa, on herättänyt sanojen halkomisen siitä, mitä on julkinen myynti. Eikö se, ettei sitä on vapaasti tarjolla kaupan hyllyllä, ole julkista, vaikka sitä ei mainostettaisikaan. Shas-puolue aikoo jatkaa taisteluaan oikeuden päätöksen kumoamiseksi. (JP)
- VÄHÄSATEINEN talvi on aiheuttamassa harmaita hiuksia Jordanian hallituksen maan vedensaannin turvaamiseksi kansalaisille. Suurin osa juomavedestä tulee padotusaltaista, joihin kerätään sadevettä, tai lähteistä, jotka saavat vetensä vesivarastojen vuodoista. Viimeisen talven aikana Jordania sai vain 57 % normaalista 8.3 miljardin kuutiometrin sadevesimäärästä talven aikana, minkä johdosta padotusaltaat ovat lähes tyhjillään. Viranomaiset ovat joutuneet vähentämään maanviljelijöille pumpattavan veden määrää; normaalimäärä on 180 miljoonaa kuutiometriä, nyt sitä annetaan 130 miljoonaa kuutiometriä. Jordania jakaa Yarmuk- ja Jordanjoesta pumpattavan veden Syyrian ja Israelin kanssa, mutta Jordania valittaa, etteivät Syyria ja Israel aina noudata tehtyjä sopimuksia. Jordania sai alkunsa modernina valtiona armenialaisten, checheenien ja muiden muuttaessa maahan ensimmäisen maailmansodan aikana ja jälkeen. Vuoden 1948 Israelin itsenäisyyssodan ja kahden sitä seuraavan sodan seurauksena maahan muutti palestiinalaisia, joille Jordania antoi kansalaisoikeudet. Heitä lienee 65 % maan asukasluvusta. Irakin pakolaisia maassa on 750 000.
Viimeiseksi Egyptiin ja Syyriaan muuttaneet haluavat palata vahvan dinarin
houkuttelemina. Eräs viranomainen toteaa, ettei kellään heistä ole vettä
mukanaan, mikä ennestään lisää vaikeuksia. (JP)

Comments

Uzziel said…
This comment has been removed by the author.
Uzziel said…
Terve!

Lueskelin blogiasi. Paljon asiaa ja ajankohtaista. Olet tosiaankin aikamoinen sanansaattaja, se on hyvä. Valtamediassa asiat esitetään usein myös toisin ja eri näkökulmasta. Kiinnostaa tietää lisää! Ota yhteyttä.

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019